Dodaj do ulubionych

Dobry przewodnik po Czechach?

17.04.07, 23:12
Chodzi o sensownie opisane atrakcje kraju, a nie o zaplanowanie za mnie trasy
wycieczki. Z tym sobie sam poradzę, jak będę miał pogląd, CO chcę zobaczyć ;)

Może ktoś coś polecić? O Pascalu nawet nie chcę słyszeć, na Lonely planet mnie
nie stać. Jakieś inne pomysły? ;)
aA
Rd
Obserwuj wątek
    • Gość: zołza Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.skranetcan.pl 18.04.07, 12:49
      Poszukaj w necie, wpisz w googla, na czeskich stronach na pewno coś znajdziesz,
      a potem to juz tylko wybierać...
      • aard Od netu zacząłem 19.04.07, 16:42
        I pewne idee już mam. Natomiast w necie są raczej ogólniki (typu "pojedź do
        Ceskiego Krumlova i zobacz pałac" - potem oczywiście można wejśc na stronę
        pałacu i dalej szukać, ale aż tyle czasu niestety nie mam). A ja bym chciał
        więcej konkretów. No i jeszcze jedno, niestety nie am możliwości zabrać ze sobą
        netu w podróż. Wydruki też nie są najwygodniejszym źrodłem wiedzy.

Pytałem o książkę i bardzo proszę o polecnie książki (jesli ktoś takową zna), a
        nie o "dobre rady". Jak widzisz zresztą (po samym fakcie, ze TU dotarłem mozna
        by się tego domyślić) od netu zacząłem poszukiwania ;)

Pozdraardwiam.
    • Gość: zołza Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.skranetcan.pl 19.04.07, 20:38
      Wiesz co? Czechy znam, wiele mogę polecić i nie wspomagam się drukowanymi
      poradnikami, tylko szukam sama. Jeśli nie masz czasu, to pozotaje ci jaki.ś
      gotowiec, ale to już twoja sprawa. Wynajmij sobie przewodnika, a nie wybrzydzaj
      na forum. Chciałam pomóc, a tak, to... pocałuj mnie w nos!
      • aard w takim razie 19.04.07, 23:32
        nie bardzo rozumiem, dlaczego się tutaj odezwałaś, skoro piszesz nie na temat.
        Całuję w nos i nie oczekuję odpowiedzi ;)
        • Gość: artemizja54 Re: w takim razie IP: *.minrol.gov.pl 20.04.07, 13:24
          Jedyny przewodnik jaki jest względnie dobry (ale trochę za mało)to Czechy i
          Praga wydanie NationalGeografic. Proponujęjednak np. tak jak ja to robię:
          wybieram miasto najbliższe granicy po stronie czeskiej i idę do Informacni
          Centrum. Tam mają dobre mapy i foldery (najczęściej za darmo) i tak do
          następnych miast i miasteczek.Ze swojej strony proponuję mało znaną i
          odwiedzaną przez Polaków Czeską Szwajcarię (www.ceskesvycarsko.cz. Skały, a
          szczególnie naturalny kamienny(skałowy) most Pravcicka Brana z zameczkiem chyba
          Orle Gniazdo są rewelacyjne. Powodzenia. Rusz się pierwszy raz, a będziesz
          stale wracał do Czech.Poza tym jeśli jesteś piwoszem, szukaj w małych
          miasteczkach rodzinnych małych browarków.Chcesz wiedzieć więcej - podaj maila
          • aard Dzięki za merytoryczną odpowiedź :) 21.04.07, 00:26
            A teraz do rzeczy ;)

Gość portalu: artemizja54 napisał(a):

> Jedyny przewodnik jaki jest względnie dobry (ale trochę za mało)to Czechy i
            > Praga wydanie NationalGeografic.

Dziś na niego trafiłem w księgarni i od razu zwrócił moją uwagę, ale nmie miałem
            czasu się wczytać. Tym bardziej chętnie go przejrzę i ewentualnie kupię, skoro
            "relatywnie" polecasz ;)

Proponuję jednak np. tak jak ja to robię:
            > wybieram miasto najbliższe granicy po stronie czeskiej i idę do Informacni
            > Centrum. Tam mają dobre mapy i foldery (najczęściej za darmo) i tak do
            > następnych miast i miasteczek.

Dobra myśl. Aczkolwiek do tego trzeba już mieć w głowie choćby zarys trasy, a ja
            przewodnik potrzebuję po pierwsze po to, żeby taki zarys sobie stworzyć ;)

Ze swojej strony proponuję mało znaną i
            > odwiedzaną przez Polaków Czeską Szwajcarię (www.ceskesvycarsko.cz. Skały, a
            > szczególnie naturalny kamienny(skałowy) most Pravcicka Brana z zameczkiem
            chyba Orle Gniazdo są rewelacyjne.

Tak się dość przypadkowo składa, że właśnie od okolic Decina mamy zacząć. Dzięki :)
            Aczkolwiek jeśli chodzi o skały, to zawsze mam ambiwalentny stosunek, jeśli mam
            tam jechać w innym celu niż wspinaczka, a tym razem jedziemy na rower... Zawsze
            się boję, że najdzie mnie na wspin, a nie będę miał przy sobie sprzętu ;)

Powodzenia. Rusz się pierwszy raz, a będziesz
            > stale wracał do Czech.

Hehe. To fajnie zabrzmiało ;)
            Ale spoko, mój pierwszy raz już dość dawno za mną. W Czechach też. Na teraz po
            prostu szukałem nieodległego a ciekawego miejsca na jakieś 1.000 km rowerem w
            dwa tygodnie.
            No i z tym wracaniem to też nie do końca tak - staram się nie bywać w tych
            samych miejscach wiele razy - tyle świata i i nnych ciekawych miejsc do
            zwiedzenia...
            Póki co byłem tu:
            www.mojewyprawy.spec.pl

Poza tym jeśli jesteś piwoszem, szukaj w małych
            > miasteczkach rodzinnych małych browarków.Chcesz wiedzieć więcej - podaj maila

Piwoszem nie jestem. Ale z rady skorzystam i raz czy dwa skosztuję :)
            A mail aard@gazeta.pl
            Jeśli masz coś ciekawego do podesłania, to chętnie :)

Dzięki za ciekawe rady :)
            aA
            Rd
            • bah77 Re: Głównie Czechy... 21.04.07, 14:36
              > W Czechach też. Na teraz po prostu szukałem nieodległego a ciekawego miejsca
              > na jakieś 1.000 km rowerem w dwa tygodnie.

Aard, proponuję Ci więc taką trasę:

Szwajcaria Saksońska - Szwajcaria Cz. - Karlowe Wary - Loket - Kynśperk
              n./Ohri - wulkany Soos - Franciszkowe Łaźnie - Dolina Doubravy - Mariańskie
              Łaźnie - Szumawski P.N. - Ć. Krumlov - Hluboka n./ Vltavou - Pisek - Zvikov -
              Tabor - Jićin - Czeski Raj - Adrspasske i Teplicke Skaly...

Używam głównie "Pascala" i dokładnych map turystycznych.

Pozdrawiam

bah77
              • aard Re: Głównie Czechy... 22.04.07, 12:35
                To jest niesamowite, bo ja - właściwie nie znając Czech - sam wykombinowałem
                bardzo podobną trasę (wyłącznie na podstawie przeczytania tego, co piszą na
                Onet.Podróże i LonelyPlanet.com)! Szósty zmysł? ;)
                U mnie nie było Saksońskiej Szwajcarii, a z Cz. Budejowic chcemy dojechać
                pociągiem do Pragi, a dalej uderzyć do Jicina i po Czeskim raju skręcić znowu na
                wschód, do Hradca Kralove. Stamtąd być może znów pociągiem do Brna i końcówka po
                Morawach z uwzględnieniem skansenu wołoskiego w Rożnovie pod Radhostem :)

A czemu piszesz o Pisku i Taborze? Czy tylko, żeby zasygnalizować trasę czy też
                konkretnie w tych miastach lub okolicy jest coś ciekawego do obejrzenia?

No i jeszcze wskaż mi, proszę, jakieś miasto/ miasteczko w bezpośrednim
                sąsiedztwie Doliny Doubravy, bo nie mogę skubanej zlokalizować na mapie ;)

Dzięki wielkie!
                aA
                Rd

PS. Chyba jednak kupię Pascala - przejrzałem wszystkie dostepne i jest on - mimo
                że kiepski - i tak najlepszy...
                • bah77 Re: Głównie Czechy... 22.04.07, 23:33
                  > A czemu piszesz o Pisku...

Oczywiście, nieprzypadkowo.

Pisek to bowiem urocze miasteczko z najstarszym kamiennym mostem w Czechach:

www.icpisek.cz/docs/cz/fotogalerie.xml

> i Taborze?

Niezwykła historia tego miasta staje się bardziej zrozumiała podczas spacerów
                  po niesamowicie krętych uliczkach Taboru, który szpeci tylko jarmark,
                  odbywający się na zabytkowym rynku.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Tabor%2CCzech_Republic.jpg

> Dolina Doubravy...

Jest k./ wsi Doubrava (koło Chebu), w której jest m.in. ten skansen:

www.vitejte.cz/objekt.php?oid=1851&j=en

www.mapachebska.cz/cyklotrasyde/2129.htm

Pozdrawiam

bah77
            • Gość: artemizja54 Re: Dzięki za merytoryczną odpowiedź :) IP: *.minrol.gov.pl 23.04.07, 14:10
              Ja też nie bywam nigdy w tym samym miejscu, no chyba, że po 20 latach. Myślałam
              ogólnie o całych Czechach. Na dalekie kraje mnie nie stać i zdrowie mi nie
              pozwala. Po powrocie z Czech, czekam na opis na podanej stronie. S pozdravem
    • Gość: zołza Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.skranetcan.pl 21.04.07, 11:53
      Jezuuuu, trzeba było od razu mówić ktoś ty; i to towarzystwo wzajemnej
      adoracji,ble!
      • aard Hehe, niezłe, zołzo, niezłe :) 21.04.07, 17:51
        Pozdrów Zbigniewa Ziobrę i Jarosława Kaczyńskiego! :D
        • premier.kaczynski Re: Hehe, niezłe, zołzo, niezłe :) 21.04.07, 17:54
          Sam się pozdrów wykształciuchu!
    • pinezka01 Re: Dobry przewodnik po Czechach? 22.04.07, 16:42
      Mogę polecić przewodnik ze skromną oprawą graficzną ale ciekawy wydawnictwa
      Bezdroża "Czechy. Gospoda pełna humoru."

No a jeśli chodzi o samą Pragę to polecam nieskromnie stronę:
      www.pinezka.strefa.pl/ . Pozdrawiam:))
      • Gość: Acha Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.4web.pl 05.05.07, 20:58
        Masz rację, to chyba najlepszy przewodnik po Czechach!
    • Gość: Honzas Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.70.139.127.adsl.nextra.cz 23.04.07, 13:59
      Jestli rozumis cesky, podisej se tady www.vyletnik.cz/turisticke-oblasti/
    • Gość: Ana Re: Dobry przewodnik po Czechach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:50
      A ja mam przewodnik Bezdrozy po polnocnych Czechach, na razie tylko
      przejrzalam, ale mam zaufanie do tego wydawnictwa.
    • usmiecham-sie Re: Dobry przewodnik po Czechach? 10.08.07, 08:45
      "praga" z serii dookola swiata wyd. pascal - rewelacja. slyszalam, ze dobre sa tez przewodniki z globtrottera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka