skin2 08.01.06, 13:09 Byłem w zeszłym roku w okolicach Moeny było super teraz mam jechać do Andalo,chętnie wymienie się uwagami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ron5 Re: Andalo Włochy był ktoś 08.01.06, 13:48 Byłem w Paganelli a Andalo jak pamiętam to jeden teren z Paganellą.Andalo jest sympatyczne,mnóstwo pensjonatów,hoteli i knajpek ale bez wielkiego szpanu,wiekszośc narciarzy to byli Włosi-byłem w okresie sylwestra.Pamiętam rewelacyjne kryte pełnowymiarowe lodowisko-lubię również łyżwy więc była to dodatkowa atrakcja.Ogólnie dobra lokalizacja ale gorzej zorganizowana jak np ośrodki w Austrii-np. był bałagan na parkingach-ale to może ze względu na szczytowy sezon..Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: Andalo Włochy był ktoś IP: *.atol.com.pl 08.01.06, 15:01 A jak z terenami narciarskimi? jaki poziom trudności i jak przygotowane? też wybieram sie w tym roku do włoch i zastanawiam sie pomiędzy Andalo - Paganella a Madonna di Campiglio - co wybrać, jesli jeżdżę dośc dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Andalo Włochy był ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 22:36 Bylem tam 2 razy. Raz mieszkalem w Andalo a drugi raz z drugiej strony gory tj. w Fai Della Paganella. Z obydwu wyjazdow bylem bardzo zadowolony. Podczas jednego z tych wyjazdow pojechalismy odwiedzic slynna Madonne... to to byl blad. Okropny tlok na stokach. Zaznaczam ze mam juz po 50-tce i nie rajcuja mnie setki km tras lecz raczej mniejsze gorki a przede wszystkim brak tlumow ludzi na stokach. Andalo jest bardzo urokliwe kilkanascie tras i mnie to wystarcza. Madonna to slynny kurort i jak tam przyjechalismy to kolekji do wyciagow byly po kilkadziesiat minut czekania. Dlatego ja wybieram i radze innym mniejsze miejscowosci. A dla tych ktorzy oszczedzaja pieniadze moze byc interesujace ze zwykle w mniejszych miejscowosciach skipasy sa zwyle tansze. Zycze milego szusowania raczej w Andalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Andalo Włochy był ktoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 07:04 MdC oczywiście narciarsko to inna liga-jest po prostu dużo większa.Paganella/Andalo to mniejszy,skromniejszy ośrodek i tydzień tam dla wytrawnego narciarza może być nudny.Trasy są przygotowane i różnorodne.Dojazd z Paganelli do MdC zabiera dużo czasu,pomimo,że na mapie odległość nie wygląda na dużą.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 11:39 Kolejki kilkadziesiąt minut w MdC ????. Chyba, że byłeś tam na free-ski-week. Byłem tam 2 tyg. w u.r. i nigdy dłużej niż 10-15 min nie stałem a i to było wyjątkowo, na samym dole, z samego rana gdy wszyscy wjeżdżają do góry. Zdecydowana większość wyciągów bezkolejkowa ale rzeczywiście jest to kurort i ludzi tam dostatek. Większość to jednak spacerowiczo-knajpowicze. Nawet jak wjeżdżają do góry, to po to by siedzieć w knajpach. Tacy są Włosi a i Polacy też próbują ich w tym naśladować. Spędzenie całego tygodnia w tak małym ośrodku jak Andal moze rzeczywiście być nudne dla dobrze jeżdżących. Niedaleko w stronę Trento jest Mt. Bondone. Też nie duży ośrodek parę krzesełek i jedna szybka kanapa. Super widoki ze szczytu, z oszklonej knajpki na jedna naprawdę niezła trasa prawie 4km. Dzięki szybkiej kanapie i całkowitemu braku kolejek można zjechać tą szybką trasą nawet i 20x w ciągu dnia, co daje prawie 80 km jazdy. Trzeba mieć naprawdę kondycję, by to wytrzymać: www.ski.it/skipass/skiarea_bondone_it.pdf Oczywiście, moim zdaniem warto choć na jeden dzień pojechać także do MdC, nie jest to blisko ale bliżej już może nie być nigdy ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sto19 Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 11:48 bondone też miłe , podobne skalą, ale widoki nieco słabsze:( i zdecydowanie starsze, wolniejsze wyciągi wyciagi, z tych dwóch wybrałabym jednak Andalo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 12:07 Nie chcę nikogo namawiać, by jechał na Bondone zamiast na Paganelle :) ani zmuszać do takich wyborów, nie ma takiej potrzeby. Tydzień to za dużo nawet na te dwa małe ośrodki i można je dobrze poznać i znudzić się nimi już po jednym dniu. To bardzo porównywalne miejsca ale może to być urozmaicenie dla nudy jeżdżenia ciągle w tym samym miejscu. Widoki też bardzo zbliżone i infrastruktura też. Kiedy byłaś na Bondone ostatnio? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sto19 Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 12:13 2005 luty , w Andalo zresztą tez wtedy jestem daleka od gloryfikacji Andalo, po prostu lubie miejsce , ludzi, takie tam sentymenty :) Odpowiedz Link Zgłoś
sto19 Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 09:11 Andalo, (Molveno, Fai della Paganella) jezdzenie na Cima Paganella 2050 m npm. trasy urozmiaicone chociaz sam osrodek mały - dosłownie jedna góra, 2 wyciągi krzesełkowe z 2004/05, gondola + jeden wyciąga krzesełkowy z 2005/06, trasy ciekawe świetnie utrzymane , niestey wiekszość poniżej linii lasu :( czyli typ szczyrkowy. Miasto Andalo miłe małe, miejsc do zabaw apreski tez jest troche: basen, lodowisko, kilka knajp, cukiernie, kino :)))) fajne imprezy sa w sezonie na pewno 2 lub 3 , w styczniu , ok 15.01 zawody w stylizowanych na lata30 strojach + jazda telemarkiem, ogolnomiejska impreza na koniec karnawału, i ... dzień kobiet:))) piekne, a narciarsko po prostu przyjemne miejsce, polecam w lutym, najpózniej na początku marca, chcesz wiedzieć coś wiecej napisz na sto19@gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skin2 Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 15:48 Dziękuje bardzo za wszystkie opinie.analizie wychodzi na to że w Moenie i okolicach było ciekawiej no ale do marca.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 16:05 Kurde, nie byłeś a już wiesz? To może jedź gdzie indziej, tam gdzie już wiesz, że nie będzie gorzej niż w Moenie ;) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
skin2 Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 18:49 Ale nerwowy jesteś .Przepraszam ale takie wnioski wyciagłem z waszych opinii.Lubie większe ośrodki typu Oberegen.Predazzo(pewnie pisze z błedami ale wiecie o co chodzi)natomiast całkowicie nie podobało misię na sella ronda to już przesada jak w hipermarkiecie. Także bez nerw drogi ortodox.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Andalo Włochy był ktoś 09.01.06, 23:13 Nie sugeruj się tym "kurde", to bardziej zdziwienie niż nerwy. Bo jak na podstawie kilku opinii i to raczej pozytywnych, wyrobić sobie zdanie, że jest gorzej. Lubisz większe ośrodki, jedź do MdC-Marileva-Fogarida. Przy okazji po jednym dniu zajrzyj do Andalo i Mt. Bondone. Widzisz, Sella Ronda się Tobie nie podobała a wielu się zachwyca. Każdy ma własne upodobania i różne potrzeby. Najlepiej zobaczyć samemu i wtedy masz porównanie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Andalo Włochy był ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 22:05 Jak widac opieni sa rozne. I to jest OK. Pytajaca podejmie swoja decyzje. Zycze milych wrazen. A w ogole Wlochy sa urokliwe Odpowiedz Link Zgłoś