jennifer1 05.06.03, 08:54 Proszę o przepisy na jakieś pyszne ciasto z truskawkami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sandra Re: pyszne ciasto z truskawkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 09:42 Ja też proszę! Takie ciasto łatwe, pyszne i przyjemne :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 tarta z truskawkami 05.06.03, 09:56 Spód: 120 g masła czubata szklanka mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka (nie wyrzucać białek!) Masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać żółtka i utrzeć razem. Dodać po kolei cukier, sól i mąkę i wszystko razem wyrobić. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik rozgrzać do 220C. Ciasto wyłożyc na tortownicę o średnicy max. 20 cm. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 12-13 minut. Powinno się upiec na złoty kolor. W międzyczasie umyć, obrać i osuszyć ręcznikiem papierowym truskawki. Ubić pianę z białek i dodać z 5 czubatych łyżek cukruu pudru; delikatnie wymieszać. Truskawki oprószyć lekko mąką. Wyjąć spód z piekarnika. Ułożyc truskawki. Wyłożyc piankę z białek i cukru pudru i włożyć z powrotem do piekarnika na parę minut. Pilnować, żeby się wierzch nie przypalił. Można takie ciasto zjadać od razu na ciepło z lodami waniliowymi albo samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygaro Re: tarta z truskawkami IP: *.kat.cdp.pl 08.06.03, 07:37 Witam. Dziękuje za przepis.Żona posypała go płatkami migdałów-było super. Z poważaniem. Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: tarta z truskawkami IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 11:13 Bardzo dziękuję za ten prosty ale jakże pyszny przepis. Wykorzystałam go wczoraj.Podałam je z lodami. Wspaniale udała się beza na wierzchu. Goście byli zachwyceni, a robiłam je w trakcie przyjęcia (chciaż ciasto zrobiłam wcześniej i trzymałam w lodówce), więc można sobie wyobrazić, że nie jest zbyt pracochłonne a efekt znacznie przekracza wysiłek. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Do cygara i ursi 09.06.03, 14:40 Cieszę się, że ciasto smakowało :-) Nauczyłam się go robić od mamy - to był żelazny punkt programu na każdy Dzień Dziecka. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: pyszne ciasto z truskawkami? IP: *.tele2.pl 05.06.03, 10:39 jak byk na portalu GW: www2.gazeta.pl/czasopisma/1,42469,1461783.html Odpowiedz Link Zgłoś
gryfinka Re: pyszne ciasto z truskawkami? 05.06.03, 18:04 Piaskowe:) 25 dag masła 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 torebka budyniu smietankowego 3 jaja 2 łyzeczki proszku do pieczenia truskawki,/ ew. rabarbar pokrojony w kawałki, sliwki, wisnie, porzeczki, agrest/ Masło utrzec z cukrem na jednolita masę, dodawać po jednym jaju. Gdy masa będzie gładka, wsypać proszek, budyń i mąkę. Ciasto podzielic na dwie częsci. Jedna częscią wyłożyc do tortownicy, pokryc owocami i drugą częscią ciasta. Piec ok.50 min. w tem. 160-180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: pyszne ciasto z truskawkami? 06.06.03, 15:21 Dzięki serdeczne za wszystkie przepisy, coś mi się uda z tego wykombinować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: pyszne ciasto z truskawkami? IP: *.daminet.pl 06.06.03, 22:45 1kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki maki lyzeczka proszku do pieczenia 4 jajka stopic margaryne i wystudzic ubic piane z 4 bialek,w trakcie ubijania dodac cukier na koncu 4 zoltka. mase delikatnie mieszamy z maka i proszkiem do pieczenia. dodac tluszcz i ponownie wymieszac. ciasto wylac na blache na ciescie ulozyc gesto truskawki lub inne owoce piec w umiarkowaniegoracym piekarniku na jasno zloty kolor. posypac cukrem pudrem Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines pyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia i łatwe! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 16:20 "Ptasie mleczko" z truskawkami Składniki: biszkopty, 3 galaretki truskawkowe, truskawki (2 szklanki), mleko skondensowane niesłodzone(0.5 litra) 2 galaretki rozrabiamy w 0.5 litra gorącej wody, studzimy, dodajemy mleko skondensowane, czekamy aż zacznie tężeć. Gdy gęstnieje od czasu do czasu trochę utrzepujemy trzepaczką. Gdy masa nadaje się do przelania na biszkopty, dodajemy szklankę pokrojonych na ćwiartki truskawek, masę wylewamy na warstwę biszkoptów. Wkładamy do lodówki. Gdy warstwa nieco się zetnie, układamy na niej pozostałe całe truskawki i zalewamy tężejącą galaretką (zrobioną konwencjonalnie). Wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie jest gotowe. Polecam wersję z brzoskwiniami z puszki z galaretką brzoskwiniową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kemi Re: pyszne ciasto z truskawkami? IP: *.traco.pl / 192.168.2.* 10.06.03, 18:19 Gość portalu: marianna napisał(a): > 1kostka margaryny > 1 szklanka cukru > 2 szklanki maki > lyzeczka proszku do pieczenia > 4 jajka > > stopic margaryne i wystudzic > ubic piane z 4 bialek,w trakcie ubijania dodac cukier na koncu 4 zoltka. > mase delikatnie mieszamy z maka i proszkiem do pieczenia. > dodac tluszcz i ponownie wymieszac. > ciasto wylac na blache > na ciescie ulozyc gesto truskawki lub inne owoce > piec w umiarkowaniegoracym piekarniku na jasno zloty kolor. > posypac cukrem pudrem > Smacznego Hej super przepis wlasnie takiego szukałam :) tylko mam pytanko na jak duzej formie mam je upiec??? ;) POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: pyszne ciasto z truskawkami? IP: *.daminet.pl 10.06.03, 23:02 Gość portalu: Kemi napisał(a): > Gość portalu: marianna napisał(a): > > > 1kostka margaryny > > 1 szklanka cukru > > 2 szklanki maki > > lyzeczka proszku do pieczenia > > 4 jajka > > > > stopic margaryne i wystudzic > > ubic piane z 4 bialek,w trakcie ubijania dodac cukier na koncu 4 zoltka. > > mase delikatnie mieszamy z maka i proszkiem do pieczenia. > > dodac tluszcz i ponownie wymieszac. > > ciasto wylac na blache > > na ciescie ulozyc gesto truskawki lub inne owoce > > piec w umiarkowaniegoracym piekarniku na jasno zloty kolor. > > posypac cukrem pudrem > > > Smacznego > > Hej super przepis wlasnie takiego szukałam :) tylko mam pytanko na jak duzej > formie mam je upiec??? ;) > POzdrawiam witam.ja pieke w formie troche krotszej od tych standartowych. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Piaskowe 11.06.03, 09:52 Zrobiłam je wczoraj z truskawkami i jest przepyszne! :) Nie można tylko żałować owoców. Odpowiedz Link Zgłoś