Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mecz Hiszpania-Francja

17.02.05, 23:43
    Historyczne spotkanie dwoch "wielkich guru": Michel Bettane i Jose Penin w
    pojedynku hiszpansko-francuskim, wymyslonym oczywiscie przez Penina (byla juz
    degustacja hiszpansko-wloska, o ktorej pisalam i hiszpansko-portugalska, o
    ktorej nie pisalam, bo byla dawno).
    Wrazenia hiszpanskie (cytuje z SIBARITAS): hiszpanscy dziennikarze sa
    tradycyjnie pelni szacunku dla win francuskich i uwazaja, ze Bettane zachowal
    sie wielce elegancko, latwo bowiem mogl kompletnie zdeklasowac Hiszpanow,
    wybierajac najwieksze francuskie gwiazdy do "pojedynku". Ale nie zrobil tego,
    wybral "niebanalnie" (frankofile, do raportu! - sami ocencie)
    Penin wytoczyl "ciezkie dziala", zeby mogly sprostac francuskiemu wyzwaniu
    (w "meczach" z Portugalia i Wlochami wlasciwie padl remis) - no, ale
    jednak... nie sprostaly. Z bolem serca oglaszam zwyciestwo Francji, chociaz
    kilka czerwonych "Hiszpanow" naprawde stanelo na wysokosci zadania.
    Coz, konkluzja ostateczna byla nastepujaca: "na poziomie win wielkich Francja
    nie ma sobie rownych. Trzeba bedzie zrobic degustacje win w cenie do 10 Euro -
    niech Bettane przyjezdza i ocenia!"

To tyle gwoli komentarzy z SIBARITAS. Ja mam swoj wlasny komentarz: jeszcze
    nie widzialam tak drastycznie rozniacych sie ocen. Odszczekuje wszystko, co
    pisalam nt. ocen Magazynu Wino, bo skoro dwaj wielcy, jak Bettane i Penin,
    moga tak roznic sie w odbiorze tego samego wina, degustowanego w tym samym
    czasie, to co dopiero mowic roznych o butelkach degustowanych przez roznych
    ludzi w innym miejcu, innym czasie, innych okolicznosciach...

Ponizej lista zawodnikow, bioracych udzial w meczu - no i oczywiscie
    punktacja (P-Penin, B-Bettane). Tylu wysokich ocen naraz jeszcze u Penina nie
    widzialam, slowo daje, to wrecz niewiarygodne! A Bettane - ten to jest
    dopiero surowy...
    Obserwuj wątek
      • holita Re: Mecz Hiszpania-Francja 17.02.05, 23:53
        Riesling Grassberg Deiss 2000 (P 99, B 98)
        Pomerol Ch.Trotanoy 2000 (P 99, B 96)
        Llanos del Almendro 2002 (P 96, B 98)
        Vega Sicilia Unico 1994 (P 96, B 98)
        Pess.Leognan Laville Haut Brion 2000 (P 98, B 95)
        Pauillac Ch.Latour (P 96, B 97)
        Domaine Gauby Blanc 2002 (P 97, B 95)
        Dalmau 2000 (P 96, B 96)
        Clos des Papes 2000 (P 95, B 97)
        Vina El Pison 2002 (P 97, B 94)
        Meursault Genevrieres Comptes Lafon 2001 (P 94, B 97)
        Domaine Chevalier 2003 (P 94, B 95)
        Ch.Montus Cuvee Prestige 2000 (P 93, B 95)
        Hermitage Chave 2001 (P 97, B 90)
        Bandol Pibarnon 2000 (P 95, B 90)
        Clos Vougeot Musigny 2002 (P 94, B 91)
        Aurus 2000 (P 95, B 88)
        Domaine Gauby La Muntada 2000 (P 94, B 89)
        Pommard Grand Clos Des Epenots 2002 (P 90, B 93)
        Prieure Saint-Jean de Bebian 2000 (P 93, B 88)
        Pintia 2001 (P 92, B 88)
        Amancio 2001 (P 92, B 88)
        Calchetas 2001 (P 92, B 88)
        Saumur Champigny Clos Rougeard Poyeux 2000 (P 92, B 86)
        Jose Pariente 2003 (P 91, B 86)
        Dominio de Tares Cepas Viejas 2002 (P 90, B 87)
        Clos d'Agon 2003 (P 94, B 82!!!!!)
        Finca Garbet 2001 (P 93, B 81 !!!!!!)
        Cullee de Serrant 1998 (P 88, B 86)
        Fillaboa 2002 (P 90, B 80!!!!!)
        125 Coleccion Fermentado en barrica Chivite 2002 (P 94, B 75!!!!!!!!!!!!!!!)

No i co o tym myslicie?...
        Biala Hiszpania nie przypadla Bettane'owi do gustu...
        Pozdrawiam
        • holita Re: Mecz Hiszpania-Francja 17.02.05, 23:55
          Ups, u Latoura umknal mi rocznik (pewnie z wrazenia): 2000
        • sstar Re: Mecz Hiszpania-Francja 20.02.05, 13:41
          Ja tam lubie mecze :-) - dzieki Holito za ciekawa prezentacje!

Ciekawe jaka byla kolejnosc? Czy i na ile w ciemno?
          Czy nie bylo zadnych slodyczy (jak tam Hiszpania w tym zakresie)?
          No i najwazniejsze - czy wypluwali:-)?
          Aha i co znaczy podpis u Holity (to juz bylo ale mi uknelo)?

Dorzuce troche rozwazan natury glownie teoretycznej (niestety) wraz z notami
          z przewodnika Bettane&Desseauve (skala 10pkt-owa).

> Riesling Grassberg Deiss 2000 (P 99, B 98)

Po ostatniej degustacji Alzacji (inni wszelakoz zacni producenci, przy ktorych
          zbladly gwiazdy Palatynatu) te noty mnie nie dziwia. Riesling rulez!
          Choc nota (tylko) 8,5/10. Kilka innych win:

www.wineanorak.com/deiss.htm
          > Pomerol Ch.Trotanoy 2000 (P 99, B 96)

Zawsze stawiam na Merlot:-) B&D 9

> Llanos del Almendro 2002 (P 96, B 98)
          > Vega Sicilia Unico 1994 (P 96, B 98)
          > Pess.Leognan Laville Haut Brion 2000 (P 98, B 95)

Co ciekawe zdecydowana przewaga bardziej miekkiego Semillon (a nie Sauvignon).
          Nota B&D 9

> Pauillac Ch.Latour (P 96, B 97)
          > Domaine Gauby Blanc 2002 (P 97, B 95)

Tez ciekawie - chyba Muscat w natarciu (z domieszkami).

> Dalmau 2000 (P 96, B 96)
          > Clos des Papes 2000 (P 95, B 97)

Grenache po raz pierwszy. B&D 9

> Vina El Pison 2002 (P 97, B 94)
          > Meursault Genevrieres Comptes Lafon 2001 (P 94, B 97)

B&D 9,5.

> Domaine Chevalier 2003 (P 94, B 95)

Jesli czerwony to 8 (en primeur), a jesli bialy - to tez:-)

> Ch.Montus Cuvee Prestige 2000 (P 93, B 95)

Ja tam lubie Tannat - choc wiem, ze niejedno ma imie.

> Hermitage Chave 2001 (P 97, B 90)

9,5

> Bandol Pibarnon 2000 (P 95, B 90)

To mnie pociesza bo poprzednia nota to 7,5, a akurat zakupilem to wino.

> Clos Vougeot Musigny 2002 (P 94, B 91)
          > Aurus 2000 (P 95, B 88)
          > Domaine Gauby La Muntada 2000 (P 94, B 89)

Grenache po raz drugi!

> Pommard Grand Clos Des Epenots 2002 (P 90, B 93)
          > Prieure Saint-Jean de Bebian 2000 (P 93, B 88)

Grenache po raz trzeci - sprzedane. Co ciekawe Bettane dal trzy wina z przewaga
          Grenache (tylko jedno z Syrah!) mimo, ze jak widac mu srednio przypadly do
          gustu, choc Penin je polubil.

> Pintia 2001 (P 92, B 88)
          > Amancio 2001 (P 92, B 88)
          > Calchetas 2001 (P 92, B 88)
          > Saumur Champigny Clos Rougeard Poyeux 2000 (P 92, B 86)

B&D nota 8, choc '01 nota 9 - nieco dziwne?

> Jose Pariente 2003 (P 91, B 86)
          > Dominio de Tares Cepas Viejas 2002 (P 90, B 87)
          > Clos d'Agon 2003 (P 94, B 82!!!!!)
          > Finca Garbet 2001 (P 93, B 81 !!!!!!)
          > Cullee de Serrant 1998 (P 88, B 86)

Coulee! Biodynamika wymaga chyba wiekszej uwagi.

> Fillaboa 2002 (P 90, B 80!!!!!)
          > 125 Coleccion Fermentado en barrica Chivite 2002 (P 94, B 75!!!!!!!!!!!!!!!)
          >
          > No i co o tym myslicie?...
          > Biala Hiszpania nie przypadla Bettane'owi do gustu...
          > Pozdrawiam

Noty w granicach 80 u Bettane'a zadziwiajace, choc moze:
          nie czuje sie najlepiej w tej skali (jego przewodnik wszak to skala 10pkt-owa);
          albo jakies subtelne wady wyczuwal?? - ale czemu by ich nie wyczul Penin, albo?

Pozdrawiam
          star
      • Gość: Marek mały komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:36
        > Wrazenia hiszpanskie (cytuje z SIBARITAS): hiszpanscy dziennikarze sa
        > tradycyjnie pelni szacunku dla win francuskich i uwazaja, ze Bettane zachowal
        > sie wielce elegancko, latwo bowiem mogl kompletnie zdeklasowac Hiszpanow,
        > wybierajac najwieksze francuskie gwiazdy do "pojedynku". Ale nie zrobil tego,
        > wybral "niebanalnie" (frankofile, do raportu! - sami ocencie)
        no cóż sporo win nie znam, szcególnie hiszpańskich ale patrząc po tym co wybrał
        z bliskiemu menu sercu Bordeaux to jeśli Latour , Trotanoy, Laville Haut
        Broion, Chevalier i to znajlepszych roczników 2000 i 2003 to nie są gwiazdy to
        ja już nie wiem co należy nazwać gwiazdą przynajmniej z Bordeaux.
        A tak przy okazji to potwierdziło sięmoje przypuszczenie że w klasie win
        najdroższych na tle światowej konkurencji Bordeaux trzyma się znakomicie.
      • ducale Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 11:41
        holita napisała:

> Ponizej lista zawodnikow, bioracych udzial w meczu - no i oczywiscie
        > punktacja (P-Penin, B-Bettane). Tylu wysokich ocen naraz jeszcze u Penina nie
        > widzialam, slowo daje, to wrecz niewiarygodne! A Bettane - ten to jest
        > dopiero surowy...
        Penin rzeczywiscie bardzo wysokie noty ,Bettane chyba na swoim poziomie ( a ze
        Chivite ma tyle pkt co u nas najgorsza Sophia ;))
        ale z Francji to raczej bardzo porzadni zawodnicy ,chyba raczej z Hiszpanii
        jakoś mniej znani -nie wiem ,nie wszystkie znam
        pozdr
        • amsti Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 12:20
          ducale napisał:

>
          > ale z Francji to raczej bardzo porzadni zawodnicy ,chyba raczej z Hiszpanii
          > jakoś mniej znani -nie wiem ,nie wszystkie znam
          > pozdr

Fakt, poza Vega Sicilia i Artadim cięzko odgadnąć.

gdyby tak wystawić zawodników wagi ciężkiej od Palaciosa (hm, l'ermite?),
          Pingusa, Fernandeza, czy Abadia Retuarta

ja nie jestem jakoś wielkim zwolennikiem takich końqrsów mimo wszystko. A
          zapytam jeszcze (bez podtekstów) obaj oceniający używają tej samej skali?

• Gość: Marek Re: Mecz Hiszpania-Francja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:33
            A propos PIngusa to czy rzeczywiście on zasługuje na miano jednego z
            najlepszych win Hiszpanii?
            Bo mam podejrzenie że to moda decydejue o cenie tego wina a nie jakość
            • ducale Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 12:38
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> A propos PIngusa to czy rzeczywiście on zasługuje na miano jednego z
              > najlepszych win Hiszpanii?
              > Bo mam podejrzenie że to moda decydejue o cenie tego wina a nie jakość

albo Japończycy...
              • amsti Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 13:53
                ducale napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                >
                > > A propos PIngusa to czy rzeczywiście on zasługuje na miano jednego z
                > > najlepszych win Hiszpanii?
                > > Bo mam podejrzenie że to moda decydejue o cenie tego wina a nie jakość
                >
                > albo Japończycy...

Ale to pewnie tak jak w przypadku mnóstwa innych win. Opinii o nim nie mam
                żadnej bo nie piłem. Jesli zaś patrzeć na moją łisz list to Pingus nie łapie się
                do pierwszej trzydziestki.

• Gość: holita Re: Mecz Hiszpania-Francja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 19:48
            Troche sie z Wami nie zgodze: Penin wystawil naprawde "wage ciezka", a to, ze
            wina wydaja sie mniej znane na pierwszy rzut oka, to moja wina, bo bezmyslnie
            przepisalam liste z hiszpanskiego magazynu, gdzie np. autorzy uznaja za
            stosowne wyjasniac, ze Latour to Pauillac, a nie uznaja za konieczne pisanie,
            ze Dalmau to wino od Markiza de Murrieta.

Juz sie poprawiam i wyjasniam:
            Llanos de Almendro to swietna Ribera z bodegi Dominio de Atauta (tu zgodze sie,
            nie tak znana jak wiele innych "riberas")
            Dalmau to szczyt szczytow w wykonaniu M.de Murrieta (Rioja oczywiscie)
            Riojy to rowniez: Vina El Pison od Artadi Cos.Alaveses (waga b.ciezka, jedno z
            najardziej nagradzanych win hiszp. ostatnimi czasy), Aurus z Finca Allende i
            Amancio od braci Eguren ze Sierra Cantabria (tych, co robia tez wybitna moim
            zdaniem Numanthie w Toro - nie wiem czemu tego Penin nie wystawil)
            Navarre reprezentuje Calchetas od mistrza Juana Magana (dla mnie to
            niekwestionowany nr 1 w regionie)
            Bierzo chyba tez najlepsze z mozliwych - Dominio de Tares
            Fillaboa to jedno z najpiekniejszych Albarino (na rowni postawilabym tylko Pazo
            de Barrantes, a wyzej jedynie Pazo de Senorans)
            no a Pintia z Toro to posiadlosc nalezaca do Vega Sicilia, tez jedno z
            najwiekszych win ostatnich lat w Hiszpanii
            Z mniej znanych wybral Finca Garbet z Castillo Perelada (Emporda-Costa Brava)
            katalonskie Clos d'Agon (D.O. Catalunya) od Mas Gil (ale tu chyba chcial zrobic
            uklon francuski, bo to mieszanka Viognier, Rousanne i Marsanne) no i swietna
            moim zdaniem bodege z Rueda: Dos Victorias (dwie Wiktorie - jedna z tych pan
            onegdaj udalo mi sie poznac, jest rownie swietna jak wino, ktore robi i tak
            samo pelna pasji!) - wino nazywa sie Jose Pariente.
            To chyba tyle. Vegi S. i Chivite chyba nie trzeba przedstawiac. Mozna sie
            spierac dlaczego nie wzial Prioratow (ale z tego co wiem, to Francuzom
            klasyczne prioraty nie bardzo sie podobaja), dlaczego nie wybral Cirsion Rody
            (sam uznal je za najlepsze wino czerwone zeszlego roku), dlaczego nie
            Numanthia, dlaczego nie Alejandro Fernandez.
            Pingusa nie wzial z tego powodu, z ktorego Bettane nie wzial 15 GCC: dostepnosc
            i cena. Chodzi w tych meczach zawsze o wina, ktore mozna kupic w miare
            powszechnie i za w miare rozsadne pieniadze (wiem, wiem, zaraz ktos zada mi
            pytanie gdzie widzialam Latoura za rozsadne pieniadze, ale...). Jednym slowem:
            L'Ermita i Pingus odpadaja.

A co do celowosci takich pojedynkow: mnie sie one podobaja, bo pokazuja, co
            podniebienie wloskie mysli o winach hiszpanskich, a hiszpanskie o francuskich.
            Nie maja na celu pokazywania kto jest lepszy, a kto gorszy, tylko uswiadamianie
            jak bardzo sie roznimy w odbiorze wina i ... troche byc moze "utarcie nosa"
            tym, ktorzy mysla, ze w winiarstwie maja juz status gwiazdy, a tymczasem poza
            swoim krajem ich wina sa uznawane za dosc przecietne.
            W ostatnim Magazynie Wino TPB pisze, jak poznal na Vinexpo Maurizio Zanelle -
            na Vinitaly obleganego gwiazdora, a w Bordeaux samotnego faceta przy pustym
            stoisku. Moim zdaniem to jednak daje do myslenia... Ozywiscie nie twierdze, ze
            wielki jest ten, ktorego kochaja wszyscy, ale uwazam, ze fajnie jest czasem
            porownac opinie "z innego swiata".

Pozdrawiam
            Holita
      • giorgio_primo Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 14:24
        Kto wogóle wpada na takie pomysły "wyścigów", przy których punktowe analizy WS
        to "małe piwo"? To jest tak dziwaczny pomysł, że nie mogę sobie zupełnie
        wyobrazić celu ich organizacji innego niż jakieś potworne kompleksy, albo
        sprowadzania wina do poziomu testów opon samochodowych.
        • Gość: Marek Re: Mecz Hiszpania-Francja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:41
          Cóż, w końcu wino także jest produktem handlowym i niby dlaczego nie miałoby
          podlegać porównaniom, tak jak to się robi z oponami czy filmami. Wszędzie
          jest konkurencja i takie "zawody" to też pewnego rodzaju pomoc dla konsumentów
          przy kupnie wina. Myślę że nie należy traktować wina jako czegoś absolutnie tak
          wyjątkowego że nie podlegającego porównaniom i ocenom.
          • ducale Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 14:53

> Cóż, w końcu wino także jest produktem handlowym i niby dlaczego nie miałoby
            > podlegać porównaniom, tak jak to się robi z oponami czy filmami. Wszędzie
            > jest konkurencja i takie "zawody" to też pewnego rodzaju pomoc dla
            konsumentów
            > przy kupnie wina. Myślę że nie należy traktować wina jako czegoś absolutnie
            tak
            >
            > wyjątkowego że nie podlegającego porównaniom i ocenom.

Tu akurat sie z Toba niezgodzę ,takie "zawody" mają tylko odźwięk
            humorystyczny,bo niby co na podstawie tego trzaba by przyjąc ze wina francuskie
            są o 6,789 pkt lepsze niz hiszpanskie,bardzo łatwo mozna by tak dobrać
            zawodników iz wynik Morawy : Francja byłby 5:0 ,dla mnie najciekwsze jedynie
            jest to jakie wina wybrali "trenerzy" wynik jest sprawą marginalną.Organizacja
            takich mistrzstw w celu lepszych wyborów konsumenckich to jakaś bzdura
          • giorgio_primo Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 14:55

> Cóż, w końcu wino także jest produktem handlowym i niby dlaczego nie miałoby
            > podlegać porównaniom, tak jak to się robi z oponami czy filmami. Wszędzie
            > jest konkurencja i takie "zawody" to też pewnego rodzaju pomoc dla konsumentów
            > przy kupnie wina. Myślę że nie należy traktować wina jako czegoś absolutnie tak
            >
            > wyjątkowego że nie podlegającego porównaniom i ocenom.

I ja tak uważam! Sądzę nawet, że często zarzuca mi się zbyt "przyziemne" i
            komercyjne traktowanie wina. Sensu takich wyścigów punktowych jednak nie widzę.
            Bo co niby oznacza, że jeden z panów dał winu 97 a drugi 95 punktów? Chyba
            bardzo smakowało im obu, choć jeden woli fiołki a drugi róże? ...a wyniki
            takiego dziwacznego "meczu" to efekt sumowania liczb. Dla mnie bez sensu. Na
            marginesie czy ktoś zna krytyków filmowych lub muzycznych oceniającyh w skali
            100-tu punktowej???
            • Gość: Marek Re: Mecz Hiszpania-Francja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:00
              No w 100 skali to nie ale gazeta stosuje swoje gwiazdki przy ocenach filmu ;-)
              a co do meczu to myślę że korzyść dla konsumenta będzie ocena poszczególnych
              win a nie generalne wnioski z tego meczu.
              To że jeden dał 97 pkt. a drugi 95 pkt. to chyba bez znaczenia ważne że obydwaj
              traktują dane wino za wybitne i taki wniosek jako konsument wyciągami.
              Gorzej jak różnica jest 10 pkt. wtedy naprawdę głupio wychodzi ;-)
              • giorgio_primo Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 15:13

> No w 100 skali to nie ale gazeta stosuje swoje gwiazdki przy ocenach filmu ;-)

To też wałkowałem w innym wątku. Lepsze jednak gwiazdki i wątróbki.

> a co do meczu to myślę że korzyść dla konsumenta będzie ocena poszczególnych
                > win a nie generalne wnioski z tego meczu.

No to "mecz: bez sensu, bo te wian są i tak przez nich ocenione wcześniej.
                Jeślinie nawet przez nich konkretnie, to przez ogólnoświatowy tabun
                ekspertów-krytyków od punktacji wszelkiej maści.

> To że jeden dał 97 pkt. a drugi 95 pkt. to chyba bez znaczenia ważne że obydwaj
                >
                > traktują dane wino za wybitne i taki wniosek jako konsument wyciągami.
                > Gorzej jak różnica jest 10 pkt. wtedy naprawdę głupio wychodzi ;-)

Tu akurat się nie zgodzę i nie dziwi mnie to zupełnie! Nie widzę w tym nic
                dziwnego, bo tak wyglądają oceny indywidualne a nie panelowe. Są wina które z
                powodu ich charakteru oceniłbym pewnie na 70, ale z powodu ogólnej jakości
                musiałbym dać 80. Jeśli u innego degustatora te cechy które mnie odrzucają od
                wina są akurat lubiane wino łatwo osiągnie 90. Moim zdaniem to proste i niezbyt
                zaskakujące. Jedyną pomocą mógłby być komentarz przy winie, ale tych i tak
                połowa konsumentów nie czyta - chcą znać te magiczne punkty.
            • Gość: docg Re: Mecz Hiszpania-Francja IP: 212.160.147.* 18.02.05, 16:10
              giorgio_primo napisał:,
              Na marginesie czy ktoś zna krytyków filmowych lub muzycznych oceniającyh w skali
              > 100-tu punktowej???

• giorgio_primo Re: Mecz Hiszpania-Francja 18.02.05, 16:21
                Gość portalu: docg napisał(a):

> giorgio_primo napisał:,
                > Na marginesie czy ktoś zna krytyków filmowych lub muzycznych oceniającyh w skal
                > i
                > > 100-tu punktowej???
                >
                >
      • Gość: willycoyote Mecz miedzy regionami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 11:40
        Wszystkie mecze miedzy winami maja sens, jest dobra formula aby przedstawic
        kraje, apelacje itd. a nie warto jest kto wygra punktowo, poniewaz to wynika od
        wyboru win. Gdyby mecz Wlochy-Hiszpania bylby miedzy Filippetti, La Caldirola,
        Sant'Orsola a z drugiej strony Bodegas Muga, Vega Sicilia i Torres, juz wiemy
        ze Hiszpania wygra 3-0 natychmiast...
        Francja, Hiszpania i Wlochy duzo maja wina do wyboru, w najwyzszym poziomie, z
        wielkim poziomie, w srednym poziomie i w gorszym poziomie. Ja jestem Wlochem
        ale wiem ze Francja jest najlepszym krajem winiarskim, szanuja jakosc prawie od
        200 lat, my Wlosi dopiero od 40 (oczywiscie zawsze sa wyjatki, ale pierwsza
        apelacja wloska pojawila sie w latach 60-ych minionego wieku).
        Niech beda mecze!!!
        Ale mam pytanie dla wszystkich. Czy ma jeszcze sens mecz miedzy "krajamy"?
        Europa wina nie jest Europa stanow, raczej jest Europa regionow winiarskich,
        Europa roznych apelacji. Nie byloby lepiej jakis mecz Priorat-Barbaresco,
        Alzacja-Rioja, Burgundia-Supertoskan, Brunello-Langwedocja, Bordeaux-
        Montalcino, itd itd?
      • sstar Re: Mecz Hiszpania-Francja 21.02.05, 17:55
        W zapytaniu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=20728644&a=20809747
        o hiszpanskie slodkosci nie chodzilo mi o wina utlenione (sherry, madera).

Pozdrawiam
        star
        • Gość: Piotr72 WARTO !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:52
          Szanowni Forumowicze,
          Wyniki "meczu" sprowokowały taką wymianę poglądów i informacji, że najlepszy
          periodyk nie jest w stanie z tym rywalizować.
          Jestem sympatykiem wina i konsumentem a dyskusje na forum są dla mnie cennym
          źródłem informacji. Decyzję podejmuję sam na podstawie wielu informacji ale
          gdzieś musi być to źródło.
          Nawet ostre i oczywiście subiektywne polemiki dają mi do myślenia co w
          połączeniu z lekturą (książki, gazety, internet) i rozmowami z przyjaciółmi
          NAPRAWDĘ daje namiastkę kompasu który ułatwia poruszanie się w świecie wina.
          Po co przedzierać się przez krzaki ( u mnie to były kiedyś półki supermarketów
          i wybory po omacku) kiedy można pójść ścieżką. Ja już podążam swoją ...
          Jeszcze raz dziękuje za dyskusję.
          Pozdrawiam
          Piotr
      • Gość: star verema IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 10.02.06, 11:02
        www.verema.com/en/
        Jak komus potrzebne dane nt win (odmiany albo procent alkoholu) to sporo danych
        mozna na tej stronie znalezc (np. szukalem danych nt Tannata Torus i Syrah Alpha
        - w obydwu przypadkach okazalo sie ze to mieszanki)

pzdr
        star
        • giorgio_primo Re: verema 10.02.06, 14:26
          Gość portalu: star napisał(a):

> www.verema.com/en/
          > Jak komus potrzebne dane nt win (odmiany albo procent alkoholu) to sporo
          danych
          > mozna na tej stronie znalezc (np. szukalem danych nt Tannata Torus i Syrah
          Alph
          > a
          > - w obydwu przypadkach okazalo sie ze to mieszanki)

Ostrożny byłbym z zaufaniem do ich danych... Brunello u nich jest z Piemontu a
          Chianti Classico to "other region".

;-)
          • giorgio_primo ... a Amarone z Toskanii... ;-) 10.02.06, 14:28

• Gość: star Re: ... a Amarone z Toskanii... ;-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 10.02.06, 14:52
              ano dzieki, u mnie w Montes Syrah znalezli 10% CS
              a w Torusie domieszki CS i CF co bylo wysoce prawdopodobne:-)

pzdr
              star
              • giorgio_primo Re: ... a Amarone z Toskanii... ;-) 10.02.06, 15:22

> ano dzieki, u mnie w Montes Syrah znalezli 10% CS

Syrah chyba u nich tylko w linii "Alpha" a nie w podstawowej? ...no i Folly...

Skoro tak podaje producent, to co mieli biedaki zrobić... ;-)
                www.monteswines.com/english/TDAlphaSY.doc
                • Gość: star Re: ... a Amarone z Toskanii... ;-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 10.02.06, 16:33
                  >
                  > Syrah chyba u nich tylko w linii "Alpha" a nie w podstawowej?

podbno za dobre na podstawowa;-)
                  pzdr
                  star
                  a Brumonta (Torus) widze, ze tez nie znalazles:-)
                  • giorgio_primo Re: ... a Amarone z Toskanii... ;-) 10.02.06, 17:43

> >
                    > > Syrah chyba u nich tylko w linii "Alpha" a nie w podstawowej?
                    >
                    > podbno za dobre na podstawowa;-)
                    > pzdr
                    > star
                    > a Brumonta (Torus) widze, ze tez nie znalazles:-)

W sumie to nie za bardzo szukałem... teraz pogrzebałem i w 2 miejscach
                    natknąłem się na to że cabsy oba są w nim, ale źródła prywatne i niekoniecznie
                    wiarygodne... ;-)
                    • Gość: star Re: ... a Amarone z Toskanii... ;-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 10.02.06, 19:01
                      jak jestesmy przy brumoncie to robi swietne VdP
                      (dosc soczyste i cieliste jak na tannat az sie wierzyc nie chce)
                      kiedys pisalem - pilismy to z winerschem i markizem:-)

pzdr
                      star

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka