Gość: asdwsx IP: *.mpipks-dresden.mpg.de 05.10.05, 20:12 Skoro nie ma opinii.. Wiec pozdrawiam wszystkich!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurgen Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 20:36 mazowieckie tez kuleje, nie dosc że brzydkie to jeszcze biedne. Czarno widze mazowieckie, oprocz warszafki to 3 swiat. Zero jakichkolwiek inwestycji. Mija boom lat 90 i polityka cfentralnego kolchozu w warszafce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Zaorac i zalesic IP: *.dsl.invision.com 05.10.05, 22:07 Cala sciane wschodnia zaorac i zalesic. Wlochy od dziesiatkow lat pakuja miliardy $ w Mezzogiorno i poludnie a dystans do rozwinietej polnocy tylko sie zwieksza. Podobnie jest w pd.-wsch. USA (Louisiana, Mississipi, Georgia). Ludzie w pewnych regionach sa malo kumaci i nierobotni i zadna infrastruktura im nie pomoze. Beda sobie siedziec na ganku i patrzec jak po 6-cio pasmowej autostradzie Przemysl-Suwalki mkna warszawskie auta i dziwic sie po co tez te ludziska tak sie wierca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIEK@N_Wro Re: Zaorac i zalesic IP: *.magma-net.pl 05.10.05, 23:46 no i Longislander obudził się z ręką w majtkach cały mokry i spocony, bo śnił mu się koszmarny sen... Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Za mało. WYBIĆ (MĘCZĄC, żeby odstraszyć innych). 06.10.05, 13:02 Miły przedmówca zapomniał, że po tym jak się od nich wyciągało podatki na odbudowę stolicy i niedawno na budowę metra mogą jeszcze o tym pamiętać i szemrać. Należy ich bezwzględnie wybić. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Ci ja Re: Za mało. WYBIĆ (MĘCZĄC, żeby odstraszyć innyc IP: 212.160.138.* 06.10.05, 13:14 I znowu to samo, sprawdź szanowny filozofie ile warszawa ładuje do budżetu kraju, a ile z niogo dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Niech "Warszawiak" sprawdzi, czy jest Polakiem... 06.10.05, 19:02 A jeśli tak, to niech podziękuje innym Polakom, że zgadzali/zgadzają się na stolicę w miejscu, które nigdy ani nie było żyzne, ani bogate w kopaliny. Jeśli sie miało szczęście urodzić w Warszawie, to lepiej być skromniejszym, bo większość tego, co Warszawa osiągnęła, wynika z jej stołeczności. Także z tego, zo można sobie załatwić dzięki łatwemu dojściu do wszelkich władz. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt Re: Zaorac i zalesic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:04 kolejny matoł w usa, którego tam nie chcą, nie pisz tutaj bucu, jak nie masz czego mądrego do napisania, jesteś tam obywatlem 3 kategorii, i po co im taki pustak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnosti Re: Zaorac i zalesic warszafkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:10 Tylko ludzie z warszafki są bardzo robotni i kumaci. Oni tacy są od urodzenia, nie jak murzyni z lubelszczyzny o przeciętnie niższym ilorazie inteligencji (sam jestem mieszkańcem województwa lubelskiego i nie uważam się za głupszego od ciebie, ale żygać mi się chce na takich skur.. jak ty)Twój dziadek wlczył za te ziemie a ty chcez je zaorać, Zaorać to można województwo mazowieckie z warszafką na czele,paradoksalnie zacząłbym od centrum, od ulicy wiejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karl Re: Zaorac i zalesic warszafkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:29 Paradoksalnie a moze i nie sposob postrzegania mieszkańca Wielkopolski - do wiekszosci tego co na wschod od Wisły jest podobny do przedmowcy kilku postow wczesniej. I pewnie sie tego nigdy nie zmieni - skoro takie roznice wystepuja w wiekszosci krajow na swiecie nie wierza ze i nas moga sie kiedykolwiek zmienic. Troche to smutne....ale prawdziwe. A ze dziadek walczył o te ziemie? Maja swoj urok, na pewno ale to nie one ,,ciągną " i beda ciagnely jakos ten kraj do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara$ Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wstecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:28 Więc się nie woź. Jestem z Warmii i tacy frajerzy doprowadzają mnie do szału. Nie mieszkasz tu, wpadasz na weekendzik ze swoją frajerską ekipą, ryczycie przez 3 dni, bo myślicie, że kasa na wieś przyjechała. Problem jest taki, że to wieś przyjechała. Gdzie byście moczyli mordy nowobogaccy yuppies, gdyby nas zaorali i zalesili? Przecież wy nawet w domku z tektury musicie mieć sracz za milion i jacuzzi, bo sobie ubrudzicie dupkę. Może jakbyś miał mniej szczęścia i się urodził np. w Tyrowie (były PGR) to co? Ciesz się, że masz szczęście, ale zamknij chałapę, bo jesteś leszczem niemiłosiernym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 440kv Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.piasta.pl 06.10.05, 01:41 Nie przejmuj się co ten "bosy Antek" wygaduje.Jestem z podlaskiego.Od lat firmy budowlane ze sciany wschodniej budują naszą stolicę i wypracowują im taki wysoki wskaźnik PKB.Zresztą już we wczesnych latach PRL-u było słynne hasło "cały naród buduje stolicę".I odbudowaliśmy Warszawę z ruin i zgliszcz.Obecnie cała ściana wchodnia karmi stolicę.A cwaniaczek - warszawiaczek popisuje się.Gdy widzę frajera Wielanka w TV to gaszę obraz natychmiast.Proletariusze ściany wchodniej,Warmi i Mazur trzymajmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.242.132.203.in-addr.wholesaledsl.net 06.10.05, 07:22 To dlaczego ta Warszawa jest ciagle po szesciesieciu latach taka smutna i biedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvill Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 06.10.05, 09:07 Rozumiem że robią to harytatywnie w sensie budują? Bo ja mam wrazenie że jeśli przyjezdzają tu robotnicy ze ściany wschodniej to ktoś im za to płaci więcej niż u siebie i dzięki temu utrzymują rodziny u siebie inna sprawa że nie spotkałem budowlańców ze ściany wschodniej w Warszawie w wiekszości budują górale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.chello.pl 06.10.05, 10:27 Zas Twoja firma nie otrzymuje stosownej zaplaty za wykonana prace, ty zas pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.gazownia.olsztyn.pl / *.gazownia.olsztyn.pl 06.10.05, 10:33 Ja tez jestem aktualnie z warmii i mazur (konkretnie z olsztyna) przenioslem sie tu z "oazy dobrobytu" czyli trojmiasta i nie narzekam. Zarabiam duzo wiecej niz w trojmiescie, okolica jest piekna, ludzie nie sa tak zabiegani jak np w warszawie, poznalem fantastyczna dziewczyne, chce zalozyc rodzine i zostac tu na dluzej... a pkb liczony na glowe gowno mnie obchodzi ze sie tak wyraze. To tylko statystyka. Zdziwily mnie tylko ceny mieszkan - sa porownywalne z trojmiejskimi, a chyba nawet nieco wyzsze...no ale jak sie malo buduje to mozna dyktowac ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Intervision PKB - jak rejestrowane IP: 212.160.172.* 06.10.05, 12:55 Nie dziwie się, że PKB największy jest w Mazowieckiem bo tam zarejestrowanych jest najwięcej firm ogólnopolskich i wykazują tam dochody, VAT. W ten sposób obliczany jest powiększony PKB na mieszkańca. Firmy te zaś zatrudniają ludzi w terenie i wytwórców często w małych miasteczkach aby obnizyć koszty. Nie mówcie więc o ogromnym PKB w Warszawie bo jest tam najwięcej urzędników, nauczycieli i pracowników resortowych - jeżeli odjelibyśmy ich od osób wypracowujących wartośc dodaną wyszłoby, że Warszawiak zatrudniony w gospodarce prywatnej wyrabia dziesięć razy większy PKB niż przeciętny mieszkaniec pozostałej Polski - Nonsens wynikający z rejestrowania dochodów spółek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franz Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:38 Ceny mieszkań są wyższe, bo ludzie z 3miasta i Warszawki marza aby mieszkać w Olsztynie! A zarabiasz wiecej(tu Cie zaskocze), bo w Olsztynie jest mniejsze bezrobocie niz w Gdansku! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Palancie kupię ciebie i rodzinę 5 pokoleń wst IP: *.gazownia.olsztyn.pl / *.gazownia.olsztyn.pl 06.10.05, 16:27 jesli tak jest to faktycznie dosyc to dziwne...mi sie wydawalo ze to raczej przez studentow. olsztyn ma niecale 200 tys mieszkancow a na UWM studiuje prawie 30 tys ludzi (wiem bo bralem udzial w badaniu sprawozdania finansowego tej uczelni). Poniewaz podaz nowych mieszkan jest mala (kupowalem ostatnio mieszkanie i wlasciwie sa tu tylko 3 - 4 liczace sie firmy developerskie) a popyt duzy (jak ktos przyjezdza studiowac do innego miasta to rodzice czesto kupuja mieszkanie zamiast wsadzac kase w wynajem) to przeklada sie to na wysokie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzey Re: Zaorac i zalesic IP: 85.128.71.* 06.10.05, 10:07 podoba mi sie ta idea. jak juz zalesimy to ja rzucam warszawe i wyprowadzam sie tam. bo po co mi sie tak wiercic? co mi po tym wierceniu i szesciopasmowych autostradach? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zaorac i zalesic 06.10.05, 12:48 Raczej zaorać cały zafajdany Śląsk, który smorodzi i jeszcze miliardy wchłania niczym mitologiczna scylla. Ile nas kosztowały reformy górnictwa ile nas będą kosztowały emerytury górnicze, ile kilometrów autostrad zostanie wybudowanych na Śląsku, ile państwo dopłaci do inwestuycji Mana i LG i na koniec ile pieniędzy dostała Warmia w ramach zagospodarowania byłych PGR-ów Górnicy walcie sie, komuna sie skończyła i nikt was nie potrzebuje. Ruscy mają tańszy węgiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WolfMoon Re: Zaorac i zalesic IP: *.cl.ad / 193.108.34.* 06.10.05, 12:52 Zapominasz, ze slask to nie tylko gornictwo i hutnictwo. To takze spora kadra dobrze wyksztalconych mlodych ludzi, ktorzy wcale nie chca pracowac w gornictwie i ktorzy czesto maja w d*** kopalnie. To ogromna aglomeracja, gdzie mieszka bardzo duzo ludzi, gdzie mozna rozwijac handel i tworzyc firmy najwyzszych technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zaorac i zalesic 06.10.05, 13:01 Nie zapomniałem, mój post miał być równie głupi jak post, który komentowałem. Każdy region ma coś do zaoferowania. Ściana wschodnia też, dlaczego w Polsce cięgle się pisze o inwestycjach w Krakowie, Kobierzycach a milczy o walce Rzeszowa o Ryanair'a. Z kolei, jak w Bialymstoku mają lokować się inwestycje, skoro droga Białystok-Warszawa wygląda jak wyglada, czyli tragicznie i jeszcze w tym roku rząd ppostanowił zabrać juz obiecane pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Zaorac i zalesic IP: 62.244.139.* 06.10.05, 13:05 Rząd olał Rzeszów ale to tam w międzynarodowym porcie lotniczym (o którym też mało kto wie a ma loty do Warszawy, Krakowa, Londynu, Frankfurtu i wkrótce do Wiednia i Dublina) powstanie baza lotnicza Ryanair i Singapore Technology która da 1800 miejsc pracy i będzie warta kilkaset milionów euro. Ale o tym wszyscy milczą, to nie Kobierzyce i LG. To nie jedyna taka inwestycja w tym mieście gdzie bezrobocie już jest śladowe i wynosi 8.2% Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Za słabe. WYBIĆ LUDZI I ZAMĘCZYĆ (żeby odstraszyć 06.10.05, 12:55 innych). Miły przedmówca zapomniał, że po tym jak się od nich wyciągało podatki na odbudowę stolicy i niedawno na budowę metra mogą jeszcze o tym pamiętać i szemrać. Należy ich bezwzględnie wybić. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.bienkowski Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:26 nie jest az tak tragicznie jak to przedstawiasz legionowo rozwija sie świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Regiony w Polsce IP: *.lr.centurytel.net 06.10.05, 03:08 "Z najnowszych danych GUS o wartości PKB na głowę mieszkańca w poszczególnych województwach i regionach wynika, że przeciętny warszawiak ma pięciokrotnie większy wkład w potencjał gospodarczy Polski niż mieszkaniec Zamościa." A moze nie "wklad" tylko "wyjal". Poza tym jak w radio Erewan wszystko sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Regiony w Polsce IP: *.chello.pl 06.10.05, 10:32 Kompleks ubogiej prowincji ktorej mieszkancy sciagaja do wstretnej Warszawki jak pszczoly do miodu? Jakies dane ze Warszawa "wyjela" a nie "wlozyla"? Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 11:03 Czysta logika. Skoro przez sferę publiczna przepływa ponad 40% DNB, a najwięcej beneficjentów sfery publicznej (czyli instytucji żyjących z pieniędzy publicznych) znajduje się w centrum administracyjnym kraju (czyli Warszawie) to wniosek jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 06:39 "Ściana wschodnia" kuleje? A dlaczego podlaskie ma drugi PKB w kraju, a warmińsko-mazurskie większy od Wielkopolski, Małopolski oraz opolskiego? Treść tego artykułu jest całkowicie rozbieżna ze znajduącą się obok mapą. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 06:42 Poprawka: oczywiście nie większy PKB tylko wyższe tempo wzorstu... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 12:49 Niższy pułap startu, dlatgo łatwiej o wysoki wzrost. Dokładnie tak samo jak z Turcją czy Litwą Odpowiedz Link Zgłoś
sylviapl Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 07:54 Ściana Wschodnia to unikatowa przyroda, właśnie dzięki minimalnej działalności przemysłowej ... i niech tak zostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 07:56 Radzę przyjrzeć się uważniej zalączonej mapce: wzrost w latach 2000-2003 odnosi się do okresu 1998-99, gdzie wszystkie województwa miały prawie równomierny przyrost PKB. O czym to świadczy? Ano o centralizacji właśnie!!! Czyli, wraca nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:03 Trzeba tylko panie redaktorze i panie Galazka dodac, ze wybory wygral POPiS (d.AWS), partia antyunijna i premierem bedzie facet z ZChN. Powolywanie sie na Unijne dyrektywy i fundusze: trzeba zapomniec. Polska nie chce Unii! A tez zapewne sprawdzone zdolniachy gospodarcze (dali juz popis jako AWS) wyrownaja nas do sciany wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darren Re: Regiony w Polsce IP: 213.17.149.* 06.10.05, 09:10 to retoryka w stylu Leszka Millera z kampanii 4 lata temu, rura do Norwegii też była be, potem sie dopiero zdolniachy z SLD ujawniły, "wybierzmy przyszłość", "przywróćmy normalność"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert statystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:45 statystyka statystyka statystyka .... tylko ćwierćinteligent może bez żadnej krytyki porównywać Warszawę do Zamościa. po 1) każda stolica świata ściąga największy kapitał i inwestycje po 2) zauwazyłem już od dawna że "specjaliści" z warszawy zza biurka wydają bzurne sądy i opinie o tzw. "ścianie wschodniej" - że brudna, zacofana, śmierdząca... pytam: - gdzie są pieniądze z warszawaki na wyrównywanie dysproporcji rozwojowych? (zapewniam, że alokalcja z funduszy unijnych nie idzie w najwiekszym stopniu na ten region). poprostu problemu przy podziale pieniędzy w warszawce nie widać, ale oczywiście "jest nius" przy porównywaniu warszawy (bo nie woj. mazowieckiego!) z innymi regionami 3) wyksztacona kadra w Polsce wschodniej nie odbiega poziomem ani jakością od reszty kraju - ale nie ma poporstu dostatecznych mechanizmów wsparcia finansowego tego regionu na poprawę infrastruktury i jakości życia(mi.n ostatnie ucianie funduszy przez NFZ). Dodowem tego jest fakt iż są to najlepiej w Polsce przygotowane regiony do absorpocji funduszy unijnych - co widać w statystyce 4) nieprawdą jest że wyjeżdżają stąd wszyscy najlepsi. a z warszawki to niby nie ? to jest proces ogólnopolski. gdyny popatrzeć na mapę migracji - to najwięcej ludzi emigruje z Polski centralnej, południowej i zachodniej. stąd wyjeżdzają ludzie zdesperowani i bardzo często o niskich kwalifikacjach. Ci wykształceni zostają i bardzo często tu wracają bo dla nich poprostu jest praca - i znacznie szybciej odniosą tu sukces ze swoimi umiejętnościami niż gdzie indziej. podsumowując - bzdruny, nieprzemyślany artykuł oparty wyłacznie na danych ilościowych nie odwzorowujący rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
heninsyn Re: statystyka 06.10.05, 09:58 Proste porównanie liczby ogłoszeń o pracę np. we Wrocławiu i Białymstoku. We Wrocku nie jest ich 3 razy więcej /porównanie liczby ludności / , jest naście razy ... Wg. mnie jednak wschodniościenna posucha z małymi szansami na poprawę. Czasem myśle o powrocie na wschodnie mazowsze - ale tylko po to by z konieczności dojeżdżać do W-wy " na kopalnię " ? I nie tak znowu miło , sielsko i radośnie na wschodzie naszym piknym jest !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: statystyka IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:30 Bzdura. Na pomorzu zachodnim głoduje 40% dzieci (1 miejsce w kraju) a bezrobocie wynosi 27.8% (2 miejsce w UE). Np Rzeszów ma 8% bezrobocia, całkiem dobry poziom życia ale co z tego skoro się go gnoi. Czy nie widzicie że najmniejsze PKB jest tam gdzie najsłabsza urbanizacja i najmniejsze miasto woj? Lubuskie ma 40% unijnego PKB i bezrobocie 26%. a Podlaskie ma 35% PKB i bezrobocie 15% - o jakich różnicach mowa? Różnica to jest między Podlaskim a Bawarią na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Re: statystyka IP: *.chello.pl 06.10.05, 17:30 A wiesz moze dlaczego jest taki wskaznik bezrobocia na scianie zachodniej? Bo polowa tych bezrobotnych pracuje nieopodal w Niemczech, a sa zarejestrowani w PL jako bezrobotni zeby miec na wszelki wypadek ubezpieczenie zdrowotne. To jest cale rozwiazanie tej zagadki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: statystyka IP: *.viknet.pl 06.10.05, 18:56 Nie tylko. W takim np lubelskim masa osób nie rejestruje dochodu, w podkarpackim sporo osób pracuje w USA, Kanadzie, UK i tak jest od lat. I bezrobocie jest mniejsze. A wiem że na Warmii czy Pomorzu naprawdę ciężko jest o pracę i ludzie wyjeżdżają. Standardowy mieszkaniec regionu po 10 latach pobytu w USA może postawić sobie willę i wybudować stok narciarski, a potem ludzie dziwią się dlaczego takie domy stoją i jest tak ładne, gdy jest tak małe PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
trice Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 08:06 Pomimo tak miażdzącej przewagi warszafki nad Zamościem,wybieram Zamość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_j1 Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:22 Cóż ja tez jestem z Zamościa i mimo wielu mozliwości wyjazdu z tego miasta - do Warszawy tez - mieszkam sobie tutaj i nie narzekam. Ludzie mili, wynagrodzenie (moje) znacznie wyższe niż średnia krajowa, jest czysto i baaaardzo bezpiecznie..... Jakoś nie czuje żeby Warszawka utrzymywała mnie i moje miasto. Pozdrawiam wszystkich czujacych się lepszymi tylko dlatego, ze mieszkają w mieście bogatszym i według ich mniemania przez to lepszym :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Regiony w Polsce - ble ble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:07 Takie informacje nadają się tylko do kosza. Poszukiwanie sensacji albo zastępczego tematu. Płakano o zaniedbaniach oświatowych tzw. ściany wschodniej. Po przeprowadzeniu badań kazało się, że tamtejsi uczniowie wyprzedzają cała resztę Polski. Pobyt w tamtych stronach zadziwia widokami majętności. Solidne nowe, domy, dobre auta, zadbane miejscowości. W Terespolu tylko nowe indywidualne budownictwo, co ciekawsze, wcale nie brzydkie. Lublin, niby duża polska wieś w mniemaniu Polaków z innych stron Polski, ale to piękne miejsce,przyjazne, zadbane, cudny Rynek, nowe osiedla. Nie rozumiem takich informacji, które sa podawane, bo ktoś usiadł i napisał... To nie jest nikomu potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Regiony w Polsce - ble ble 06.10.05, 09:33 W Terespolu tylko nowe > indywidualne budownictwo, co ciekawsze, wcale nie brzydkie hehe, to z tym Terespolem strzeliłeś. Oczywiście, że powstaje masa nowych domów, ale kto je buduje? Głównie celnicy. A to bynajmniej nie świadczy o potędze gospodarczej miasta tylko o czymś zgoła odwrotnym Odpowiedz Link Zgłoś
noyle brzesc 06.10.05, 13:13 al i tak Brzesc na Białorusi reprezentuje sie o niebo lepiej od sasiadujacego z nim Terespola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Regiony w Polsce - ble ble IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:33 No właśnie - testy gimnazjalne i matura najgorzej wypadły na Pomorzu Zachodnim. Najlepiej - Mazowsze, Małopolska, Lubelszczyzna. Pewnie już szykowali się do artykułów o syfie na wschodzie ale nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jż Re: Regiony w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:13 Od wielu lat Ściana Wschodnia jest kulą u nogi "zdrowej reszty kraju". Inwestycje infrstrukturalne na tych terenach są bliskie zeru i z uporem maniaka przez kolejne rządy przesuwane są w bliżej nieokreśloną przyszłość,(np. przez 15 lat nie wybudowano ani 1m autostrady czy drogi ekspresowej. Pomoc publiczna jest znacznie niższa niż pozostałej części Polski. (Np pomoc dla województwa wielkopolskiego jest większa niż dla czterech wschodnich województw razem wziętych). Na szczęście poziom wykształcenia jest trochę wyższy niż w reszcie kraju (np. Lubelszczyzna ma najwyższy procent ludzi z wyższym wykształceniem. Nieźle jest z ekologią, zasobami naturalnymi. Ciekawe jest położenie. Kulturalnie też nie jest najgorzej o czym można się przekonać oglądając X Konfrontacje. Może więc dobrym rozwiązaniem byłaby secesja Ściany Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: Regiony w Polsce IP: *.internet.v.pl 06.10.05, 08:48 W-szawka to zagłębie urzędasów i centrum korupcji. Firmy zachodnie, które chcą zaistnieć w Polsce muszą (!) mieć swoje centra w W. gdyż trzeba być blisko tych, od których zależy, czy biznesik się opłaci. Tak jest od początku transformacji i mimo wstąpienia do UE nic się nie zmieniło. Pokażcie mi, gdzie w W. coś się produkuje... Ściana Zachodnia pozdrawia Ścianę Wschodnią!!! Trzymajcie się i nie miejcie kompleksów. My mamy 100 km do Berlina, a matołkom z W-szawy wydaje się, że u nas prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraks Re: Regiony w Polsce IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 06.10.05, 09:15 A ja mam wrażenie że jakieś kompleksy bliżej nie określone właśnie wylazły z ciebie. Jestem z Krakowa a jakoś nie przeszkadza mi to lubić Warszawy i warszawiaków ja nie wiem dlaczego jest taka nagonka na warszawe - dla mnie jest to jak najbardziej normalne że stolica zawsze przyciąga bardziej niż inne miasta i to jest odwieczne prawo i jest tak na całym świecie. ale po co ta zawiść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Regiony w Polsce IP: *.ltkalmar.se 06.10.05, 14:43 Drogo Kraksie! Akurat tu trudno sie z toba zgodzic.To nie zadne kompleksy ,lecz fakty!Warszawa nie zawdziecza swej "wyzszosci" dochodu/capita jakims swoim wartosciom typu: wyzsza kultura biznesu,techniczna,przedsiebiorczosc czy tez tradycje wytworcze.Przeciwnie:caly "sukces" Wawy jest oparty wylacznie na PRZYMUSOWEJ CENTRALIZACJI wladzy politycznej,gospodarczej a wiec ZYSKOW.Jedyna do niedawna "duza forsa" poza zasiegiem warszawiakow byly fundusze ze skladek zdrowotnych.I tu tow Lapinski naprawil niedopatrzenie.Co z tego np. ze sporo najwiekszych polskich firm dziala w Poznaniu,Trojmiescie na Slasku skoro podatki musza placic w Wawie? Deal jest prosty-chcesz miec zamowienia publiczne? Plac podatki w Wawce.. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 17:15 nareszcie dobra diagnoza. azjatycki model centralizmu kwitnie w tym chorym kraju, a najwiekszym jego beneficjentem jest warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Biegalski Re: Regiony w Polsce IP: *.wsip.com.pl 06.10.05, 09:24 Niestety, nie tylko Ściana Wschodnia kuleje - niedostatek inwestycji infrastrukturalnych odczuwają też peryferie Warszawy. W okolicznych miastach tuż za rogatkami stolicy buduje się dopiero drogi przejazdowe, układa chodniki, zakłada kanalizację i wodociągi. Nie ma dworców kolejowych i wielu innych udogodnień, w tym także komunikacyjnych godnych aglomeracji warszawskiej, która to aglomeracja tak naprawdę nie istnieje i nikt nie wie dlaczego. Marek Biegalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubelak Re: Regiony w Polsce IP: *.devs.futuro.pl 06.10.05, 09:38 Zalesić nas?oki,ale za wdychane powietrze niech nam zapłaci reszta Polski i po sprawie.A propo medii ogólnopolskich.GRATULACJE!!!"Dziękuję" Wiadomościom,Teleekspresowii,Faktom,wszystkim gazetom ogólnopolskim za przedstawianie nas (m.in. Lubelszczyzny),że albo studentów pozabijali,dzieci w beczkach znaleźli,bijatyka kiboli,że najkrócej to żyje się i najgorzej tu i na Warmii(TVN24 tak podał),to wy media nas tak kreujecie,jak takich ludzi innej rasy,a kto wam daje żarcie,może "czysty"Śląsk tak?byłem tam widziałem nie rzeki a kanały ściekowe.Gratulacje.Ale na Roztocze to by się przyjechało co?powdychać świeżego powietrza.Konia z rzędem mediom ogólnopolskim,które by znalazły coś naprawdę interesującego u nas.A może mózgi już wam wyschły z nadmiaru kasiorki,co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert bzurna statystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:45 statystyka statystyka statystyka .... tylko ćwierćinteligent może bez żadnej krytyki porównywać Warszawę do Zamościa. po 1) każda stolica świata ściąga największy kapitał i inwestycje po 2) zauwazyłem już od dawna że "specjaliści" z warszawy zza biurka wydają bzurne sądy i opinie o tzw. "ścianie wschodniej" - że brudna, zacofana, śmierdząca... pytam: - gdzie są pieniądze z warszawaki na wyrównywanie dysproporcji rozwojowych? (zapewniam, że alokalcja z funduszy unijnych nie idzie w najwiekszym stopniu na ten region). poprostu problemu przy podziale pieniędzy w warszawce nie widać, ale oczywiście "jest nius" przy porównywaniu warszawy (bo nie woj. mazowieckiego!) z innymi regionami 3) wyksztacona kadra w Polsce wschodniej nie odbiega poziomem ani jakością od reszty kraju - ale nie ma poporstu dostatecznych mechanizmów wsparcia finansowego tego regionu na poprawę infrastruktury i jakości życia(mi.n ostatnie ucianie funduszy przez NFZ). Dodowem tego jest fakt iż są to najlepiej w Polsce przygotowane regiony do absorpocji funduszy unijnych - co widać w statystyce 4) nieprawdą jest że wyjeżdżają stąd wszyscy najlepsi. a z warszawki to niby nie ? to jest proces ogólnopolski. gdyny popatrzeć na mapę migracji - to najwięcej ludzi emigruje z Polski centralnej, południowej i zachodniej. stąd wyjeżdzają ludzie zdesperowani i bardzo często o niskich kwalifikacjach. Ci wykształceni zostają i bardzo często tu wracają bo dla nich poprostu jest praca - i znacznie szybciej odniosą tu sukces ze swoimi umiejętnościami niż gdzie indziej. podsumowując - bzdruny, nieprzemyślany artykuł oparty wyłacznie na danych ilościowych nie odwzorowujący rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
wojciechjaruzelski "Kuleje ściana wschodnia..." - a najwyższy wzrost 06.10.05, 09:48 w Podlaskiem. :-) A na drugim miejscu Mazowieckie. Zachód górą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: Regiony w Polsce IP: 80.51.240.* 06.10.05, 10:03 MAZOWIECKIE, POMORSKIE, WILKOPOLSKA reszta to nieroby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eco nierobna Polska centralna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:19 a przepraszam - komu zawdzieczają te regiony taki rozwój gospodarczy? czy aby nie przypadkiem tym niewykształconym napływowym nierobom? Odpowiedz Link Zgłoś
halevi kłamstwa, duże kłamstwa, statystyka 06.10.05, 10:54 Każdy rozsądny ekonomista wie, że kryterium PKB jest narzędziem, które może służyć jedynie do przybliżenia obrazu sytuacji gospodarczej, pokazania pewnych trendów. Co do wytwarzania większości PKB w Warszawie to sprawa jest dziecinnie prosta: większość produktów i usług wytwarzanych i świadczonych w Warszawie idzie na potrzeby pracowników administracji państwowej stopnia centralnego. Podatki zbierane z całego kraju są więc wydawane w Warszawie na różnego rodzaju dobra, zatem też i wskaźnik rejestrowanego obrotu jest wyższy, a więc i PKB. Można więc powiedzieć, że niestety Warszawa żyje na koszt całego kraju. Wyjątek stanowi produkcja typu np. stal, telewizja ogólnopolska, elektronika itp, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TZ Kto najwolniejszy. IP: 193.201.167.* 06.10.05, 11:04 Panie Autorze, Pisze Pan, że żę najbiedniejsze, a przed wszystkim Ściana Wschodnia rozwijają się najwolniej. Tymczasem z mapki obok wynika, żę najszybciej rozwijającym się regionem było Podlaskie - wzrost o 32 %!!! Lubelskie nie tak szybko, ale też średnie tempo wzrostu miało szybsze od średniej dla całego kraju. Bzdury Pan pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kto najwolniejszy. IP: 62.244.139.* 06.10.05, 12:59 Czuję że trzeba w końcu napisać prawdę. Zajmijmy się najpierw PKB. Jak widać, różnica jest "ogromna", np woj. podlaskie ma 35% średniej UE, a opolskie 36%, lubuskie 40%. To praktycznie żadna różnica. Biorąc pod uwagę że np Nadrenia- Westfalia ma ok. 190% PKB unijnego, można wreszcie zobaczyć gdzie jest naprawdę inaczej i lepiej. Kwestia druga - regiony podlaski, podkarpacki, opolski i lubuski mają niskie PKB. Łączy je to że są słabo zurbanizowane i mają małe miasta wojewódzkie (Opole, Rzeszów, Zielona Góra). To dlatego PKB jest tam mniejsze. Ale prawdziwa różnica jest we wskaźniku bezrobocia - podlaskie 17%, podkarpackie 18%, a zachodniopomorskie i lubuskie - 27-28%. Największe na Warmii i Mazurach - 29%. Pokłada się to z niedożywieniem dzieci - rekordowo 41% w warmińsko-mazurskim i 39% w zachodniopomorskim. PKB to nie wszystko! Poza tym GW od kilku lat co miesiąc tworzy nowy artykuł w oparciu o dane z 2003 roku. Problem w tym że mieszkańcy Lublina na przykład, sami są przeświadczeni o biedzie i przekonani o bogactwie zachodu. Dopiero gdy widzą np Szczecin - rzędy obdartych kamienic, stare poniemieckie domy, 15-letnie samochody odkupione od Niemców, tysiące ludzi bez pracy, widzą jaka jest siła stereotypu. A Szczecin i tak jest cudowny w zestawieniu z Gorzowem, Koszalinem, Elblągiem czy Myśliborzem. Pojedźcie tam, zobaczycie prawdziwą biedę, bezrobocie 40%, tragiczne warunki mieszkaniowe (poniemieckie domy, palenie w piecu itd.) Zobaczcie jak wielkie PKB ma Mazowsze - i co takie jest bogate? Tu prawie wszystko zależy od wielkości głównego ośrodka i stopnia urbanizacji. Największa bieda w Polsce to Warmia i Mazury, i postpgr-owskie Pomorze Środkowe. Wiem bo sam tu jestem - z przymusu i wkrótce się wynoszę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
n21 Re: Kto najwolniejszy. 06.10.05, 13:19 to pewnie prawda, że ściana wschodnia ma mniejszy dochód, ale co z tego. Piaseczno pod Warszawą ma w skali kraju 3 dochód na gminę. I nic z tego nie wynika. Nie buduje się dróg, dojazd do stolicy jest tragiczny, centrum miasta wygląda ZNACZNIE gorzej niż miasteczka na ścianie wschodniej. Na wschodzie biedniej, ale schludniej. Można racjonalnie wydać mniejsze pieniądze, można rozpieprzyć ogromną kasę. Piaseczno przy np. Białej Podlaskiej czy Zamościu to syf, brud i brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaG Re: Kto najwolniejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:11 Co do Piaseczna to może nie jest rewelacyjnie, ale np. co do połączenia z Warszawą to jest to droga krajowa, a więc jej rozbudowa leży w kompetencjach Państwa, a nie gminy (obecnie ma być rozszerzana na terenie Piaseczna, zdaje się że ze środków prywatnych). Ponadto część pieniędzy gminnych idzie również na cele na które powinno pieniądze wyłożyć Państwo, przykład najświeższy to finansowana przez gminę w 70% budowa sądu plus dodatkowo przekazanie za darmo działki na ten cel. Pomijam tutaj fakt, że większość nowych mieszkańców Piaseczna (czytaj: kupujących tu domy, mieszkania) nie dokonuje meldunku w gminie tylko jest dalej zameldowana w poprzednim miejscu, a tym samym jej podatki, które są jednym z ważniejszych dochodów gminy trafia właśnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon Lubelskie czy podlaskie dojdzie malopolskie w 3 la 06.10.05, 12:16 Patrzac na mape. Roznica jest niewielka a malopolskie rozwija sie o 30% wolniej. Panie dziennikarzu, troche rzetelnosci i mniej stereotypow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Zróbcie stolice w Lublinie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:39 zaraz będziecie mieli rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zróbcie stolice w Lublinie a IP: 82.160.22.* 06.10.05, 18:51 Chyba przestępczości. Mieszkam też na ścianie wschodniej, ale Lublin straszne źle wspominam. Byłam tam niedawno przejazdem i chciałam sobie pozwiedzać trochę. Niesty po powrocie na parking zastałam wyjący alarm i wybitą szybę w samochodzie. Na policji z kolei stała kolejka osób z tym samym problemem. Niezby gościnne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: Zróbcie stolice w Lublinie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 22:51 Smutne to co piszesz i dziwne dla mnie jako człowieka, który od wielu już lat codziennie w śrdómieściu Lublina parkuje samochód, niemal codziennie chodzi wieczorem po miescie z aparatem cyfrowym i robi zdjecia zabytków, i codziennie spotyka się z życzliwoscią jakiej nie ma chyba nigdzie indziej w Polsce. Przykre, ze trafiła Ci sie w Lublinie taka sytuacja - mnie coś takiego nie trafiło sie nigdy - żadnemu mojemu znajomemu też - to naprawdę wyjątkowo rzadkie wypadki. Szkoda, ze trafiło akurat na ciebie. Zapraszam - przyjedź jeszcze raz do Lublina i zobacz że to naprawdę gościnne i bezpieczne miasto! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
harbour5 Re: Zamość 06.10.05, 13:50 Zróbcie prawdziwy dojazd do np. Zamościa, bo do tej pory to jest szosa jaką w Wielkopolsce nazywają regionalną, a zobaczycie, że ten regon powali wszystkich na kolana!!! Tu są niewyworzystane możliwości i ludzie z ogromną wolą i ambicją. Zresztę mamy w mieście Biała Podlaska olbrzymie lotnisko (niewykorzystane)i co z tego nie ma dojazdu. Jeśli jeszcze jakiś następny minister byleczego będzie odmawiał dojazd, to będziemy mieli to samo co w Sczecinie. Tam bliżej jest do Berlina niż do choćby Poznania. Poczekamy, zobaczymy co zrobi nowy Rząd. O tzw. warszawce nie będę się wypowiadał, bo to zwykłe zboczenie zacofanego, zadufanego miasteczka. Prowincja jest w Warszawie, a nie w przysłowiowym Zamościu. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 14:04 "Na ścianę wschodnią i podobne regiony muszą być kierowane inwestycje infrastrukturalne. Bo co z tego, że firma może tam produkować dużo taniej, skoro nie ma jak wywieźć swoich produktów" Tymczasem autostrady w tej czesci Polski planowane sa na swiety nigdy. I tak bylo i bedzie zawsze - to tam przetrwala przeciez pierwotna puszcza bialowieska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: Regiony w Polsce IP: *.viknet.pl 06.10.05, 19:00 Ośmieszasz się głupotą. Jedyne miasto bez autostrady w NPR 2007-2013 to Gorzów Wielkopolski. Białystok - Via Baltica, Lublin - A2, Rzeszów - A4. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Regiony w Polsce 06.10.05, 19:18 Via Baltica to tylko droga ekspresowa, a powstanie może do 2013, ale raczej to jest wątpliwe, bo wciąż protestują (pseudo)ekolodzy, min. z warsiawki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Regiony w Polsce IP: 212.182.51.* 06.10.05, 14:47 Sorry, a kto i gdzie dzieli kasę na rozwój infrastruktury m.in.? Odpowiedz Link Zgłoś
polandia_wroclawska bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! 06.10.05, 17:41 poleca inwestorom tereny inwestycyjne przeważnie w tym regionie przykład;kolejne podejścia pod Hyundaia,Hankooka,LG,MAN-a dla podwrocławskich Kobierzyc i jak znam życie raczej nic się w tym temacie nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! IP: *.viknet.pl 06.10.05, 19:07 Ostatnio PAIZ odebrała inwestycję Szczecinowi i dała ją Łodzi. Inwestorzy sami wybierają dolny śląsk. Druga sprawa jest taka że o inwestycjach na wschodzie nikt nie mówi w mediach. Przykładowo Rzeszów walczy z Rygą o bazę lotniczą Ryanair i Singapore Technology - 2000 miejsc pracy i w Rydze rząd stanął na głowie by ją pozyskać - w Polsce kompletnie sprawę olano, co tam Rzeszów... I tak niemal na pewno powstanie tu - dzięki staraniom władz miasta i regionu. Jedynie GW poświęciła na ten temat jeden artykuł tydzień temu. Gdy w Rzeszowie inwestowały niedawno koncerny lotnicze jak United Technologies Holding, czy Lockheed&Martin, w mediach była cisza. A o LG informowano wszędzie. Proponowałbym raczej zająć się rejonami post-pgrowskimi gdzie dzieci głodują, bezroobocie jest 80-90% a ludzie żyją w skandalicznych warunkach. To jest prawdziwy problem, a nie nadmuchane teorie w artykule. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
polandia_wroclawska Re: bo PAIZ faworyzuje Wrocław i Dolny Śląsk! 06.10.05, 20:12 Gość portalu: Angel napisał(a): > Ostatnio PAIZ odebrała inwestycję Szczecinowi i dała ją Łodzi. No to widzisz że PAIZ to szkodnik. Nie wiadomo czym się kieruje wskazując potencjalnym inwestorom tę a nie inną lokalizację >Inwestorzy sami wybierają dolny śląsk. Tak tak... Bo akurat w Korei,w Hankooku lub LG ktokolwiek wiedział cokolwiek o działce w Kobierzycach. ktoś musiał tę lokalizację wskazywać,promować nieprawdaż? I to wobec czterech kolejnych wielkich inwestorów bo jeszcze były po drodze Hyundai i MAN Decydują dojscia,układy,koneksje,znajomości w Warszawie..jak za PRL-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: I co k... SLASK gora!!!! IP: *.viknet.pl 06.10.05, 20:19 miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2955784.html O takich informacjach media milczą, a od roku podobne pojawiaja się co tydzień. Dane o PKB są sprzed 2 lat, trochę nieaktualne. Śląsk jest górą też dlatego że jest zurbanizowany. Szczególnie Górny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Spoko majonez - Opole jest najgorsze 07.02.08, 12:07 Nie zbudujemy w Polsce Irlandii bi.gazeta.pl/im/1/3462/m3462621.jpg www.gazetawyborcza.pl/1,75515,4898051.html ''Polski B'' nie warto rozwijać Dlaczego cały kraj ma być równo rozwinięty i równie zagęszczony? Dlaczego Polska wschodnia ma nie być bardziej pusta? A Opolszczyzna to "Polska D", bo tutaj nic się nie robi i młodzi uciekają tabunami.. Odpowiedz Link Zgłoś