Dodaj do ulubionych

Regiony w Polsce

IP: *.mpipks-dresden.mpg.de 05.10.05, 20:12
Skoro nie ma opinii..
Wiec pozdrawiam wszystkich!!
Obserwuj wątek
    • Gość: jurgen Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 20:36
      mazowieckie tez kuleje, nie dosc że brzydkie to jeszcze biedne. Czarno widze
      mazowieckie, oprocz warszafki to 3 swiat. Zero jakichkolwiek inwestycji. Mija
      boom lat 90 i polityka cfentralnego kolchozu w warszafce.
      • Gość: Longislander Zaorac i zalesic IP: *.dsl.invision.com 05.10.05, 22:07
        Cala sciane wschodnia zaorac i zalesic. Wlochy od dziesiatkow lat pakuja
        miliardy $ w Mezzogiorno i poludnie a dystans do rozwinietej polnocy tylko sie
        zwieksza. Podobnie jest w pd.-wsch. USA (Louisiana, Mississipi, Georgia).
        Ludzie w pewnych regionach sa malo kumaci i nierobotni i zadna infrastruktura
        im nie pomoze. Beda sobie siedziec na ganku i patrzec jak po 6-cio pasmowej
        autostradzie Przemysl-Suwalki mkna warszawskie auta i dziwic sie po co tez te
        ludziska tak sie wierca.
        • Gość: DZIEK@N_Wro Re: Zaorac i zalesic IP: *.magma-net.pl 05.10.05, 23:46
          no i Longislander obudził się z ręką w majtkach cały mokry i spocony, bo śnił mu się koszmarny sen...
          • robertw18 Za mało. WYBIĆ (MĘCZĄC, żeby odstraszyć innych). 06.10.05, 13:02
            Miły przedmówca zapomniał, że po tym jak się od nich wyciągało
            podatki na odbudowę stolicy i niedawno na budowę metra mogą jeszcze o tym
            pamiętać i szemrać. Należy ich bezwzględnie wybić.
            Pozdr.
            • Gość: Warszawiak Ci ja Re: Za mało. WYBIĆ (MĘCZĄC, żeby odstraszyć innyc IP: 212.160.138.* 06.10.05, 13:14
              I znowu to samo, sprawdź szanowny filozofie ile warszawa ładuje do budżetu
              kraju, a ile z niogo dostaje
              • robertw18 Niech "Warszawiak" sprawdzi, czy jest Polakiem... 06.10.05, 19:02
                A jeśli tak, to niech podziękuje innym Polakom, że zgadzali/zgadzają się na
                stolicę w miejscu, które nigdy ani nie było żyzne, ani bogate w kopaliny. Jeśli
                sie miało szczęście urodzić w Warszawie, to lepiej być skromniejszym, bo
                większość tego, co Warszawa osiągnęła, wynika z jej stołeczności. Także z tego,
                zo można sobie załatwić dzięki łatwemu dojściu do wszelkich władz.
                Pozdr.
        • Gość: zgrzyt Re: Zaorac i zalesic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:04
          kolejny matoł w usa, którego tam nie chcą, nie pisz tutaj bucu, jak nie masz
          czego mądrego do napisania, jesteś tam obywatlem 3 kategorii, i po co im taki pustak
        • Gość: agnosti Re: Zaorac i zalesic warszafkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:10
          Tylko ludzie z warszafki są bardzo robotni i kumaci. Oni tacy są od urodzenia,
          nie jak murzyni z lubelszczyzny o przeciętnie niższym ilorazie inteligencji
          (sam jestem mieszkańcem województwa lubelskiego i nie uważam się za głupszego
          od ciebie, ale żygać mi się chce na takich skur.. jak ty)Twój dziadek wlczył za
          te ziemie a ty chcez je zaorać, Zaorać to można województwo mazowieckie z
          warszafką na czele,paradoksalnie zacząłbym od centrum, od ulicy wiejskiej
          • Gość: karl Re: Zaorac i zalesic warszafkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:29
            Paradoksalnie a moze i nie sposob postrzegania mieszkańca Wielkopolski - do
            wiekszosci tego co na wschod od Wisły jest podobny do przedmowcy kilku postow
            wczesniej. I pewnie sie tego nigdy nie zmieni - skoro takie roznice wystepuja w
            wiekszosci krajow na swiecie nie wierza ze i nas moga sie kiedykolwiek zmienic.
            Troche to smutne....ale prawdziwe. A ze dziadek walczył o te ziemie? Maja swoj
            urok, na pewno ale to nie one ,,ciągną " i beda ciagnely jakos ten kraj do
            przodu.
        • Gość: Mara$ Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wstecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:28
          Więc się nie woź. Jestem z Warmii i tacy frajerzy doprowadzają mnie do szału.
          Nie mieszkasz tu, wpadasz na weekendzik ze swoją frajerską ekipą, ryczycie
          przez 3 dni, bo myślicie, że kasa na wieś przyjechała. Problem jest taki, że to
          wieś przyjechała. Gdzie byście moczyli mordy nowobogaccy yuppies, gdyby nas
          zaorali i zalesili? Przecież wy nawet w domku z tektury musicie mieć sracz za
          milion i jacuzzi, bo sobie ubrudzicie dupkę. Może jakbyś miał mniej szczęścia i
          się urodził np. w Tyrowie (były PGR) to co? Ciesz się, że masz szczęście, ale
          zamknij chałapę, bo jesteś leszczem niemiłosiernym.
          • Gość: 440kv Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.piasta.pl 06.10.05, 01:41
            Nie przejmuj się co ten "bosy Antek" wygaduje.Jestem z podlaskiego.Od lat firmy
            budowlane ze sciany wschodniej budują naszą stolicę i wypracowują im taki
            wysoki wskaźnik PKB.Zresztą już we wczesnych latach PRL-u było słynne
            hasło "cały naród buduje stolicę".I odbudowaliśmy Warszawę z ruin i
            zgliszcz.Obecnie cała ściana wchodnia karmi stolicę.A cwaniaczek -
            warszawiaczek popisuje się.Gdy widzę frajera Wielanka w TV to gaszę obraz
            natychmiast.Proletariusze ściany wchodniej,Warmi i Mazur trzymajmy się.
            • Gość: Robert Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.242.132.203.in-addr.wholesaledsl.net 06.10.05, 07:22
              To dlaczego ta Warszawa jest ciagle po szesciesieciu latach taka smutna i biedna
            • Gość: anvill Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 06.10.05, 09:07
              Rozumiem że robią to harytatywnie w sensie budują? Bo ja mam wrazenie że jeśli
              przyjezdzają tu robotnicy ze ściany wschodniej to ktoś im za to płaci więcej
              niż u siebie i dzięki temu utrzymują rodziny u siebie inna sprawa że nie
              spotkałem budowlańców ze ściany wschodniej w Warszawie w wiekszości budują
              górale :)
            • Gość: Zenon Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.chello.pl 06.10.05, 10:27
              Zas Twoja firma nie otrzymuje stosownej zaplaty za wykonana prace, ty zas pensji.
            • Gość: koprofag Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.gazownia.olsztyn.pl / *.gazownia.olsztyn.pl 06.10.05, 10:33
              Ja tez jestem aktualnie z warmii i mazur (konkretnie z olsztyna) przenioslem
              sie tu z "oazy dobrobytu" czyli trojmiasta i nie narzekam. Zarabiam duzo wiecej
              niz w trojmiescie, okolica jest piekna, ludzie nie sa tak zabiegani jak np w
              warszawie, poznalem fantastyczna dziewczyne, chce zalozyc rodzine i zostac tu
              na dluzej... a pkb liczony na glowe gowno mnie obchodzi ze sie tak wyraze. To
              tylko statystyka. Zdziwily mnie tylko ceny mieszkan - sa porownywalne z
              trojmiejskimi, a chyba nawet nieco wyzsze...no ale jak sie malo buduje to mozna
              dyktowac ceny
              • Gość: Intervision PKB - jak rejestrowane IP: 212.160.172.* 06.10.05, 12:55
                Nie dziwie się, że PKB największy jest w Mazowieckiem bo tam zarejestrowanych
                jest najwięcej firm ogólnopolskich i wykazują tam dochody, VAT. W ten sposób
                obliczany jest powiększony PKB na mieszkańca.
                Firmy te zaś zatrudniają ludzi w terenie i wytwórców często w małych
                miasteczkach aby obnizyć koszty.
                Nie mówcie więc o ogromnym PKB w Warszawie bo jest tam najwięcej urzędników,
                nauczycieli i pracowników resortowych - jeżeli odjelibyśmy ich od osób
                wypracowujących wartośc dodaną wyszłoby, że Warszawiak zatrudniony w gospodarce
                prywatnej wyrabia dziesięć razy większy PKB niż przeciętny mieszkaniec
                pozostałej Polski - Nonsens wynikający z rejestrowania dochodów spółek.
              • Gość: franz Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:38
                Ceny mieszkań są wyższe, bo ludzie z 3miasta i Warszawki marza aby mieszkać w
                Olsztynie! A zarabiasz wiecej(tu Cie zaskocze), bo w Olsztynie jest mniejsze
                bezrobocie niz w Gdansku!
                Pozdrawiam
                • Gość: koprofag Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.gazownia.olsztyn.pl / *.gazownia.olsztyn.pl 06.10.05, 16:27
                  jesli tak jest to faktycznie dosyc to dziwne...mi sie wydawalo ze to raczej
                  przez studentow. olsztyn ma niecale 200 tys mieszkancow a na UWM studiuje
                  prawie 30 tys ludzi (wiem bo bralem udzial w badaniu sprawozdania finansowego
                  tej uczelni). Poniewaz podaz nowych mieszkan jest mala (kupowalem ostatnio
                  mieszkanie i wlasciwie sa tu tylko 3 - 4 liczace sie firmy developerskie) a
                  popyt duzy (jak ktos przyjezdza studiowac do innego miasta to rodzice czesto
                  kupuja mieszkanie zamiast wsadzac kase w wynajem) to przeklada sie to na
                  wysokie ceny
        • Gość: andrzey Re: Zaorac i zalesic IP: 85.128.71.* 06.10.05, 10:07
          podoba mi sie ta idea. jak juz zalesimy to ja rzucam warszawe i wyprowadzam sie
          tam. bo po co mi sie tak wiercic? co mi po tym wierceniu i szesciopasmowych
          autostradach?
        • kamilar Re: Zaorac i zalesic 06.10.05, 12:48
          Raczej zaorać cały zafajdany Śląsk, który smorodzi i jeszcze miliardy wchłania
          niczym mitologiczna scylla. Ile nas kosztowały reformy górnictwa ile nas będą
          kosztowały emerytury górnicze, ile kilometrów autostrad zostanie wybudowanych na
          Śląsku, ile państwo dopłaci do inwestuycji Mana i LG i na koniec ile pieniędzy
          dostała Warmia w ramach zagospodarowania byłych PGR-ów
          Górnicy walcie sie, komuna sie skończyła i nikt was nie potrzebuje. Ruscy mają
          tańszy węgiel
          • Gość: WolfMoon Re: Zaorac i zalesic IP: *.cl.ad / 193.108.34.* 06.10.05, 12:52
            Zapominasz, ze slask to nie tylko gornictwo i hutnictwo. To takze spora kadra
            dobrze wyksztalconych mlodych ludzi, ktorzy wcale nie chca pracowac w gornictwie
            i ktorzy czesto maja w d*** kopalnie. To ogromna aglomeracja, gdzie mieszka
            bardzo duzo ludzi, gdzie mozna rozwijac handel i tworzyc firmy najwyzszych
            technologii.
            • kamilar Re: Zaorac i zalesic 06.10.05, 13:01
              Nie zapomniałem, mój post miał być równie głupi jak post, który komentowałem.
              Każdy region ma coś do zaoferowania. Ściana wschodnia też, dlaczego w Polsce
              cięgle się pisze o inwestycjach w Krakowie, Kobierzycach a milczy o walce
              Rzeszowa o Ryanair'a.
              Z kolei, jak w Bialymstoku mają lokować się inwestycje, skoro droga
              Białystok-Warszawa wygląda jak wyglada, czyli tragicznie i jeszcze w tym roku
              rząd ppostanowił zabrać juz obiecane pieniądze
              • Gość: Mikael Re: Zaorac i zalesic IP: 62.244.139.* 06.10.05, 13:05
                Rząd olał Rzeszów ale to tam w międzynarodowym porcie lotniczym (o którym też
                mało kto wie a ma loty do Warszawy, Krakowa, Londynu, Frankfurtu i wkrótce do
                Wiednia i Dublina) powstanie baza lotnicza Ryanair i Singapore Technology która
                da 1800 miejsc pracy i będzie warta kilkaset milionów euro. Ale o tym wszyscy
                milczą, to nie Kobierzyce i LG. To nie jedyna taka inwestycja w tym mieście
                gdzie bezrobocie już jest śladowe i wynosi 8.2%
        • robertw18 Za słabe. WYBIĆ LUDZI I ZAMĘCZYĆ (żeby odstraszyć 06.10.05, 12:55
          innych). Miły przedmówca zapomniał, że po tym jak się od nich wyciągało
          podatki na odbudowę stolicy i niedawno na budowę metra mogą jeszcze o tym
          pamiętać i szemrać. Należy ich bezwzględnie wybić.
          Pozdr.
      • marek.bienkowski Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:26
        nie jest az tak tragicznie jak to przedstawiasz
        legionowo rozwija sie świetnie
    • Gość: starycynik Re: Regiony w Polsce IP: *.lr.centurytel.net 06.10.05, 03:08
      "Z najnowszych danych GUS o wartości PKB na głowę mieszkańca w poszczególnych
      województwach i regionach wynika, że przeciętny warszawiak ma pięciokrotnie
      większy wkład w potencjał gospodarczy Polski niż mieszkaniec Zamościa."

A moze nie "wklad" tylko "wyjal". Poza tym jak w radio Erewan wszystko sie
      zgadza.
      • Gość: Zenon Re: Regiony w Polsce IP: *.chello.pl 06.10.05, 10:32
        Kompleks ubogiej prowincji ktorej mieszkancy sciagaja do wstretnej Warszawki jak
        pszczoly do miodu? Jakies dane ze Warszawa "wyjela" a nie "wlozyla"?
        • halevi Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 11:03
          Czysta logika. Skoro przez sferę publiczna przepływa ponad 40% DNB, a najwięcej
          beneficjentów sfery publicznej (czyli instytucji żyjących z pieniędzy
          publicznych) znajduje się w centrum administracyjnym kraju (czyli Warszawie) to
          wniosek jest prosty.
    • Gość: ttt Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 06:39
      "Ściana wschodnia" kuleje? A dlaczego podlaskie ma drugi PKB w kraju, a warmińsko-mazurskie większy od Wielkopolski, Małopolski oraz opolskiego? Treść tego artykułu jest całkowicie rozbieżna ze znajduącą się obok mapą.

pzdr
      • Gość: ttt Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 06:42
        Poprawka: oczywiście nie większy PKB tylko wyższe tempo wzorstu...
        • kamilar Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 12:49
          Niższy pułap startu, dlatgo łatwiej o wysoki wzrost. Dokładnie tak samo jak z
          Turcją czy Litwą
    • sylviapl Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 07:54
      Ściana Wschodnia to unikatowa przyroda, właśnie dzięki minimalnej działalności
      przemysłowej ... i niech tak zostanie!
    • Gość: maj Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 07:56
      Radzę przyjrzeć się uważniej zalączonej mapce: wzrost w latach 2000-2003 odnosi
      się do okresu 1998-99, gdzie wszystkie województwa miały prawie równomierny
      przyrost PKB.
      O czym to świadczy? Ano o centralizacji właśnie!!!
      Czyli, wraca nowe?
    • anwb Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:03
      Trzeba tylko panie redaktorze i panie Galazka dodac, ze wybory wygral POPiS
      (d.AWS), partia antyunijna i premierem bedzie facet z ZChN. Powolywanie sie na
      Unijne dyrektywy i fundusze: trzeba zapomniec. Polska nie chce Unii! A tez
      zapewne sprawdzone zdolniachy gospodarcze (dali juz popis jako AWS) wyrownaja
      nas do sciany wschodniej.
      • Gość: darren Re: Regiony w Polsce IP: 213.17.149.* 06.10.05, 09:10
        to retoryka w stylu Leszka Millera z kampanii 4 lata temu, rura do Norwegii też
        była be, potem sie dopiero zdolniachy z SLD ujawniły, "wybierzmy
        przyszłość", "przywróćmy normalność"!!!
      • Gość: hubert statystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:45
        statystyka statystyka statystyka ....
        tylko ćwierćinteligent może bez żadnej krytyki porównywać Warszawę do Zamościa.
        po 1) każda stolica świata ściąga największy kapitał i inwestycje
        po 2) zauwazyłem już od dawna że "specjaliści" z warszawy zza biurka wydają
        bzurne sądy i opinie o tzw. "ścianie wschodniej" - że brudna, zacofana,
        śmierdząca...
        pytam:
        - gdzie są pieniądze z warszawaki na wyrównywanie dysproporcji rozwojowych?
        (zapewniam, że alokalcja z funduszy unijnych nie idzie w najwiekszym stopniu na
        ten region). poprostu problemu przy podziale pieniędzy w warszawce nie widać,
        ale oczywiście "jest nius" przy porównywaniu warszawy (bo nie woj.
        mazowieckiego!) z innymi regionami

3) wyksztacona kadra w Polsce wschodniej nie odbiega poziomem ani jakością od
        reszty kraju - ale nie ma poporstu dostatecznych mechanizmów wsparcia
        finansowego tego regionu na poprawę infrastruktury i jakości życia(mi.n
        ostatnie ucianie funduszy przez NFZ). Dodowem tego jest fakt iż są to najlepiej
        w Polsce przygotowane regiony do absorpocji funduszy unijnych - co widać w
        statystyce

4) nieprawdą jest że wyjeżdżają stąd wszyscy najlepsi. a z warszawki to niby
        nie ? to jest proces ogólnopolski. gdyny popatrzeć na mapę migracji - to
        najwięcej ludzi emigruje z Polski centralnej, południowej i zachodniej. stąd
        wyjeżdzają ludzie zdesperowani i bardzo często o niskich kwalifikacjach. Ci
        wykształceni zostają i bardzo często tu wracają bo dla nich poprostu jest
        praca - i znacznie szybciej odniosą tu sukces ze swoimi umiejętnościami niż
        gdzie indziej.

podsumowując - bzdruny, nieprzemyślany artykuł oparty wyłacznie na danych
        ilościowych nie odwzorowujący rzeczywistości

• heninsyn Re: statystyka 06.10.05, 09:58
          Proste porównanie liczby ogłoszeń o pracę np. we Wrocławiu i Białymstoku. We
          Wrocku nie jest ich 3 razy więcej /porównanie liczby ludności / , jest naście
          razy ...
          Wg. mnie jednak wschodniościenna posucha z małymi szansami na poprawę.
          Czasem myśle o powrocie na wschodnie mazowsze - ale tylko po to by z
          konieczności dojeżdżać do W-wy " na kopalnię " ?

I nie tak znowu miło , sielsko i radośnie na wschodzie naszym piknym
          jest !!!
        • Gość: Mikael Re: statystyka IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:30
          Bzdura. Na pomorzu zachodnim głoduje 40% dzieci (1 miejsce w kraju) a
          bezrobocie wynosi 27.8% (2 miejsce w UE). Np Rzeszów ma 8% bezrobocia, całkiem
          dobry poziom życia ale co z tego skoro się go gnoi. Czy nie widzicie że
          najmniejsze PKB jest tam gdzie najsłabsza urbanizacja i najmniejsze miasto woj?
          Lubuskie ma 40% unijnego PKB i bezrobocie 26%. a Podlaskie ma 35% PKB i
          bezrobocie 15% - o jakich różnicach mowa? Różnica to jest między Podlaskim a
          Bawarią na przykład.
          • Gość: ac Re: statystyka IP: *.chello.pl 06.10.05, 17:30
            A wiesz moze dlaczego jest taki wskaznik bezrobocia na scianie zachodniej? Bo
            polowa tych bezrobotnych pracuje nieopodal w Niemczech, a sa zarejestrowani w
            PL jako bezrobotni zeby miec na wszelki wypadek ubezpieczenie zdrowotne. To
            jest cale rozwiazanie tej zagadki
            • Gość: Angel Re: statystyka IP: *.viknet.pl 06.10.05, 18:56
              Nie tylko. W takim np lubelskim masa osób nie rejestruje dochodu, w
              podkarpackim sporo osób pracuje w USA, Kanadzie, UK i tak jest od lat. I
              bezrobocie jest mniejsze. A wiem że na Warmii czy Pomorzu naprawdę ciężko jest
              o pracę i ludzie wyjeżdżają. Standardowy mieszkaniec regionu po 10 latach
              pobytu w USA może postawić sobie willę i wybudować stok narciarski, a potem
              ludzie dziwią się dlaczego takie domy stoją i jest tak ładne, gdy jest tak małe
              PKB.
    • trice Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:06
      Pomimo tak miażdzącej przewagi warszafki nad Zamościem,wybieram Zamość.
      • Gość: tomek_j1 Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:22
        Cóż ja tez jestem z Zamościa i mimo wielu mozliwości wyjazdu z tego miasta - do Warszawy tez - mieszkam sobie tutaj i nie narzekam. Ludzie mili, wynagrodzenie (moje) znacznie wyższe niż średnia krajowa, jest czysto i baaaardzo bezpiecznie..... Jakoś nie czuje żeby Warszawka utrzymywała mnie i moje miasto. Pozdrawiam wszystkich czujacych się lepszymi tylko dlatego, ze mieszkają w mieście bogatszym i według ich mniemania przez to lepszym :-)))
    • Gość: ajka Regiony w Polsce - ble ble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:07
      Takie informacje nadają się tylko do kosza. Poszukiwanie sensacji albo
      zastępczego tematu. Płakano o zaniedbaniach oświatowych tzw. ściany wschodniej.
      Po przeprowadzeniu badań kazało się, że tamtejsi uczniowie wyprzedzają cała
      resztę Polski. Pobyt w tamtych stronach zadziwia widokami majętności. Solidne
      nowe, domy, dobre auta, zadbane miejscowości. W Terespolu tylko nowe
      indywidualne budownictwo, co ciekawsze, wcale nie brzydkie. Lublin, niby duża
      polska wieś w mniemaniu Polaków z innych stron Polski, ale to piękne
      miejsce,przyjazne, zadbane, cudny Rynek, nowe osiedla. Nie rozumiem takich
      informacji, które sa podawane, bo ktoś usiadł i napisał... To nie jest nikomu
      potrzebne
      • wij-drewniak Re: Regiony w Polsce - ble ble 06.10.05, 09:33
        W Terespolu tylko nowe
        > indywidualne budownictwo, co ciekawsze, wcale nie brzydkie

hehe, to z tym Terespolem strzeliłeś. Oczywiście, że powstaje masa nowych
        domów, ale kto je buduje? Głównie celnicy. A to bynajmniej nie świadczy o
        potędze gospodarczej miasta tylko o czymś zgoła odwrotnym
        • noyle brzesc 06.10.05, 13:13
          al i tak Brzesc na Białorusi reprezentuje sie o niebo lepiej od sasiadujacego z
          nim Terespola
      • Gość: Mikael Re: Regiony w Polsce - ble ble IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:33
        No właśnie - testy gimnazjalne i matura najgorzej wypadły na Pomorzu Zachodnim.
        Najlepiej - Mazowsze, Małopolska, Lubelszczyzna. Pewnie już szykowali się do
        artykułów o syfie na wschodzie ale nie wyszło...
    • Gość: jż Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:13
      Od wielu lat Ściana Wschodnia jest kulą u nogi "zdrowej reszty kraju".
      Inwestycje infrstrukturalne na tych terenach są bliskie zeru i z uporem maniaka
      przez kolejne rządy przesuwane są w bliżej nieokreśloną przyszłość,(np. przez
      15 lat nie wybudowano ani 1m autostrady czy drogi ekspresowej. Pomoc publiczna
      jest znacznie niższa niż pozostałej części Polski. (Np pomoc dla województwa
      wielkopolskiego jest większa niż dla czterech wschodnich województw razem
      wziętych). Na szczęście poziom wykształcenia jest trochę wyższy niż w reszcie
      kraju (np. Lubelszczyzna ma najwyższy procent ludzi z wyższym wykształceniem.
      Nieźle jest z ekologią, zasobami naturalnymi. Ciekawe jest położenie.
      Kulturalnie też nie jest najgorzej o czym można się przekonać oglądając X
      Konfrontacje. Może więc dobrym rozwiązaniem byłaby secesja Ściany Wschodniej.
    • Gość: Lupus Re: Regiony w Polsce IP: *.internet.v.pl 06.10.05, 08:48
      W-szawka to zagłębie urzędasów i centrum korupcji. Firmy zachodnie, które chcą
      zaistnieć w Polsce muszą (!) mieć swoje centra w W. gdyż trzeba być blisko
      tych, od których zależy, czy biznesik się opłaci. Tak jest od początku
      transformacji i mimo wstąpienia do UE nic się nie zmieniło. Pokażcie mi, gdzie
      w W. coś się produkuje... Ściana Zachodnia pozdrawia Ścianę Wschodnią!!!
      Trzymajcie się i nie miejcie kompleksów. My mamy 100 km do Berlina, a matołkom
      z W-szawy wydaje się, że u nas prowincja.
      • Gość: kraks Re: Regiony w Polsce IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 06.10.05, 09:15
        A ja mam wrażenie że jakieś kompleksy bliżej nie określone właśnie wylazły z
        ciebie. Jestem z Krakowa a jakoś nie przeszkadza mi to lubić Warszawy i
        warszawiaków ja nie wiem dlaczego jest taka nagonka na warszawe - dla mnie jest
        to jak najbardziej normalne że stolica zawsze przyciąga bardziej niż inne
        miasta i to jest odwieczne prawo i jest tak na całym świecie. ale po co ta
        zawiść?
        • Gość: pawcio Re: Regiony w Polsce IP: *.ltkalmar.se 06.10.05, 14:43
          Drogo Kraksie! Akurat tu trudno sie z toba zgodzic.To nie zadne kompleksy ,lecz
          fakty!Warszawa nie zawdziecza swej "wyzszosci" dochodu/capita jakims swoim
          wartosciom typu: wyzsza kultura biznesu,techniczna,przedsiebiorczosc czy tez
          tradycje wytworcze.Przeciwnie:caly "sukces" Wawy jest oparty wylacznie na
          PRZYMUSOWEJ CENTRALIZACJI wladzy politycznej,gospodarczej a wiec ZYSKOW.Jedyna
          do niedawna "duza forsa" poza zasiegiem warszawiakow byly fundusze ze skladek
          zdrowotnych.I tu tow Lapinski naprawil niedopatrzenie.Co z tego np. ze sporo
          najwiekszych polskich firm dziala w Poznaniu,Trojmiescie na Slasku skoro
          podatki musza placic w Wawie? Deal jest prosty-chcesz miec zamowienia
          publiczne? Plac podatki w Wawce..
          • settembrini Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 17:15
            nareszcie dobra diagnoza. azjatycki model centralizmu kwitnie w tym chorym
            kraju, a najwiekszym jego beneficjentem jest warszawa.
    • Gość: Marek Biegalski Re: Regiony w Polsce IP: *.wsip.com.pl 06.10.05, 09:24
      Niestety, nie tylko Ściana Wschodnia kuleje - niedostatek inwestycji
      infrastrukturalnych odczuwają też peryferie Warszawy. W okolicznych miastach
      tuż za rogatkami stolicy buduje się dopiero drogi przejazdowe, układa chodniki,
      zakłada kanalizację i wodociągi. Nie ma dworców kolejowych i wielu innych
      udogodnień, w tym także komunikacyjnych godnych aglomeracji warszawskiej, która
      to aglomeracja tak naprawdę nie istnieje i nikt nie wie dlaczego.

Marek Biegalski

• Gość: lubelak Re: Regiony w Polsce IP: *.devs.futuro.pl 06.10.05, 09:38
      Zalesić nas?oki,ale za wdychane powietrze niech nam zapłaci reszta Polski i po
      sprawie.A propo medii ogólnopolskich.GRATULACJE!!!"Dziękuję"
      Wiadomościom,Teleekspresowii,Faktom,wszystkim gazetom ogólnopolskim za
      przedstawianie nas (m.in. Lubelszczyzny),że albo studentów pozabijali,dzieci w
      beczkach znaleźli,bijatyka kiboli,że najkrócej to żyje się i najgorzej tu i na
      Warmii(TVN24 tak podał),to wy media nas tak kreujecie,jak takich ludzi innej
      rasy,a kto wam daje żarcie,może "czysty"Śląsk tak?byłem tam widziałem nie rzeki
      a kanały ściekowe.Gratulacje.Ale na Roztocze to by się przyjechało co?powdychać
      świeżego powietrza.Konia z rzędem mediom ogólnopolskim,które by znalazły coś
      naprawdę interesującego u nas.A może mózgi już wam wyschły z nadmiaru
      kasiorki,co?
      • Gość: hubert bzurna statystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:45
        statystyka statystyka statystyka ....
        tylko ćwierćinteligent może bez żadnej krytyki porównywać Warszawę do Zamościa.
        po 1) każda stolica świata ściąga największy kapitał i inwestycje
        po 2) zauwazyłem już od dawna że "specjaliści" z warszawy zza biurka wydają
        bzurne sądy i opinie o tzw. "ścianie wschodniej" - że brudna, zacofana,
        śmierdząca...
        pytam:
        - gdzie są pieniądze z warszawaki na wyrównywanie dysproporcji rozwojowych?
        (zapewniam, że alokalcja z funduszy unijnych nie idzie w najwiekszym stopniu na
        ten region). poprostu problemu przy podziale pieniędzy w warszawce nie widać,
        ale oczywiście "jest nius" przy porównywaniu warszawy (bo nie woj.
        mazowieckiego!) z innymi regionami

3) wyksztacona kadra w Polsce wschodniej nie odbiega poziomem ani jakością od
        reszty kraju - ale nie ma poporstu dostatecznych mechanizmów wsparcia
        finansowego tego regionu na poprawę infrastruktury i jakości życia(mi.n
        ostatnie ucianie funduszy przez NFZ). Dodowem tego jest fakt iż są to najlepiej
        w Polsce przygotowane regiony do absorpocji funduszy unijnych - co widać w
        statystyce

4) nieprawdą jest że wyjeżdżają stąd wszyscy najlepsi. a z warszawki to niby
        nie ? to jest proces ogólnopolski. gdyny popatrzeć na mapę migracji - to
        najwięcej ludzi emigruje z Polski centralnej, południowej i zachodniej. stąd
        wyjeżdzają ludzie zdesperowani i bardzo często o niskich kwalifikacjach. Ci
        wykształceni zostają i bardzo często tu wracają bo dla nich poprostu jest
        praca - i znacznie szybciej odniosą tu sukces ze swoimi umiejętnościami niż
        gdzie indziej.

podsumowując - bzdruny, nieprzemyślany artykuł oparty wyłacznie na danych
        ilościowych nie odwzorowujący rzeczywistości
    • wojciechjaruzelski "Kuleje ściana wschodnia..." - a najwyższy wzrost 06.10.05, 09:48
      w Podlaskiem. :-) A na drugim miejscu Mazowieckie. Zachód górą!!!
    • Gość: speed Re: Regiony w Polsce IP: 80.51.240.* 06.10.05, 10:03
      MAZOWIECKIE, POMORSKIE, WILKOPOLSKA reszta to nieroby
      • Gość: eco nierobna Polska centralna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:19
        a przepraszam - komu zawdzieczają te regiony taki rozwój gospodarczy?
        czy aby nie przypadkiem tym niewykształconym napływowym nierobom?
    • halevi kłamstwa, duże kłamstwa, statystyka 06.10.05, 10:54
      Każdy rozsądny ekonomista wie, że kryterium PKB jest narzędziem, które może
      służyć jedynie do przybliżenia obrazu sytuacji gospodarczej, pokazania pewnych
      trendów.

Co do wytwarzania większości PKB w Warszawie to sprawa jest dziecinnie prosta:
      większość produktów i usług wytwarzanych i świadczonych w Warszawie idzie na
      potrzeby pracowników administracji państwowej stopnia centralnego. Podatki
      zbierane z całego kraju są więc wydawane w Warszawie na różnego rodzaju dobra,
      zatem też i wskaźnik rejestrowanego obrotu jest wyższy, a więc i PKB.

Można więc powiedzieć, że niestety Warszawa żyje na koszt całego kraju.
      Wyjątek stanowi produkcja typu np. stal, telewizja ogólnopolska, elektronika
      itp,
    • Gość: TZ Kto najwolniejszy. IP: 193.201.167.* 06.10.05, 11:04
      Panie Autorze,
      Pisze Pan, że żę najbiedniejsze, a przed wszystkim Ściana Wschodnia rozwijają
      się najwolniej.
      Tymczasem z mapki obok wynika, żę najszybciej rozwijającym się regionem było
      Podlaskie - wzrost o 32 %!!! Lubelskie nie tak szybko, ale też średnie tempo
      wzrostu miało szybsze od średniej dla całego kraju.
      Bzdury Pan pisze.
      • Gość: Gość Re: Kto najwolniejszy. IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:59
        Czuję że trzeba w końcu napisać prawdę. Zajmijmy się najpierw PKB. Jak widać,
        różnica jest "ogromna", np woj. podlaskie ma 35% średniej UE, a opolskie 36%,
        lubuskie 40%. To praktycznie żadna różnica. Biorąc pod uwagę że np Nadrenia-
        Westfalia ma ok. 190% PKB unijnego, można wreszcie zobaczyć gdzie jest naprawdę
        inaczej i lepiej. Kwestia druga - regiony podlaski, podkarpacki, opolski i
        lubuski mają niskie PKB. Łączy je to że są słabo zurbanizowane i mają małe
        miasta wojewódzkie (Opole, Rzeszów, Zielona Góra). To dlatego PKB jest tam
        mniejsze. Ale prawdziwa różnica jest we wskaźniku bezrobocia - podlaskie 17%,
        podkarpackie 18%, a zachodniopomorskie i lubuskie - 27-28%. Największe na
        Warmii i Mazurach - 29%. Pokłada się to z niedożywieniem dzieci - rekordowo 41%
        w warmińsko-mazurskim i 39% w zachodniopomorskim. PKB to nie wszystko! Poza tym
        GW od kilku lat co miesiąc tworzy nowy artykuł w oparciu o dane z 2003 roku.
        Problem w tym że mieszkańcy Lublina na przykład, sami są przeświadczeni o
        biedzie i przekonani o bogactwie zachodu. Dopiero gdy widzą np Szczecin - rzędy
        obdartych kamienic, stare poniemieckie domy, 15-letnie samochody odkupione od
        Niemców, tysiące ludzi bez pracy, widzą jaka jest siła stereotypu. A Szczecin i
        tak jest cudowny w zestawieniu z Gorzowem, Koszalinem, Elblągiem czy
        Myśliborzem. Pojedźcie tam, zobaczycie prawdziwą biedę, bezrobocie 40%,
        tragiczne warunki mieszkaniowe (poniemieckie domy, palenie w piecu itd.)

Zobaczcie jak wielkie PKB ma Mazowsze - i co takie jest bogate? Tu prawie
        wszystko zależy od wielkości głównego ośrodka i stopnia urbanizacji. Największa
        bieda w Polsce to Warmia i Mazury, i postpgr-owskie Pomorze Środkowe. Wiem bo
        sam tu jestem - z przymusu i wkrótce się wynoszę. Pozdrawiam.
      • n21 Re: Kto najwolniejszy. 06.10.05, 13:19
        to pewnie prawda, że ściana wschodnia ma mniejszy dochód, ale co z tego.
        Piaseczno pod Warszawą ma w skali kraju 3 dochód na gminę. I nic z tego nie
        wynika. Nie buduje się dróg, dojazd do stolicy jest tragiczny, centrum miasta
        wygląda ZNACZNIE gorzej niż miasteczka na ścianie wschodniej.
        Na wschodzie biedniej, ale schludniej.
        Można racjonalnie wydać mniejsze pieniądze, można rozpieprzyć ogromną kasę.
        Piaseczno przy np. Białej Podlaskiej czy Zamościu to syf, brud i brzydko.
        • Gość: MaG Re: Kto najwolniejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:11
          Co do Piaseczna to może nie jest rewelacyjnie, ale np. co do połączenia z
          Warszawą to jest to droga krajowa, a więc jej rozbudowa leży w kompetencjach
          Państwa, a nie gminy (obecnie ma być rozszerzana na terenie Piaseczna, zdaje
          się że ze środków prywatnych). Ponadto część pieniędzy gminnych idzie również
          na cele na które powinno pieniądze wyłożyć Państwo, przykład najświeższy to
          finansowana przez gminę w 70% budowa sądu plus dodatkowo przekazanie za darmo
          działki na ten cel.
          Pomijam tutaj fakt, że większość nowych mieszkańców Piaseczna (czytaj:
          kupujących tu domy, mieszkania) nie dokonuje meldunku w gminie tylko jest dalej
          zameldowana w poprzednim miejscu, a tym samym jej podatki, które są jednym z
          ważniejszych dochodów gminy trafia właśnie tam.
    • superkulfon Lubelskie czy podlaskie dojdzie malopolskie w 3 la 06.10.05, 12:16
      Patrzac na mape. Roznica jest niewielka a malopolskie rozwija sie o 30%
      wolniej. Panie dziennikarzu, troche rzetelnosci i mniej stereotypow
    • Gość: jacek Zróbcie stolice w Lublinie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:39
      zaraz będziecie mieli rozwój.
      • Gość: Aga Re: Zróbcie stolice w Lublinie a IP: 82.160.22.* 06.10.05, 18:51
        Chyba przestępczości. Mieszkam też na ścianie wschodniej, ale Lublin straszne
        źle wspominam. Byłam tam niedawno przejazdem i chciałam sobie pozwiedzać
        trochę. Niesty po powrocie na parking zastałam wyjący alarm i wybitą szybę w
        samochodzie. Na policji z kolei stała kolejka osób z tym samym problemem.
        Niezby gościnne miasto.
        • Gość: Satan of Swing Re: Zróbcie stolice w Lublinie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 22:51
          Smutne to co piszesz i dziwne dla mnie jako człowieka, który od wielu już lat
          codziennie w śrdómieściu Lublina parkuje samochód, niemal codziennie chodzi
          wieczorem po miescie z aparatem cyfrowym i robi zdjecia zabytków, i codziennie
          spotyka się z życzliwoscią jakiej nie ma chyba nigdzie indziej w Polsce.
          Przykre, ze trafiła Ci sie w Lublinie taka sytuacja - mnie coś takiego nie
          trafiło sie nigdy - żadnemu mojemu znajomemu też - to naprawdę wyjątkowo rzadkie
          wypadki. Szkoda, ze trafiło akurat na ciebie. Zapraszam - przyjedź jeszcze raz
          do Lublina i zobacz że to naprawdę gościnne i bezpieczne miasto!
          Pozdrawiam!
    • harbour5 Re: Zamość 06.10.05, 13:50
      Zróbcie prawdziwy dojazd do np. Zamościa, bo do tej pory to jest szosa jaką w
      Wielkopolsce nazywają regionalną, a zobaczycie, że ten regon powali wszystkich
      na kolana!!! Tu są niewyworzystane możliwości i ludzie z ogromną wolą i
      ambicją. Zresztę mamy w mieście Biała Podlaska olbrzymie lotnisko
      (niewykorzystane)i co z tego nie ma dojazdu. Jeśli jeszcze jakiś następny
      minister byleczego będzie odmawiał dojazd, to będziemy mieli to samo co w
      Sczecinie. Tam bliżej jest do Berlina niż do choćby Poznania. Poczekamy,
      zobaczymy co zrobi nowy Rząd. O tzw. warszawce nie będę się wypowiadał, bo to
      zwykłe zboczenie zacofanego, zadufanego miasteczka. Prowincja jest w Warszawie,
      a nie w przysłowiowym Zamościu.
    • tees1 Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 14:04
      "Na ścianę wschodnią i podobne regiony muszą być kierowane inwestycje
      infrastrukturalne. Bo co z tego, że firma może tam produkować dużo taniej, skoro
      nie ma jak wywieźć swoich produktów"

Tymczasem autostrady w tej czesci Polski planowane sa na swiety nigdy. I tak
      bylo i bedzie zawsze - to tam przetrwala przeciez pierwotna puszcza bialowieska.
      • Gość: Angel Re: Regiony w Polsce IP: *.viknet.pl 06.10.05, 19:00
        Ośmieszasz się głupotą. Jedyne miasto bez autostrady w NPR 2007-2013 to Gorzów
        Wielkopolski. Białystok - Via Baltica, Lublin - A2, Rzeszów - A4.
        • koczisss Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 19:18
          Via Baltica to tylko droga ekspresowa, a powstanie może do 2013, ale raczej to jest wątpliwe, bo wciąż protestują (pseudo)ekolodzy, min. z warsiawki!!!
    • Gość: pit Re: Regiony w Polsce IP: 212.182.51.* 06.10.05, 14:47
      Sorry, a kto i gdzie dzieli kasę na rozwój infrastruktury m.in.?
    • polandia_wroclawska bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! 06.10.05, 17:41
      poleca inwestorom tereny inwestycyjne przeważnie w tym regionie
      przykład;kolejne podejścia pod Hyundaia,Hankooka,LG,MAN-a dla podwrocławskich
      Kobierzyc
      i jak znam życie raczej nic się w tym temacie nie zmieni
      • Gość: Angel Re: bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! IP: *.viknet.pl 06.10.05, 19:07
        Ostatnio PAIZ odebrała inwestycję Szczecinowi i dała ją Łodzi. Inwestorzy sami
        wybierają dolny śląsk. Druga sprawa jest taka że o inwestycjach na wschodzie
        nikt nie mówi w mediach. Przykładowo Rzeszów walczy z Rygą o bazę lotniczą
        Ryanair i Singapore Technology - 2000 miejsc pracy i w Rydze rząd stanął na
        głowie by ją pozyskać - w Polsce kompletnie sprawę olano, co tam Rzeszów... I
        tak niemal na pewno powstanie tu - dzięki staraniom władz miasta i regionu.
        Jedynie GW poświęciła na ten temat jeden artykuł tydzień temu. Gdy w Rzeszowie
        inwestowały niedawno koncerny lotnicze jak United Technologies Holding, czy
        Lockheed&Martin, w mediach była cisza. A o LG informowano wszędzie.
        Proponowałbym raczej zająć się rejonami post-pgrowskimi gdzie dzieci głodują,
        bezroobocie jest 80-90% a ludzie żyją w skandalicznych warunkach. To jest
        prawdziwy problem, a nie nadmuchane teorie w artykule. Pozdrawiam.
        • polandia_wroclawska Re: bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! 06.10.05, 20:12
          Gość portalu: Angel napisał(a):

> Ostatnio PAIZ odebrała inwestycję Szczecinowi i dała ją Łodzi.

No to widzisz że PAIZ to szkodnik.
          Nie wiadomo czym się kieruje wskazując potencjalnym inwestorom tę a nie inną
          lokalizację

>Inwestorzy sami wybierają dolny śląsk.

Tak tak...
          Bo akurat w Korei,w Hankooku lub LG ktokolwiek wiedział cokolwiek o działce w
          Kobierzycach.
          ktoś musiał tę lokalizację wskazywać,promować nieprawdaż?
          I to wobec czterech kolejnych wielkich inwestorów bo jeszcze były po drodze
          Hyundai i MAN

Decydują dojscia,układy,koneksje,znajomości w Warszawie..jak za PRL-u
    • Gość: Dragon I co k... SLASK gora!!!! IP: *.ghnet.pl 06.10.05, 20:15
      • Gość: Angel Re: I co k... SLASK gora!!!! IP: *.viknet.pl 06.10.05, 20:19
        miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2955784.html
        O takich informacjach media milczą, a od roku podobne pojawiaja się co tydzień.
        Dane o PKB są sprzed 2 lat, trochę nieaktualne. Śląsk jest górą też dlatego że
        jest zurbanizowany. Szczególnie Górny Śląsk.
        • jawor10 Spoko majonez - Opole jest najgorsze 07.02.08, 12:07
          Nie zbudujemy w Polsce Irlandii

bi.gazeta.pl/im/1/3462/m3462621.jpg
          www.gazetawyborcza.pl/1,75515,4898051.html
          ''Polski B'' nie warto rozwijać
          Dlaczego cały kraj ma być równo rozwinięty i równie zagęszczony?
          Dlaczego Polska wschodnia ma nie być bardziej pusta? A Opolszczyzna
          to "Polska D", bo tutaj nic się nie robi i młodzi uciekają tabunami..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka