Dodaj do ulubionych

kiedy ciąża po pigulkach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:38
Witam Dziewczyny. Wiem, ze ten watek juz sie kiedys gdzies pojawil,ale nie moge go odnalezc. Pytanie jak wyzej. Wiem, ze lekarze i producenci pigulek zalecaja trzymiesieczna przerwe miedzy braniem pigulek a zajsciem w ciaze, ale dlaczego? Czy chodzi o wykluczenie duzego prawdopodobienstwa ciazy mnogiej w wyniku zwiekszonego jajeczkowania po odstawieniu pigulek; czy chodzi moze o to, ze jedna z funkcji pigulek anty jest zapobieganie tworzenia sie jakiejs tam "wysciulki" gdzie zagniezdza sie zarodek w macicy i w zwiazku z tym istnieje prawdopodobienstwo poronienia, gdy zaraz po odstawieniu anty jakis poziom hormonow utrzymuje sie w organizmie i pelni swoja role. Ja chcialabym "zadzialac" juz w pierszym cyklu po odstawieniu; aktualnie biore Logest. Sprawa ta nurtuje mnie bardzo, gdyz strasznie zle znioslam odstawienie jakis czas temu pigulek i chcialabym zminimalizowac okres niebrania, gdyz bardzo zle odbilo sie to na moim zdrowiu i skorze (makabra!). Poza tym, a raczej przede wszystkim, chcialabym miec ta wieksza pewnosc zaciazenia w wybranym terminie, a wiadomo, ze zaraz po odstawieniu anty prawdopodobienstwo powodzenia jest duzo wieksze. Punkt kolejny, bardzo wazny, jesli trafia sie bliznieta bede bardzo zadowolona.
Rozpisalam sie strasznie, wiec przypominam pytanie: dlaczego zalecana jest 3-miesieczna przerwa i jak to bylo u Was?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkie mamusie, przyszle i obecne. Pozdrawiam, Agata
Obserwuj wątek
    • marisabel Re: kiedy ciąża po pigulkach? 03.05.05, 16:36
      No wlasnie, tez mnie to bardzo interesuje... Odpowiedzcie, dziewczyny.
    • Gość: A Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:47
      Pgułki to hormony, ktore maja za zadanie powstrzymac owulacje.
      Czyli jak bierzesz to masz takie stezenie hormonow w organizmie
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      I nawet po odstawieniu one nadal są, ale w zmniejszonej ilości.
      trzeba czasu, aby organizm działał bez hormonow.
      3 mies - to dla zdrowia dziecka a takze tego, aby wykluczyc poronienie zaleca
      sie po 3 miesiacach, bo wtedy organizm nie ma juz takiego stezenia hormonow.
      Poza tym z tego co wiem to zaraz po odstawieniu tabletek pierwsze krwawienie to
      nie jest te z cyklu a z tzw z odstawienia tabletek. Dopiero drugie krwawienie
      czyli po 28-32 dniach to krwawienie z cyklu miesiecznego kobiety.
      A ciąża mnoga wystepuje u kobiet, ktore hormonami leczyły bezplodnosc to wiem
      na pewno.
    • Gość: zak Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.mikolow.net 03.05.05, 18:02
      mi ginekolog kazał zrobić 2 miesięczną przerwe - żeby nie było ciąży
      mnogiej...tak powiedział
      • Gość: Zniecierpliwiona Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:03
        Halo, czy naprawde zadna z Was przez to nie przechodzila? Pomozcie, please...
        • Gość: maga785 Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 00:22
          Tak naprawdę to jest indywiualna sprawa każdej kobiety.Nie ma jakiejśgotowej
          odpowiedzi.Znam kobiety które zaszły w ciąże już w pierwszym cyklu po
          odstawieniu pigułek i ciąza przebiegała wzorowo.Znam też kobiety którym nawet w
          rok po odstawieniu pigułek cykl sie nie uregulował.Pytałam się znajomego
          ginekologa i powiedział mi że starac o dziecko można się już w pierwszym cyklu
          po odstawieniu pigułek,bo nie ma żadnych ku temu przeciwskazań medycznych.Nie ma
          także ryzyka ciąży mnogiej ,bo ryzyko takie istnieje tylko przy kuracji
          hormonalnej w trakcie leczenia niepłodności.
          • magda010 Re: kiedy ciąża po pigulkach? 04.05.05, 10:21
            Ta przerwa jest wskazana rowniez ze wzgledu na ryzyko poronienia. Poziom
            hormonow po tabletkach nie jest czesto taki jak powinien byc aby zajsc i
            utrzymac ciaze. Zdarza sie, ze poziom prolaktyny jest za wysoki, przez co za
            niski jest poziom progesteronu, a ten odpowiada za odzywianie plodu, a wiec
            jesli jest go za malo, moze dojsc do poronienia. Poza tym macica moze nie byc
            zdolna jeszcze do zagniezdzenia sie zarodka, endometrium za cienkie itd. Wejdz
            na forum nieplodnosc, tam poczytasz wiecej o ciazy po tabletkach.
            • Gość: ala Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:33
              a ja wlasnie rozmawiala z gin. nir trzeba czekac. ja bralam pigulki 1,5 roku i
              mam zachodzi cod razu. tylko kwas foliowy lykac
              • Gość: ktostam Re: kiedy ciąża po pigulkach? IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 04.05.05, 20:17
                taaa zachodzic od razu... ja wim ze czytanie ulotek od tabletek wymaga
                zwiekszonej inteligencji nio ale bez przesady;p

sa i rowniez inne przeciwskazania od szybkiego zachodzenia nio ale co tam
                do odwaznych swiat nalezywink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka