Dodaj do ulubionych

Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomóżcie

14.04.05, 16:06
Witam !
Chyba wreszcie znalazłam odpowiednie miejsce dla siebie.
Urodziłam w 28 tyg.-trojaczki. Na razie skupię się na mojej jednej coreczce,
ale później bliżej sie przedstawie.
Mała miala wylew 1 stopnie, ktory ładnie się wchłania. Oczywiście jak każdy
wczesniak wiele przeszła,jednak jako jedyna nie przyszparzala wiekszych
problemów.
Ważyła 1 kg, teraz 3 kg (1,5 tyg. wieku skorygowanego). Je bardzo ładnie i
bardzo często-sprwiając wrażenie ciągle głodnej.
Znajomy peditra parę dni temu obserwując coreczkę stwierdził że mała się
dziwnie zachowuje. Otóż, dosyć często wysuwa języczek, sprawiając wrażenia
jakby "mlaskała". Stwierdził on, że taklie zachowanie u dzieci donoszonych to
objaw uszkodzenia układu nerwowego. Jednak nie wie jak o wygląda u
wczesniakow. Może to kwestia nie rozwinietego w pełni uklad pokarmowego, ale
po prostu mała jest wiecznie głodna. Chociaz wydaje mi się, że i po jedzeniu
też jej się to zdarza.

Czy któras z Was miała podobny problem ? Co myslec na ten temat ?

Wybieramy się do neurologa, jednak dopiero za jakiś czas. Do tej pory chyba
oszaleję ze strachu !
Pomóżcie !
Obserwuj wątek
    • farelka1 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 16:25
      nie szalej
      Piotrus też tak robił i przeszło
      jesteśmy pod stałą kontrolą wielu doświadczonych specjalistów i prywatnie i w
      placówkach publicznych, w tym neurologa i żaden z lekarzy - pracujących
      głównie z wcześniaczkami - nie miał do tego zastrzeżeń

myślę że u Twojej córeczki też tak będzie, tym bardziej że ogromny apetyt to
      coś co ją łączy z moim synkiem

dużo zdrówka dla całej gromadki
      pozdrawiam
      Ela
      • janka19 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 16:45
        Elu, szaleję i chyba jestem usprawiedliwiona.
        Urodziłam trojaczki, jedna córka zmarła po 1,5 miesiącu, druga ma wylewy 3/4
        stopnia, wodogłowie i jak twierdza lekarza żadnych szans na zdrowiesad
        • janka19 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 18:00
          A może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinię ?!
          Czekam !
          • farelka1 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 18:21
            przeszłaś bardzo wiele... za wiele...
            ale Twoje córeczki mają teraz w niebie niezwykłego Anioła Stróża... ich
            siostrzyczka nie pozwoli by stało im się coś złego...

Piotruś też miał bardzo obciążony wywiad, również wylew I/II st... myślę że
            jeśli Twoja córeczka nie ma innych towarzyszących wysuwaniu języczka objawów to
            nie masz powodów do zmartwienia... jednak u naszych wcześniaczków nie można
            lekceważyć niczego i wszystko jak najrzetelniej sprawdzić, dlatego warto się
            skonsultować z lekarzem który byłby w tej kwestii specjalistą

wiem, że również Szymonek tabalugi miał podobny okres z wysuwaniem języczka i o
            ile wiem wszystko jest w porządku... może napisz na jej forumowego maila

trzymam kciuki za Twoje córeczki i za Ciebie
            Ela

• tiya Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 18:46
      Witaj, Janko. Zasięgnijcie opinii neurologa, ale tak jak piszesz, być może to
      objaw niedojrzalości ukl. nerwowego. Teraz przypominam sobie, że moja córka
      (teraz prawie 13 mcy, z 32tc)miała podobnie, ja mialam skojarzenia z jaszczurką
      smile. Krótko to trwało i minęlo. Nie mam pojęcia, co to było, być może właśnie
      niedojrzałość un, zresztą walczylyśmy wtedy z nieprawidłowym napięciem mięśni. W
      każdym razie nie ma śladu. Lekarz najlepiej rozwieje Twoje wątpliwości. Pozdrawiam
      • mamaemmy Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 19:05
        Ej-nie bój się,wczesniaki mają to do siebie,że zachowują się inaczej niż donoszone dzieciątka!Tylko idz do takiego neurologa,który zna sią na wczesniaczkach!Jak widzisz-Szymonek Tabalugi miał podobnie,Natalka też i teraz jest ok.Co do drugiej córeczki ,której lekarze przekreślili już szanse na zdrowe zycie.....pomyśl,że wcale tak być nie musi!W medycynie zanotowali juz takie przypadki przy tego typu wylewach,że dziecko bylo zdrowe-ktoś kiedyś pisał o tym na forum.A cuda zdarzają się codzienniesmile)Trzymamy kciuki za Twoje panny!
    • tabaluga0 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 14.04.05, 22:46
      Zgadza sie : moj synek tez wysuwal jezyczek. Przeszło mu zanim poszlismy do
      logopedy(mamy wizyte na przyszły poniedziałek). Neurolog powiedziała ze to jest
      zwiazane z odruchem i potrzebą ssania, i ze mam mu podawac zupki metalowa
      łyzeczką, zeby czuł ze jest ciezka i nie chciał ssac. Nie podawalam łyzeczka bo
      pluje i malo je. I samo przeszło. Teraz ma okres ze ciagle bierze łapki do buzi
      i ssie paluszki ale dzieci moich kolezanek mają to samo wiec to normalne.
    • mamaigora1 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 15.04.05, 09:38
      Witamy Janko!
      Całkowiecie zrozumiały jest Twój strach o córeczkę, ale ja osobiście nie do
      końca opierałabym się na opinii jednego tylko pediatry, jeżeli byłoby to
      mozliwe skonsultowałabym to z jakimś innym specjalistą...
      Trzeba pamietać, że te nasze wczesniaczki to jest cały czas nieodkryty ląd dla
      lekarzy, każdy wczesniak jest inny, każdy inaczej sie zachowuje - wielokrotnie
      bardzo niepomyslne diagnozy okazywały sie całkowice chybione, czego i Tobie i
      Twoim córeczkom zyczę...
      Może gdzies mi umknęło ale chyba nie napisałas jak Maluchy maja na imię...

Jola
      • mlagodna Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 15.04.05, 22:44
        Nie przejmuj się tym wcale smile) Widzę że też tu trafiłaś - oprócz forum dla
        dzieciaczków niesłyszących smile
        Mój Grześ jak się chce uspokoić to mlaska i ssie języczek. Ja przeczytałam u
        Tracy Hall że niemowlęta mają potrzebę ssania na początku nawet 16h na dobę. U
        wcześniaczków też może tak być - chociaż to zawsze troszke "inne" niemowlęta smile
        W tej chwili języczek został zastąpiony pięścią i paluszkami smile) Tak że głowa
        do góry - jeszcze nie jedne dziwy nas czekają.
        Dużo zdrówka życzę dla Was
        Marta
        • janka19 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 16.04.05, 19:39
          Na tamtym forum to nie ja, jakaś inna janka.
          Jeszcze nie robilismy badzania słuchu, mam nadzieję że na tamto forum nie
          trafię.
          Córka mająca problemy z wylewami ma na imię Magda, za ta od języczka smile to Aga.
          To były imiona "robocze", pewnie do końca ciąży uległyby zmianie. Jednak w
          sytuacji której się znależlismy-szybki chrzest z wody, nie było czasu na
          myślenie na imionami.
    • monia23 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 17.04.05, 11:57
      Janko jeszcze wszystko (dobre) przed Wami. Co prawda na temat wysuwającego się
      języczka nic nie napiszę(Kacper akurat tego nie robił, od razu przeszedł na
      wcinanie piąstek, paluszków) ale co do Madzi to też nie przekreślałabym jej
      zdrowia. Kacpik jest po operacji zastawki. Teraz ćwiczymy nieprawidłowe
      napięcie mięśniowe i takie tam. Ale pomimo kręcenia głowami lekarzy (różne mają
      opinie) ja tam twierdzę że bądzie w końcu zdrowym biegajacym i rozrabiającym
      chłopczykiem. Miał wylewy III st a początkowo twierdzono też że IV aż w końcu
      stwierdzili że tylko III. I bądź tu mądry człowieku. Trzeba wierzyć że będzie
      ok i tyle. Pozdrawiam i zdrowia mnustwo Dziewczynkom i Rodzicom!
      • janka19 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 17.04.05, 21:48
        Proszę o kciuki !
        Jutro zaliczamy z obiema-okulistę, USG głowek, ryzyko okołoporodowe i z Magda
        dodatkowo chirurga.
        • mamaigora1 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 18.04.05, 07:05
          Trzymamy, trzymamy...
          • mamaemmy Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 18.04.05, 08:17
            My też trzymamysmile
            • janka19 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 18.04.05, 18:21
              No i pomogły !!!
              Oczka sprawdzone, u Agi jest OK, u Madzi ładnie się cofa 2 stopień.
              USG-Agi wzorcowe, u Madzi komory bez zmian, gdzies zauważona została
              jakby "regeneracja"-sama nie wiem.
              W ryzyku p.dr tez była z Agi zadowolona, mała przybrala 230g w ciągu 6 dni.
              Oczywiście spytalam się o to wysuwanie języczka, pdr mnie uspokoiła twierdząc
              że to normalne smile))
              Chirurg u Madzi nie widzi jeszcze potrzeby wstawiana zastawki, kontrol za 3
              tyg. Jeszcze z rozpędu trafilismy z Agą do por.audiologicznej . Mała słyszy
              bardzo dobrze.

Ufff, tezaz odpoczywamy.
              Dziękujemy za kciuki !
              • farelka1 Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 18.04.05, 20:21
                bardzo się cieszę że wszystko wyszło tak dobrze
                Twoje córeczki jeszcze nieraz Cię zadziwią swoimi postępami!!! dzielne
                kobietki!!!

Ela
              • mamaemmy Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 18.04.05, 20:37
                Super,super!!!Oby tak dalej! Ale...230gram w 6 dni???To baardzo dużo!A to już duży krok do przodu,niezlesmile Co do języczka-niepotrzebnie się martwiłaś.Ale teraz już wiesz,gdzie zasięgnąć porady-dziewczyny ZAWSZE tu pomagają i wyjaśniają-przekonałam się o tym nie raz!Pozdrowienia dla Twych zdrowych (myśl tylko w ten sposób) dziewczynek!!!!!!!!!
    • ewelina_wg Re: Wysuwanie języczka, jakby mlaskanie ?!?!?Pomó 27.10.15, 09:03
      Mam podobnie z jedną z moich bliźniaczek, wcześniak z 35 tygodnia, teraz skończyła miesiąc i od urodzenia stale wysuwa język, jak się uspokaja i skupia na czymś to tego nie robi. Urodziła się z niedotlenieniem umiarkowanym dostała 6 pkt w 1 minucie, w 15 min 8 pkt. Proszę o informację, czy Twojej córce to ustąpiło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka