Dodaj do ulubionych

Gimnazjum na Żoliborzu

14.09.05, 09:09
Witam i proszę o radę. Mój syn chodzi do szóstej klasy i czeka nas wybór
gimnazjum. Na Żoliborzu mieszkamy od niedawna, więc niewiele wiem o
tutejszych szkołach. Marzy nam się miłe, bezpieczne gimnazjum na dość dobrym
poziomie (niekoniecznie najwyższym:-). Syn coś wspominał o szkole na Wojska
Polskiego, bo tam się wybiera część jego kolegów. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: Gimnazjum na Żoliborzu 14.09.05, 14:40
      Mój syn był tam na dniu otwartym i wrócił pod wrażeniem niesamowitych
      doświadczeń chemicznych. Twierdził jednak, że na korytarzach przewalały się
      drechy. Trudno wyczuć, bo ja tam nie byłam.
      Najlepsze w okolicy jest gimnazjum na Staffa - to juz administracyjnie Bielany.
      Ale tam przyjmują geniuszy ze średnią 6,0 - maksymalną ilością punktów z testu i
      najlepiej pięcioma wygranymi konkursami... Więc chyba odpada ;).
      Na Żoliborzu najlepsze - niemal ex aequo - są dwa gimnazja - na Elbląskiej (im.
      Czartoryskiego) i przy liceum im. Sempołowskiej. W tym ostatnim trzeba jednak
      zdać test, obrazujący zdolności do nauki języków obcych (to nie jest gimnazjum
      rejonowe, więc średnia też musi być niezła - chyba powyżej pięciu).
      Mój syn zaczyna właśnie naukę na Elbląskiej. Dostał się z rejonu i już widzę
      wyścig szczurów - oraz spory dysonans między takimi, jak on - uczniami
      rejonowymi i tymi, którzy dostali się dzięki dobrej średniej.
      A jakie jest Wasze gimnazjum rejonowe?
      • Gość: paul Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:16
        o staffa tez słyszałam to chyba ta szkoła gdzie kiedyś była podstawowa też z
        bardzo wysokim poziomem
        • Gość: Beata Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 15.09.05, 09:30
          Gość portalu: paul napisał(a):

> o staffa tez słyszałam to chyba ta szkoła gdzie kiedyś była podstawowa też z
          > bardzo wysokim poziomem

-----
          też tak słyszałam.

B.
          • jota.40 Re: Gimnazjum na Żoliborzu 15.09.05, 16:16
            Tak, ale naboru do podstawówki nie ma już od sześciu lat i ostatnia klasa szósta
            opuściła te mury już z rok temu. Teraz gimnazjum - ale, jak mówiłam, tylko dla
            orłów.
        • remislanc Re: Gimnazjum na Żoliborzu 16.02.06, 09:08
          Gość portalu: paul napisał(a):

> o staffa tez słyszałam to chyba ta szkoła gdzie kiedyś była podstawowa też z
          > bardzo wysokim poziomem

Dokładnie tak - była to SP 187 im A. Makarenki.........Jak to było
          niedawno.......:( Chodziło się tam.
          • Gość: ela Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 09:14
            Nieprawda, szkoła podstawowa, która została przekształcona w Gimnazjum Domeyki,
            to była szkoła nr 162 (też im. Domeyki, tym samym budynku).W ubiegłym roku
            naukę w tej szkole skończyła ostatnia 6 klasa(miała jeden z najlepszych wyników
            w W-wie ze sprawdzianu na koniec podsawówki).
            • remislanc Re: Gimnazjum na Żoliborzu 16.02.06, 10:00
              Może tak być..........Po prostu odruchowo pomyślałem o swojej
              podstawuwie...........
      • viryddi Re: Gimnazjum na Żoliborzu 15.09.05, 19:19
        Nasze rejonowe gimnazjum znajduje się na ul. Filareckiej. Ponoć to horror,
        dobrego słowa o nim nie słyszałam. Chodzą też słuchy, że mają je zamknąć i
        przerobić na hotel :-)
    • randolff Re: Gimnazjum na Żoliborzu 15.09.05, 17:12
      Gimnazjum nr. 55 na Wojska Polskiego jest spoko. Moja córka chodziła tam w
      zeszłym roku do pierwszej klasy. W tym roku zmieniła szkołe, bo
      przeprowadziliśmy się dalej. Szkole niewiele mozna zarzucić, na mnie zrobiła
      dobre wrażenie.
    • Gość: mb Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: 83.238.100.* 14.02.06, 14:57
      Nr 72 im. A.Dobrowolskiego na ul. Przybyszewskiego jest OK. Mój syn kończy je w
      tym roku. Nie mam zastrzeżeń, chociaż trafił do kiepskiej klasy ze słabym
      poziomem. Uczy się dużo, gdyż jest przez nas pilnowany. Sama szkoła to jeszcze
      za mało. Koledzy kuszą piwkiem, więc trzeba czuwać. Ale kadra i dyrekcja w
      porządku.
    • njutka Re: Gimnazjum na Żoliborzu 14.02.06, 19:32
      Najlepiej posłać dziecko do najbliższej szkoły, ja tak zrobiłam i jak na razie
      nie żałuję. Syn lubi swoją klasę i większość nauczycieli, a najważniejsze, że
      nie traci czasu na dojazdy. Wychodzi z domu o 7.50 i to jest piękne ;).
      Poza tym wybór gimnazjum to jedno, a nauczyciele na jakich się trafi to drugie.
      Nawet w najlepszej szkole można słabo trafić. Syn miał szczęście bo trafił na
      super wychowawczynię, a w tym głupim wieku jest to bardzo ważne.
      Sama szkoła też jest OK, czysta, dobrze wyposażona i panuje w niej dobra
      atmosfera. Na początku roku bałam się fali, a okazało się że w tej szkole ona
      nie istnieje. Nauczyciele są czujni, a przy wejściach i na korytarzach są
      kamery. Jeśli chodzi o poziom nauczania uważam, że jest dość wysoki ale bez
      przesady (myślę, że przegięciem jest pisanie referatów z w-f, a tak się zdarza
      na Staffa). W klasie jak na razie nie ma także wyścigu szczurów, i całe
      szczęście bo w tym wieku to chore a zdarza się wcale nie rzadko, pierwsze
      objawy tej choroby obserwowałam u syna w klasie już w podstawówce.
      I to by było na tyle...
      Acha, taka fajna szkoła jest na Filareckiej.
      • nessuno Re: Gimnazjum na Żoliborzu 14.02.06, 20:33
        Zgadzam się z njutką.Mój syn też chodzi do tej szkoły.I on jest zadowolony i ja
        również.Wiele z tego co zaszło w tej szkole należy zawdzięczać
        dyrektor,p.Jezierskiej.Poziom nauczania jest całkiem niezły,szkoła niedawno
        przechodziła remont,jest też ochrona.Można więc śmiało i bez obaw polecić.
        • verdana Re: Gimnazjum na Żoliborzu 14.02.06, 20:47
          Moja córka chodziła do Czartoryskiego (to byla pierwsza klasa po stworzeniu
          gimnazjów, wiec trochę inna atmosfera). Zalety - dobrzy nauczyciele - w
          większości, nie wszyscy. Wady - wyscig szczurów, po ktorym moja córka jeszcze
          się nie pozbierała. Wadą jest też wyodrębnienie jednej "lepszej" klasy.
    • Gość: karola Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.aster.pl 15.02.06, 18:30
      Mój syn z kolei chodzi do gimnazjum przy Al. Wojska Polskiego i też jestem
      zadowolona. Zgadzam się, że ogromną rolę odgrywają nauczyciele, na których się
      trafi. Dzieci są dopilnowane, sporo dodatkowych zajęć, to co dla mnie istotne
      to natychmiastowe informacje do rodziców w razie jakichkolwiek problemów -
      wiadomo dorastający chłopiec.
    • Gość: p_d Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 23:17
      nikt nie chodzi do maczka?
      • Gość: lesio Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 00:46
        Chodzą, chodzą, ale nie polecają. Dyrektorka zespolu szkół - megalomanka. Duzo
        mowi nic nie robi. Część nauczycieli powinna być kapralami (raczej kapralkami)
        w wojsku.
        • Gość: dfh Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:37
          To tak jak w Sempołowskiej. Zdecydowanie odradzam.
    • Gość: ies2 Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.02.06, 10:55
      Jetem w tej samej sytuacji. Ale gorzej będzi jak już znajdę dobrą szkołę, a to
      nie będzie rejon. Masz jakąś receptę
    • blanka74 Re: Gimnazjum na Żoliborzu 18.09.06, 13:04
      Witam,
      Ja też mam syna w szóstej klasie i z przerażeniem myślę o wyborze gimnazjum,
      naszym rejonem jest filarecka ale myślimy tez o sempołowskiej (chociaż dla
      ucznia spoza rejonu ze średnią niższą niż 5,0 może być ciężko. Będę ogromnie
      wdzięczna za wszelkie info na temat tych szkół zrówno od uczniów jak i od
      rodziców. Dziękuję i pzdr
      • njutka Re: Gimnazjum na Żoliborzu 18.09.06, 15:14
        Witam, jak już pisałam wyżej mój syn chodzi na Filarecką. Pomimo wysokiej
        średniej w podstawówce, o Sempołowskiej nawet nie chciał słyszeć (duża ilość
        godzin francuskiego, którego nie lubi). Z Filareckiej jest zadowolony i ja
        również. Uczy się nadal bardzo dobrze, ma nawet osiągnięia w różnych
        konkursach. Tak więc opinie o słabym poziomie są nieprawdziwe.
        Bardzo dużą zaletą tej szkoły jest to, że nie ma przy niej liceum. Jest mała i
        kameralna, a uczniowie nie są w niej anonimowi. Na korytarzach i przed wejściem
        są kamery, które też zwiększają poziom bezpieczeństwa. Szkoła jest przyjazna
        uczniom i uczniom, co jest niewątpliwą zasługą bardzo miłej i kompetentnej
        dyrektorki p. Jezierskiej.
        Tak więc nie ma powodów do obaw, z czystym sumieniem mogę tę szkołę polecić.
        Nie wiem co jeszcze Cię interesuje, jak masz jakieś pytania to pisz na maila
        gazetowego, chętnie odpowiem.
        • roxy361 Re: Gimnazjum na Żoliborzu 18.09.06, 18:54
          Moja córa w tym roku rozpoczeła nauke w Sempołowskiej i musze przyznac, że nie
          było żadnych problemów z dostaniem się , jej marzeniem było gimnazjum jezykowe
          ale początkoweo myslałysmy o Władysławie IV bo tam jest angielski a z
          francuskim nigdy nie miała dotąd do czynienia ale potem doszłysmy do wniosku,
          że skoro juz niexle zna angielski to warto rozpocząc naukę nowego języka stąd
          pomysł Sempołowskiej i narazie nie żałujemy choc od początku czuje sie
          niesamowite wymagania ale przeciez szkoła ma uczyc a nie być przechowalnia czy
          tez pomysłem na spedzanie czasu, moje zdanie jest takie najpierw okreslic czego
          sie od szkoły i od zycia chce a potem wybrac odpowiednia szkołę w zależnosci od
          predyspozycji dziecka ( moja córa zajeła pierwsze miejsce w teście
          predyspozycji językowych)i jego możliwosci a wszystko po to aby oszczędzić
          dziecku i sobie rozczarowań i niepotrzebnych nerwów. Decyzja nie bedzie łatwa
          ale zyczę Ci abys umiała podjąć razem ze swoim dzieckiem jak najbardziej
          własciwą.
    • blanka74 Re: Gimnazjum na Żoliborzu 19.09.06, 09:39
      Bardzo dziękuję za Wasze opinie, szczerze mówiąc nie wiem dlaczego trochę
      uprzedzona byłam do filareckiej - teraz już wiem, że należy się bliżej przyjżeć
      tej szkole i chyba nie taki wilk straszny...
      Jednakże chciałabym żeby mój syn spróbował się dostać do sempołowskiej z uwagi
      na jęz. francuski, angielskiego uczy się prywatnie od kilku lat i bardzo dobre
      ma wyniki, chyba najwyższa pora na drugi język.... ale to tylko pobożne
      życzenia ambitnej mamuśki - decyzja i tak należeć będzie do niego...
      Pzdr i jeszcze raz bardzo dziękuję
      • njutka Re: Gimnazjum na Żoliborzu 19.09.06, 10:45
        Na Filareckiej są dwa języki niemiecki i angielski, i przy zapisach trzeba
        wybrać który język chce się mieć rozszerzony, a który od podstaw. Na dodatek
        fajnie jest, bo na językach klasy są podzielone i mają zajęcia w małych
        grupach. Na początku roku jest sprawdzian i według jego wyników klasę dzieli
        się na grupy: bardziej i mniej zaawansowaną i w takich grupach mają lekcje.
        • Gość: gość Re: Gimnazjum na Żoliborzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:51
          Na Przybyszewskiego jest podobnie tylko języków do wyboru jest więcej Poza tym
          inne przedmioty tez są dzielone na grupy.Poziom jest dość wysoki na teście
          tegoroczni gimnazjaliści uzyskali drugie miejsce na Bielanach po szkole na
          Staffa.Nauczyciele wymagający ale nie surowi (z małymi wyjątkami-uwaga na WICE
          DYREKTOR i jej stosunek do uczniów!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka