Gość: AndrzejG IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.08.06, 12:15 czy byl ktos na tej wycieczce, moze opisac wrazenia, czy warto sie wybrac, moze jakies rady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zorro Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.pai.net.pl 17.08.06, 21:02 Owszem, byłem dopiero co, jutro rano wyjeżdżam na tydzień na rower więc nie będzie czasu na odpowiadanie. Postaram się więc wyprzedzić pytania: Wycieczka jest fajna, noclegi: 2x hotel z klimą i basenem w wiejskiej okolicy jez. garda, 2x willa z basenem w SanRemo nad samym morzem, 1x Montecatini (Toskania, spokojne miasteczko uzdrowiskowe). Ale nie wiem czy są to stałe miejsca... Jedzenie w hotelach super, szwedzki stół, zwłaszcza w 1 miejscu obfity, potem ciut mniej. Baardzo smaczne. Wina do posiłków ok. 3,5 E za karafkę 1/2 l. Autokar nie zawiódł. Pilotka Klaudia, b. miła - Polka mieszkająca we Włoszech. Trochę znam Włochy, a dowiedziałem się maasę nowych rzeczy. Program zrealizowany nawet ponad miarę (nie ma w katalogu rejsu stateczkiem z Rapallo do Portofino). Miasta - te duże rozczarowują, zwłaszcza Genua, także Mediolan (wjedź na dach katedry, pinakle powalają), Verona, Bolonia, Trydent - niezłe, za to małe - przesympatyczne - te nad jez. Garda, SanRemo, Portofino (chyba najpiękniejsze na trasie, krajobrazy jak w Sorrento), Montecatini, trochę mniej urocza Carrara. Rady? Hmm... Pić wino do posiłków :) zabrac dużą kartę do aparatu (ja miałem 1GB, cała się zapełniła), poprosić przewodnika o wskazanie warsztatu kamieniarskiego w Carrarze (choć marmurki nienadzwyczajne, ale coś da się wybrać - nie ma tu sklepów z pamiątkami), no i oczywiście kupować wino w każdym regionie. Przejeżdża się wszak przez 4 czy 5 prowincji. Na drogę powrtoną robiliśmy zakupy w Carrefourze za Wenecją, więc nie ma co kupować wcześniej i dźwigać np. oliwy, czy trudzić się robieniem kanapek, a i win jest tam dość spory wybór. Miłych wrażeń życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszu Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.kalisz.mm.pl 18.08.06, 16:33 Ja byłam na tej wycieczce w zeszlym roku. W calosci potwierdzam opinie zorro - impreza super!!!!, hotel z basenem nad garda jest zawsze,pozostale hotele zmieniaja na kazdej wycieczce. Widoki przepiekne.Ja trafilam na inna pilotke,ktora nie byla zbyt fajna ale moi rodzice byli na wycieczce z Klaudią(o ktorej pisze zorro) i byli nia zachwyceni.Pozdrawiam i goraco polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4tore Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.06, 10:23 a to mnie pocieszyliscie, bo itaka odwolala mi druga juz w tym roku wycieczke i z musu zamienilam jedna wycieczke na dwie, w tym wlasnie na wloskie delicje. moje poczatkowe wahania i zale, ze jednak wlochy a nie chorwacja juz sie rozwialy... Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkaa9 Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? 20.08.06, 12:47 Byłam w tym roku, w czerwcu. Trasa jest ciekawa, można zwiedzić coś więcej niż standardowe miejsca. Podobało mi się to, że program był realizowany bez pośpiechu, prawie w każdej miejscowości mieliśmy 1,5- 2,5 godziny czasu wolnego. I w ogóle nie było biegania z językiem na brodzie,a zwiedzanie miało raczej charakter spaceru. Mi osobiście bardzo podobała się Genua - miasto bardzo różnorodne,pełne kontrastów, z dużą średniowieczną starówką i pięknym portem. Na samym końcu listy ulokuję Mediolan, ale też warto zobaczyć, by mieć wyobrażenie o tej metropolii. Małe miejscowości na Wybrzeżu Liguryjskim są do siebie podobne,prawie identyczne, nie widzi się takich kontrastów jak np. pomiędzy Florencją a Sieną. Oczywiście wyjątkiem jest tu Portofino - jest jedyne w swoim rodzaju. ): Miłym zaskoczeniem był ok. 40 min. rejs po Jeziorze Garda (nie przypominam sobie, aby był wymieniony w katalogu), a także jak już ktoś wspominał przepłynięcie z Rapallo do Portofino i z powrotem. Hotele różne - ten w okolicy Jez. Garda jest chyba stały i jedyny jego mankament to brak windy. Kuchnia typowo włoska i smaczna, bufet.Basen przy hotelu. Dwa kolejne noclegi mieliśmy w Varazze - tutaj nie za bardzo dało się spać, bo ulokowany przy samych torach i bliziutko stacji kolejowej, więc sygnał każdego przejeżdżającego pociągu wybijał ze snu, a ruch kolejowy wcale nie byl taki mały. Nie jeżdzę często, i nie mam duzego porównania, ale duzo ludzi narzekało na wyzywienie w tym hotelu. Po prostu skromniutko. Plusem była za to bliska odległość od morza (ok. 500 m)z wąską, ale piaszczystą plażą. Miejswocowość ma też piękną, długą promenadę wysadzoną palmami. Ciągnie się kilka kilometrów. Ostatni nocleg w Montecatini - hotel też bardzo przeciętny, z tego co się orientuję, pokoje o róznym standardzie... nie dajcie się tylko ulokować na strychu, bo można się ugotować. Nie zwiedzaliśmy centrum Carrary, a podjechaliśmy do samych kamieniołomów. Tam też była możliwość zakupu wyrobów z marmuru (od 1,5 Euro do...) W drodze powrotnej 1,5 godzinny postój przy supermarkecie na zakupy.Duży wybór win, szynek, serów... Pani pilot - p. Ela - miła, perfekcyjnie znająca język włoski, służąca wskazówkami i pomocą. Wycieczka jak każda objazdówka z dwoma przejazdami nocnymi trochę męcząca, ale dostarczająca milych wrażeń i pozwalająca odkryć nowe zakątki Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 17:26 ta wycieczka to znakomite uzupełnienie innej wycieczki Itaki - Bella Italia, co prawda dwa razy zwiedza się Weronę, ale akurat to nie jest powód do zmartwień, jest tam co oglądać; a tu mała galeryjka: onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=13671&katalog=3915 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.08.06, 12:55 dziekuje wszystkim za informacje, chcialbym sie jeszcze zapytac czy objezdza sie cale jez.Garda czy tylko jedna strone, w jakiej miejscowosci jest hotel nad Garda, ten ktory sie nie zmienia, dokad wybrac sie na spacer w Montecatini i czy w Bolonii zwiedza sie uniwersytet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.wsiz.rzeszow.pl 23.08.06, 14:08 W Montecatini warto się przejść do term Tettuccio (na końcu Viale G. Verdi - to chyba główny deptak miasta) www.termemontecatini.it/. Zobacz stronkę po polsku www.montecatini.it/polonia/ Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkaa9 Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? 23.08.06, 14:36 Ten "stały" hotel jest w Bussolengo, ale na samych peryferiach.:( Jest objazd całego Jeziora Garda, w Bolonii zwiedzaliśmy tylko dziedziniec jednego z budynków uniwersyteckich (wstyd się przyznać, ale nie wiem, czy to ten najstarszy, po prostu nieuważnie słuchałam, chociaż pani przewodnik w tym mieście była po prostu świetna), do przewidzianych wcześniej wnętrz nie wchodziliśmy z powodu podobno jakiegoś sympozjum. A w Montecatini nie wiem co można polecić, kolację je się ok. 21.00, więc ja wybrałam najzwyklejszy spacer po miejscowości z wizytą w jednym z lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
b_fanka Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? 23.08.06, 20:31 Byłam w maju. Wygląda na to, że nie ma stałych hoteli - na mojej wycieczce nocleg w rejonie Gardy był w Spiazzi, a na wybrzeżu liguryjskim w miejscowości Borgio (ale hałasujące pociągi przeszkadzały tak samo, jak ktoś tu już wspomniał - osoby wrażliwe powinny wziąć stopery do uszu). Wyżywienie wszędzie było dobre. Występują też drobne różnice w programie, np. w Carrarze zajechaliśmy tylko do centrum miasta. Portofino rewelacyjne, Garda także, chociaż objechaliśmy ją w kierunku "zgodnie ze wskazówkami zegara" i tylko siedzący po prawej mieli pełny widok na jezioro. Większe miasta: Mediolan, Genua, Bolonia, Werona pozostawiają pewien niedosyt, ale ten typ wycieczek już tak ma - za mało czasu, żeby swobodnie pochodzić. Ogólnie Itaka jako jedno z niewielu (a może jedyne) biuro specjalizuje się w wycieczkach obejmujących 1-2 regiony, a nie "całe Włochy w 7 dni" - to jest znacznie lepsze, bo odcinki do przejechania krótsze, nie spędza się 2/3 czasu na autostradzie. Szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.08.06, 12:19 to jeszcze ostatnie pytania - czy termy w Montecatini to obiekty otwarte? z tego co zrozumialem wycieczka zjezdza tam na nocleg, jezeli bede tam wieczorem moze byc zamkniete, i drugie pytanie - znalazlem na stronie miasta informacje o kolejce do Montecatini Alto, czy warto tam zajrzec jezeli czas pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.rzeszow.mm.pl 25.08.06, 13:53 Termy są otwarte, warto zobaczyć ze względu na wystrój z końca XVIII w. i piękne oświetlenie. Obawiam się, że będzie za późno na wyjazd kolejką do Montecatini Alto - kolejka pewnie już nie jeździ ;-( Po drodze do term Tettuccio polecam odwiedzenie jednej z wielu lodziarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: 217.153.81.* 25.08.06, 14:38 Byłam w Montecatini Terme tydzień temu. Kolejka do Montecatini Alto kursuje do godziny 24.00. Bilet w jedną stronę kosztuje 3 euro, bilet w obydwie strony tzw. "round trip ticket" 5 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: ITAKA Wloskie Delicje - czy ktos byl? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.09.06, 12:48 bylem, wrocilem, czas na male podsumowanie - wycieczka bardzo fajna, jak to ktos trafnie nazwal ''krajobrazowa'', fantastyczne widoki Alp w drodze do Trydentu, wybrzeze liguryjskie, Portofino, piekna panorama Montecatini z Montecatini Alto oraz kopalnie marmuru w Carrarze, potwierdzam to co napisali poprzednicy - hotele przyzwoite, szczegolnie ten w Bussolengo, w Sanremo tez niezly choc jego wada jest odleglosc od miasta- kilka km-co w zasadzie wyklucza mozliwosc wieczornego spaceru do centrum, w obu wymienionych hotelach jest basen, ale koniecznie trzeba miec okulary- woda jest bardzo mocno chlorowana bo to baseny na powietrzu; na naszej wycieczce nie bylo niestety rejsu po jez. Garda, natomiast wg. informacji pilotki p. Klaudii rejs z Rapallo do Portofino to nie tyle atrakcja co koniecznosc- Portofino jest taka male a droga tak waska ze dojazd tam autokarem jest praktycznie niemozliwy, ale zaznaczam to info zaslyszane od pilotki, polecam wieczorny spacer po Montecatini do term i wjazd kolejka do Montecatini Alto, na zakupy nie mielismy 1,5h tylko 45min ale mozna sie zmiescic w tym czasie; jeszcze raz polecam wycieczke i dziekuje wszystkim za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś