piotrek795 26.03.07, 19:46 witam zastanawiam sie czy przyjmowanie np. Doxy na czczo a dopiero po 30 min posiłek, moze miec wpływ na niszczenie zołądka i powoduje wrzody ? poprosze o informacje. serdecznie pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rekuc22 Re: antybiotyki a zołądek 27.03.07, 11:24 Dobre pytanie.Ja biore tetracykilne o 6 rano a posiłek dopiero ok 9.Tez jestem ciekaw i juz o to pytałem czy lepiej tetracykline brac 0.5 czy kilka godzin przed posiłkiem?czy to własnie bardziej nie podraznia sluzowki zolodka? Odpowiedz Link
artur737 Re: antybiotyki a zołądek 29.03.07, 22:14 Oczywiscie , ze moze. Ale za to sie lepiej wchlonie. Cos za cos. Dlatego duzo wody, a posilek lepiej po godzinie a nie 30 min. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 09:18 Czy to "stanie na baczność" dotyczy też tetracykliny, czy jest może mniej szkodliwa? Odpowiedz Link
franiolek1 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 10:11 Zupelnie sie nie znam na tetracyklinie, we Francji tetra zostala wycofana i nikt jej nie uzywa. Logicznie, powinno byc to samo przykazanie co przy doxy, ale moze sie wypowie ktos z doswiadczeniem . Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 29.03.07, 22:18 U mnie doxy na pusty zoładek odpada. Czyms musze przegryzc. Plecają tez nie kłaść się 1 gdz po zazyciu zeby sie nie przykleiła. pozdr zaz Odpowiedz Link
franiolek1 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 09:00 Z tym nie-kladzeniem sie po doxy, to nie dlatego by sie nie przykleila. Tabletka moze sie przykleic w przelyku i nawet wyzlobic w nim dziure, gdy polkniemy doxy ze zbyt mala iloscia wody. Po polknieciu nie nalezy sie klasc przez dwie godziny, bo jezeli wystapi u nas refluks ( zdarza sie to czesciej niz myslimy), rozpuszczona doxy moze podejsc do gory w przelyku i ten przelyk nam spalic. Refluks zwieksza sie w pozycji lezacej, wiec po doxy, stoimi na bacznosc przez dwie godziny Odpowiedz Link
piotrek795 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 10:37 tego to nie wiedziałem, pewnie mam juz nieco przepalony przełyk bo pare razy mi sie zadrzyło pujsc dalej spac po pobraniu doxy, zmeczony po nocy musialem sie walnac. ale moze uratowalo mnie popijanie 0.5 litra wody ,, pozdr piotr Odpowiedz Link
franiolek1 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 10:41 Spalony przelyk bardzo boli, wiec pewnie spalonego nie masz Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 11:00 Paranoja, co?Mamy przesrane że hej, nie dośc że trzeba brać te antybiotyki to jeszcze taki kierad brania tych leków U mnie nie ma mowy w weekendy o wstaniu 2 godziny po Tetracyklinie, biore 7.30 a wtedy to ja dopiero na lewy bok się przekladam, narazie -odpukac- bez ekscesów Odpowiedz Link
ewjan60 Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 13:11 Od dwóch miesięcy jestem na tetracyklinie, biorę o 7.00 i na pół godziny jeszcze się kładę.Cały czas czuję w ustach jakiś dziwny smak, coś jakby gorycz.Wcześniej przy Duomoxie tego nie czułam.Może to faktycznie od tego leżenia po tetra. Od jutra spróbuję na stojąco lub siedząco [ inaczej się nie da ] Jutro o 7.00 rano będę w samochodzie ,w drodze do Wrocławia bo mam randkę z Beatą. Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 30.03.07, 13:24 Jak się przyklei do przełyku to piecze jak cholera przez kilka dni Dzieki Franiolu za info o tych refluksach. Przyznaje uczciwie ze ja na nie spaceruje po zazyciu ale przewaznie siedze staram się nie kłaśc. Jak na razie ta metoda działa. Najlepszy numer mam z NAC (jeden z leków na chlamydie nia abx). Mam wersje kapsułkową. Jak za mało popije to mam uczucie jakbym pienił mi się zołądek. pozdr zaz Odpowiedz Link
lifeontheice Re: antybiotyki a zołądek 31.03.07, 19:41 Bez watpienia doksycyklina na czczo, stojaco i z ogromna iloscia wody jest dobra, ale nie dla wszystkich. Wiekszosc osob dorobi sie wielkiego bolu zoladka i to bedzie dla nich koniec z terapia. W moim przypadku zawsze kiedy probowalam na czczo z desperacji nie majac czasu na sniadanie, albo zjadlam nawet troche za malo, zawsze zwrocilam wszystko za godzine i bylam zalatwiona na ten dzien calkowicie. Przez dlugi czas uwazalam, ze doksycykline mozna brac z jedzeniem, ale nie z mlekiem, tymczasem okazuje sie, ze mozna z mlekiem tez. Koncentracja we krwi jest taka sama jak by sie bralo na czczo a dodatkowo jest mniej nudnosci. Oczywiscie osoby, ktore maja problemy z wtorna porfiria powinny sie wystrzegac nabialu w czasie kuracji. www.cpnhelp.org/ferrolactin_and_porphyria jac.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/4/6/509 Odpowiedz Link
anibea100 Re: antybiotyki a zołądek 31.03.07, 20:57 oczywiście, że nie można popijać doxy ani tetry mlekiem ponieważ wapń wiąże tetracyklinę w nieaktywny związek - i nie ma to nic wspólnego z porfirią. Odpowiedz Link
lifeontheice Re: antybiotyki a zołądek 31.03.07, 22:06 anibea100 napisała: > oczywiście, że nie można popijać doxy ani tetry mlekiem ponieważ wapń wiąże > tetracyklinę w nieaktywny związek - i nie ma to nic wspólnego z porfirią. Tetry nie mozna, a doxy mozna, bo sie nie wiaze z bialkami w przewodzie pokarmowym, podobnie jak minocyklina. Mleko mozna wiec pic przy doksycyklinie jezeli sie nie ma objawow wtornej porfirii. Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 31.03.07, 21:24 W takim razie czy jak mozna z mlekiem to czy mozna tez z jogurtem? Na czczo umnie nie przejdzie. Z jogurtem chyba bez problemu. Narazie nic nie wsakzuje ze mam wtórną porfyrie. pozdr zaz Odpowiedz Link
lifeontheice Re: antybiotyki a zołądek 31.03.07, 22:54 Mozna z jedzeniem wlaczajac caly nabial. Odpowiedz Link
anibea100 Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 10:09 nie rozumiem skąd masz takie informacje o doxy, jeżeli nawet producent na ulotce napisał, że "doksycykliny nie należy przyjmować wraz z mlekiem lub produktami mlecznymi, bowiem może to spowodować zakłucenia we wchłanianiu doksycykliny z przewodu pokarmowego" Odpowiedz Link
lifeontheice Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 14:15 Sama wierzylam w wytracanie sie doksycykliny w obecnosci mleka do pazdziernika ubieglego roku, kiedy to przedyskutowalimy ta sprawe na www.cpnhelp.org/. Sprawdzilam tez na Internecie, dlatego dalam te referencje w mojej pierwszej odpowiedzi. W nowej Zelandii Centrum Monitorowania Ujemnych Reakcji otrzymalo 34 zgloszenia o zapaleniu przelyku po zazywaniu doksycykliny i 13 hospitalizacji w 1996 roku. Przeprowadzono badania i stwierdzono, ze ludzie ktorzy zazywali doksycykline z mlekiem mieli taka sama koncentracje leku w slinie jak ci ktorzy brali ja na czczo, natomiast mieli duzo mniej nudnosci. Dalam te referencje, zeby nikt nie podejrzewal, ze dowiedzialam sie o tym od jednej pani. Pozdrawiam. 64.233.167.104/search?q=cache:ZagJ2P2YHWQJ:www.medsafe.govt.nz/profs/PUarticles/doxyou.htm+doxycycline+absorption+meal&hl=en&ct=clnk&cd=9&gl=us&client=safari Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 14:31 Ja juz się ciesze na te jogurty i mleko- tak mi ich brakowało W Polsce Centrum monitorowania rekacji ujemnych to chyba znjaduje się na naszym forum Bardz czesto jest tak ze około godziny po zazyciu doksy (szczegónie rano) mam bóle głowy (głownie z tyłu) i czuje się słabo. Trwa to około godziny. Potem objawy sie zmniejszają. Dlaczego tak się dzieje ro reakcja organizmu na doxy (jakiś skutek uboczny) czy herx? pozdr zaz Odpowiedz Link
lifeontheice Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 15:41 Nie mam pojecia. O wiele za wczesnie na maksymalna koncentracje leku. Moze sproboj po najwiekszym posilku dnia. Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 21:55 Napierw zazywałm doxy o godz 11 i 23. Potem zmieniłam na 8 i 20, poprawiło się ale dalej jest reakcja- chociaz nie zawsze, są dni kiedy nic się nie dzieje. Zawsze coś zjadam z doxy, ale fakt ze wieczorem jem duzo wiecej niz rano i tak bardzo nieodczuwam pogorszenia. Spóbuje wiecej jesc na sniadanie z doxy to moze bedzie lepiej. Pozdr zaz Odpowiedz Link
anibea100 Re: antybiotyki a zołądek 01.04.07, 21:02 dzieki za obszerne wyjaśnienia - a ja przez 2,5 miesiące brania doxy zrezygnowałam właściwie z mleka i serów (które uwielbiam) i okazuje się, że niepotrzebnie... ( Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 03.04.07, 08:42 Skoro doxy mozna z jogurtem, to czy azytro mozna z jedzeniem - ? Pozdr zaz Odpowiedz Link
gritt Re: doksy, ACC600 a zołądek 08.06.07, 22:15 Witam Ponieważ r.t. PCR wyszedł ujemny chciałam przetestować dzisiaj opcję z chlamydią, i łyknęłam ACC600, a po około godzinie 200mg doksy. Popiłam dużą ilością wody.Niestety po kolejnej godzinie wszystko zwymiotowałam (sorry, mam nadzieję, że już jesteście po kolacji). To był pierwszy antybiotyk od wielu lat i nigdy nie byłam na nic uczulona. Nie za bardzo wiem, co dalej.Będę wdzięczna za Wasze opinie. pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link
zazule Re: doksy, ACC600 a zołądek 08.06.07, 22:24 Acc 600 bez antybiotyków przetestuj. A doxy z duzą iloscia jedzenia . Takich mixów naraz jak acc z doxy sobie nie rób. Nigdy nie bierz doxy na pusty zoladek albo jak nie jestes pozadnie na jedzona. Zacznij od dawki 100 mg jednorazowo ale 2 razy dziennnie. Nie kłac sie po doxy, tylko spaceruj przez godzinke lub siedź. Ja polecam doxy o nazwie handlowej unidox pozdr zaz Odpowiedz Link
gritt Re: doksy, ACC600 a zołądek 08.06.07, 22:36 Dzięki, chyba faktycznie przedobrzyłam, bo zjadłam dzisiaj tylko sałatkę. Od jutra zacznę wg Twoich wskazówek.Przeczytałam forum od deski do deski ze trzy razy (od marca) i nic nie pamiętam (.Wiem, że powinnam założyć własny wątek, bo ciągle wcinam się w cudze, ale chwilowo mnie to przerasta.Jeszcze raz dzięki. Gośka Odpowiedz Link
wera51 Re: antybiotyki a zołądek 07.11.07, 10:47 Ja mam pytanie w sprawie Unidoxu. Od tygodnia mąż bierze unidox + duomox + rifampycyna, wg zaleceń pani dr unidox + rifampycyna (przed śniadaniem i kolacją) potem posiłek a po nim duomox. Mamy kilką watpliwości: - rozumiem że przed unidoxem powiniem być możliwie pusty żołądek - popicie dużą ilościa wody - czy odczekanie 15-30 min i zjedzenie jest ok? (bez nabiału - bo są rózne opinie na tem tema) - potem duomox - potem stanie, spacerowanie, ew siedzenie. Już po pierwszej dawce zestawu pojawił się "gorzki" smak i utrzymuje się prawie bez przerwy - czy to normalne czy doszykiwac się grzybicy (oczywiście nystatyna jest brana). Poza tym brak obiawów ze strony układu pokarmowego. Tylko na samym poczatku jak po zażyciu unidoxu była za długa przerwa do jedzenia to prawie zasłabł, ale łyżka jogurtu wystarczyła i było ok. Odpowiedz Link
kwiat.wisni Re: antybiotyki a zołądek 07.11.07, 17:28 Unidox bierze się w trakcie albo po posiłku, nie na czczo, bo będą nudności i wymioty. Duomox razem z Unidoxem. Rifampicyna 0,5 godz. przed posiłkiem czyli na pusty żołądek. Odpowiedz Link
wera51 Re: antybiotyki a zołądek 08.11.07, 08:45 a ten "gorzki smak" to raczej normalny przy tych lekach (był od samego poczatku) czy doszukiwac sie grzybicy? Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 07.11.07, 17:49 Ja trzyma reszte abx z dala od rifampcyny ona wpływa na stęzenie innych abx i byc moze tez jest na odwrót. pozdr zaz Odpowiedz Link
kwiat.wisni Re: antybiotyki a zołądek 08.11.07, 09:18 Zazulko! To czy połkniesz rif z jakimś antybiotykiem i leżą obok siebie w żołądku to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że leki wchłaniają się do krwi i tam się gryzą. Także nawet jak połkniesz rif o innej godzinie niż inne antybiotyki i tak będą się gryzły, jeśli gryżć się mają. Stężenie antybiotyków we krwi podczas leczenia musi być mniej więcej równe, a na pewno nie spadać do zera więc i tak rif będzie u Ciebie wpływała na wchłanianie innych antybiotyków. Wera, wielu pacjentów odczuwa gorzki smak w ustach podczas łykania różnych antybiotyków, ja bym tego nie zrzucała na obecność grzyba. Zobacz jaki mąż ma język - jeśli jest biały to trzeba działać. Odpowiedz Link
wera51 Re: antybiotyki a zołądek 08.11.07, 09:25 jest codzienne porównywnie jezyków więc albo oboje mamy albo u niego ok Odpowiedz Link
zazule Re: antybiotyki a zołądek 08.11.07, 10:45 Na lymentcie i na forum cpn zdania na ten temat sa podzielone i raczej sugeruje sie zchowanie odstepów. RYf ma czas polowicznego rozkładu 5h wiec ja zachowuje co najniej 5 godzin pomiedzy ryfampicyna a roxy i 7 pomiezy roxy a druga dawką ryf . Wiem jednak ze sa tacy co biora razem ryf z doxy (doxy ma dosc długi t1/2) tu wiec moze nie ma az tak wielkiego znaczenia Odpowiedz Link