Dodaj do ulubionych

wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okolicę ?

IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 19:53
Wybieramy sie do Chorwacji po raz pierwszy- 2 doroslych i 15-latek.
Jakie są tam plaże? W ofertach apartamentów widzę w większości platformy
kąpielowe. Z opisów wynika,że do Trogiru jest średnio ok.3,5-6 km. Jaka jest
tam komunikacja z Trogirem? A spacerkiem do Trogiru to poboczem drogi,czy
jest chodnik albo ścieżka? Piszą czasem o lotnisku Split w odległosci 6-8 km
Czy nie ma tam hałasu od tych samolotów? Planuję przejechać stąd się do
Splitu i do Szibenika. Jak tam jest natężeniem ruchu na drogach w sezonie
tj.przłom lipca i sierpnia? Czy warto stąd jechać bez noclegu do Dubrovnika?
co jeszcze warto tam zobaczyć? A może ktoś zna lepszą bazę wypadową w tym
rejonie np.Vinisce? Mam jeszcze inne pytania o Chorwację ale może w innym
wątku.
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.c154.petrotel.pl 16.01.07, 22:35
      będąc w okolicach Trogiru polecam wodospady Krka,Split,Primosten no i Plitwickie
      w drodze do lub powrotnej/5-6godz./.Do Dubrownika bez noclegu nie ma sensu -
      chyba tylko po to aby stwierdzić byłem.Natężenie ruchu średnie./pomijając drogi
      dojazdowe w sobotę/.
    • Gość: kasia Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 16.01.07, 22:44
      wyspa ciovo jest bardzo fajna.plaze na niej w zaleznosci od miejsca. ja np korzystam co roku z plazy w uroczej zatoczce chyba miejscowosc okrug gornji ale dokladnie nie wiem bo jedziemy na nia na tak zwanego czuja. trogir odziela od wyspy most wiec odleglosc do niego zalezy w ktorej czesci wyspy bedziecie mieszkac. uwazam ze ten punkt jest dobry jesli chodzi o baze wypadowa. warto odwiedzic tez salone gdzie sa ruiny z czasow rzymskich okolice splitu.mozna sie wybrac do parku krka, na wyspe brac i wjechac na widowa gore widok jak z lotu ptaka. czy jedziece samochodem? ruch na magistrali adriatyckiej spory ale mozna dojechac tam gdzie sie chce pozdrawiam
    • Gość: graszka Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.tp.unicity.pl 17.01.07, 00:06
      platformy kąpielowe..żwirek ..małe plażyczki zakamarki to cały urok!
      to wybrzeże chorwackie !plaż jak nad bałtykiem tam nie znajdziesz...za to
      klimat niepowtarzalny...po prostu trzeba wiedzieć gdzie się jedzie !
      Trogir jest piękny...zwłaszcza noca...fajne knajpki..można tam dojść lub
      dopłynąć stateczkiem z Okrugu G..12 kuna dorosły ..polowka dziecko..taki był
      cennik 2006...
      hałasu z lotniska absolutnie nie ma....bo to kawałek drogi...samoloty na niebie
      tylko widać ...jak tam byłam żaden nie spadł !
      baza wypadowa super....wszedzie blisko..ogólnie polecam...i w szczególe też !!!
    • Gość: radko Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 212.33.92.* 17.01.07, 08:30
      Hej zastanawiałem sie właśnie nad miejscem biore pod uwage okolice trogiru lub
      omisz, zaciekawiła mnie Ciovo, moze ktoś ma jakieś namiary na miejsce dla 2-4
      osób, bo jedziemy we dwie lub 4 osoby, ogólnie wydaje mi się iz ceny na
      Ciovopowinny być niższe niz np rejony Splitu makarskiej i wyspy Hvar i Korcula,
      dobrze kombinuje? Aha A ten most jest stały, podnoszony rzadko jak to jest ile
      sie płaci za przejazd? Dzieki
      • Gość: graszka Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.tp.unicity.pl 17.01.07, 13:36
        chyba dobrze kombinujesz radko...ceny na Ciovo napewno są niższe niz w rejonie
        Splitu...itd ,chociaż z Ciovo do Splitu tylko ok..30 km
        wejdz na stronke www.trogir.pl tam masz dużo ciekawych ofert i ceny fajne..
        my byliśmy w apartamencie 6 osobowym ..ale sa oczywiście i mniejsze ..ogólnie
        wszystko na poziomie.stronka w jezyku polskim i kontakt też..ja polecam !
        Ciovo samo w sobie bardzo urokliwe i zróżnicowane....sa miejsca bardziej i
        mniej kameralne ...co kto lubi..
        most jest stały,bezpłatny...poprostu jedziesz...momentami stoisz ..bywaja małe
        korki ale ogólnie spoko.
    • bah77 Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 17.01.07, 09:47
      Plaże:

www.croatia-beaches.com/sandy/ciovo_saldun_beach.htm

photoforum.istria.info/kroatien-foto-508.htm

W okolicy, m.in.:

# P.N. Krka;

# niezwykłe jeziora koło Imotski:

www.imotski.hr/foto_galerija.htm

bah77
    • frygins Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 18.01.07, 08:58
      Witam,
      Nie spodziewaj się plaż w rozumieniu plaż bałtyckich bo na Ciovo/Trogir takich
      nie uświadczysz. Wąskie (za plecami szosa), żwirkowe (lub kamieniste) więc mało
      wygodne. I nie pobrodzicie w morzu - najczęściej po kilku krokach w głąb morza
      traci się grunt pod nogami. Innymi słowy nie jest to morze (przynajmniej w
      okolicach Trogiru/Splitu) dla osób które nie umieją pływać. Oczywiście zależy
      wszystko od tego co kto lubi - jeśli ktoś lubi plażować na jakimś zakątku np. na
      skałach w zatoczce, to takie miejsce znajdzie, ale jeśli ktoś oczekuje że
      znajdzie się na plaży przypominającej bałtycką to srogo się zawiedzie.
      Co do komunikacji Trogir-najbliższa okolica - nie ma problemu, jeżdżą lokalne
      linie autobusowe (jeśli nie korzystasz z samochodu)
      www.trogir-online.com/eng/buses1.asp
      Do miejscowości położonych dalej też nie ma żadnego problemu z dojazdem:
      www.trogir-online.com/eng/buses.asp
      Wg mnie np. do Splitu lepiej jest pojechać autobusem niż samochodem - unikasz
      ewentualnych korków i problemów z zaparkowaniem, w zamian możesz na mieście
      wypić piwko, a problemów z dojazdem nie ma żadnych - kursuje naprawdę cała masa
      autobusów o każdej niemal porze. To samo dotyczy wycieczek np do Szybenika,
      Primostenu, na Riwierę Makarską. Ale już do Parku Narodowego Krka (obowiązkowo!)
      lepiej jechać samochodem. Wiąże się to z tym, że z miejscowości do której
      dojeżdżają autobusy jest mało połączeń - ja czekałem po wyjściu z parku blisko
      3h na autobus. A jak już dojechał to tłok był niesamowity.
      Bez noclegu do Dubrovnika nie ma co jechać - zajmie ci podróż kilka godzin w
      jedną stronę.
      Co do spacerku do Trogiru (obojętnie z której części wyspy Ciovo) idziesz poboczem.
      Ruch na przełomie lipca i sierpnia - na pewno spory. To okres w którym pojawia
      się cała masa turystów. Sam Trogir w tym okresie jest naprawdę tłoczny.
      Podsumowując: Trogir to piękne miasto, stanowiące naprawdę znakomitą bazę
      wypadową w okolice bliższe i dalsze. Jeśli ktoś przygotuje się do wakacji
      odpowiednio wcześnie i dokładnie, nie będzie miał z zaplanowaniem zwiedzania
      najmniejszych problemów. Ale jeśli ktoś jedzie tam po to, by głównie poplażować
      (i tylko z "doskoku" pozwiedzać) to sam Trogir i okolice nie są najlepsze pod
      tym względem, no chyba że ktoś lubi niewygodne plaże lub gustuje w skalistych
      zakątkach-zatoczkach. Zależy co kto lubi.
      Pozdrawiam
      • Gość: miki Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 18.01.07, 16:58
        Nie zgadzam sie z przedmówcami odnośnie jazdy z Ciovo do Dubrownika. 2 lata temu
        zrobiliśmy taki numer, wyjazd z wyspy ok. 7 rano i do Dubrownika. Na miejscu
        znalezliśmy dosć szybko parking [bezpłatny] i do centrum - obiad, spacer po
        centrum i mury. Po zejściu - lody i powrót na ciovo. Bylismy wieczorem w domku -
        zadowoleni, chociaż zmęczeni. Uważam, ze naprawdę było warto choć pare godzin
        pobyć w tym cudownym miejscu.
      • Gość: marlo Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 18:02
        Serdecznie dziękuję za cenne informacje wszystkim forumowiczom a szczególnie
        tobie frygins.
        Bedę miał samochód ale nie chcę go codziennie używać na urlopie,więc pytam się
        o warunki i możliwości dojścia pieszo do miasta i o komunikację publiczną.
        Jesli chodzi o plaże to cię zrozumiałem. nie nastawiamy się na plażowanie z
        każdego boku na czekoladowo ale raczej na zbaczenie jak najwięcej a przy
        okazji poleniuchowanie,kąpiele w cieplym morzu,włóczenie się wieczorkami,
        poznaniu trochę kraju i ludzi.
        A gdzie w tej okolicy są bardziej wygodne plaże i jest w miarę blisko do tych
        miejsc, o których pisałeś ty i inni?
        Tak na marginesie to mam problem ze złożeniem tych puzli pt. wyjazd do
        Chorwacji. Otóż mam wolne od gdzieś 20.07.2007 do 06.08.2007 i chcielismy
        odwiedzić Postojną, Plitice, Sibienik, Trogir, Split,Dubrovnik,a jeśli czas
        pozwoli to wodospady w Parku Narodowym Krka,jakiś rejs stateczkiem po wyspach
        albo na co bedziemy mieli ochotę na miejscu.
        Otóż, jesli zacząć od północy na południe to nie starczy czasu na Dubrovnik
        ponieważ pokoje pr. w sezonie oferuje się raczej na min 1 tydzień pobytu.
        Czyli po drodze jaskinia postojna ,wieczorem przyjazd do np.Senj czy Novi
        Vindolski,stąd wypad doPlitwic i ten tydzień lenistwo albo może wyspy Rab i Krk.
        Potem przejazd do Środkowej Dalmacji i tu tydzień to nawet za mało na wszystko.
        Można by potem na 2-3noclegi do Dubrovnika ale nie miałem oferty w normalnej
        dla mnie cenie tj. ok 40-50 euro za nas trzech. Poza tym myślę,że wyjeżdzać z
        Dubrovnika do Polski będzie trudno,trafić na nocleg tranzytowy do Czech przed
        nocą?
        Można spróbować skrócić pobyt w Kwarnerze,potem pare dni w Dubroniku i wypcząc
        w okolicach Trogiru czy jak?
        Byłbym wdzięczny na namiary na lokum w okolicach Senj,Vindolski,Jablanac z
        minimalnym pobytem mniej niż tydzień czyli od soboty do soboty oraz takie same
        w ok. Dubrovnika.
        A może ktoś miał doświadczenie w takiej układance i chętnie podzieli się
        przmyśleniami. Z góry dziękuję.
        • Gość: frygins Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:15
          "Otóż mam wolne od gdzieś 20.07.2007 do 06.08.2007 i chcielismy
          > odwiedzić Postojną, Plitice, Sibienik, Trogir, Split,Dubrovnik,a jeśli czas
          > pozwoli to wodospady w Parku Narodowym Krka,jakiś rejs stateczkiem po wyspach
          > albo na co bedziemy mieli ochotę na miejscu"

Ja ze swojej strony polecałbym Ci odwiedzić koniecznie wodospady KRKa. To
          naprawdę przyjemna odmiana - kaskady wodospadów, a w górze rozlewiska/bajora po
          których chodzi się kładkami. Wszędzie bujna roślinność. Naprawdę wspaniałe
          miejsce. Pisze o tym dlatego, że warunkowo napisałeś "że jeśli czas pozwoli" to
          tam pojedziecie, a jednocześnie planujecie odwiedzić Szybenik. KRKa leżą blisko
          Szybenika więc można z rana udać się wpierw na wodospady a następnie w drodze
          powrotnej do Szybenika. Choć tempo zwiedzania byłoby zdecydowanie za szybkie,
          więc optymalnym rozwiązaniem jest jednak osobne zwiedzenie KRKa (oczywiście
          dojazd samochodem jak pisałem wcześniej) a następnie osobno w inny dzień
          Szybenik. Naprawdę nie rezygnujcie z wodospadów - to piękne miejsce a możliwość
          kąpieli w wydzielonym miejscu z wodospadem w tle jest pięknym przeżyciem.
          Samo miasto Szybenik wydaje się nieco niedoceniane turystycznie, choć mi w nim
          się akurat podobało - oprócz pięknej katedry plątanina smętnych, leniwych
          uliczek no i twierdza skąd rozpościera się piękny widok na miasto i wybrzeże
          usiane wyspami.
          Pisałeś też o ewentualnym rejsie stateczkiem - polecam wyspę HVAR i miasto HVAR
          - piekne miejsce, naprawdę. Z twierdzy ropościera się przepiękny widok na
          zatokę, a w drodze "na górę" wspaniała roślinność. Samo miasto HVAR jest
          naprawdę piękne - nie pożałujecie jeśli tam popłyniecie. Ale uwaga - w
          miejscowości HVAR promy nie "wypuszczają" samochodów. Tak więc do miejscowości
          HVAR to tylko pieszo. Rejsy ze Splitu. Gorąco polecam. Załączam link do strony
          przewoźnika chorwackiego. Tam zobaczysz sobie w jakie dni dopłyniesz na HVAR i o
          której wrócisz:
          www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1640
          Jeśli umiesz po angielsku to nie będziesz mieć problemów z tym aby się na
          miejscu porozumieć i odpowiednio rozplanować podróż.

Niestety nie pomogę ci zaplanować trasy przejazdu do Chorwacji ponieważ my
          byliśmy akurat autobusem )))))
        • madzia257 Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 23.01.07, 19:26
          na maila mogę tobie wysłać zdjęcia okolicznych plaz na ciovo
          pozdrawiam
          • Gość: gość portalu Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.aster.pl 29.01.07, 22:36
            Jeśli możesz prześlij mi te zdjęcia, wybieram sie na ta wyspę i martwią mnie te
            plaże.Moze niepotrzebnie? Podaję ci mój adres: dorota_wilczynska@wp.pl
            Pozdrawiam serdecznie Dorota
            • izabela116 Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 30.01.07, 12:32
              ...i zupełnie niepotrzebnie.plaże na Ciovo są super ! do wyboru do
              koloru..małe ,duże średnie i czyste - to najważniejsze!
              zależy jeszcze w które dokładnie miejsce jedziesz .pzdr.
        • Gość: ap Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:31
          Co do planu podróży to proponuję taki: wyjechać jak najwcześniej rano i starać
          się dotrzeć w rejon Plitvic. Tam przenocować i zobaczyć park (przepiękny!).
          Można wieczorem jechać dalej w kierunku Splitu lub zostać na jeszcze jedną noc
          w Plitvicach i rano jechać do Dubrovnika. Zobaczyć Dubrovnik i ew. okolice i
          wracać na północ realizując kolejne punkty programu. Kwatera na Ciovo jest
          bardzo wygodnym punktem wypadowym, można zamieszkać bliziutko mostu łączącego
          wyspę z Trogirem, ale tam samoloty niestety hałasują. Z chodnikami na wyspie
          problem, chodzisz poboczem wąskich ulic. Do Splitu warto wybrać się autobusem,
          dworzec jest w Trogirze przy starym mieście. Sam Trogir jest niewygodny do
          jeżdzenia samochodem, mosty były zakorkowane nawet po sezonie. Życzę miłego
          pobytu
    • Gość: kasia Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 18.01.07, 18:35
      napiszz jakiej miejscowosci z polski jedziecie . mam juz maly plan ale napisze pozniej. bylam w chorwacji szesc razy wiec mysle ze cos podpowiem
      • Gość: marlo Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 19:32
        Jadę z Poznania
    • Gość: JJ Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 18.01.07, 19:58
      Rady beda rozne bo kazdy zna lepiej inny region i z roznych powodow go
      preferuje . Ja jechalabym az do Plitvickich nocleg caly dzien
      zwiedzanie ,nocleg ,ran o wyjazd np na Peljesacz Blizej lub dale i tam
      pobyt. Korczula , Dubrownik w zasiegu jednego dnia ,. W drodze powrotnej
      zwiedzanie Splitu Trogiru itd z nocegiem ale gdzie to musza inni poradzic
      bo nie znam tego regionu na tyle dobrze. trzeba zwiedzanie Chorwacji zostawic
      na kilka razy , Jezdze tam juz od 20 lat i tak wszystkiego nie zaliczylam .
      • Gość: kasia Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 18.01.07, 21:05
        witaj,oto moja propozycja:z poznania do postojnej jednym ciagiem. w postojnej nocleg i rano do jaskini.wycieczki zaczynaja oprowadzac od 9 i wejscie jest co godz chyba do 18.lepiej byc tam z samego rana bo sa duze kolejki ale warto zobaczyc jaskinie bo to jest cos pieknego.po zwiedzaniu przejazd do plitvic nocleg. zwiedzanie+odpoczynek i pierwsze zapoznanie z chorwacja.nocleg.rano wyjazd w okolice dubrownika mysle ze gdzies odleglosc 30 40 km kwatera tak na trzy noce. rano odpoczynek i plazowanie.do dubrownika mysle tak na 14 15 wejscie oczywiscie na mury 2 km chodzenia ale warto.w dubrowniku polecalabym pozostac az do wieczora bo wtedy to miasto jest piekniejsze inaczej niz w dzien. jeszcze zapomnialam o pieknym widoku na dubrownik.trzeba pojechac kawalek za dubrownik jest tam gora z ktorej rozciaga sie piekny widok na okolice.na mnie za kazdym razem wywiera wrazenie.kolejny caly dzien to plaza i morze .nocleg. przejazd w okolice trogiru(plaze sa urocze i nie zawsze droga za plecami )kwatera oczywiscie od strony morza a nie zalewu kastelanskiego. morze tez byc kwatera w okolicy sibenika- zwiedzanie krka, moze tez byc rejs na kornati wycieczka na caly dzien. oczywiscie nie zobaczycie wszystkiego za pierwszym razem ale staralam sie uwzglednic wszystkie miejsca o ktorych wspomniales. mam nadzieje ze choc troszke ci pomoglam pozdrawiam
        • Gość: marlo Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 23:20
          Dziekuję Kasiu za pomoc i materiałdo przemyślenia.
          Analizując na gorąco "na gorąco", moje wątpliwości budzi jazda non stop z
          Poznania do Postojnej. Z planera intrnetowego wynika, że 520 km do grancy Czech
          z Austrią pokonuję w 11 h i rosadek podpowiada odpoczynek i nocleg w np.Znojmo
          lub Mikulovie. Pozostała częsc drogi 510 km do Postojnej przejeżdżam w 6 h bez
          postojów na trasie tak wychodzi z obliczeń. To temat do dyskusji o potrzebie
          budowy autostrad.Nie mam zmiennika za kierownicą ,ponieważ jeśli nawet żona
          będzie prowadzić to i tak nie potrzebuje pilota i nie dam rady się trochę
          wyłączć. Prowadzi auto dopiero od paru lat i to nie na dłuższe nieznane trasy.
          Może dojechać do Postojnej ok.11 jeśli wyjechać z Czech o 5 rano. Do Plitwic
          jest w ideale ok. 4 h jazdy i chyba coś ok. 220-240 km. Teoretycznie
          owyjedżając z Postojnej o 15 nawet 16 jest się, albo i nie jest, na noclegu w
          Plitwicach. potem drugi nocleg i dalej jak napisałaś. Jeśli już dwa noclegi to
          lepiej w okolicach Senj, można wieczorkiem jeszcze zrobić spacerek nad morze i
          rano wypad do Plitwic a po powrocie kąpiel w morzu, szklaneczka wina w porcie i
          relaks. W Plitwicach widziałem oferty noclegów nawet na 1 noc a nad morzem nie.
          Nie byłem w Chorwacji więc może twój plan jest lepszy.Niewątpliwie wykorzystam
          twoje wskazówki co do Dubrovnika.Jest już późno i muszę się z tym przespać.
          Twóje zainteresowanie się moją sprawą dodało mi energii do dalszego działania
          tj. znalezienia krótkich noclegów w tych dwóch miejscach bo z tym dłuższymi nie
          ma problemu.Mam nadzieję, że wszystko "wypali" również dzięki radom
          forumowiczów i po powrocie bedę mógł służyć radą innym w potrzebie.
          Pozdrawiam
      • Gość: marlo Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 23:41
        Dziekuję JJ.Dopiero teraz zauważyłem twój wpis. Wychodzi, że z opinią Kasi to
        już dwa głosy za dwoma noclegami w Plitwicach.Masz rację z stąd wszystko w
        zasięgu jednego dnia. Jedynie to że jest się w drodze trzy dni i dopiero na
        czwarty widzi się obiekt swojego prządania w postaci ciepłego morza.Oczywiście
        zdaję sobie sprawę, że chorwackie wybrzeże Adriatyku nie sposób poznać w czasie
        jednego pobytu, dlatego dałem sobie spokój z Istrią i wyspami na pobyt.Mam
        nadzieję, że za 20 lat, jeśli zdrówko, daj boże dopisze, to będzie mi się
        chciało jeszcze jeździć w takie trasy ale pewnie wtedy chętniej posiedzę sobie
        na jakiejś wysepce przez dłuższy czas.
        Pozdrawiam
    • bah77 Re: wyspa - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 19.01.07, 08:42
      Witaj Marlo!

Na pierwszy raz do Chorwacji (w pełni sezonu) proponuję Ci tak:

1. Poznań - Frankfurt n/O - Monachium - Salzburg - Postojna.

2. Postojna + niezwykły zamek Predjamski:

www.burger.si/Predjama/PredjamskiGrad_a2.html

3. Čiovo (7 dni) - zwiedzanie okolicy.

Największa atrakcja w pobliżu, w/g mnie, czyli P.N. Krka jest ogromny i bardzo
      malowniczy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=42173850&a=42181238

Dziwne, że _wszystkie_ plaże na Čiovo, które Ci pokazałem, uznałeś za
      nieciekawe i niewygodne dla Ciebie:

- Okrug w Zatoce Saldun;
      - Mavarscica od strony morza;
      - na pobliskich wysepkach Drvenik Veli i Drvenik Mali;
      - żwirowe zatoczki???

Takie plaże są przecież urokiem Dalmacji...

4. Peljeszac (7 dni w Trpanju):

- zwiedzanie okolicy, a także m.in. Korćula, Dubrownik;
      - malownicza plaża Divna w pobliżu, o której pisałem wiele razy.

5. Plitvice.

6. Powrót (z noclegiem w Czechach).

bah77
      • Gość: kasia Re: wyspa - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 20.01.07, 11:58
        bah77 napisal"malownicza plaza divna" czy mozesz napisac cos wiecej o niej czy np jest w poblizu jakis camp juz cos o niej slyszalam i chce troszke wiecej info z gory dziekuje
        • bah77 Re: wyspa - plaże,wypoczynek,wypady w okoli 20.01.07, 13:18
          Witaj Kasiu!

Dokładnie, to ja napisałem tak: "malownicza plaża Divna w pobliżu, o której
          pisałem wiele razy", aby zachęcić zainteresowanych do odważnego użyciu naszej
          prostej Forumowej Wyszukiwarki (na tym Forum można znaleźć baaardzo wiele info
          o HR).

Pisałem tu o Divnej tak wiele razy od 2002 r. (jako pierwszy, hihi), że można
          mi zarzucić, że się powtarzam...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=2660299&a=2689236

Chorwaci uznali Divnę za jedną z 3 najpiękniejszych plaż w kraju:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=2819363&v=2&s=0

Plaża wygląda tak:

www.worldisround.com/articles/14500/photo5.html

Ma nawet swój własny wątek na Forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=6339414&v=2&s=0

itd. ...

Pozdrawiam

bah77
        • Gość: JJ Re: wyspa - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 20.01.07, 13:20
          Kasiu nie wiem kto pisal ale w ubieglym sezonie byl caly watek o plazy Divna ze
          zdjeciami i opisem polozenia i dojazdu . To jest zjazd na trasie Orebicz
          Trjepani
          • Gość: kasia Re: wyspa - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: *.chello.pl 20.01.07, 15:35
            dzieki bardzo JJ i Bah77 pozdrawiam
    • Gość: JJ Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 19.01.07, 15:04
      Nie jestem kierowca i moja rada moze byc typu pszenny burak ale moze taka
      propozycja aby z tych rad ulozyc ogolne zalozenia a takie sia rysuja . Czy
      rozwiazuje problem zmiana dojazdu iczy czasowo jest realna . Poznan okolice
      Plitwickich nocleg tak aby Plitwice /6_7 godz jak radzi Zbynek/ i dojazd na
      Peljesacz to drugi dzien. Widzisz ze tez jest propozycja np Trepanij ja
      stawiam na okolice Orebicza . Z forum wiadomo ze bedziesz mial pomoc w
      znalezieniu kwatery bo o tym byla szeroka dyskusja/ tam pobyt z zaliczeniem
      Peljesacza Korczuli i Dubrownika. Z peljesacza do Dubrownika rzut Kberetem i
      popieram Kasie ze tam trzeba byc w ciagu dnia i pozostac do tak aby zobaczyc go
      tez wieczorem. Na pobyt na Peljesaczu na pewno zacheci CIe wielu cromaniakow.To
      ok. polowy Twojego urlopu i w drodze powrotnej zaliczenie Splitu Trogiru i
      Jaskin z odpowiednio ulozonymi przerwami i noclegami. Nie blokuj sie na pobyt
      na wyspach bo to utrudnia swobode przemieszczania. Twardo ustal co teraz
      chcesz zaliczyc bo wrocisz do Chorwacji na mur i zobacsysz reszte.
    • Gość: JJ Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 19.01.07, 15:55
      Poczytaj tez na forum Miejscowosc Orebicz to pomoze Ci w decyzji wyboru
      miejsca na pobyt staly
      • Gość: marlo Re:Re:JJ, bah77,zbynek,frygins,wyspa Čiovo-plaże.. IP: *.icpnet.pl 21.01.07, 00:07
        Już jestem.
        Odrobiłem wasze zadanie domowe pt. Peljasacz, Plitvice i Postojna w drodze
        powrotnej czy w drodze do Chorwacji, Dubrovnik.
        Wasze uwagi bardzo mi pomogły i jestem mile zaskoczony życzliwoscią na tym
        forum.Zazwyczaj nie uczestniczę w forach internetowych, ponieważ odrzuca mnie
        zjadliwość z jaką ludzie odnoszą się do siebie w komentarzach ale tu cieszę
        się, że zdecydowałem się zabrać głos.

Otóż podoba mi się pomysł JJ z zakwaterowaniem najpierw w Południowej Dalmocji
        a konkretnie zastanawiam się nad Trpanj albo Orebić. Za tym drugim przemawia
        fakt większej dogodności komunikacyjnej jeśli chodzi o wypady do Dubrovnika, na
        Korczulę, czy innych ciekawych miejsc w sąsiedztwie.Może nie bedę zmuszony tyle
        jeżdzić samochodem.Minusem są pewnie wyższe ceny i wiekszy ruch.Czy dobrze
        myślę?

Widzę, że na chorwackich stronach jest dużo kwater prywatnych lecz dużo ofert
        kończy się podaniem adresu i telefonu ew. maila.Jak w takich sytuacjach
        postępujecie?
        Załóżmy wybieram ofertę ze stroną www. i jaką mam gwarancję, że po dotarciu na
        miejsce czeka na mnie dach nad głowąi nie stracę zaliczki?

Mam jeszcze pytanie do JJ.
        O jaką wyszukiwarkę miałeś na myśli mówiąc w jednym ze swoich postów,że na
        forum można znaleźć bardzo dużo informacji psługując się wyszukiwarką?
        Oświeć mnie proszę. Chciałem pójść za dobrą radą aby nie "zanudzać starszych"
        swoimi pytaniami i nie znalazłem takowej na tej stronie.

Natomiast co do dojazdu to przeliczyłem kilometry i nie pojmuję jak obejrzeć J.
        Plitwickie w drodze do Polski bez noclegu, o czym pisze zbynek w swoim poście.
        Z Trogiru do Plitwic jest 270 km jedzie się teoretycznie 4h , potem 6-7 h
        zwiedzanie i posiłek i jest 17 godzina. do Czech nie dojadę o przyzwoitej porze
        a to 570 km i 7h jazdy?
        Można dojechać do Postojnej w 3h i zanocować ale po urlopie człowiek
        jest "spłukany" a tam z wyjątkim hostelu, nic w przyzwoitej dla przciętnego
        Kowalskiego cenie, nie znalazłem.
        Raczej,postaram się wyjechać o dwa dni wcześniej i odwiedzić Postojną i
        Plitwice jeszcze w lipcu jak również dlatego, że z Postojnej do Peljasaczu jest
        700 km i 9h jazdy non stop.

Bah77! Jazda: Poznań - Frankfurt n/O - Monachium - Salzburg - Postojna toż to
        16h i 1340 km a do tego w GER i A noclegi min jeszcze raz droższe niż w
        Czechach.Wolę zaoszczędzone środki zostawić w Chorwacji.

Kierowcy z okolic Poznania !
        Jak wy jeżdzicie na tej trasie?

bah77! Co do plaż wyspy Ciovo, to są w porządku ale trudno ze zdjęć ocenić, a
        ta główna Saldun to trochę wygląda mi na tłoczną, miejską. Nie chcę o 6
        rano "rezerwować" sobie miejsca w cieniu.
        W związku z tym co sądzisz o miejscowościach Vinisce i Marina jako miejsce
        wpadowe na drugą część urlopu?

Czy ktoś był zdowolony z pobytu w tych miejscowościach Vinisce lub Marina k.
        Trogiru?

Chyba za dużo tych spraw jak na jeden post.
        Pozdrawiam cierpliwych czytelników forum i życzę udanych wojaży.
        • bah77 Re: Do Marlo... 21.01.07, 01:58
          Witaj!

1. Wyszukiwarka jest na górze strony - tłustym drukiem.

2. W Wyszukiwarkę wpisuj raczej nie Peljasacz, a Peljeszac (ewent. Peljeśac),
          bo nic nie znajdziesz.

3. > ponieważ odrzuca mnie zjadliwość z jaką ludzie odnoszą się do siebie...

Niestety i tu tacy się trafiają, ale uwielbiają pytania o niczym, a Ty zadajesz
          konkretne.
          Po jakimś czasie spędzonym na tym Forum, będziesz patrzeć przede wszystkim na
          nick osoby, która pisze do Ciebie, aby wiedzieć, czy ma podobny do Ciebie gust
          i czy możesz jej ufać w ciemno.

4. > a konkretnie zastanawiam się nad Trpanj albo Orebić.

Chciałeś kwaterę blisko pięknej plaży (pokazałem ją dokładnie wyżej), więc
          dlatego poleciłem Ci Trpanj, bo pamiętam jak na Divnę sam musiałem wiele razy
          jechać te kilkadziesiąt km z Orebića.

5. > Za tym drugim przemawia fakt większej dogodności komunikacyjnej jeśli
          chodzi o wypady do Dubrovnika,

Dziwne, przecież z Trpanja jest do Dubrovnika trochę bliżej niż z Orebića???

6. > czy innych ciekawych miejsc w sąsiedztwie...

To zależy, co uważasz za ciekawe - dla mnie najbardziej emocjonujący na
          Peljeśacu był przejazd niesamowitą drogą Kuna Peljeśka-Crkvice oraz podobała mi
          się zaciszna wioska Duba Peljeśka, a to wszystko jest bliżej Trpanja.
          Nie mówiąc o samym porciku w Trpanju, który jest wyjątkowo urokliwy.

7. Każde pytanie nt. HR, które na tym Forum padło mniej niż 3 razy jest ciekawe.
          Nudne nie jest żadne pytanie, nudne jest czytanie tych samych odpowiedzi, więc
          lepiej zadawać następne pytania.

8. > Jazda: Poznań - Frankfurt n/O - Monachium - Salzburg - Postojna toż to
          > 16h i 1340 km

Przed udzieleniem Tobie odpowiedzi, poświęciłem trochę czasu i bardzo
          szczegółowo przeczytałem Twoje wymagania i policzyłem wszystko.
          Nie wiem, jak wyliczyłeś te km i h, ale mi wychodzi (bez zwiedzania i obiadu po
          drodze): niecałe 1.290 km i 14 h do Postojnej, albo 1.180 km i 12.5 h do
          pierwszego miasteczka w SLO.
          A po drodze prawie same autostrady.
          Ale ja bym jednak zrobił sobie nocleg przy tej trasie, np. w Czechach (np.
          Cheb).

Nie proponuję Ci jednak mojej tegorocznej trasy do HR:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=50090762

9. > Co do plaż wyspy Ciovo, to są w porządku ale trudno ze zdjęć ocenić, a
          > ta główna Saldun to trochę wygląda mi na tłoczną, miejską.

OK, poczekamy razem na lepsze propozycje w tej okolicy.

10. > Kierowcy z okolic Poznania ! Jak wy jeżdzicie na tej trasie?

Poczekamy razem na lepsze propozycje.

11. Jeżdżę w ciemno.

Pozdrawiam

bah77

P.S.: Nie jestem oczywiście nieomylny, ale staram się nie pisać bzdur, bo
          bardzo miło mi jest, gdy czytam tu takie słowa:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=34406808&a=34478539
          • bah77 Re: Do Marlo... 21.01.07, 13:04
            12. > W związku z tym co sądzisz o miejscowościach Vinisce i Marina jako
            > miejsce wpadowe na drugą część urlopu?

Ze względu na dojazd z Postojny wyszła mi tu pierwsza część Twojego urlopu.

Skoro nie podobają Ci się plaże na Ćiovo i perspektywa wieczornych spacerów po
            pobliskim Trogirze, to:

# Marina - tak jak i w sprawie plażowania i nocowania w większości miasteczek
            przy samej magistrali - jestem na nie:

www.apartments-croatia-alebic.hr/

# Viniśće - jak dla mnie - wygląda super - góry, cisza i spokój!

www.vinisce.org/apartmani/index.htm

Ale perełka - szkoda, że nie słyszałem o tym miejscu wcześniej.

Jednak, z opinią o tym, co jest piękne, to bardzo różnie bywa - raz czytałem tu
            nawet, że plaża w Makarskiej jest ładniejsza od Divny...

bah77
        • Gość: zbynek Re:Re:JJ, bah77,zbynek,frygins,wyspa Čiovo-plaże. IP: *.c247.petrotel.pl 21.01.07, 11:45
          nigdy nie pisałem o drodze Plitwickie do Polski lub z Polski bez noclegu,
          zawsze uważam że trzeba przenocować w okolicach Plitwic/z noclegiem nie ma
          problemów/Jeśli chodzi o o miejsca wypadowe to po moich doświadczeniach polecm
          Orebic i Marine.Natomiast chyba nikomu jeszcze się nie zdarzyło na tym forum
          aby nie czekał na niego apartament w Chorwacji po zapłaceniu zaliczki.
          Co do Postojnej my zwiedzaliśmy wracjąc z Włoch - nocowaliśmy w apartamencie
          ok.500m od jaskiń i niemieliśmy żadnych problemów - choć wyrusziliśmy na jego
          poszukiwanie o godz.16 w szczycie sezonu.
    • Gość: JJ Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 21.01.07, 11:44
      Marlo przeczytaj nastepujace posty a potem jeszcze bedziesz uscislal pytania
      26.7 .06, Do Orebicza z Poznania ,1.8. Peljesacz autor Kamil i 1.8.06 Co
      ciekawego na Peljesaczu i 18.11.06 wczasy 2007 autor ismena95 tam podaje jej
      mozliwosci zakwaterowania w Orebiczu. Zobacz propozycje Fan clubu
      www.funclub.pl bo oni maja wersje bungalowow ale 4 os . ale tez taniego ale
      turystycznego hotelu na samej plazy i urokliwym bardzo miejscu ale tez kwatery
      moze cos wybierzesz a teraz maja promocje 20% do stycznia . Jezdzilam tam dla
      tego miajsa kilka razy i moge Ci podpowiedziec rozne szczegoly ale uczciwie
      mowie ze znam wszystko w warunkach czerwca i wrzesnia . Po wstepnych Twoich
      decyzjach bedziesz pytal a my bedziemy Ci radzic .
    • Gość: JJ Re: wyspa Čiovo - plaże,wypoczynek,wypady w okoli IP: 195.16.91.* 21.01.07, 12:36
      Marlo przczytaj jeszcze post 11.1.07 Miejscowosc Orebicz
    • Gość: marlo Re: Re:JJ, bah77,wyspa Čiovo-plaże. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 17:52
      przepraszam, ze nie odpisuje na bieżąco wszystkim. Nie nadązam sprawdzac tych
      wszystkich informacji a nie chce wypisywac głupot.

Dzieki wam wyłonił się już zarys a resztę sobie "dospiewam" i jeszcze nie jeden
      raz odwiedze forum.Jeszcze się uzależnię?

Słuchajcie czy może być cena 18 euro/osoba za pokój, nie apartament, bez klimy
      i reszty z dostepem do kuchni w maijscowosci Plat k. Mlini????
      Znajoma byla dwa sezony i ma paragon 50 kn za os.w dwójce a jak zadzwonilem to
      zrozumiałem,że wychodzi 3os. razy 18= 54 ero za pokój. Chyba cos nie tak? A ja
      myślałem że 50 kn =25 zl razy 3 os. =75 zeta podzelic na 4 to ok.18 euro za
      caly pokój. Niech na iflację po dwoch latach bedzie 20 i zdziebki wiecej ale 54
      euro ? Muszę zadzwonić jeszcze raz. a jak nie to szukam kwatery na Peljesaczu.

Zosaje w tej chwili przy wariancie:
      Poznań-Znojmo(nocleg)-Postojna( zwiedzanie)-Kwarner(nocleg)-Kwarner-
      J.Plitwickie-Kwarner(1-3noclegi)-Okolice Dubrovnika lub Peljesacza(5 noclegow)-
      okolice trogiru(7 nocy) i do domu.
      Jakis czas mnie nie bedzie na forum. Bede nadal "rył" za pomocą jak i bez
      pomocy wyszukiwarki stare wpisy na tym forum, oraz muszę w końcu wybrać i
      zamówić noclegi po przyzwoitej cenie a to trochę czasu zabiera aha trzeba
      jeszcze na ta Chorwację zarobić.
      Pozdrawiam wszystkich.

• Gość: JJ Re: Re:JJ, bah77,wyspa Čiovo-plaże. IP: 195.16.91.* 26.01.07, 17:49
        Jak wszystko ulozysz i zdecydujesz sie na Orebicz to podam Ci jeszcze adresy
        ktore znalazlam z poprzednich lat
        • Gość: marlo Re: Re:JJ,wyspa Čiovo-plaże. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.07, 18:18
          bog zdrawo!
          Jak widzisz pracuję w "pocie czoła" nad sprawą oraz nadstawiam ucha na forum.
          Orebić jest 50 na 50. A może na Peljasaczu tylko, że w połowie drogi między
          Durovnikim a Orebiczem np Ston albo inna miejscowość a nawet dalej np. Slano.
          Co otym sądzisz?
          Pozdrawiam
          • Gość: JJ Re: Re:JJ,wyspa Čiovo-plaże. IP: 195.16.91.* 26.01.07, 19:16
            Widze ze kolejny cromaniak na forum i bardzo dobrze, ale do rzeczy moge
            doradzac ale w temacie orebicz i okolica , ale bez ryzyka Orebicz moge polecic
            jesli bedzie pasowal do calosci planu . Zforum widac ze sa osoby ktore znaja
            Peljesacz z namiarami na jakies kwatery, wiec na pewno jakas pomocna dlon sie
            znajdzie. Ja bardziej namawiam na Orebicz i dalej w kierunku koncaPeljesacza
            niz przed Orebiczem. Zbynek tez czesto podkresla ze jest to dobre miejsce
            wypadowe. Nie wiem na jaka wersje najbardziej celujesz , apartament hotel
            campingitd ale przy konkretnej deklaracji mam rozne adresy i moge opisac
            lokalizacje zalety i wady tych miejsc.Jakie sa inne przymiarki .Co do trasy,
            przejazdu nie zabieram glosu. Zawsze jechalam z grupa zorganizowana w tym roku
            samolotem do Dubrownika z Reinbows Tour

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka