betsypetsy 24.08.06, 19:40 pis z poprzedniego roku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29276797&a=29276797 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amikeo Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 24.08.06, 19:46 Z tej okazji zakupiłam dziś 5 kilogramów czerwonej i tylez samo żółtej (wyszło po 2,20zł/kg). Jutro parykomania słoikowa rusz u mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 24.08.06, 19:48 betsypetsy napisała: > pis z poprzedniego roku. > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29276797&a=29276797 Czy ta papryczka musi "dojrzewac" w sloikach czy mozna ja od razu jesc? Pozdrawiam i dzieki za przepis! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiana formy powoduje zmiane mentalnosci. Noam Chomsky ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 24.08.06, 19:59 mimbla.londyn napisała: > Czy ta papryczka musi "dojrzewac" w sloikach czy mozna ja od razu jesc? > Pozdrawiam i dzieki za przepis! Można jeść od razu. Smacznego jest naprawdę przepyszna :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 24.08.06, 20:01 Dzis wyprobuje,mam smaczek na ta papryczke! Jakby jeszcze jakies swietne przepisy Ci sie przypomnialy -to ja bardzo chetnie! Pozdrawiam! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiana formy powoduje zmiane mentalnosci. Noam Chomsky ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 25.08.06, 13:35 ja 10kg kupiłam bo mam jeszcze zamiar z buraczkami zrobić bo mam wyprubowaną i nam smakuje i jeszcze dwie inne obcje.Ja lubię taką lekko sflaczałą paprykę tez,ale po sugestji Bryni zastanawiam się i chyba część z 8godz zredukuję do godziny.Szkoda tylko że jeszcze aparatu mi nienaprawili zła jestem bardzobo i dość drogi i na gwarancji i taka marka i tak sobie w bambuko ludzi robią,wiem nie to forum ,ale mnie do potraw jest potrzebny to się trochę wam pożalę no trochę lżej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Oj, Betsy :-)))))) 24.08.06, 19:53 I znowu mi zaplanowałaś robotę na jutro :-) No pewnie, że przepis wypróbuję, inaczej przecież być nie może. Zawsze robię paprykę w occie, ale tym razem zrobię po Twojemu. Jestem bardzo ciekawa, co też mi wyjdzie. Jutro rano pędzę na targ po mięsistą paprykę :-))) Już z góry wiem, że zdenerwuję się nakrętkami, które przekręcają się :-( Szału można dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Oj, Brynia 24.08.06, 20:03 tą paprykę musisz wypróbować bo jest naprawdę wyśmienita. Robię ją od kilku lat i zawsze robi furore w domu :) W oryginale podany był przepis na papryki kolorowe ale ja robię zawsze z czerwonej, kroje na cieńkie 1cm paski. Na kanapki w zimie i nie tylko, jest super i nie dodaje się do niej ani grama wody. Napisz jak smakowala. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Oj,Betsy :-) 24.08.06, 20:10 Właśnie dlatego, że nie ma w niej deka wody, zrobię tę paprykę. Jutro kupię, na noc pokroję, a w sobotę będę się rozrywkować z paprykami. Już się cieszę na efekty. Oczywiście, że napiszę, jak smakuje. Już w sobotę dam znać, czy zalewa dobra, ale czuję, że będzie super. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Oj,Betsy :-) 24.08.06, 20:54 to jutro i w sobotę juz wiem co będę robiła, a przepis dobrze brzmi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Oj,Betsy :-) 24.08.06, 21:07 zielonka16 napisała: > to jutro i w sobotę juz wiem co będę robiła, a przepis dobrze brzmi.Pozdrawiam Witaj w papryczanym klubie, Zielonko :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Potwierdzam-przepis super. IP: *.microchip.net.pl 25.08.06, 00:06 Znam ten przepis właśnie z zeszłorocznego postu. Rzeczywiście świetny przepis! Robi się szybko, bo praca jest rozłożona w czasie, a wychodzi naprawdę wspaniała! Przepis rozsiał się po rodzinie, bo każdy kto spróbował też chciał robić w tym roku. zrobiłam już w tym roku kilka słoików, kolejna partia właśnie w toku. Ten przepis na dobre zadomowił się w mojej rodzinie. Chylę czoła autorce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do Betsy i spółki paprykowej :-))) 25.08.06, 12:16 Dopadła mnie drobna wątpliwość. Czy to solenie i leżenie przez tyle godzin, nie powoduje przypadkiem "flaczenia" i mięknięcia papryki? Pytam, bo ja lubię chrupką i trzeszczącą w zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: do Betsy i spółki paprykowej :-))) 25.08.06, 12:58 Tak zgadza się papryka robi się miekka ale jej smak jest naprawdę super, zrób Brynia choćby parę słoiczków żeby się przekonać, namawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: do Betsy i spółki paprykowej :-))) 25.08.06, 13:14 betsypetsy napisała: > ... zrób Brynia choćby parę słoiczków żeby się przekonać, namawiam :) Ależ, oczywiście, że zrobię :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka11 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 25.08.06, 13:04 Ja mam wątpliwości do czasu pasteryzowania. Czy to nie za długo??? Ja paprykę pasteryzuję ok 5 min. i to krojoną na pół lub na ćwiartki. Jest wtedy twarda i mięsista i nigdy się nie zepsuła. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy co do pasteryzacji 25.08.06, 13:29 to nie jestem ekspertem ale tak nauczyła mnie teściowa i tak też robię ale oczywiście jeśli robisz to krócej to zrob także i tą w ten sposob, jeśli masz takie doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nono63 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 27.08.06, 21:07 Zrobiłam, pyszna, jędrna, w ogóle w sam raz. Przede wszystkim nie pływa w oleju, jak ta, którą dotąd robiłam. Polecam wszystkim, żeby chociaż spróbowali zrobić, tak dla przekonania, z połowy porcji. Ja zrobię w tym roku dużo marynowanej papryki wg tego przepisu. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach, po leżakowaniu w słoikach, papryka nie zrobi się bardziej miękka? Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 O rany,...... 27.08.06, 21:54 nie dodałam oleju, zapomniałam :-((( Pewnie dlatego, że nigdy do przetworów go nie daję. No, dzisiaj jeszcze na głowie miałam soki pomidorowe, więc winę zwalam też na pomidorki :-))) Zrobiłam na próbę z połowy porcji. Sosiku wyszło akurat tyle co trzeba. Sosik pycha, papryczkę podjadałam, gdy wkładałam do słoiczów, łapką oczywiście. Gotowałam 10 minut. Wyszło 7 dżemowych. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: O rany,...... 31.08.06, 23:48 Brynia bez paniki, bez oleju też bedzie dobra. Ja dodaję olej bo lubię ale są tacy, którzy tego nie praktykują. Ciesze się, ze smakuje. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 01.09.06, 10:48 Zapewniam, ze nie zrobi się miękka a zostanie taka jak na początku. Cieszę się ,że smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Papryka marynowana - inaczej? 28.08.06, 08:51 Inaczej czyli bez octu? Czy da sie cos takiego zrobic? Nie cierpie octu (tzn przez ocet cierpie ;) ) a chcialbym bardzo zrobic se na zime papryke. Macie jakies przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 28.08.06, 09:16 faktycznie - wyszła bardzo dobra, aż mnie teściowie pochwalili :) ale dopiero jak ponownie spojrzałam w przepis to zobaczyłam jeszcze ten czosnek, którego nie dodałam - kiedy w ogóle go dawać - juz do słików? czy we wcześniejszych fazach? pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Czosnek dodać w pierwszej fazie 31.08.06, 23:44 przygotowania, oj bez czosnku to nie ma należytego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.06, 18:15 Poszlałam i dzisiaj zakupiłam piekny woreczek czerownej mięsistej papryki czerwonej. Na noc mam zamiar zrobić zalewę z papryka a rano pasteryzować. Ale przeraża mnie ilości tej papryki. W jakim naczyniu przygotowac taka ilośc ? Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 31.08.06, 23:46 uwierz, że po pokrojeniu tej papryki nie jest aż tak strasznie dużo. Przygotuj to w jakiejś duzej misce, ja mam taka blaszaną. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt .. a zima będzie sroga... 30.08.06, 20:03 img179.imageshack.us/img179/7441/fpict1289pf1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam IP: 83.238.166.* 01.09.06, 11:17 Nie robię przetworów z octem, ale chyba spróbuję:) Mam tylko taką myśl, na tle mojego permanentnego, a skutecznego dotychczas unikania pasteryzacji, żeby to wszystko zrobić w garze i jak 'dojrzeje' krótko podgotować na małym gazie, po czym włożyć do dżemowych słoiczków, dać do góry nogami, czekać na zimę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 01.09.06, 11:23 > Nie robię przetworów z octem, ale chyba spróbuję:) Ja tez nie lubie i nikt nie chce mi podpowiedziec nic bez octu ;((( Moze tez sprobuje tego przepisu ale jeszcze sie namyslam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam IP: 83.238.166.* 01.09.06, 11:31 Jakoś wydaje mi się, że ocet to nie jest najzdrowszy składnik. Ale oczywiście śliwki, gruszki i wiśnie w occie były u mnie w domu zwykle w wykonaniu mamy. Teraz kiedy mogę cały rok dostać paprykę itp. kupuję ją jednak dość często i nie wiem co lepsze - konserwanty z papryki kupionej w zimie i jej marniejszy zimowy smak, czy octowe przetwory. Przepis i jego prostota mi jednak jakoś się spodobał. Lubię paprykę. Chyba spróbuję. Tylko ciekawe co będzie z innowacją bez pasteryzacji? :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 01.09.06, 21:54 Ja bardzo prosze o potwierdzenie,ze szklanka cukru nie daje w efekcie slodkiej papryki ( nie znosze slodkich dodatkow do mies ). Mam juz kupiona kolorowa papryke i jutro startuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 01.09.06, 23:52 magdalena2lbn napisała: > Ja bardzo prosze o potwierdzenie,ze szklanka cukru nie daje w efekcie slodkiej > papryki ( nie znosze slodkich dodatkow do mies ). > Mam juz kupiona kolorowa papryke i jutro startuje..... Odpowiadam: Otóż nie, papryka nie jest słodka ponieważ smak cukru jest złamany octem do tego dochodzi fajny czosnkowy smaczek, polecam jest naprawdę wyśmienita (IMHO) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 02.09.06, 14:32 Papryka pokrojona z czosnkiem (dalam glowke na pol porcji bo lubie).Puszcza soki a ja znow sie zastanawiam kiedy dodac olej ? Ocet dodaje za 3 godz i pewnie do tej pory nie dostane odpowiedzi. Nic to,dodam razem z octem i cukrem. Roznicy to pewnie wielkiej nie robi. Zr9obilam na probe pol porcji i pewnie dokupie kolejne kilogramy bo zapach po godzinie pobudza intensywne wydzielanie soku. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 02.09.06, 14:40 magdalena2lbn napisała: > a ja znow sie zastanawiam kiedy dodac olej ? > Ocet dodaje za 3 godz i pewnie do tej pory nie dostane odpowiedzi. Magdo, olej dodaje się po 8 godzinach, tuż przed zapakowaniem papryki w słoiki. Ja zrobiłam pół porcji bez oleju (zapomniałam o nim), a drugie pół z olejem. Ja wolę bez oleju, ale z olejem też pyszna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 02.09.06, 15:39 Dziekuje bardzo bryniu,mam jeszcze sporo czasu czyli wszystko bedzie dobrze. To ja dodam polowe porcji oleju,czyli symbolicznie.Podjadam roznokolorowe kawaleczki,jest coraz lepsza,chociaz to tylko sol i podwojny czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 03.09.06, 11:40 Wczoraj w nocy pasteryzowalam .Z polowy porcji wyszlo mi 9 sloiczkow po dzemie. Dzisiaj jest juz po sniadaniu i mam ....7 słoiczkow. Jutro robie kolejne porcje,bo rzeczywiscie papryka jest pyszna. Z kolejnych 2 kg zrobie odrobinke inaczej,dodam centymetr ( w szklance) cukru mniej i centymetr octu wiecej. Paryka jest miekka,ale chrupie. Kazda kolejna porcje zrobie trojkolorowa,rano lecialam do kuchni obejrzec te kolory......rewelacja. Dla wyjasnienia.Ja jestem waga,a waga tak ma,ze musi byc kolorowy talerz,bo inaczej nie smakuje.Zdarza sie obiad z ryzu i kurczaka+surowka osobno. Na taki "mdly" talerz pacne sobie kupke w 3 kolorach i bede szczesliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 03.09.06, 12:22 magdalena2lbn napisała: > Wczoraj w nocy pasteryzowalam . > Paryka jest miekka,ale chrupie. Magda, jestem ciekawa, ile minut pasteryzowałaś i czy po pasteryzacji od razu wyciągałaś słoiki z gara? Pytanie wynikło z babskiej ciekawości :))) Ja też robiłam różnokolorową :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 03.09.06, 13:16 Od momentu bulgotania wody -15 minut.Zawsze wyciagam od razu,aby sprawdzic czy sa zamkniete.Jesli po dokreceniu sos ucieka,zmieniam pokrywke i wstawiam drugi raz.Poza tym garnek jest zawsze potrzebny na druga porcje sloikow. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 01.09.06, 23:57 Gość portalu: zadumana napisał(a): > Przepis i jego prostota mi jednak jakoś się spodobał. Lubię paprykę. Chyba > spróbuję Zachęcam. Ja także nie lubię mocnych octowych przetworów ale ten przepis jest wyjątkowo dobry bo octu naprawde nie czuć w papryce bowiem jego smak jest złamany cukrem a przy okazji ocet konserwuje. Co do pasteryzacji to ja gotuję słoiczki z papryką, jedni robią to 5 min. inni 20 min. jak kto woli. Jescze raz zachęcam wszystkich niezdecydowanych aby wyprobowali ten przepis, choćby z połowy porcji zrobili taką paprykę bo naprawdę warto, smak jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt zgodnie z prośbą - wybrany słoik :)))) 03.09.06, 12:48 "-ale kolory ! zrób zbliżenie słoika nr 5 od lewej u góry super kompozycja a i smak pewnie równie udany" ale nie jestem pewien czy to ten, bo juz poukładałem w spiżarce... img101.imageshack.us/img101/8529/fpict1352sq3.jpg jeden słoik otworzylismy, jest OK :) a nawet bardzo bardzo OK ale zostało nam jeszcze z ubr chyba z 7 słoików... i z 2004r. tez w piwnicy znajdę... ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.06, 23:27 No więc papryka już od wczoraj w słoikach, ale dopiero teraz będzie pasteryzowana. Mam nadzieję, że nie za późno. Ja robiłam z 5 kg ,więc proporcje dostosowałam. Jest OK, skoro nawet mąz się do niej uśmiecha :) Kroiłam w paseczki cm i soku starczyło na styk. Myślę, że to zasługa mięsistej papryki, bo inaczej mogło go braknąć. Lubię czosnek, ale nie eksperymentowałam z dodaniem większej ilości. Zapach kruszejącej papryczki unosił się aż na piętro domu :)Dzisiaj konsumowałam jako dodatek do chleba i pieczonych kanii. Pychota Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 06.09.06, 21:11 Ja też dzisiaj zrobiłam. Ale póki papryka tania to zrobię jeszcze. A i polecam kroić na troszkę węższe paski tak ok o,5 cm wtedy bardziej puszcza sok. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam 07.09.06, 10:25 to fajnie, ze smakuje. co do proporcji to oczywiscie każdy ma swój gust smakowy i można sobie dowolnie zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama ile wyjdzie słoików IP: 82.139.45.* 08.09.06, 07:05 z tej porcji, tj. 4 kg papryki? Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: ile wyjdzie słoików 08.09.06, 09:25 Gość portalu: kama napisał(a): > z tej porcji, tj. 4 kg papryki? Mi wyszło 14 dżemowych Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: ile wyjdzie słoików 08.09.06, 10:45 dokladnie tyle. Proponuję kroić paprykę na cienkie paseczki tak ok.0,5 cm wychodzi wtedy dużo soku. Mi jak zwykle zostal nadmiar, który wypiłam, ups :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: ile wyjdzie słoików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:46 Wczoraj zrobiłam z 2kg kolorowej papryki. Wyszły 3 słoiki 0,9l i 1 dżemowy. Niestety, zalewy musiałam trochę dorobić, ale mam nadzieję, że nie wpłynie to na smak papryki. Starałam się nie próbować zbyt wiele, bo wypiłabym całą - rzeczywiście PYCHOTA:)) Dzięki za przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka11 Re: ile wyjdzie słoików 08.09.06, 12:46 Ja też wczoraj zrobiłam z 5 kg. - trochę dodałam więcej octu. Wyszło mi chyba 3 słoiki 0,7l i 6 po dżemie.Co prawda zamiast 2 x po 4 godz. leżakowały 2 x po 8 godz - całą noc i później, aż wróciłam z pracy. Soku było b. dużo-sporo zostało. Ale mocno upychałam w słoiki. Teściowa twierdzi, że za bardzo czuć czosnek (dałam 1,5 głowy na 5 kg.), ale ja go lubię! Jeden słoik mi pękł (!) więc będzie do zjedzenia na teraz. Pycha!!! Jeszcze nastepne 5 kg. zrobię w normalnej zalewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: ile wyjdzie słoików IP: 82.139.45.* 08.09.06, 16:14 kiedys miałam taki przepis na papryke z miodem.... chciałabym tu dodac tez zamiast czesci cukru... mozecie mi doradzic jak przeliczyc taka zamiane? Odpowiedz Link Zgłoś