Dodaj do ulubionych

badanie okulistyczne przed porodem

12.04.07, 11:53
mam krótkowzroczność sredniego stopnia, po wstepnym badaniu okulista
stwerdzil, że musi jeszcze zrobić bad. całej siatkowki w trójlustrze, w
znieczuleniu miejscowym gałki ocznej
czy ktos miał coś takiego?
jestem straszna panikara, jesli chodzi o "grzebanie" w oczach, anwet kontaktów
nie nosze z tego powodu, ze ich zakladanie i zdejmowanie to dla mnie duża
nieprzyjemność sad
Obserwuj wątek
    • jovila Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 15:28
      Ja też mam krótkowzroczność (-2,5) byłam już na ogólnym badaniu, zalecono mi
      zbadanie dna oka (oczywiście inaczej to ujęli, ale o to chodziło skierowali mnie
      do jakiejś super-hiper poradni siatkówkowej na kupę pieniędzy). Jednak zapytałam
      się okulisty w pracy i okazało się, że można państwowo zapisać się do okulisty
      najlepiej w 34 tc i po zakropleniu oczu zbadać to bez najmniejszego problemu.
      Czekam na to badanie. Niedawno przeczytałam w Przewodniku po Szpitalach
      polożniczych, ze jeżeli dostanie się zaswiadczenie od okulisty, ze wsklazane
      jest znieczulenie przy porodzie to wtedy ZZO jest bezpłatne. Pytałam koleżanki
      lekarki, ale ona nic na ten temat nie wie.
      • annak07 Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 18:50
        czesc, jestem teraz w drugiej ciazy i tez wybieram sie do super, hiper poradni
        okulistyczne - aby miec prawidlowa ! diagnoze i konkretne zaswiadczenie.
        W pierwszej ciazy, na koncu (tak ponoc najlepiej, po 34 tc) poszlam do
        okulisty. Na tym badaniu Pani powiedziala, ze cos tam na dnie oka widzi, jakies
        plamki [cytuje], spytala, jak porod planuje [naturalny]. Tak popatrzyla na
        mnie, troche glowa kiwala a na koncu wypisala zaswiadczenie. [uwaga] "sugeruje,
        skrocenie drugiej fazy porodu. i to wlasnie sakramentalne zdanie, lawinowo
        wpisywane do zaswiadczen powoduje, ze rodzi sie za pomoca kleszczy albo
        proznociagu. [lepsza bylaby cesarka, ale tej sie wystrzegaja ze wzgledu na
        statystyki szpitalne a w zaswiadczeniu o nie nie ma mowy, ZZO nie daja bo
        kosztuje szpital iiii czesto anastezjologow brak]. Nie zgadzajcie sie na taki
        zapis od okulisty, w zadnym wypadku!! Na szkole rodzenia pielegniarka nam o tym
        mowila, ostrzegala, ale ja, zaoferowana moim przyszlym porodem w wodzie,
        sluchalam tylko tych wiadomosci, ktore mnie "dotyczyly".
    • dalloway Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 19:02
      Bez wątpienia oko krótkowzroczne trzeba zbadać bardzo dokładnie i super hiper
      poradnia siatkówkowa jest warta sporej kasy, o ile nie mozna sie do takiej
      zapisać na NFZ i o ile jest faktycznie super, a nie tylko ma super reklamę.
      Natomiast trójlustro gorąco odradzam. Archaiczna metoda, nieprzyjemna, zdarzają
      sie przypadki powikłań - mojej mamie dwa razy po operacjach odklejała się świeżo
      przyłożona siatkówka po badaniu trójlustrem. Uważałyśmy, że tak po prostu
      musiało być, ale po czasie pani profesor, która jest szefową towarzystwa
      siatkówkowego wytłumaczyła nam, że często tak sie dzieje właśnie OD trójlustra.
      Najlepsi fachowcy radzą sobie specjalną lampą oraz soczewkami trzymanymi w ręku.
      Leczyłam oczy również w niemieckich szpitalach i tam pewien profesor powiedział,
      że trójlustro pamięta tylko z czasów studiów, a potem już zawsze występowało w
      roli reliktu - był super specem od siatkówek.
      • boziaj Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 20:11
        dzięki za info, choc teraz to nie wiem co zrobię sad
        bo Poradnia, w kt. mi zaproponowali to badanie to jest ponoć najlepsza w mieście
        (poradnia przykliniczna), ha... więc nie bardzo mam sie gdzie udać, zeby wydac
        nawet spora kase na nowoczesne i bezpieczne badanie sad

• dalloway Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 20:33
          a na czym polegało Twoje wstępne badanie?
          zawsze możesz odmówic zgody na trójlustro i zażądać szczegółowego badania dna
          oka w samej lampie
          poza tym może warto w tej przyklinicznej poradni znaleźć po prostu innego
          lekarza - u nas też w AM są tacy, co kochają trójlustro, choć tępi ich za to szefowa

nie ukrywam, że ja jednak mam zaufanie (ogólnie, a nie w 100 %) do placówek
          klinicznych.siatkówka to trudna i kosztowna sprawa, więc chyba prywaciarzom
          bardziej opłaca się inwestować w łatwe zaćmy i korekcje wad wzroku. oczywiście
          nie wykluczam,że są jakies świetne prywatne lecznice, a już na pewno prywatne
          gabinety, ale troszke jestem "na wejściu" sceptyczna
          • boziaj Re: badanie okulistyczne przed porodem 13.04.07, 19:21
            mialam badanie w lampie z soczewką, ale ponoć nie dało sie obejrzeć dobrze
            brzegów siatkowki sad
            • dalloway Re: badanie okulistyczne przed porodem 16.04.07, 09:37
              Pytałam fachowca i dostałam odpowiedź,że to jest niemożliwe, żeby się nie dało,
              chyba że lekarz kompletnie niegramotny. Nie wiem, co Ci poradzić.
              • kiwkaa Re: badanie okulistyczne przed porodem 16.04.07, 11:22
                w zeszlym tygodniu wlasnie mialam takie badanie siatkowki i raczej sie niezgodze
                ze badanie okularem z lusterkami jest archaiczne i nieprzydatne. poczatkowo
                obejrzano mi oczy bez niego i w jednym siatkowka byla bez zarzutu, a w drugim
                stwierdzono zwyrodnienie. po czym nalozono mi okular (w znieczuleniu
                miejscowym-nic nie boli!) i o ile w oku, w ktorym wykryto zmiane rzeczywiscie
                sie ona potwierdzila-byla po prostu duza i widoczna bez okulara, o tyle w drugim
                dopiero wtedy taka zmiane znaleziono. po prostu byla ona zbyt mala zeby ja
                dostrzec bez okulara. malo tego okazalo sie ze jest tam jakas "dziurka" i trzeba
                ja bylo skorygowac laserem (uczucie jakby ktos uciskal na galke oczna-na pewno
                nie jest to wielki bol!). diagnoza-zmiany zwyrodnieniowe siatkowki obu oczu.
                porod moze wzrok pogorszyc, choc nie musi. po konsultacji z gin. decyzja -
                cesarskie ciecie. wole nie ryzykowac. jestem w 22 tygodniu. pozdrawiam
                • dalloway Re: badanie okulistyczne przed porodem 16.04.07, 12:08
                  Ta opowieść dowodzi tylko tego, że lekarz był mało wprawny albo urządzenie lub
                  soczewka zbyt kiepskie, bo powinien sobie poradzić bez trójlustra. A metoda
                  odeszła do lamusa, bo jest zbyt inwazyjna. Ponieważ sama mam fatalną siatkówkę,
                  a jeszcze gorszą moja mama wszelkie lasery, operacje, przykładanie siatkówki
                  gazem, silikonem i inne przyjemności sa dla mnie niemal codziennością. A przy
                  okazji obserwuję jak się to robi za granicą. Byam również w Santa Barbara gdzie
                  jest klinika przodująca na świecie w leczeniu zwyrodnień i opracowywaniu metod
                  zabiegowych. Zapewniam Cię, że nikt tam nie używa trójlustra. Jego zaleta polega
                  głównie na tym, że lekarz widzi wszystko "na talerzu" i nie musi się napracować.
                  Jak napisałam już w paru postach, moja wiedza fachowa o sposobie oceny siatkówek
                  pochodzi od profesor, która szefuje naukowemu towarzystwu okulistów -
                  siatkówkowców. I to, że Ty trafiłaś do marnego lekarza, który poradzil sobie
                  dopiero z trójlustrem jest dla mnie znacznie słabszym argumentem niż to, co mówi
                  owa pani profesor. A ona mówi jednoznacznie, że trójlustro najlepsze jest do
                  uszkadzania oka. I oczywiście nie znaczy to, że tak musi być za każdym razem -
                  tylko że ryzyko jest na tyle duże, że nie warto próbować.

Btw, dziurki się nie koryguje laserem (a w ogóle to nie mogła to być dziurka, bo
                  już byś nie widziała, prawdopodobnie było to zwyrodnienie, które wygląda w
                  powiększeniu nieco podobnie do cienkich rajstop, w których rozchodzą się nitki i
                  robią się "rzadkie", ale jeszcze nie ma oczka), tylko przypala ją laserem tak,
                  by wokół wytworzyły się blizny, które trzymają wszystko w kupie.

Zawsze też podkreslam, że nic nie daje oglądanie oka w ręcznym wzierniku do
                  badania dna oka (taki mały z lampką). To się nadaje tylko do ogólnej oceny
                  tarczy i nerwu wzrokowego, ewentualnie centralnie umieszczonych dużych zmian
                  zwyrodnieniowych siatkówki pomiędzy dokładniejszymi badaniami. W takim wzierniku
                  faktycznie można nie przeoczyć grube sprawy.
                  • kiwkaa Re: badanie okulistyczne przed porodem 16.04.07, 14:28
                    ok, uznaje bo sie na tym nie znam (mimo iz mam wade wzroku od lat wielu to mnie
                    siatkowka nigdy nie interesowala-teraz jest inaczej bo jestem w ciazy) i nie mam
                    tez dostepu do swiatowych klinik okulistycznych. chcialam sie po prostu
                    dowiedziec czy moge bezpiecznie urodzic SN. mnie jak podkreslam zauwazono zmiane
                    z "dziurka" (laser to rzeczywiscie bylo opalanie tej dziurki dookola)dopiero po
                    zalozeniu okulara. przy wysokich wadach a ja taka mam (-9 i - 11) to podobno
                    standard i ciesze sie mi go zalozyli, wade odkryli i "opalili". poki co nic mi
                    sie nie pogorszylo. pozdrawiam
    • kingapp Re: badanie okulistyczne przed porodem 12.04.07, 19:59
      Na co dzień pracuję z lekarzami okulistami, a że mam krótkowzroczność na
      poziomie -6.25 i -4.0 i cały czas jestem pod ich kontrolą, nie miałam
      wykonywanego trójlustra.
      Wystarczy Ci badanie dna oka, oczywiście po uprzednim rozszerzeniu źrenic
      (pilnuj tego, bo paradoksalnie zdarzają się lekarze, którzy tego nie robią!!).
      U mnie okazało się, że mam zmiany zwyrodnieniowe na obwodzie siatkówki, czyli
      teoretycznie te, które predysponują do cięcia. Są jednak na tyle niewielkie, że
      mogę próbować rodzić sn. Jeśli moja córa nie "urośnie" do 3500 g, to pewnie mi
      się to uda (na razie ma 3100, a to już 39 tydz. więc jestem dobrej myśli).

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia! smile
      • ocelot2 mam -10 i -11 13.04.07, 16:31
        hej - a ja mam -10 i -11 i lekarka mi nie zalecila żadnych badań i powiedziała,
        że o sposobie porodu to pogadamy jak będe w 8 m-cu ciązy. Czy to trochę nie za
        późno? Szczerze mówiąc nie mam nic przeciwko sn, ale jeśli jego konsekwencją
        byłoby nawet nie odklejenie siatkowki, a pogorszenie wzroku, to dziękuję.
        Teraz jestem na początku 4 m-ca - iść do swojego prywatnego okulisty, czy
        szukać okulisty w szpitalach, gdzie sa oddizły połoznicze????
        Bede wdzięczna za info
        • boziaj Re: mam -10 i -11 13.04.07, 19:20
          ja właśnie jestem w 8 mcu, to badanie mam mieć w 36 tyg
        • kingapp Re: mam -10 i -11 13.04.07, 19:57
          Niestety pewne ryzyko jest zawsze, ale generalnie ginekolodzy i okuliści
          odchodzą od tego, że wysoka krótkowzroczność jest przeszkodą dla sn (ale to
          pewnie już wiesz).
          Grunt to ta nieszczęsna siatkówka. Jeśli masz zaufanie do swojego okulisty i
          wiesz, że jest dobrym specjalistą, nie jest wg mnie konieczne dodatkowe
          chodzenie po szpitalach. Zawsze jednak możesz się upewnić, porównać opinie
          różnych lekarzy i wyciągnąć wnioski.
          Osobiście proponowałabym Ci konsultację okul. teraz i później rzeczywiście
          ok. 8. miesiąca, kiedy będziesz już w przybliżeniu wiedziała jak duże jest Twoje
          dziecko. To też ma wpływ na przebieg porodu - jeśli np. jesteś drobna, masz
          wąską miednicę, a dziecko będzie duże, nerwy wzrokowe będą bardziej narażone w
          wyniku bólu przy skurczach.
          • ocelot2 Re: mam -10 i -11 - dziękuje za info 16.04.07, 09:25
            dziękismile)
    • ulinka123 Re: badanie okulistyczne przed porodem 13.04.07, 17:32
      Krotkowzrocznosc w zadnym wypadku nie stanowi przeciwskazania do porodu
      naturalnego.
      • boziaj Re: badanie okulistyczne przed porodem 13.04.07, 19:19
        tak, wiem, ale to nie zmienia faktu, ze wole wiedzieć, jak ma sie moja siatkowka
        smile i czy ew. ona nie jest takim przeciwskazaniem
      • chani-nr1 Re: badanie okulistyczne przed porodem 16.04.07, 10:02
        jestem krótkowidzem: -3,5lewe i -1,5 prawe + astygmatyzm. Mój ginekolog
        poradził mi, abym w obecnym stanie - 16tydz. - była pod opieką tez okulista,
        któy będzie miała decydujące zdanei o przebiegu ciąży. Otóż u kobiet w ciąży
        przy krótkowzorczności jest dużo ryzyko, ze w trakcie porodu naturalnego
        (parcia) będzie zbyt duże ciśnienei i może tzw. "odlepić się" soczewka? czy
        rogówka (sorry - z bioli nie byłam nigdy za dobrasmilei te terminy sa mi obcewink),
        co z kolei moze doprowadzic do pogorszenia wady wzroku, a nawet utratu wzroku...
    • sugarxxx Re: badanie okulistyczne przed porodem 23.04.07, 20:15
      A moja okulistka powiedziała, że pierwsze badanie należy wykonać w ciąży jak
      najwcześniej. A to dlatego, że jeżeli znajdzie się jakieś zmiany na siatkówce,
      to można zdążyć odpowiednio wcześnie przed porodem skorygować je laserem.
      Tak właśnie zrobiłam - na szczęście dla mnie okazało się, że mimo dość sporej
      wady wzroku (-6) siatkówkę mam wzorową, więc przynajmniej o poród sn się nie
      muszę martwić.
      • brydka26 Re: badanie okulistyczne przed porodem 23.04.07, 22:35
        Ja mam -6,5 i -8 i wlasnie dlatego zostalam skierowana na badanie siatkowki.
        Przy takiej krotkowzrocznosci jest sie w grupie ryzyka do wystapienia zmian
        siatkowki i wlasnie dlatego trzeba zrobic badanie. Sama krotkowzrocznosc
        rzeczywiscie nie jest zadnym problemem, ale stan siatkowki. Po ogledzinach na
        porzadnym sprzecie za 80 zlotych (poprzednio bylam panstwowo - porazka, pani
        okulistka miala jakis reczny oparacik i nic nie chciala stwierdzic) okazalo
        sie, ze mam jakies zmiany i dla pewnosci powinnam sie pokazac w 30 tygodniu.
        Jesli sie poglebia, to trzeba bedzie przypalic laserem, zeby sie lepiej
        trzymalo, ale wtedy bede mogla rodzic sn. Tak zreszta chce, dlatego draze
        temat. Dodam, ze gdybym od progu oswiadczyla pierwszej okulistce, ze chce
        zaswiadczenie do cc to bym dostala je z marszu. Problem wlasnie polega na tym,
        ze potrzebuje papierka, ze moge rodzic normalnie.
    • boziaj było badanie bez trójlustra :) 09.05.07, 12:51
      jestem po ponownym badaniu, tez w lampie z soczewką, tyle że u innego lekarza i
      okazało się wystarczajace smile
      a siatkówka jest ok, co mnie pociesza, bo w rodzinie sa siatkówkowe problemy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka