liza9 24.01.07, 10:57 Co mogę dawać malutkiej(9 miesięcy) zamiast mleka? o 7.00 zjada 150ml mleka 10.30 150ml mleka 14.00 zupka (gotowana nie kupna) 17.30 150ml mleka 21.00 180ml mleka czym moge zastapic jakis posilek?Dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yen74 Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 08:32 może po południu jakieś owoce? a rano kaszka z łyżeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
agasegd Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 09:00 do południa ja daję kaszkę na mleku z owocami (łyżeczką) a po południu gotuję kisiel owocowy i również dodaję do nigo mleczko (tak mi polecił nasz pediatra, a jest naprawdę wspaniały). Zupki również zawsze gotowałam sama - co zupka to inny smak - smaki zmieniam zawsze zmieniając trzecie warzywo (ziemniak+marchewka+trzecie warzywo-burak, kalarepka, seler, pietryszka, brokuł, kalafior, pomidor, cukinia, brukselka i inne, w tym ogórek kiszony) oraz zmieniając ziemniaka na np. ryż - również polecił pediatra. Do tego do zupki zawsze dodaję 1/2 łyżeczki masełka i 1/2 łyżeczki oliwki, a także ząbek czosnku i plasterek cebulki:) Odpowiedz Link Zgłoś
liza9 Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 09:08 A czy kaszke podajecie na mleku modyfikowanym?Moja malutka dostaje bebilon pepti poniewaz innego mleczka nie moze(jest alergikiem).Wiem ze mozna dawac kaszke manne z owocami na wodzie tylko nie znam proporcji! Odpowiedz Link Zgłoś
agasegd Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 13:52 wcześniej podawałam na swoim, ale teraz podaję na bebilonie pepti. Narazie daję tylko kaszkę ryżową, kukurydzianą i mieszaną. W sobotę wprowadzam gryczaną. Jeśli Twój szkrabek jest alergikiem (mój jest również na pepti) to wstrzymaj się jeszcze z manną (tak nam polecił pediatra, a to naprawdę dobry lekarz). Kaszkę ryżową z owocami robię w ten sposób: 150ml. wody, 6 miarek BP.,ok. 80g owoców (mus, owoce starte, ew. drobne kawałeczki) i kaszka - tyle co na 180ml. mleka (mój woli ciutkę gęściejszą) i uwielbia winogrona w kawałkach do kaszki:) Jeśli natomiast koniecznie chcesz podać mannę to ugotuj ją na wodzie a do lekko przestudzonej dodaj BP i owoce:) Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 15:22 Ja manne gotuje tak: Do 70 ml wody zimnej, przegotowanej wsypuje 7 miarek mleka mod., 140 ml wody zagotowuje wsypuje 3 łyzki kaszy manny błyskawicznej, gotuje na małym ogniu do zgęstnienia. Zestawiam z ognia wlewam te 70 ml mleka mod. mieszam i ścieram jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: jakimi posiłkami zastapić mleko? 25.01.07, 16:01 Witam, Kisiel na mieszance Kisiel owocowy sinlac z owocami www.nutricia.com.pl/ksiazka_preparat_mlekozastepczy.php Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś