Dodaj do ulubionych

2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciążę?

08.07.05, 13:45
Mam pytanie urodzilam 2 miesiące temu córeczkę czy jest mozliwość że teraz
znów mogę być w ciąży mimo to ze karmię piersia oczywiście nie jestem ale
tylko pytam z czystej ciekawości smile
Obserwuj wątek
    • katka74 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:50
      Podobno teoretycznie jest to możliwe ale w praktyce sie nie zdarza zwłaszcza w
      tak krótkim czasie po porodzie. Ale oczywiście karmienie piersią nie jest
      środkiem antykoncepcyjnym i wszystko sie może zdarzyć..
      Pozdrawiam, Kasia
      • anonim37 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:55
        Dziękuję za odpowiedź.
    • mala.filipinka Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:58
      tak szybkie zajście to na pewno rzadkość, choć znam dwie mamy, u których
      różnica wieku między dziećmi to - u jednej rok, u drugiej - 13 miesięcy.
      Pamiętaj też, że najpierw jest owulacja, a dopiero potem okres, tak więc nie
      wiadomo, kiedy wraca owulacja.
      U mnie między dziećmi jest 1,5 roku różnicy, tylko piersią karmiłam przez 6
      miesięcy, naprawdę często, potem jeszcze do roku. Syn "powstał" przy pierwszej
      owulacji, jeszcze przed @. Wtedy byłam w szoku, ale dziękuję losowi za tę
      wpadkę. Mam dzięki temu jeszcze jedno wspaniałe dziecko smile

• r.kruger Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:27
        Mam w rodzinie dziewczynki pomiedzy którymi jest 15mc róznicy-latwo policzyc smile
      • jola_ep Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 18:33
        > tak szybkie zajście to na pewno rzadkość

Z tego co pamiętam indeks Pearla przy założeniu spełnienia pewnych wymogów
        wynosi około 1 i rośnie wraz z wiekiem dziecka (do 3 w okolicy 6 miesiąca). Te
        wymogi to łączny czas karmienia co najmniej 100 minut w czasie doby oraz
        przerwy w karmieniu nie dłuższe niż 5 godzin.

> Pamiętaj też, że najpierw jest owulacja, a dopiero potem okres, tak więc nie
        > wiadomo, kiedy wraca owulacja.

Niektórzy wiedzą wink Ja wiedziałam smile))

> Wtedy byłam w szoku, ale dziękuję losowi za tę
        > wpadkę. Mam dzięki temu jeszcze jedno wspaniałe dziecko smile

smile))

Pozdrawiam
        Jola
    • lucia74 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:32
      Ja mam w rodzinie kuzynki, jedna jest ze stycznia, druga z grudnia tego samego
      roku więc mozna.
    • kingaolsz Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:35
      Moja tesciowa urodzila dwoje dzieci w tym samym roku, w odstepie 10 miesiecy.
      Jedno w styczniu, drugie w listopadzie.

Pozdr
      Kinga
    • arras-k Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 15:03
      Oczywiscie , zę tak!
      Kuzyn mój jest ze stycznia, a drugi kuzyn z grudnia (od jednej matki, takze
      zaszła ok.2m po porodzie. Tez karmiła smile
      • inia25 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 15:47
        moja koleżanka jest z listopada (konca) a jej brat z stycznia (poczatku) tego
        samego rokusmile
        • driadea Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 18:44
          Moja siostra jest młodsza ode mnie 13 m-cy, ja byłam na piersi.
          Moja mama ma 12 m-cy młodszą siostrę. Też była na piersi.
          Jest przecież wiele rodzin, gdzie dzieci rodzą się rok po roku. Da się.
          Ppozdrawiam.
    • ewis Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 17:01
      ja urodziłam się w styczniu, mój brat w grudniu - między nami jest 11 miesięcy
      różnicy (bez jednego dnia smile )

czyli jak widać - możliwe smile
      p.s. w mojej dalszej rodzinie też jest taki przypadek: styczeń-grudzień smile
    • karina1974 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 17:26
      oczywiście, że można
      znam dziewczyny między którymi jest ok 10 m-c róznicy smile
      • mamadawidka1 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 22:49
        Chyba można skoro znajoma ma 8 miesieczne dziecko i jest w 7 miesiącu ciązy z drugim
    • berghoff Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 10.07.05, 19:10
      Z doświadczenia powiem: można smile Między moimi chłopcami jest 11 miesięcy
      różnicy (miało być rok, lecz młodszemu bardzo się spieszyło i wyszedł o miesiąc
      za wcześnie smile)
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka