Dodaj do ulubionych

Protest z palikami w Łomiankach

02.10.06, 00:31
Dziesiątki palików połączonych taśmami pojawiło się w weekend w Łomiankach.
Mieszkańcy wytyczyli w ten sposób przebieg trasy ekspresowej, której nie chcą
u siebie.
Więcej czytajcie:
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3657023.html
Obserwuj wątek
    • j46 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 10:35

NIE DAMY ROZJECHAĆ ŁOMIANEK! ! !
      . Czy wiesz, że w środku Łomianek powstanie największy węzeł komunikacyjny w
      Polsce?
      . Czy wiesz, że Łomianki zostaną podzielone drogami ekspresowymi na odizolowane
      od siebie części?
      . Czy wiesz, że przez Łomianki przebiegać będą trzy drogi ekspresowe?
      . Czy wiesz, że dogodny dostęp do Kampinosu uniemożliwi hałaśliwa autostrada?
      . Czy wiesz, że 20 tys. mieszkańców Łomianek będzie nadal zagrożonych powodzią?
      . Czy wiesz, że przez godzinę, w porannym szczycie, przez Łomianki w przejedzie
      ok. 10 tysięcy samochodów
      Jest jeszcze czas, aby to zmienić dołącz do nas! Zatroszcz się o przyszłość
      swojej rodziny!
      Zapraszamy:
      . Do obejrzenia orientacyjnego przebiegu tras ,,Mszczonowskiej" i Legionowskiej"
      wytyczonej 30.09 (sobota) biało-czerwonymi taśmami.
      . 03.10 (wtorek) godzina 18.00 budynek ICDS-u ul.Staszica 2, aula koncertowo
      widowiskowa, na zebranie w sprawie oprotestowania prób rozjechania Łomianek
      trasami ekspresowymi.
      . 06.10 (piątek) godzina 17.00 wzdłuż ulicy Kolejowej, na protest.
      Stowarzyszenie Zwykle "Ochrona Przed Powodzią i Zagrożeniami Komunikacycjnymi"

Tyle o treści ulotki.
      Jak zwykle zawiera pewne przekłamania. Chyba większość z nas zna większe węzły
      od projektowanego w Kiełpinie - upraszając skrzyżowanie dwóch przecinających się
      dróg.
      Obecne plany to budowa hałaśliwej autostrady przy Kampinosie. To prawda. Ale kto
      zagwarantuje, że gdy powstanie trasa nad Wisłą, to nie powstanie na tych
      terenach ulica, nieposiadających zabezpieczeń autostrady i jej skrzyżowań, a
      przez to jeszcze bardziej smrodliwa, uciążliwa i dzieląca – kolejna droga śmierci?
      • papirus22 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 11:08
        KŁAMSTWA, KŁAMSTWA KŁAMSTWA
        1.Czy wiesz, że w środku Łomianek powstanie największy węzeł komunikacyjny w
        Polsce?
        Ad.1. Jaki największy, w Warszawie jest kilka większych, np przy Grota.

2.Czy wiesz, że Łomianki zostaną podzielone drogami ekspresowymi na odizolowane
        od siebie części?
        Ad.2.Jakie podzielone, skoro węzeł jest na obrzeżu Łomianek, nawet nie w
        mieście.
        www.siskom.waw.pl/mapy/s7/s7-bemowo-lomianki-big.pdf

3.Czy wiesz, że przez Łomianki przebiegać będą trzy drogi ekspresowe?
        Ad.3.Jakie trzy drogi ekspresowe? Po co te kłamstwo? Nie zapominajcie, że droga
        ekspresowa ma swoje wymogi-np ekrany(wyciszanie), bezkolizjność(mniej wypadków)
        itp.

4.Czy wiesz, że dogodny dostęp do Kampinosu uniemożliwi hałaśliwa autostrada?
        Ad.4. To w końcu droga ekspresowa czy autostrada, a o przjeazdach i przejściach
        zapomniano???Nie jest prawdą, że uniemożliwi, bo przejazadów i przejśc będzie
        kilka.

5.Czy wiesz, że 20 tys. mieszkańców Łomianek będzie nadal zagrożonych powodzią?
        Ad.5. No będzie bo burmistrz nie chce modernizacji wałów, a trasa po wale
        zeszła już z wału:)

6.Czy wiesz, że przez godzinę, w porannym szczycie, przez Łomianki w przejedzie
        ok. 10 tysięcy samochodów
        A ile z tego będzie samochodów z Łomianek? Skoro ma przejechac tyle samochodów,
        to na jednej drodze się nie zmieszczą, stworzą olbrzymi korek. Dodam, że na
        pewno więcej tych samochodów będzie z Łomianek na Kolejowej(na pewno co
        najmniej 5000 w roku 2025 o ile nie wiecej, ok. 6000 jest na Grocie dziś), bo
        na NOŁ nie ma wjazdu w Łomiankach, najbliższy jest na moście północnym:)
        A więc z Łomianek nie będzie łatwego wyjazdu, jedynie zostnaie ul. Kolejowa, to
        dopiero będzie przyjemność z wąchania spalin, stania w korku!
        A poza tym na proteście było ok.30 osób jak ktoś tu pisał, to chyba mało jak na
        tak nagłośnioną akcję?
        • krzysiom1 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 11:25
          Tak właściwie to co opalikowano?
          Rezerwę pod trasę?
          Przecież dokładnego projektu jeszzce nie ma!
          • esscort Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 11:31
            Nie chodzi o jakąś dokładność, lecz by zrobic wrażenie. Przecież i tak nikt nie
            będzie sprawdzał, czy opalikowano tak jak trzeba. Teraz zagrozeni wyburzeniami
            od sierpa mieszkańcy burakowa powinni pomalować na czerwono dachy swoich domów
            i robić fotki z samolotów.
            • kmsanczia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:23
              To kiedy palikowanie nad Wisłą?
              • esscort Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:25
                Podobno przy kamerach sprawy dla reportera
                • jaco2001 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 14:01
                  esscort napisał:

> Podobno przy kamerach sprawy dla reportera

tym bym się nie przejmował, ponieważ ela krzywa nóżka;) ma przechlapane u ekipy
                  Pachołków i Sprzedawczyków. Tną jej programy aż miło. a eluchna cicho siedzi.
                  twarda sztuka:)
                  • kmsanczia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 14:36
                    Dlaczego krzywa nóżka, ja na nią mówię zalotny dziubek. ;)
                    • krzysiom1 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 14:38
                      Może "zaplątana nóżka"?
                    • jaco2001 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 14:38
                      kmsanczia napisała:

> Dlaczego krzywa nóżka, ja na nią mówię zalotny dziubek. ;)

;)
                      nie słyszałem tego określenia, choć dziubek rzeczywiście ma.
                      a nóżka - no cóż każdy widzi jak jest:) kiedyś majewski proponował specjalny
                      dodatek pracowniczy dla nóżki przyznać - z powodu uszczerbku na zdrowiu jaki
                      nabyła walcząc taką pozą o oglądalność:)
                • ciuciubabka3 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 22:02
                  Widziałam już kiedyś program jak zaprosiła do studia faceta ,który ją okłamał
                  żeby tylko w dobrym świetle przedstawić swój problem.Oczywiście po pewnym
                  czasie wyszło szydło z wora i bidna kobicina musiała wszystko odkręcać.Ale w
                  Łomiankach to już będzie po wyborach:))))
              • krzysiom1 Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:26
                Proponuję kontrolnie opalikować jeszzce "sierp czyli Brukową- to dopiero zrobi
                wrażenie.
                • mwsylwia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:27
                  Jestem za - tylko musze dziś uprzedzić sąsiadkę, że będziemy jej dach malować :/
                  • kmsanczia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:28
                    Sylwia już się tak zintegrowała, że ma "sąsiadów" nawet nad Wisłą. :)
                    • mwsylwia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:50
                      kmsanczia napisała:
                      > Sylwia już się tak zintegrowała, że ma "sąsiadów" nawet nad Wisłą. :)

Eee, nie, ja już się zintegrowałam z tymi przy Brukowej i Równej :)
                • kmsanczia Re: Protest z palikami w Łomiankach 02.10.06, 13:28
                  Ale czy te paliki jeszcze stoją? i w ogóle jak to wygląda, skoro ta trasa ma
                  mieć 100 metrów szerokości to czy stojąc przy jednym rzędzie palików widać ten
                  równoległy? ;) Jakieś zdjęcia satelitarne by się przydały.
        • hiuppo Kłamstwa? Mi wychodzi coś innego 02.10.06, 23:01
          Naniosłem mapę z siusiukoma na Fotoplan Łomianek i oto wyniki:
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d3174ebf40847c8.html
          Bez palikowania widać, że droga będzie nie więcej niż 200 m od osiedla
          Równoległa, na którym przypadkiem mieszkam. Wyglada na to, że droga będzie
          biegła po północnej stronie linii energetycznej 110 kV i w zasadzie szkoła tańca
          na Równoległej stoi już na poboczu. Wygląda na to, że Sierakowska będzie się
          kończyć na Zachodniej.

Tu dla przypomnienia są różne warianty:
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9550521aeea04189.html
          Btw zdaje się, że na mapie z siusiukom źle jest zorientowana północ - ok 10
          stopni w Ł.
          • krzysiom1 Re: Kłamstwa? Mi wychodzi coś innego 02.10.06, 23:07
            Popatrz hiuppo.
            Burmistrzowi twierdzą że będziecie musieli się wszczyscy z Równoległej
            wyprowadzić.
            • hiuppo Demagogia 03.10.06, 09:10
              Ludzie w Warszawie żyją za ekranami akustycznymi i mają się dobrze.

Jedyne co ja osobiście mam do trasy, to to, że na planach nie widzę dogodnych
              wjazdów na trasę w stronę Warszawy.

No i druga sprawa - jeżeli trasa gdańska i dojazd do gdańskiej zostaną osłonięte
              ekranami, to komfort mieszkania na Równoległej będzie jak pod pudełkiem z
              kartonu na dworcu Warszawa Centralna, tylko czynsz wyższy.

Jeżeli nie zostanie osłonięta ekranami, to czas wyprowadzić się w cichsze
              miejsce jak np. Dworzec Warszawa Centralna. Generalnie w nocy odgłosy pędzących
              tirów tłumią jedynie szczelnie zamknięte okna. Czynsz niższy, lepszy dojazd do
              pracy, czystsze powietrze.

Na zarzut dotyczący Kampinosu odpowiem tak - szkoda mi uroczysk Opaleń na Wólce
              i Dąbrowa na Dąbrowie, nie szkoda mi Łomianek. Te zawsze były tyłem do KPN i
              nawet nie ma tu dogodnego wejścia do lasu - jedno wejście na Dąbrowie, drugie w
              Dziekanowie. Druga sprawa, to KPN w rejonie Ł. jest wyjatkowo obleśny - jak dla
              mnie nie ma tu on żadnych walorów krajobrazowych ani przyrodniczych (żeby
              spotkać jakąś zwierzynę poza komarami i tak trzeba wejść do rezerwatu w
              Dziekanowie).
              • krzysiom1 Re: Demagogia 03.10.06, 09:35
                Podzielę się moimi doswiadczeniami z kilkuletniego mieszkania 80m od
                Marymonckiej. Tirów troche mniej ale są tramwaje.
                Problem hałasu skutecznie załatwia zieleń.
                Szpaler drzew po środku, ściana drzew Lasku Bielańskiego i szpaler drzew i
                krzewów pomiądzy osiedlem a Marymoncką skutecznie niwelowały hałas.
                Wolę drzewa niż dość obleśne ekrany...
                • hiuppo Re: Demagogia 03.10.06, 09:48
                  Są ekrany i ekrany.

Jak popatrzysz na Trasie Toruńskiej są jeszcze ekrany z betonowych prefabrykatów
                  obsadzone pnączami - te wyglądają jeszcze jako tako - choc patrząc na nie nie
                  mogę powiedzieć, aby dobrane tam rośliny zanadto się przyjęły.

A drzewa? Kto słyszał o sadzeniu drzew w Łomiankach? ;)

---
                  Warszawa na fotografiach
                  I TY... możesz edytować Wikipedię!
          • papirus22 trasa NS 02.10.06, 23:08
            mapa sikomu to zapewne mapa GDDKiA, pewnie sie ustosunkują.
            Tak trasa ma przebiegać przy ul. równległej, to jest wiadome od co najmniej 20
            lat. Czy firma sprzedająca mieszkania informowała, a czy oglądałeś warunki
            zabudowy lub pozolenie na budowę, bo tam powinna być o tym informcja.
            Jakby nie patrzeć węzeł nie znajduje się w centrum Łomianek, czy piszesz o tej
            mapie:
            www.siskom.waw.pl/mapy/s7/s7-bemowo-lomianki-big.pdf
            • hiuppo Re: trasa NS 03.10.06, 08:59
              1. W Łomiankach mieszkam, bo nie miałem już gdzie mieszkać, po tym jak rodzina
              sprzedała wszystkie mieszkania - więc nie mieszkam tu dla przyjemności ani z
              wyboru. Mieszkam bo mieszkam i tyle.

2. Mapa została pobrana z adresu jaki podałeś.
              • papirus22 Re: trasa NS 03.10.06, 10:04
                Hiuppo
                Mam pytanie, czy miałes w ręku warunki zabudowy osiedla równoległa?
                Bo w Warszawie w warunkach wpisywali trasę i jej uciązliwość np.
                www.siskom.waw.pl/materialy/decyzja-237-97.JPG
                • hiuppo Re: trasa NS 03.10.06, 10:15
                  Nie, nie miałem takie decyzji w ręku.
                  Liczę, że organizatorzy protestu są świadomi istnienia takiego dokumentu.

To co podałeś dotyczy osiedla w gminie Warszawa-Bielany, dziś dzielnicy. O
                  zarezerowanym pasie terenu pod drogę można przeczytać już w przewodnikach po
                  Puszczy Kampinoskiej z lat 80-ych (autor Lechosław Herz).
            • hiuppo O czym informowała ŚSM? 03.10.06, 10:20
              www.lomianki.friko.pl/images/Nowy1.jpg
          • kmsanczia Re: Kłamstwa? Mi wychodzi coś innego 02.10.06, 23:17
            Hiuppo świetnie to zrobiłeś.
    • piotr1271 Re: Protest z palikami w Łomiankach 03.10.06, 09:53
      Muszę przyznać, że jako humanista zawsze głęboko wierzyłem w wielkie możliwości
      ludzkości!!! I proszę - zupełnie pod bokiem kolejny na to dowód!!! Kilka,
      kilkanaście lat temu "mieszkańcy" nie potrafili czytać planów zagospodarowania
      przestrzennego. Ba, zapewne większość z nich nawet nie wiedziała, że istnieje
      coś takiego. A dziś? Dziś wykazali się niezwykłą wprost precyzją odwzorowując
      przebieg trasy w terenie. I niech mi ktoś wmówi, że nasza cywilizacja umiera.
      • hiuppo Re: Protest z palikami w Łomiankach 03.10.06, 09:58
        Miło mi spotkać humanistę. Faktycznie cywilizacja umiera.
        • mmc_lomianki Protest 6.X (?) 03.10.06, 21:53
          Ponoć ma być jakis protest 6.10 (17-17:30). Sprawa wypłynęła ponoć dziś na
          spotkaniu w ICDS-ie...

A tak w ogóle to władza zaczyna mi straszyć sąsiadów z Tęczy. Ma powstać
          największy węzeł komunikacyjny w Europie zaraz za oknem osiedla!

A jakie cuda pewna osobistość z tego komitetu od powodzi co się budową wału z
          trasą zajmuje wypisuje... Np. ponoć kilometr tej trasy nad Wisłą ma być tańszy
          niż tej po puszczy. I niby to ta cała firma od drogi wymyśliła i podała.
          • krzysiom1 Re: Protest 6.X (?) 03.10.06, 22:21
            Kompletna bzdura!
            Dzisiejsze spotkanie to jedna wielka kpina i manipulacja.
            Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa w wydaniu panów Sokołowskiego, Porowskiego i bajm
            mota.
            Wyobrażcie sobie że na tajnym dzisiejszym spotkaniu bez liczenia głosów podjęto
            uchwałę o organizacji referendum. Przekazano prośbę do burmistarza a za 2
            godziny Radni dostali zawiadomienie o posiedzeniu połączonych komisji w
            najblizszy czwartek a we wtorek Rada miasta to klepnie.
            Wynik wiadomy 10:5.
            Przeciez to kolejne marnotrawienie naszych pieniędzy.
            Wszyscy zwolennicy sokoła oprzytomnieją chyba dopiero jak nam oświetlenie w
            Łomiankach za długi wyłączą...
            • esscort Re: Protest 6.X (?) 03.10.06, 22:30
              Za jakie długi? Przecież Łomianki są w swietnej sytuacji fiansowej.
            • kmsanczia Re: Protest 6.X (?) 03.10.06, 22:34
              Muszą się nieźle sprężyć z tym referendum. Ciekawe jak zafałszują wyniki, żeby
              wyszło że 90% mieszakńców jest za trasa po wale. ;)
              • lomiankowicz Re: Protest 6.X (?) 03.10.06, 22:37
                kto pójdzie na referendum w tydzień po wyborach?
                Oszołomy!
                Ja pójdę:)))
          • lomek2 Re: Protest 6.X (?) 04.10.06, 16:28
            Właśnie wróciłem z zagranicy. W Danii aż huczy o tym, że gdzieś w jakimś
            Lomianki pod Warsaw powstaje największy węzeł komunikacyjny w Drodze Mlecznej, o
            średnicy 2x Zagłębie Ruhry w Niemczech. A w centrum wezła przewidziano miejse na
            silosy amerykańskiej obrony przed inwazją z obcej galaktyki.
            Ma nie być żadnych wyburzeń. Wszystko zostanie zalane 2-kilometrową warstwą
            betonu, oczywiście zbrojonego. Plotka głosi, że zostanie to zrobione w nocy,
            żeby ludzie nie zdążyli uciec i potem protestować w Brukseli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka