Dodaj do ulubionych

pozbycie sie obywatelstwa!!!

18.02.06, 01:52
bardzo mi przykro!!!! ale w zwiazku ze zlodziejska polityka rzadu (MAM JUZ
OBYWATELSTWO UK)chcialem pozbyc sie obywatelstwa polskiego i okazuje to sie
nie realne!!!!!jest to przepis z 1965r ale musze przedstawic 17 dokumentow z
polskich urzedow ktorych uzyskanie jest nie mozliwe!!!!!!!czy ktos juz to
przeszedl te pieklo!!!!!!!!??????????
Obserwuj wątek
    • Gość: spamkiller Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: 83.238.213.* 18.02.06, 12:40
      Podaj chociaz jeden SENSOWNY powod pozbycia sie obywatelstwa !

Co to ma do zlodziejskiej polityki naszego rzadu ???
      • eeela Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 12:42
        Moze kaza mu podatki placic?
      • buck_turgidson Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 14:03
        Gość portalu: spamkiller napisał(a):

> Podaj chociaz jeden SENSOWNY powod pozbycia sie obywatelstwa !

To jest mentalnosc chlopa panszczyznianego skrzyzowanego z psem ogrodnika.
        Podaj chociaz jeden SENSOWNY powod wymagania 17 dokumentow!
        • Gość: obywatel rp Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:00
          Juz sam fakt wymagania 17 dokumentow moze byc wystarczajacym powodem checi
          pozbycia sie obywatelstwa RP.
          • buck_turgidson Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 16:11
            Gość portalu: obywatel rp napisał(a):

> Juz sam fakt wymagania 17 dokumentow moze byc wystarczajacym powodem checi
            > pozbycia sie obywatelstwa RP.

Pelna zgoda. A w ogole co to za panszczyzniana mentalnosc wedlug ktorej musi byc
            powod? O powod moznaby pytac gdyby ktos chcial zlamac prawo.
        • Gość: spamkiller Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.orange.pl 18.02.06, 19:29
          Nie badz smieszny chlopie.
          Ja mam cos takiego jak tozsamosc narodowa.

Pies ogrodnika ? A niby czego mialbym zazdroscic ? W czym obywatelstwo
          angielskie jest lepsze od polskiego ? Mylisz pojecia.

Jade do Londynu w maju i bede tam podejrzewam bardziej powazany niz Ty. I
          jestem gosciem bo nie wstydze sie tego, ze jestem Polakiem ! Kumasz ?

Chcialbys byc Angolem ale jestes polaczkiem przez male "p". Lizesz dupe plujac
          na swoja Ojczyzne. Rozmawialem ostatnio z Angielka, ktora dziwila sie, ze
          ludzie potrafia tak pluc na Polske, jednak nasz kraj.

Trzymaj chlopie fason i nie dawaj tak tanio doopy !

Pozdrawiam
          • tzymische Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 19:41
            Wyluzuj troche dresiku bo Ci zylka z wysilku intelektualnego peknie.
            • Gość: rob Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.cable.ubr05.live.blueyonder.co.uk 18.02.06, 20:11
              .. to twoje wlasne powiedzonko ??
              • tzymische Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 20:17
                czekam na patent.
          • buck_turgidson Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 18.02.06, 20:00
            Tak wlasnie wyglada Polska.

Jeden gosc poskarzyl sie na oblakana biurokracje ktora zada 17 dokumentow.

W odpowiedzi jakis dresiarz myli krytykowanie polskiej biurokracji ze zdrada
            stanu, owija sie w bialo-czerwona flage i zapijaczonym glosem majaczy o "pluciu"
            i "dawaniu tanio doopy".
            • Gość: misiek Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.bas503.dsl.esat.net 20.02.06, 19:00
              W dodatku odgraza sie ze zasili armie najgorszego motlochu i plebsu, z ktorego
              rekrutuje sie 80% najnowszej emigracji. "Powazany", buhahaha, z jego
              mentalnoscia i jak mniemam, zerowa znajomoscia jezyka moze zapomniec o
              powazaniu. Dla Anglikow stanie sie kolejnym dziwnie wygladajacym, "dogdy
              Pollackiem" gibajacym sie po ulicy jak gibon i patrzacym spode lba. A dla
              miejscowych rodakow - kolejnym frajerem do zrobienia w lolo.
      • jasiubleep Podaj jedna przyczyne, zeby je zatrzymac.. 20.02.06, 13:41
        Twojej mentalnosci chlopa panszczyznianego nawet cepem nie da sie skorygowac.
        Co innego to pochodzenie, a co innego to obywatelstwo czyli prawne
        usancjonowanie przynaleznosci do spolecznosci (w tym przypadku panstwa).
        2/3 swojego zycia spedzilem w UK, 1/6 w Polsce a 1/6 w kilku innych miejscach.
        Zona byla angielka, dzieci sa Anglikami. W Polsce nie mam zadnej bliskiej
        rodziny i nic mnie z tym krajem nie laczy. W UK mam rodzine, przyjaciol, dom i
        wszystko, co dla mnie najwaznjesze.

Podaj chociaz jedna przyczyne, dla ktorej mam zachowac obywatelstwo polskie.
    • Gość: mentecaptus Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.qzyni / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:33
      Obywatelstwo UK to rozumiem,moze sie przydac.Dlaczego jednak pozbawiac sie naszego -polskiego.Czy Kaczynski,Kwasniewski,Miller,Lepper to naprawde powod,by wyrzekac sie naszego orzelka?
      • Gość: spamkiller Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.orange.pl 18.02.06, 19:37
        Daj spokoj, nie przetlumaczysz.

Zenada, po prostu.

Ci ludzie nie maja swiadomosci tego, ze wtedy sa "nijacy". Nigdy nie beda do
        konca Anglikami, a nie chca byc Polakami. Ale coz ...
        • Gość: teo Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.ipt.aol.com 18.02.06, 19:45
          Niektorym wystarczy, ze beda po prostu soba.
      • Gość: pigi Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.com / 82.177.161.* 24.02.06, 19:58
        Moze i powod bo im wiecej przyslowiowych rozowych zwierzatek przy korycie tym
        mniej pieniedzy i jedzenia dla nas.A orzelek ten orzelek to ci moze narobic na
        glowke gdy bedziesz patrzal czy manna leci z nieba.
    • Gość: croix hehe IP: 87.207.184.* 18.02.06, 19:42
      a ja popieram autora watku.
      hieny poslkie chca go okrasc -niech zmienia i ma racje , a wy smieszni patrioci
      od 7 bolesci placcie podwojnie(czy jak kto woli roznice)i nie szczekajcie jak
      posluszne pinczerki wladzy pozal sie bOZE 4 PR-A PRZYNAJMNIEJ NIE NA GLOS.

g**no wam do tego jaki ktos ma powod -wystarczy ze ma i szuka informacji.nie
      wasza rzecz to oceniac.
      jego"ojczyzna" przypomina sobie o nim tylko gdy ma kase a inaczej niech z glodu
      zdycha.
      pozdr dla normalnych .
      • bambooko Re: hehe 18.02.06, 19:54
        Obywatel USA obojetnie do jakiego kraju na swiecie pojedzie musi sie z dochodow
        w obcym kraju rozliczyc tez w USA i tak do konca zycia.
        A dopoki sie nie rozliczy tez go z obywatelstwa nie zwolnia.

"Cudze chwalicie a swojego nie znacie" tak na odwrot
      • Gość: wojtassss3 Re: hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:03
        nie nawidze ludzi ktorzy wstydza sie tego ze sa Polakami . nawet bym sie na was
        nie wysral i reki bym wam nie podal. pewnie jak malysz wygrywal to sie cieszyli
        czuli sie Polakami ehehe. autor tematu powinien miec zakaz wjazdu do Polski juz
        do konca zycia a w angli i tak bedziesz smieciem i zmywal gary bo tam mimo
        wszystko beda postrzegac cie jako Polaka i nigdy nie bedziesz czul sie tak
        swobodnie jak u nas pod skrzydlami ORŁA.
        • tzymische Re: hehe 18.02.06, 20:04
          i znow sie musze powtorzyc:
          Wyluzuj troche dresiku bo Ci zylka z wysilku intelektualnego peknie i sobie
          dresik jucha poplamisz...
          • Gość: croix do tzymische IP: 87.207.184.* 18.02.06, 20:14
            pudlo- ni e jestem dresikiem szmonadku w przeciwienstwie do ciebie .
            • tzymische Re: od tzymische do croixa 18.02.06, 20:16
              Chlopie... Przeciez to nie bylo skierowane do Ciebie...

czytac! czytac! czytac! i to ze zrozumieniem. Potem przyjzec sie
              pod kogo wypowiedz jest podwatkowany tekst o dresiku. Przeprosic za szmondaka i
              dresika.
              Odmaszerowac.
        • Gość: teo Re: hehe IP: *.ipt.aol.com 18.02.06, 20:13
          "nie nawidze ludzi ktorzy wstydza sie tego ze sa Polakami . nawet bym sie na was
          nie wysral i ..."

Na ciebie za to niejeden by chetnie narobil. Mierzac ta miara jestes prawdziwym
          Polakiem.
          • Gość: tomasz Re: hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:24
            "każdy kto legalnie pracuje w uk i płaci podatki , to przy wypełnianiu druku
            p86 warto dołączyć list z prośbą o potwierdzenie rezydencji podatkowej , w
            druku tym p86 zaznaczyć trzeba że zostaje się "na stałe" , druk p86 wypełnia
            się o zwrot ewentualnego nadpłaconego podatku end of story for subject tax'es"
            pozdroffka
      • 3333pb Re: hehe 18.02.06, 22:12
        jak malo jest tu normalnych,jak duzo tu agresji.......pozdrawiam i dziekuje
        normalnym
    • buck_turgidson zapytaj sie na forum Polonia 18.02.06, 19:53
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44
      Sa tacy ktorzy to przeszli. Ale obledna biurokracja jest taka sama we wszystkich
      konsulatach.
      • Gość: tomasz Re: zapytaj sie na forum Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:14
        podajcie jeden sensowny związek między pozbyciem się obywatelstwa polskiego a
        płaceniem podatków po powrocie do polski ja nie widzę związku zaraz podam co
        trzeba zrobić żeby wszystko było w jak najlepszym porządku
        • buck_turgidson Re: zapytaj sie na forum Polonia 18.02.06, 20:17
          A co to ma do rzeczy?

Gosc chce zrezygnowac z obywatelstwa i wcale nie musi tlumaczyc sie dlaczego.
          Ani panstwu polskiemu ani tym bardziej "tomaszowi".
    • peat Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 00:05
      ja chętnie usłyszę choć jeden powód dlaczego ten temat powinien być na forum
      "Praca w Wielkiej Brytanii i Irlandii"... IMHO bardziej odpowiednie forum to:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44
      wasz

peat
      • Gość: MWM Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 02:12
        racja peat
      • Gość: Zwykla ciekawosc Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.dialup.mindspring.com 19.02.06, 02:14
        peat napisał:

> ja chętnie usłyszę choć jeden powód dlaczego ten temat powinien być na forum
        > "Praca w Wielkiej Brytanii i Irlandii"... IMHO bardziej odpowiednie forum to:
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44
        > wasz
        >
        > peat
        ----------

A ja chetnie uslysze, chociaz jeden powod, dlaczego ten temat nie ma prawa byc
        na tym Forum.

Facet grzecznie zapytal sie, z nadzieja, ze dostanie konkretna odpowiedz
        kierujac zapytanie do wlasciwych dyskutantow "w Wielkiej Brytanii i Irlandii" -
        w zamian dostaje chamskie odzywki typu "zdrajca" (bylo cos tez o "gnoju"),
        a "sluzbisci" odsyla na inne Forum. Tyle, ze na tamtym Forum P. przybiega
        tysiace forumowiczow, ktorych nic nie wiaze z Polonia i Polakami pracujacymi za
        granica.

Czy to Forum jest przeznaczone tylko i wylacznie dla niedoksztalconych
        dorobkiewiczow na budowach z miotla? Pytam grzecznie i wypraszam sobie polska
        lacine!

• robak.rawback Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 03:56
          zgadzam sie w pelni z tym co napisal/a - Zwykla ciekawosc -
          pytanie dokladnie do ludzi w uk czli nie calej polonii ze szwecji, maroka i
          zimbabwe.
          dziwne ze moderator nie ma watpliwosci co do postow ktore ewidentnie pisane sa
          po to aby ludzi mieszac z blotem?
          jak miesem ktos rzuca to jest to tak oczywiste ze nikt nie pyta - czy ten post
          ma sens. natomisat jak ktos konkretne pytanie zadaje z nadzieja na rozsadna
          odpowiedz - to sie to kwestionuje.
          czyli typowe jak wszedzie - rzuc miesem a bedziesz silny i ci nikt nie
          podskoczy. badz kulturalny i zadaj spokojne pytanie to cie zabija.
          SKAD LUDZIE U WAS TYLE ZLOSCI?
          • weldak_1610 Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 08:49
            sram na obywatelstwo polskie i angielskie
    • starywiarus Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 10:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13386&w=13157497
      • 3333pb Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 11:15
        bardzo dziekuje.pozdrawiam
      • eeela Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 12:18
        Dobrze sie to nazywa. Paszportowy szantaz. Szczegolnie uderzajace w zestawieniu
        z innymi krajami.
        • duende1 Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 19.02.06, 13:31
          tak to wyglada, jakbysmy byli prawie niewolnikami naszego panstwa....moga
          wyrazic zgode, a moga nie wyrazic i nawet nie masz sie jak odwolywac. no i cala
          ta biurokratyczna strona - tylko po to, zeby utrudnic i odstraszyc....paranoja.
          • starywiarus Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 20.02.06, 13:39
            duende1 napisała:

> tak to wyglada, jakbysmy byli prawie niewolnikami naszego panstwa....moga
            > wyrazic zgode, a moga nie wyrazic i nawet nie masz sie jak odwolywac. no i cala
            >
            > ta biurokratyczna strona - tylko po to, zeby utrudnic i odstraszyc....paranoja.

No, dokladnie - tak właśnie to wygląda. A ja nie po to wyjechałem, źeby się upokarzać, ani nie po to,
            żeby być własnością państwa. Sprecyzowałaś przyczynę, dla której wiele lat temu naturalizowalem się
            za oceanem, a dla której noga moja więcej nie postanie w Polsce, zaś ani jeden cent z moich zarobków
            - w polskim budżecie. Do 1998 roku jeżdziłem od czasu do czasu na wakacje do Polski i wydawałem
            tam pieniądze, ale jak nie, to nie, pojadę gdzieś indziej, gdzie nikt mną nie będzie pomiatał, a moje
            pieniądze wezmą równie chętnie.

Takich jak ja jest wielu - na złość mamie Warszawa odmroziła sobie ucho, sprawnie przerabiając
            sentymentalnych Polonusów ciepło wsominających kraj dzieciństwa i młodości - na wrogów.

Nie chcesz być niewolnikiem - naturalizuj się gdzie indziej i olewaj. Ciekawe, ile osób nigdy nie wróci
            do Polski z UK i Eire z tego wlaśnie powodu?

Jeszcze jeden drobiazg - Polska poczeka sobie na ten wymarzony wjazd bezwizowy do USA jeszcze ze
            30 lat. Wasze paszporty - nasze wizy.

Pozdrawiam.
    • Gość: myszka Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.166-130-66.mc.videotron.ca 19.02.06, 15:18
      nie mozna sie pozbyc latwo polskiego obywatelstwa,to jest droga przez meke ,wam
      jest latwiej bo jestescie w europie i papierki ktore waadza chce mozna dostac
      szybciej niz my co mieszkamy za oceanem,ktos napisal ze amerykanie nie moga sie
      pozbyc swojego obywatelstwa-bzdura,po prostu napisza ze nie chca i to
      wszystko,to nie panszczyzniana polska,waadza zrobi wszystko zebyscie placili
      podatki w polsce bo z tego zyje,dobrze wam tak baardzo sie ciesze z tego bo
      smieliscie sie z naszych lapanek paszportowych,a ze jestescie teraz wiekszoscia
      to waadza nas zostawi w spokoju i sie wezmie za was
    • jasiubleep Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 20.02.06, 11:35
      Tez probowalem, ale sobie odpuscilem. To jest paranoja. Nie uwazam sie juz w
      zadnym stopniu za Polaka, ale za Brytyjczyka pochodzenia polskiego. Ale coz,
      Polsza traktuje ludzi jak chlopow panszczyznianych przywiazanych do ziemi.
      Konsul powiedzial, ze moje dzieci (urodzone z matki angielki bez zadnych
      polskich nalecialosci) tez maja wystapic o polski paszport.

Kto mi wytlumaczy te logike?
      • Gość: BW Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: 81.102.15.* 20.02.06, 13:25
        Spamkiller - 100% racji!!!
      • starywiarus Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 20.02.06, 13:44
        jasiubleep napisał:

> Tez probowalem, ale sobie odpuscilem. To jest paranoja. Nie uwazam sie juz w
        > zadnym stopniu za Polaka, ale za Brytyjczyka pochodzenia polskiego. Ale coz,
        > Polsza traktuje ludzi jak chlopow panszczyznianych przywiazanych do ziemi.
        > Konsul powiedzial, ze moje dzieci (urodzone z matki angielki bez zadnych
        > polskich nalecialosci) tez maja wystapic o polski paszport.
        >
        > Kto mi wytlumaczy te logike?

Logika jest taka, że Warszawie się roi, starym zwyczajem, że musisz jej słuchać. Nie musisz. Jeśli
        twoich dzieci nie ma w polskiej ewidencji ludności, to możesz to kompletnie olać. Co ci zrobią,
        wystąpią o ekstradycję za nieprzedłuźenie paszportu? Roześlą listy gończe, źeby nie uznawano twojego
        paszportu brytyjskiego? Kompromitacja i śmiechu kupa.
      • Gość: XxX [...] IP: 81.102.15.* 20.02.06, 13:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jasiubleep [...] 20.02.06, 13:56
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • starywiarus Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 20.02.06, 14:11
          Gość portalu: XxX napisało:

> jasiublee - ani nie jestes juz Polakiem, ani tez ngdy nie bedziesz
          > brytyjczykiem - jestes poprostu bezpanskim kundlem ktory poleci tam gdzie
          > wiaterek zawieje i sprzeda sie za pare '?.??'...

www.salonniezaleznych.org/forum/viewtopic.php?t=881
    • akson1 Pozdrowienia 33. 21.02.06, 14:29
      Patrzac na to, co dzieje sie w kraju czasami mam ochote wziac AK-47 albo inny
      M-16, wejsc do Sejmu ( patrzac na to jaki mamy w kraju burdel nie sadze, zeby to
      byl problem )i wystrzellac caly magazynek. Potem zaladowac jeszcze jeden, a
      potem kolejny. Na koncu zas wcisnac detonator i rozerwac sie razem z tymi
      zlodziejami, dla ktorych nie liczy sie nic poza nimi, a juz najmniej dobro
      obywateli.
      Ale to tylko takie marzenie.
      Serio zas.
      Zrobisz co zechcesz i niewazne co zrobisz, bedziesz mial moje wyrazy szacunku.
      Tez siedze w Irlandii ( bylem tez pare lat w Niemczech i Anglii ) i wiem jak
      czlowieka boli, gdy patrzy na normalnosc. Jesli chcesz to zrobic, bo
      obywatelstwo Ci w czyms za granica przeszkadza, zrob to bez wachania, bo tam
      Twoj kraj, gdzie Twoja praca. Nasz kraj nas olal - i to tak dokladnie i
      dokumentnie jak to tylko mozliwe. Co ja mu jestem winny? I dlaczego masz
      cierpiec za glupote politykow?
      Ale jako Polak, prosze nie rob tego. Polska stracila juz wielu wspanialych ludzi
      - wojny, komunizm, potem przemiany. Daj jej jednak szanse. Tyh tez olej
      politykow, ale pamietaj o brozach, Misiu i Rejsie. Nie bedzie Ci zal zostawiac
      pieknych polskich dziewczyn...? Pamietaj Polska to Ty - nie owi Oni.
      • robak.rawback kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic 21.02.06, 22:39
        nie obchodzi mnie kto i dlaczego sie pozbywa lub nie.
        -------
        tak na serio? kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic w czyms?
        czy posiadanie obywatelstwa np. brytyjskiego i rowniez polskiego moze nam
        uprzykszyc zycie? prosze o konkretne przyklady?
        • Gość: oko Re: kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic IP: *.cable.ubr06.shef.blueyonder.co.uk 22.02.06, 00:16
          jesli pojedziesz kiedys do kraju(na slub czu na pogrzeb )to cie zamkna i
          przelicza ci po 20 zl za kazdy dzien i tyle co oni sobie naliczyli ze jestes im
          winien to tyle odsiedzisz(chyba ze zaplacisz od reki takie kwoty o ktorych nawet
          ci sie nie snilo)
          • robak.rawback Re: kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic 22.02.06, 01:24
            Gość portalu: oko napisał(a):

> jesli pojedziesz kiedys do kraju(na slub czu na pogrzeb )to cie zamkna i
            > przelicza ci po 20 zl za kazdy dzien i tyle co oni sobie naliczyli ze jestes
            im
            > winien to tyle odsiedzisz(chyba ze zaplacisz od reki takie kwoty o ktorych
            nawe
            > t
            > ci sie nie snilo)

ale czy to toche nie presada z tym naliczaniem kasy? przeciez nikt ci nie
            zabroni podrozowac po kraju, nawet jesli placisz podatki gdzie indziej.
            przeciez nikogo to nie obchodzi gdzie sobie pomieszkujesz po trochu czy w
            polsce czy na karaibach
        • starywiarus Re: kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic 22.02.06, 09:52
          Mate, a jak kobieta chce sobie przefasonować u chirurga plastycznego powiedzmy nos, bo wlasny nos
          się jej nie podoba, i taką ma ochotę i fantazję, że chciałaby mieć inny, to ty też się zaraz wtrącasz do
          tego cudzego nosa i wytrząsasz się nad każdą taka pacjentką na temat "co jej ten nos przeszkadza" -
          zamiast się troszczyć o własny nos, albo się cieszyć, że jesteś z niego całkowicie zadowolony? W jaki
          sposób cudzy nos to jest twój biznes?

Pomijam już nawet, że to żaden twój interes, czemu ktoś nie chce mieć polskiego obywatelstwa, tylko
          inne, ale w ogóle ty chyba kpisz, rodaku, albo o drogę pytasz. Niemniej, co mi w końcu szkodzi cię
          dokształcić.

Kiedy przeszkadza polskie obywatelstwo i dlaczego bym się chętnie go pozbył?

Podwójne obywatelstwo polskie i brytyjskie (rownież polskie i amerykańskie, polskie i kanadyjskie,
          polskie i australijskie, polskie i jakiekolwiek inne) naturalnie nie przeszkadza w niczym, ale tylko wtedy,
          jeśli twoją najwyższą ambicją jest układanie do końca życia płatków owsianych na półkach w Tesco,
          albo osiagnięcie po 10 latach stanowiska operatora betoniarki.

Natomiast o ile ktoś ma, oprócz polskiego, obywatelstwo brytyjskie (lub inne zachodnie) i przyzwoite
          wykształcenie, a chciałby kiedyś pracować w UK (lub innym zachodnim kraju) na stanowisku powyżej
          woźnego w:

administracji państwowej,
          wojsku,
          policji,
          przemyśle high-tech,
          instytutach badawczych,
          krytycznej infrastrukturze (lotnictwo cywilne, porty, lotniska, energetyka, telekomunikacja,
          petrochemia, wydobycie ropy i gazu etc.),
          przemyśle prywatnym wykonującym zamówienia dla wojska,
          na poważniejszych stanowiskach w bankowości i finansach

i w wielu, wielu innych miejscach, gdzie pracownik może wejść w przelotny choćby kontakt z
          informacją niejawną

- wtedy, prędzej czy później, taka osoba staje twarzą w twarz z tematem brytyjskiej (lub innej
          zachodniej) 'security clearance' - SC, po polsku 'certyfikat bezpieczeństwa osobowego'. Wydanie, albo
          nie, SC wiąże się z dochodzeniem przez spec-agencje UK (lub innego panstwa zachodniego) czy można
          kogoś dopuścić do pracy z informacją chronioną tajemnicą państwową albo służbową.

W obecnych niespokojnych czasach zagrożeń terrorystycznych, i rozkwitu ogólnej podejrzliwości na
          tym gruncie, liczba stanowisk pracy, na których SC jest kategorycznie wymagana, jest w UK (i wszędzie
          indziej na Zachodzie) daleko wyższa niż kiedykolwiek przedtem. Nie wierzysz? No to spróbuj dostać
          jakąś choćby bardzo skromną pracę na lotnisku Heathrow dającą ci dostęp do płyty lotniska i
          zaparkowanych tam samolotów.

Podane poniżej linki są akurat do informacji amerykańskiej, nie brytyjskiej, ale tylko dlatego, że
          Amerykanie w tej sprawie więcej opublikowali w internecie, natomiast równoważne przepisy brytyjskie
          są w większości w formie papierowej i dostęp do nich jest bardziej kłopotliwy. Te przepisy są zresztą
          zasadniczo identyczne we wszystkich krajach NATO, ponieważ wszyscy sojusznicy oparli swoje systemy
          ochrony tajnej informacji na standardzie amerykańskim. To samo odnosi się nie tylko do wszystkich
          krajów NATO, ale i wszystkich bliskich sojuszników USA spoza NATO (Australia, Płd. Korea, Japonia
          etc.)

Subtelna ironia jest też i taka, że z powodu obecnego obowiązywania NATO-wskich standardów także
          w Polsce, Polska ma prawie identyczne przepisy o ochronie tajemnicy państwowej. Jeśli masz podwójne
          obywatelstwo, np. Polski i UK, to prędzej ci w Polsce kaktus na dłoni wyrośnie, niż tam dostaniesz z
          ABW polską SC, czyli certyfikat bezpieczeństwa osobowego dopuszczający do pracy z polską i
          sojuszniczą informacją tajną. Wtedy też będziesz głupio pytał "co komu podwójne obywatelstwo
          przeszkadza"?

Kraje zachodnie są o tyle bardziej postępowe w tej kwestii, że podwójne obywatelstwo jako takie, samo
          w sobie, nie jest bezwzględnym, automatycznym szlabanem na te rzeczy. Na Zachodzie bardziej bierze
          się pod uwagę indywidualne okoliczności (np. jak i w jaki sposób ktoś ze swojego polskiego
          obywatelstwa korzysta albo nie korzysta), natomiast mniej niż w Polsce zakazuje się na zapas. Ale np.
          posiadanie ważnego polskiego paszportu dalej jest szlabanem na drodze do pewnych stanowisk.

Tutaj masz dwie sprawy Polaków w USA, którym też się do niedawna wydawało, że podwójne
          obywatelstwo i dwa ważne paszporty to taka fajna zabawa, co nikomu nie przeszkadza, bo przecie
          zawsze można se bezkarnie siedzieć okrakiem na płocie, ot tak - i se tu, i se tam. Po czym boleśnie
          odkryli, że bynajmniej nie są najsprytniejsi na świecie, a zachodnia tolerancja dla polskich spryciarzy
          ma swoje granice.

www.defenselink.mil/dodgc/doha/industrial/02-33659.h1.html
          www.defenselink.mil/dodgc/doha/industrial/02-01222.h1.html
          Tutaj jest dyrektywa US Department of Defense na temat, co należy w takiej sytuacji robić z podwójnym
          obywatelem USA i innego państwa, który ma oprócz paszportu USA również jakikolwiek inny (nie-
          amerykański) ważny paszport:

www.defenselink.mil/dodgc/doha/policyinterpmemo.pdf
          Tutaj jest łopatologiczne objaśnienie amerykańskie, dlaczego podwójny obywatel zawsze będzie musiał
          odpierać podejrzenia o nielojalność wobec kraju stałego zamieszkania, oraz lista rzeczy, których
          kategorycznie robić nie wolno nikomu, kto pracuje na stanowiskach, na których wymaga się SC
          (szczególnie zwróć uwagę na Guideline C - Foreign Preference).

www.dss.mil/search-dir/training/csg/security/S3stndrd/Adjudica.htm#Foreign%20Preference
          Tutaj jest obszerne objaśnienie kontekstu całej tej kwestii po polsku:

www.kontrateksty.pl/index.php?action=show&type=news&newsgroup=3&pf=1&id=310
          Myślisz, że to wszystko bez znaczenia, bo Polacy i tak nie osiągają takich stanowisk, gdzie potrzeba
          SC? To świetnie. Myśl tak dalej. Mylisz się, ale to nic nie szkodzi. Tylko w razie czego nie płacz, żeś nie
          wiedział, że siedzenie okrakiem na płocie między Wschodem a Zachodem może ci w mgnieniu oka
          zwichnąć dobrze zapowiadającą się brytyjską karierę, pomimo posiadania obywatelstwa brytyjskiego.

Obywatelstwo UK to jeszcze nie wszystko; może ci się w życiu zdarzyć również potrzeba przekonania
          paru agencji rządowych UK, totalnie pozbawionych sławnego brytyjskiego poczucia humoru, wobec
          kogo jesteś bardziej lojalny: Londynu czy Warszawy? Czyje prawo będziesz bardziej respektował -
          brytyjskie, czy polskie? Czyje polecenia będziesz wykonywał najpierw - swojego brytyjskiego
          przełożonego, czy polskiego konsula?

Życzę wszystkim trafnego wyboru.

• robak.rawback Re: kiedy polskie obywatelstwo moze przeszkodzic 22.02.06, 17:12
            starywiarus napisała:

> Mate, a jak kobieta chce sobie przefasonować u chirurga plastycznego
            powiedzmy
            > nos, bo wlasny nos
            > się jej nie podoba, i taką ma ochotę i fantazję, że chciałaby mieć inny, to
            ty
            > też się zaraz wtrącasz do
            > tego cudzego nosa i wytrząsasz się nad każdą taka pacjentką na temat "co jej
            te
            > n nos przeszkadza" -
            > zamiast się troszczyć o własny nos, albo się cieszyć, że jesteś z niego
            całkowi
            > cie zadowolony? W jaki
            > sposób cudzy nos to jest twój biznes?
            >
            > Pomijam już nawet, że to żaden twój interes, czemu ktoś nie chce mieć
            polskiego
            > obywatelstwa, tylko
            > inne, ale w ogóle ty chyba kpisz, rodaku, albo o drogę pytasz. Niemniej, co
            mi
            > w końcu szkodzi cię
            > dokształcić.
            >

jesli tym chamskim tonem DO MNIE mowisz to idz sie zapisz na kurs czytania ze
            zrozumieniem, albo upusc sobie jadu, albo doczytaj wszystkie moje posty
            (ktorych jest chyba tu dwa lub trzy w tym watku), albo niech do twojej
            mozgownicy dojdzie ze tu pisuja rowniez kulturalni ludzie - niepotrzebne
            skreslic
            jak juz przejdziesz przez jedna lub wszystkie z tych opcji to zrozumiesz ze sie
            PYTALAM informacyjnie, a nie zeby sie nad kims wytrzasac lub oceniac bo tego
            nie robie nigdy, z tej prostej przyczyny ze mnie wybory innych osob w ogole nie
            obchodza.
            wiec ty sobie troche przykroc to swoje chamstwo i gadaj tak z zona, jak ci
            pozwoli.
            jak bym miala chlopa takiego w domu to bym go juz dawno pogonila.
            a za INFORMACJE ktore mnie interesuja dziekuje
            • walesa4 Pani Robak nie ma chłopa tylko "murzyna z psem" 22.02.06, 17:19
              • robak.rawback Re: Pani Robak nie ma chłopa tylko "murzyna z pse 22.02.06, 17:24
                o witamy naszą polską agencje informacyjna
      • Gość: oko Re: Pozdrowienia 33. IP: *.cable.ubr06.shef.blueyonder.co.uk 22.02.06, 00:25
        masz duzo racji!!!to wszystko jest piekne ,i wiele innych rzeczy!!!!wiele rzeczy
        zrobili prawdziwi polacy ze ktore jestesmy dumni !!!!ale obecna polska to jakies
        posmiewisko .......i chca nas tylko okrasc........
        • flipflap Re: Pozdrowienia 33. 22.02.06, 00:55
          Gość portalu: oko napisał(a):

> masz duzo racji!!!to wszystko jest piekne ,i wiele innych rzeczy!!!!wiele rzecz
          > y
          > zrobili prawdziwi polacy ze ktore jestesmy dumni !!!!ale obecna polska to jakie
          > s
          > posmiewisko .......i chca nas tylko okrasc........

Polacy wiele osiągneli, pięknie tworzyli ale głównie na emigracji.
    • elaweybridge Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 22.02.06, 14:29
      kolejny prowokator. nie pierwszy i nie ostatni.
      pozdrawiam
      • Gość: Soup Nazi Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.sympatico.ca 22.02.06, 15:15
        laweybridge napisała:

> kolejny prowokator. nie pierwszy i nie ostatni.

Dlaczego prowokator? Przeciez to wszystko prawda. Nie miesci ci sie w glowie, ze
        ktos chce sie pozbyc rzeczy, ktora w normalnych krajach jest przywilejem z
        bonusem-przywilejem prawa wyboru jego posiadania, a w nienormalnych niezbywalna
        obroza z bonusem-lancuchem bez zadnych praw. Oprocz prawa do bycia kopanym w
        doope na kazdym miejscu i o kazdej porze przez kazdego biurasa i biurwe czy
        innego mandaryna? Aha, i z prawem do zdechniecia z glodu na ulicy, jak to ladnie
        ujal kiedys niejaki pan Korwin-Mikke domagajacy sie takiej "ultimate freedom".
        • elaweybridge Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! 22.02.06, 16:40
          Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):

> Dlaczego prowokator? Przeciez to wszystko prawda. (...)

Autor watku 3333bp napisal:
          > jak malo jest tu normalnych,jak duzo tu agresji.......pozdrawiam i dziekuje
          > normalnym

to jak najbardziej czysta prowokacja byla. hyhy
          • jasiubleep Prowokatorem to jest Peat (prowokator-moderator). 23.02.06, 09:35
            Dyskusja o obywatelstwie jest nie na temat ale o 'wykiwaniu' DVLA albo
            jezdzeniu bez biletu jak najbardziej.
            'Dupa', 'gowno', 'ch..' jest zawsze OK ale 'frustrat' juz nie.
            Rasizm jest zawsze OK na tym forum, ale nazwanie lojczyzny 'kolchozem' to duze
            be..
            • Gość: zdziwiony Re: Prowokatorem to jest Peat (prowokator-moderat IP: 193.201.47.* 23.02.06, 11:08
              to ktos Ciebie nazwal tutaj 'ch..' ? gdzie?

• Gość: kicia Re: Prowokatorem to jest Peat (prowokator-moderat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:36
                Ja osobiście popieram autora wątku, pisanie o uczuciach do ojczyzny jest
                smieszne.
                Na daną ojczyznę składaja sie ludzie, a skoro oni nie potrafią zapewnic swoim
                obywatelom godziwych warunków życia, to dlaczego mamy tak zabiegać o ojczyznę.
                Polacy są wyśmiewani i poniżani, nie dlatego, że ich państwo nazywa się POLSKA,
                tylko dlatego, że Polską żądzi zgraja prymitywów. Ja sama z miłą chęcią bym
                podmieniła obywatelstwa, bo ojczyzna nie dała mi nic, do wszystkiego doszliśmy
                z mężem ciężką pracą, a i tak jeszcze teraz połowe chcą nam zabrać:(
                Nic dodać, nic ująć.
    • Gość: a. Re: pozbycie sie obywatelstwa!!! IP: *.zamek.gda.pl 16.03.06, 12:54
      ja sie zrzeklam- zlozylam w tym celu podanie w ambasadzie (plus oplata).
      Po okresie troche ponad pol roku, otrzymalam decyzje z kancelarii
      prezydenta. i juz obywatelka nie jestem. nie bylo to zbyt skomplikowane.
      pozdrawiam, ANia
      • starywiarus [----] 08.05.06, 14:53
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka