aga28ol 20.08.06, 11:14 Mam pytania czy to prawda że kobiety w ciąży nie mogą jeśc grzyby jeśli tak to dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaja5 Re: grzyby w ciąży 20.08.06, 12:03 Kobiety w ciąży praktycznie jeść nic nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja322 Re: grzyby w ciąży 20.08.06, 19:41 Ja jem grzyby ale z umiarem, zresztą większość rzeczy można jeść tylko trzeba uważać na ilość. Wiadomo że nie możesz jeść grzybów codziennie bo są ciężkostrawne, ale raz w miesiącu czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: grzyby w ciąży 20.08.06, 19:46 Grzyby gromadza duze ilosci pierwiastkow ciezkich, promieniotworczych. Wiec jesli nie wiesz gdzie te grzyby zostaly zebrane to lepiej je sobie darowac. Ale jesli zbierzesz te grzyby sama lub masz pewnosc co do zrodla, albo kupisz w sklepie gdzie jest jakas kontrola jakosci produktu to spokojnie mozesz jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: grzyby w ciąży 20.08.06, 20:06 Nie mogą, bo mogą zjeść muchomora, albo innego strzępiaka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakacprzak Re: grzyby w ciąży 21.08.06, 12:15 moga, moga, ja zjadlam wczoraj - pyszne, wlasnorecznie zbierane, grzybki i zyje. trzeba jesc to, co to zdrowe i to, co sie lubi, byle z umiarem. jak lubisz, to czasem troche zjedz, bedzie ci przyjemnie, a w ciazy trzeba sobie sprawiac przyjemnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: grzyby w ciąży 21.08.06, 12:20 A gdzie takie głupoty słyszałaś. W ciąży to teraz praktycznie nic nie wolno jeść czy pić. No chyba,że to następny podchwytliwy wątek. Pzdr.Goia Odpowiedz Link Zgłoś
pantera77z Re: z grzybami uwaga 21.08.06, 12:27 Z wykrztałcenia jestem inżynierem żywności więc tak mi się wydaje, że coś nieco mogę powiedzieć na temat grzybów.Tak w skrócie: Po pierwsze rzeczywiście kumulują w sobie dużo metali ciężkich niebezpiecznych dla organizmu bo w nim się odkładają po drugie są ciężko strawne po trzecie oprócz walorów smakowych nie zawierają żadnych wartości odżywczych Wybór należy do Was :o) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: z grzybami uwaga 21.08.06, 12:31 Bez urazy, ale gdzie Ty to wykrztalcenie zdobylas? Odpowiedz Link Zgłoś
pantera77z Re: z grzybami uwaga 21.08.06, 14:37 co do pytania-wykształcenie zdobyłam na dobrej polskiej uczelni.Ja nie pisałam, że ciężarne nie mogą jeść grzybów, a co do odkładania się metali ciężkich to zauważcie że nie tylko grzyby je posiadają suma sumarum dostarczamy je z innymi składnikami czy też w wdychanym powietrzu i dlatego troszkę się w nas tego paskudztwa kumuluje co nie oznacza ciążkich chorób -spokojnie. niektórzy są tu bardzo porywczy ) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: z grzybami uwaga 21.08.06, 12:32 To wszystko co napisałaś to fakt. Ale z drugiej strony nie popadajmy w paranoję. ŻEeby były uszkodzenia w organiźmie z powodu nagromadzonych metali ciężkich to trzeba zjeść ogromną ilość grzybów i ciągle je jeść. Po drugie jakie pyszne są grzybki podsmażane z cebulką i w śmietanie. Pycha Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: z grzybami uwaga 21.08.06, 12:34 Zgadzam sie. Nie macie czasem wrazenia, ze fora szkodza ciezarnym? Im wiecej sie czyta, tym blizej wrzodow lub depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: grzyby w ciąży 21.08.06, 15:46 Kobiety w ciąży to tacy sami ludzie jak kobiety nie-w-ciąży, a nawet mężczyźni. Mogą więc jeść to samo co inni ludzie. A grzyby są niezdrowe, bo skłądają się z hityny (to samo, z czego zbudowane są muszle ślimaków) i wody. Są bardzo ciężkostrawne. Niezależnie od tego, czy się jest w ciąży, czy nie jest. A jak wiadomo, ciężarnym zaleca się zdrowe odżywianie, więc... Odpowiedz Link Zgłoś