Gość: zeus IP: *.kim.pl 27.12.05, 15:41 Zastanawiam sie nad suzuki vstorm 650 , kawasaki kle 500 i kilkoma innymi sprzetami, moze macie jakies doswiadczenia. duzo jazdy po aswaltach ale po to by odwiedzic ciekawe bezdroża :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szynszyll Re: enduro nie cross IP: *.prz.rzeszow.pl 27.12.05, 16:56 yo! motocykle ktore wymieniles nie maja NIC wspolnego z klasa enduro - niech sie to wreszcie stanie jasne - enduro to lekkie motocykle najczesciej jednocylindrowe najczesciej dopuszczone do ruchu - tymniemniej mocno terenowe - trans alp, czy strom nic z enduro wspolnego nie maja. motocykle turystyczne - tak bym je okreslil. co do Twojego pytania to pogrzeb w goolach bo ile mozna pisac o tym, ze czlowiek ma 20 palcow a pies ogon - jesli wiesz o co mi chodzi. szynszyll xlv750r viertara 1.6 rocky 2.8 td na wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: enduro nie cross IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 17:18 No może vstorm i kle nie nadaja sie zbytnio - jedynie tylko na asfalt, ale żadnych zamierzonych bezdroży. Co byś powiedział na Africe twin, XL600, NX650, albo DR 650? Wiadomo nie są to motocykle hard-enduro jak XR czy WR, ale enduro do dalekich wypraw to jak najbardziej. Sa to motocykle dosyc ciezkie w ostry teren sie nie nadają, ale na wyprawy to poprostuy sa do tego stworzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: enduro nie cross IP: *.dyn.optonline.net 29.12.05, 00:21 'motocykle ktore wymieniles nie maja NIC wspolnego z klasa enduro' owszem, strom, ani kle wiele wspolnego z enduro nie ma. poza tym, ze cala klasa wywodzi sie z enduro. nie chce mi sie szperac, by wypisac tu cala historie, wiec tez moge nieco mijac sie z faktami. to co dzisiaj zwie sie dual sport, dual purpose, big trailie etc wywodzi sie wprost z rajdu paryz-dakar i zaczelo sie od bmw r80gspd, ktory po doswiadczeniach w rajdach przeniesiony zostal do produkcji. i chociaz r12gs w rajdach juz nie startuje, to jest bezposrednim nastepca r100, czy r900. zdaje mi sie, ze hp2 moglby z pewnym powodzeniem wystartowac w p-d nawet, jesli ma dwa cylindry i jest ciezki. czy fakt, ze dwucylindrowe motocykle sa wykluczone z rywalizacji w p-d (poza klasa open) czyni ten motocykl czyms innym, niz enduro? w tegorocznej baja 1000 startowal wraz z hondami 650r - rasowymi enduro. podobnie rzecz sie ma z cala reszta motocykli. nawet, jezeli strom nic wspolnego konstrukcyjnie nie ma z duzymi dr, to konceptualnie wywodzi sie wprost od swoich przodkow w paryz-dakar, w ktorym kiedys znakomita czesc motocykli stanowily maszyny dwucylindrowe. dosc wspomniec cagive elefant 750/900, aprilie tuareg, yamahe super tenere, honde nxr, gilere rc750 i wiele innych. ciezki singiel dr big to pewno tez nie enduro? v-twin ktm adventure to juz na 100% nie enduro. szczescie 990 zostalo nazwane enduro (mimo, ze to twin), stad nie ma juz watpliwosci. bmw f650gsd to tez nie enduro? pewnie, ze to wszystko to nie enduro, ale nie rozumiem, w czym problem? przypomnialo mi sie, jak (chyba) jamski_sm sie zagotowal, gdy buella xb12x nazwalem supermoto. nie dosc, ze utoczyl piany z pyska, to jeszcze poczul niodparta potrzebe wyrazic swoja opinie n/t urody buella. jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie. az takie to wazne, czy ktos nazwie stroma albo kle enduro? koniec swiata? o co kruszyc kopie? pamietam czasy, gdy kazdy motocykl o dlugim zawieszeniu, duzym zbiorniku, o felgach, na ktorych mozna zainstalowac klocki i o duzej masie calkowitej nazywano duzym enduro. pie.. opinie znawcow enduro i supermotardow. ulysses to supermoto, moj dakar byl enduro, a moja caponord jest ciezkim enduro. nie jakis turystyk. enduro znaczy wytrzymaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: enduro nie cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:34 tylko AFRICA TWIN :)bardzo fajny i tani moto zważywszy na to co oferuje wzamian zapytaj najlepiej na www.africatwin.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: enduro nie cross 27.12.05, 19:42 oj... ja już wiem że mój trampek jest za ciężki w teren.. AT nie sądzę aby się wiele od trampa pod tym względem różniła... gdybym teraz miał wybierać coś czym da się jechać po asfalcie i jednocześnie wjechac w porządne błoto na Wisłą to raczej sugerowałbym XT600... jest o 50kg lżejsze, błotnik nad przednim kołem ma tak jak enduro mieć powinno (nie zalepia się), no i skok zawieszenia też większy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagiel500 Re: enduro nie cross 27.12.05, 19:58 www.africatwin.prv.pl/ kur.. !! co to ma byc??:D Odpowiedz Link Zgłoś
jagiel500 Re: enduro nie cross 27.12.05, 20:00 cholera niewyszlo z tym linkiem jest tam w opcji "galeria" - "inne" taka africa na kolach od taczki:D:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igi Re: enduro nie cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:35 cały brembo... tylko Honda inne to shit. Ja tylko sie zastanawiam jak pozostałe firmy funkcjonuja na rynku skoro jest Honda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: enduro nie cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:39 mają o niebo lepszy marketing od hondy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: enduro nie cross IP: *.kim.pl 28.12.05, 10:05 od 2004 roku jest XT600R co o niej w porownaniu z DR650,NX650? AT jest wieeeelka i do lasu sie chyba nie bardzo nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: enduro nie cross IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.12.05, 15:14 Polecam XT 660R - troche turystyk a i w lekkim terenie świetnie daje rade... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek24 Re: enduro nie cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 23:52 a ja polecam KLR 650 to samo co NX 650 i XTZ 660 turystyczne ednduro z mala iloscia plastiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość kielce Re: enduro nie cross IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.12.05, 02:37 Panowie ,przez przypadek przeczytałem Wasze wypociny dotyczące wyboru motocykla. Kolegi który napisal pierwszą opinie to co powiem nie dotyczy. Ale pozostali,powiem krótko -LECZCIE SIE!!!!!Jestescie ciezko nawiedzeni!! Strach pomyslec,ze takie pojeby maja zamiar motocyklami przemierzac ten kraj.No ale co na to poradzic.Trzeba sie zabarykadowac. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: enduro nie cross 30.12.05, 00:46 No w tym momencie poczułem sie z lekka dziwnie... jakoś nie uważam się za pojeba twierdząc, że XT600 nadaje się w lekki teren (a o takiego sprzęta pytał autor posta)... nie wiem kim jesteś gościu z Kielc ale jeśli uważasz, że jak ktoś chce enduro to zaraz musi po lesie za stadionem popieprzać to chyba sam jesteś pojeb.. ciekawe czy masz coś wspólnego z gostkami z kochanowskiego co jeżdżą sobie nawet po śniegu lekkimi endurkami (ich nigdy za pojebów nie uważałem a wręcz przeciwnie bardzo im zazdroszczę bo moim TA w życiu tak bym nie mógł).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek Re: enduro nie cross IP: *.remedium.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 31.12.05, 09:05 kle 500 rozradzam V storm fajnie wygląda problem w tym ze w zasadzie nie ma kompromisu między asfaltani i bezdrożami to co smiga jako tako po asfalcie jest za ciężkie w teren /chyba że nazywasz nim drogi utwardzane/. Pojedziesz gdzies pojawi się niewielka przeszkoda położysz prrzęta i narobisz sobie kosztów albo bedziesz lepił skrobał i malował i ci sie odechce. Na kompromisach się źle wychodzi sam mam m.in. huske 610 - w terenie jest super, turystyka terenowa super, waga - jak dla mnie super - nie ma problemów z koordynacją. Jeżdżę nawet w zimie. Sprzęt jest zarejestrowany. Ale po asfalci to można pociągnąć parenaście kilometrów - choćby z uwagi na to ze opony kostkowe szybko na nim lecą. Jak sie chce ciekawe bezdroza daleko odwiedzić to można zalozyć "mniej szpiczaste" opony - ale wtedy z terenu nici; pokropi lekko deszczyk i gleba choćby na trawie. nie szukaj kompromisów: lubisz nature to kup lekki czterosów z łatwo dostępnymi plastikami i lawete - podciągniesz moto gdzie trzeba i tam rozpoczniesz przygodę. Lubisz śmigać po czarnych wstęgach kup sobie szosówkę. Nie kupuj sprzęta do wszystkiego i do niczego bo ani w jednej ani w drugiej kategorii nie zaspokoi on twoich oczekiwań. najlepiej mieć dwa motorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: enduro nie cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 09:40 o to mi sie podoba. widze se nie jestem sam 600V i trzy czwarteV :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEUS Re: enduro nie cross IP: *.kim.pl 04.01.06, 13:33 Thx Gieniu, nareszcie rzeczowo i na temat :) Chce jezdzic w terenie ale nie moge sobie pozwolic na dowozenie sprzeta na przyczepie (brak 4kółek:)) potrzebuje wiec zarejestrowac moto i kupic jakies oponki ale to pozniej. Wybieram sie po moto do niemiec. czego szukac ? mam 180 cm i jakies 90 kg (do slabych nie naleze :) Odpowiedz Link Zgłoś