zosia_1 Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 07.08.06, 14:58 Za szybko ;-) Sprawa wygląda tak,że kilka lat temu leczyłam się na nadczynność tarczycy, rok temu urodziłam dziecko i karmię nadal piersią, zrobiłam ostatnio kontrolnie TSH i wyszło 0,20 (norma od 0,27). przestraszyłam sie, bo z tego co czytałam, najlepeij jakbym odsatwiła jak najszybciej dziecko od piersi, bo np. metizol nie wchodzi tu w grę, tylko,że mój synek oprócz mojego mleka nie pije żadnego innego (ma przepisane beblon pepti bo jest alergikiem), w nocy nadal budzi ise co 1,5 godz na cyca, nie wyobrazam sobie natychmiastowego odstawienia i z powodu dziecka i jego potrzeb i moich piersi, czyli zastojów pokarmó, tym bardziej że nie mam czasu na ściąganie pokarmu bo pracuję, no ale z drugiej strony ta nadczynnosć. Co robić?? czy któraś z Was miała podobny przypadek?? Odpowiedz Link Zgłoś
annor Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 07.08.06, 15:02 Ja też mam nadczynność i karmię :) u mnie tsh skacze, raz jest dobrze a raz za niskie, moja endokrynolog na razie nic mi nie zapisała tylko obserwujemy. W ciązy brałam thyrozol niskie dawki, podczas karmienia chyba też można, twój lekarz na pewno coś wymyśli :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kate1002 Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 08.08.06, 14:31 no ta ja mam chyba pecha.Mam naczynnosc tsh 0,002 !!! i moja lekarka powiedziala ze jak odstawie coreczke od piersi to dopiero moge brac leki i wtedy moge do niej przyjsc.Tylko jak ja ja mam odstawic???? to nie jset takie proste,a chcialabym w koncu sie leczyc bo jestem juz chuda jak patyk.Napiszczie dokladnie jakie leki bierzecie ,moze ja powinnam zmienic lekarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 08.08.06, 16:38 Juz sie chcialam wymadrzyc jako weteranka chorob tarczycy, ale sobie przypomnialam, ze mam niedoczynnosc a nie nadczynnosc :) A konkretnie to nie mam tarczycy i biore hormony zastepcze. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 11.08.06, 10:27 Szukałam długo na forum, znalazłam jais głos, ze jedna z dziewczynprzy nadczynności brała propyltiouracyl i karmiła, ciekawe co powie mi enok. mam wizytę 1 września, poóki co synek nie nadaje się do odstawienia jedna noc bez cyca prawie się udała, mąż przy każdym obudzeniu dawął dziecku sok i przytulał synek troszeczkę pokwilił i usnął ale wczoraj katastrofa płakał za każdym razem strasznie, przy próbach przytulania wyrywał sie , siadał na łózku, kiwął isę i b plakał , skapitulowałm to okropne tak nagle małemu dziecku zabrać to co daje mu bezpieczeństwo, ot tak jakbym mi teraz ktoś zabronił przytulać się do meża kiedy tego potrzebuję :-( co robić?? Odpowiedz Link Zgłoś
agugu244 Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 31.08.06, 00:43 hej tez mam nadczynnosc i tez bardzo niskie tsh. moje dziecko na 7.5 miesiaca i od 2 tygodni dostaje popoludniu obiadek a tak przez caly dzień na cycku. kazdy lekarz z ktorym rozmawiałam odradzal karmienia piersia. niedlugo zaczne brac leki ale narazie musze sie psychicznie nastawic na rzucenie karmienia ((((( .lekarz przepisał mi tyrozol , propranolol i ważny lek aby szyja nie puchła eutyrix, ktory nie kazdy lekarz przepisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: nadczynność tarczycy a karmienie piersią 01.09.06, 15:48 Sugerowałabym kontakt z Poradnią Zaburzeń Laktacji IMiD (022 32 77 370) lub z Komitetem Upowszechniania Karmienie Piersią (022 32 77 345), bo tam niewątpliwie mają najświeższą listę leków dopuszczonych do stosowania w czasie karmienia - są na niej również leki stosowane w nadczynności tarczycy. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś