theodorka 13.07.05, 18:37 Imię najprawdopodobniej wymyślone (jak się okazało) przez Szekspira, podane przez Gaudencję w wątku na temat imion rozpoczynających się literą "i". Jeszcze nie było na jego temat osobnego wątku. Jak Wam się podoba? Mi całkiem, całkiem. Chociaż na pierwsze bym nikomu jego nie nadała, najwyżej na drugie. Teodora Imogena Kornatowska - fajnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Imogena 13.07.05, 18:41 Jako ciekawostkę dodam, że wyczytałam właśnie w internecie, że Maciej Zembaty (o czym poinformowałam w sąsiednim wątku) napisał piosenkę pod tytułem "Ballada o Imogenie". Nigdy jej nie słyszałam, ale tytuł zapowiada się interesująco . Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Imogena 13.07.05, 21:33 a jakże mam tę piosenkę na płycie, b. lubię Zembatego. A imię brzmi bardzo arystokratycznie, podobnie jak Teodora. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Imogena 11.12.05, 13:05 Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest bardzo arystokratyczne? Analizując grzewa genealogiczne europejskich rodów arystokratycznych, występuje w nich bardzo ale to bardzo rzadko. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imogena 13.07.05, 18:51 Imogena nie wiem czemu kojarzy mi się z przymusem i wymuszaniem. A poza tym może być - na pewno lepsze od Ilony czy innych tego typu imion. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imogena 13.07.05, 22:24 gaudencja napisała: > Imogena nie wiem czemu kojarzy mi się z przymusem i wymuszaniem. A poza tym > może być - na pewno lepsze od Ilony czy innych tego typu imion. Mam dokladnie to samo skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Imogena 14.07.05, 08:46 Mnie kojarzy sie z biedna "niedorobiona" Imogene z piosenki Zembatego. Ale gdyby tak odrzucic to skojarzenie, to imie calkiem calkiem. Doskonaly zestaw - Teodora Imogena Kornatowska. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imogena 14.07.05, 09:09 lukrecja_mniam napisała: > Mnie kojarzy sie z biedna "niedorobiona" Imogene z piosenki Zembatego. Ale > gdyby tak odrzucic to skojarzenie, to imie calkiem calkiem. Doskonaly zestaw - > Teodora Imogena Kornatowska. Chciałabym się tak nazywać. Ale może sobie człowiek tylko pomarzyć, skoro większość osób z otoczenia jak żyje o Teodorze nie słyszało i wolą swojską Magdę. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imogena 14.07.05, 10:39 Mnie się bardzo podoba! Poznałam kiedyś pewną Angielkę Imogenę i głównie z nią to imię mi się kojarzy. Piosenki nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imogena 14.07.05, 10:43 cysia.b napisała: > Mnie się bardzo podoba! Poznałam kiedyś pewną Angielkę Imogenę i głównie z nią > to imię mi się kojarzy. Piosenki nie znam. Miło to usłyszeć, a raczej przeczytać Ciekawe, co wpłynęło na rodziców owej Imogeny że nadali jej takie imię (może Szekspir?) Ja to chyba raczej żadnej Imogeny nie poznam, w PL ich niewiele. Za to pewnie na Teodorę mam może jeszcze jakieś szanse Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imogena 14.07.05, 10:49 Pojęcia nie mam, czy Szekspir miał jakiś wpływ na rodziców owej Imogeny, ale ona sama była aktorką! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imogena 14.07.05, 10:51 cysia.b napisała: > Pojęcia nie mam, czy Szekspir miał jakiś wpływ na rodziców owej Imogeny, ale > ona sama była aktorką! To już w ogóle super Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imogena 11.12.05, 12:25 theodorka napisała: Ja to chyba raczej żadnej > Imogeny nie poznam, w PL ich niewiele. Rzeczywiście - dokładnie 5. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imogena 12.12.05, 12:59 TYLKO 5??? Wiedziałam, że jest rzadkie, ale że aż tak?... Bardzo mi się podoba to imię, należy do moich ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś