anonim37 08.07.05, 13:45 Mam pytanie urodzilam 2 miesiące temu córeczkę czy jest mozliwość że teraz znów mogę być w ciąży mimo to ze karmię piersia oczywiście nie jestem ale tylko pytam z czystej ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katka74 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:50 Podobno teoretycznie jest to możliwe ale w praktyce sie nie zdarza zwłaszcza w tak krótkim czasie po porodzie. Ale oczywiście karmienie piersią nie jest środkiem antykoncepcyjnym i wszystko sie może zdarzyć.. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
anonim37 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:55 Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 13:58 tak szybkie zajście to na pewno rzadkość, choć znam dwie mamy, u których różnica wieku między dziećmi to - u jednej rok, u drugiej - 13 miesięcy. Pamiętaj też, że najpierw jest owulacja, a dopiero potem okres, tak więc nie wiadomo, kiedy wraca owulacja. U mnie między dziećmi jest 1,5 roku różnicy, tylko piersią karmiłam przez 6 miesięcy, naprawdę często, potem jeszcze do roku. Syn "powstał" przy pierwszej owulacji, jeszcze przed @. Wtedy byłam w szoku, ale dziękuję losowi za tę wpadkę. Mam dzięki temu jeszcze jedno wspaniałe dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:27 Mam w rodzinie dziewczynki pomiedzy którymi jest 15mc róznicy-latwo policzyc Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 18:33 > tak szybkie zajście to na pewno rzadkość Z tego co pamiętam indeks Pearla przy założeniu spełnienia pewnych wymogów wynosi około 1 i rośnie wraz z wiekiem dziecka (do 3 w okolicy 6 miesiąca). Te wymogi to łączny czas karmienia co najmniej 100 minut w czasie doby oraz przerwy w karmieniu nie dłuższe niż 5 godzin. > Pamiętaj też, że najpierw jest owulacja, a dopiero potem okres, tak więc nie > wiadomo, kiedy wraca owulacja. Niektórzy wiedzą Ja wiedziałam )) > Wtedy byłam w szoku, ale dziękuję losowi za tę > wpadkę. Mam dzięki temu jeszcze jedno wspaniałe dziecko )) Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
lucia74 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:32 Ja mam w rodzinie kuzynki, jedna jest ze stycznia, druga z grudnia tego samego roku więc mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 14:35 Moja tesciowa urodzila dwoje dzieci w tym samym roku, w odstepie 10 miesiecy. Jedno w styczniu, drugie w listopadzie. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 15:03 Oczywiscie , zę tak! Kuzyn mój jest ze stycznia, a drugi kuzyn z grudnia (od jednej matki, takze zaszła ok.2m po porodzie. Tez karmiła Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 15:47 moja koleżanka jest z listopada (konca) a jej brat z stycznia (poczatku) tego samego roku Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 08.07.05, 18:44 Moja siostra jest młodsza ode mnie 13 m-cy, ja byłam na piersi. Moja mama ma 12 m-cy młodszą siostrę. Też była na piersi. Jest przecież wiele rodzin, gdzie dzieci rodzą się rok po roku. Da się. Ppozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 17:01 ja urodziłam się w styczniu, mój brat w grudniu - między nami jest 11 miesięcy różnicy (bez jednego dnia ) czyli jak widać - możliwe p.s. w mojej dalszej rodzinie też jest taki przypadek: styczeń-grudzień Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 17:26 oczywiście, że można znam dziewczyny między którymi jest ok 10 m-c róznicy Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawidka1 Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 09.07.05, 22:49 Chyba można skoro znajoma ma 8 miesieczne dziecko i jest w 7 miesiącu ciązy z drugim Odpowiedz Link Zgłoś
berghoff Re: 2 miesiące po porodzie czy mozna zajść w ciąż 10.07.05, 19:10 Z doświadczenia powiem: można Między moimi chłopcami jest 11 miesięcy różnicy (miało być rok, lecz młodszemu bardzo się spieszyło i wyszedł o miesiąc za wcześnie ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś