Dodaj do ulubionych

Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 19:38
prosze o kilka informacji odnosnie tego kraju, zastanawiam sie w ktorej
czesci jest w miare tanio i ladnie i czy sa tam jakies atrakcje. moze ktos ma
jakies fotki/ jesli tak to bede wdzieczna za przeslanie: asiunia-p84@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.streamcn.pl 22.08.06, 20:14
      A czy Asiunia spadla z nieba albo analfabetka albo leniuszek ktory nie czyta
      forum ze stawia takie pytania
      • Gość: lenka Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.eranet.pl 22.08.06, 20:58
        droga Pani , trzeba najpierw troche poczytac a nie tak pytac o wszystko ......
        • Gość: barbo Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 21:26
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=46602186&v=2&s=0
    • Gość: egon jaki kraj takie ceny IP: *.lastnet.pl 22.08.06, 21:40
      nigdzie nie jest w miare tanio, wszedzie jest ladnie i sa atrakcje
    • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:20
      w skrocie

1. kraj ladny ale przereklamowany
      2. Ceny kosmiczne brane z sufitu
      3. Ludzie - w wiekszosci dwulicowi nacjonalistyczni oszusci
      4. atrakcje - są
      fotki - www.google.pl
      • Gość: asiunia Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.08.06, 12:41
        lipski - dziekuje za informacje, a do wszystkich pozotalych to przepraszam ze
        spytalam!!! jesli nie chcieliscie udzielic odpowiedzi to po co wogole
        odpowiadacie na ten post...
    • Gość: Sven Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: 193.95.161.* 23.08.06, 12:49
      A mało to informacji w necie? Ja polecam Dalmację - na południe od Splitu jest
      najpiękniej.
    • szytom4 Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 23.08.06, 12:55
      hmm no ja bym nie powiedział że drogo.... no chyba że jedziesz z małą kasą. Ja
      pojechałem z 4 tysiącami zł na dwie osoby i właściwie wystarczyło bez
      specjalnego oszczędzania. Obiad w restauracji w Dubrovniku na 4 osoby 255 kn =
      ok 128 zł (lekko licząc) albo 37 euro licząc po ich kursie 7 kn za 1 euro.
      Jeśli chodzi o ceny w sklepach spożywczych (Konzum) to (w kunach) bułka - 3,5;
      woda miner 0,5l-4,99; jogurt 0,33l-7,19; dobre wino 1l-31,28. czyli nie jest
      źle a jeśli komuś zbyt drogo to niech jedzie do Dębek albo na Hel to jestem
      ciekaw czy wyrobi z cenami....
      Jeśli chodzi o ciekawostki to polecam Dubrovnik (stały punkt i obowiązkowy),
      Split (pałac Dioklecjana) i cały dzień w Plitwickich Jeziorach. To akurat są
      miejsca w których byłem i naprawdę warto tam być.
      • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 13:15
        > hmm no ja bym nie powiedział że drogo....

no to ty jako jeden naprawde nieliczny uwazasz ze tam jest tanio

nasladujac twoj sarkazm i cynizm moglbym tez stwierdzic ze konzumy rzadko
        wystepuja w malych malowniczych miejscowosciach na wybrzezu , za faktycznie za
        porcje krumpirow i salatke to cena 255 kun jest cena niska .
        • Gość: pemat Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 13:54
          Gość portalu: Lipski napisał(a):
          > > hmm no ja bym nie powiedział że drogo....
          >
          > no to ty jako jeden naprawde nieliczny uwazasz ze tam jest tanio

ty lipski masz jakiś problem z chorwacją? wydymali cię tam czy co? twoja obsesja
          na temat chorwacji to jakiś przypadek kliniczny.
          co do cen to są wyższe niż w polsce, ale zachowaj umiar i porównuj je do cen w
          naszych "kurortach" nadbałtyckich. ciekawe jak wypadnie porównanie z cenami
          zagrzybionych "apartamentów" w łebie, czy ryby smażonej na starym tłuszczu i
          podanej na tekturowej tacce?
          a jak chcesz spędzić tanio wakacje to polecam altankę na działce
          • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:05
            > ty lipski masz jakiś problem z chorwacją?
            nie czemu ?

>wydymali cię tam czy co?
            nie bardzo rozumiem to twoje slownictwo . to ma jakis glebszy sens czy nalezy
            to brac powierzchownie ?

W polsce jest go...niany standard i g...ne ceny . w chorwacji jest g..ny
            standard i wysokie za to ceny . staram sie niektorym zwrocic na to uwage .
            wiele osob juz to zobaczylo i sie samo przekonalo . Wielu ma zamkniete oczy i
            uszy tak jak ty . Jak pojezdzisz tyle lat co ja , poznasz kraj ludzi , ale nie
            tylko chorwatow , takze serbow , muzlmanow , bosancow , czarnogorcow mysle ze
            nabierzesz moralne prawo do krytykowania tego co ja mysle . Wtedy mozemy
            nawiazac dyskusje przewyzszajaca znacznie tematy dymania ktore poki co widze ze
            ograniczaja ci znacznie pole widzenia .
            • anyya4 Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 24.08.06, 08:25
              Gość Lipski napisał:
              Jak pojezdzisz tyle lat co ja , poznasz kraj ludzi , ale nie
              > tylko chorwatow , takze serbow , muzlmanow , bosancow , czarnogorcow mysle ze
              > nabierzesz moralne prawo do krytykowania tego co ja mysle .

No więc miałam okazję poznać i Chorwatów i Bośniaków i Serbów i Czarnogórców -
              moje odczucia i spostrzeżenia : przemili, otwarci i naprawdę towarzyscy ludzie,
              a dla nas Polaków szczególnie. O co więc chodzi ? Jakieś niemile doświadczenia ?
              • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:35
                Poza chorwatami dalej wymienione nacje nadal sa bardzo mile i przyjazne .
                A co do Chorwatow - no coz przemiany pseudogspodarcze i nagly naplyw kapitalu
                nie idzie w parze ze zmiana mentalnosci .
        • Gość: cro-expert Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.dsl.iskon.hr 23.08.06, 14:06
          Lipski z matematyki - dwuja

255/4 = 63,75kn/osoby
          • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 14:57
            cro-expert za to z polskiego pala

nie dwuja a dwója :-)))
            • Gość: cro-expert Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.dsl.iskon.hr 23.08.06, 16:54
              jak chodziłem do szkoły, uczyłem sie tylko jezyk chorwacki, polskiego nie było.
              jezyk polski ucze sie powoli z pomoca malego slownika angelsko-polskiego
              (wydawnictwo: wiedza powszechna, Warszawa 1965)

pozdrawiam
              • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:33
                A to musze powiedziec ze twoj doskonaly polski w wielu postach mnie zmylil
                szacuneczek
            • Gość: pemat Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:00
              Gość portalu: Lipski napisał(a):
              > nie dwuja a dwója :-)))

a odnieś się może do meritum:
              czy 63,75 kn (ok. 35 zł) za obiad to bardzo drogo?
              • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:37
                "Ja pojechałem z 4 tysiącami zł na dwie osoby i właściwie wystarczyło bez
                specjalnego oszczędzania. Obiad w restauracji w Dubrovniku na 4 osoby 255 kn =
                ok 128 zł (lekko licząc) albo 37 euro licząc po ich kursie 7 kn za 1 euro. "

czterech bylo czterech nioslo jedne kajak reszta wioslo ilu bylo ilu nioslo ilu
                kajak ilu wioslo
        • szytom4 Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 23.08.06, 14:59
          255kn za patelnię smażonych krewetek ok 20 szt, podwójna porcja rizotto z
          owocami morza, pasta z ryby na chleb, dwa bochenki chleba - pysznego, 1/2l wina
          + woda mineralna do rozcieńczania wina... no wybacz ale na wybrzeżu (jestem z
          Gdyni) w knajpie która ma rybę (powiedzmy) prosto z kutra + frytki i małą
          surówkę zapłacisz ok 30 zł na osobę.
    • Gość: janka Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.magma-net.pl 23.08.06, 13:21
      Jesli chodzi o ceny, to w calaj Chorwacji sa porownywalne. Wyjatkiem beda
      oczywiscie restauracje w najpiekniejszych miejscach, scisle centrum dubrownika,
      splitu, itp. Ale sa porownywalne z cenami na ryneczku krakowa, czy warszawy. W
      sklepach wiekszosc towarow jest drozszych niz w polsce, ale nie sa to okrutne
      roznice, a czesc rzeczy mozna przywiezc, ew. kupic po drodze. Polecam stragany
      warzywne na wegrzech i w bosni.
      A chorwacja... coz... jest piekna. I to niekoniecznie zelazne punkty programu,
      typu plitwickie, czy krka, ale krajobrazy na calym wybrzezu. Bez porownania z
      brudnymi plazami wloch, hiszpanii, nie wspominajac juz o tunezji...
      Milego podrozowania, pozdrawiam
      • Gość: asiunia Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:54
        hmm... zawiazala sie jakas sprzeczka, nie chcialam zeby tak wyszlo. a mam
        jeszcze pytanie: czy to prawda ze im daklej na poludnie chorwacji tym ceny sa
        nizsze?
        • Gość: Lipski Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:56
          Wykluczajac Dubrownik mozna przyjac ze tak
          • Gość: Anulka Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: 161.53.243.* 24.08.06, 13:48
            zależy odkąd to "na południe" mierzymy:))) jak za Rijeką i Pulą, to powiedzmy,
            że zgadzam się z przedmówcą.
        • szytom4 Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 23.08.06, 16:00
          nie zaobserwowałem takiego zjawiska... być może o Split jest granicą między
          północą a południem i wszystko co poniżej to południe i nie ma różnic....
          • Gość: mk Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.08.06, 09:25
            dzisiaj w nocy wrocilismy i powiem, ze jest zaj***ie drogo, szczegolnie na 2
            osoby.. "studio" na plejesacu, gdzie oblazly nas jakies robaki (myslelismy ze
            meszki, tak wygladaja ugryzienia, ale schodzic nie chce), moj maz dostal
            reakcji alergicznej i chyba dzisiaj pojdziemy z tym do lekarza kosztowalo 35
            euro za dobe.. primosten totalnie wynajety, nie bylo ani jednego aüartamentu na
            2 osoby, wiec rogoznica, ladny apartament, ale cena 47 euro za dzien (z TV,
            ktorego i tak nie wlaczalismy i bez klimy)..
            jednym slowem, popelnilismy blad ze nie pojechalismy jednak do czarnogory..

i nie chodzi mi tylko o to, ze ceny sa wysokie, chodzi mi o to w jak
            przerazajacym tempie ceny rosna! (od 2001 co roku bylismy w roznych czesciach
            cro).. przy tym gdzies ginie ta otwartosc i bezinteresownosc chorwatow,
            naprawde jestem rozczarowana..
            aha dla wracajacych przez wieden i pozniej znojmo, zaraz jak sie zjerzdza z
            autosrady, 800 m po znaku zjechania staja z radarem!
        • jacekiksel Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 25.08.06, 10:05
          wybrałem sie przejazdem przez całe wybrzeże cro nie zauwazyłem bardzo duzych
          różnic w cenach oczywiście poza dubrownikiem. Lecz masz racje jadąc coraz dalej
          na południe jest coraz piekniej , urocze zatoczki przy których mozesz się
          zatrzymac i wskoczyc na kapiel, przy prawie pustej skamieniałej lub betonowej
          plazy , ale o dziwo z wyprowadzonym w skałach prysznicem!!!!
          Spałem w czterech miejscach: Sienij, Makarska, Cavtat, Dubrownik, we wszystkich
          tych miejscowosciach nie płaciłem wiecej za nocleg niż 15 euro od osoby.
          Najbardziej komfortowo dubrownik :klimatyzacja. Najlepiej i najtaniej i
          najsmaczniej jadłem w Sienij (punkt wypadowy do Plawnickich jezior), za
          kolację z pół liertkiem wina oraz kalmary oraz ryba z rusztu(full tego było)
          zapłaciłem 72 kuny, knajpa jest na starówce i nazywa sie Leut- polecam, mi
          polecił chorwat u którego mieszkałem. Niestety moje spostrzerzenia sa takie:
          chorwaci przyzwyczaili sie do turystów z zachodu i dlatego winduja ceny,
          rozmawiałemz chorwatem u którego mieszkałem w makarskiej i pytałem sie go
          dlaczego maja takie wysokie ceny w sklepach w porównaniu do ich statystycznych
          zarobków, z uśmiechem na ustach odpowiedział mi sa takie ceny bo ludzi mają
          kase, a chorwat oficjalinie zarabia 600 euro a wydaje 1200 i jeszcze mu zostaje.
          Trzeba uwazać na nich sa wstanie oszwabic byle zarobic 10 euro wiecej. Wciaz
          usmiechy ale tak naprawdę liczy sie dla nich kasa.
          generalnie uwazam iż jest to przepiekny kraj, nie zapomnijcie wziąść sprzętu do
          nurkowania , karimaty na plażę oraz butów z grubą podeszwą.
          I jeszcze jedno spostrzerzenie za wszystko co mozesz płać kartą, wychodzi
          najlepiej i najkorzystniej i nie wierz ludziom i ich radom złotówki euro czy
          wybrać kasę z bankomaty, najkorzystniej jest płacic kartą(ja miałem karte
          inteligo)
          a po za tym jak cie nie oszukaja i bedziesz miec troche szcześcia spedzisz
          niezapomniany urlop czego ci zycze
          Jacek
          • Gość: pemat Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 10:32
            jacekiksel napisał:
            "I jeszcze jedno spostrzerzenie za wszystko co mozesz płać kartą, wychodzi
            najlepiej i najkorzystniej i nie wierz ludziom i ich radom złotówki euro czy
            wybrać kasę z bankomaty, najkorzystniej jest płacic kartą(ja miałem karte
            inteligo)"

- no to się naraziłeś lipskiemu - "naganiaczu" :)
            • jacekiksel Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? 25.08.06, 10:35
              trudno:))), takie są moje osobiste spostrzezenia
          • Gość: Asia i Krzych Re: Chorwacja - jaki kraj, jakie ceny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 18:46
            Witam! jacku pisałes ze spałes w Sienij-napisz proszę gdzie dokładnie, szukam z
            chłopakiem taniego noclegu w drodze na Jeziorka:)
            Dziekujemy z góry.
            Jak mozesz opisz tez inne miejsca noclegowe w których byłes:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka