Dodaj do ulubionych

Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!!

09.06.03, 09:39
Szanowni Panowie!!! Ponieważ kazdy z Was jest na pewno lepszym ekspertem w
sprawach samochodów niż ja chciałam Was bardzo prosić o radę (a Pana Eksperta
z Auto+ przede wszystkim). Jeśli jest tu też jakaś Pani znająca się na rzeczy
to oczywiście też proszę o radę.
Zamierzam kupić Peugeota 307 kombi (silnik 1,6 wersja XR) i chciałabym
abyście podzielili sie ze mną Waszymi spostrzeżeniami odnośnie jego jakości.
Chodzi mo o to czy jest to samochód o opinii niezawodnego (podobno np. opinię
taką mają Fordy) i jak jego zawieszenie (podobno dość delikatne) wyrzymuje
polskie drogi (dziurawe jak szwajcarski ser). Czy według Was jest to samochód
godny polecenia? Czy serwis jest drogi i jak oceniacie jego jakość? Mnóstwo
innych pytań krąży mi jeszcze po głowie, więc w skrócie: Co sądzicie w ogóle
o takim samochodzie i jak go oceniacie w porównaniu z innymi w tej samej
klasie (np. Ford Focus)?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź bo decyzję musze podjąć jak najszybciej.
Obserwuj wątek
    • darkle Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 09.06.03, 12:32
      Chciałbym sprostować że fordy tak jak i auta francuskie nie mają najlepszej
      opini. W kwestii silnika to raczej nie słyszałem aby narzekano na peugoty
      bardziej niż na inne auta. Zawsze jest jakiś plus i minus. Nie wiem jak do
      francuzów ale np. do forda częsci są drogie, np. w porównaniu z oplem. Jeśli
      chodzi op zawieszenie to raczej nie ma samochodu, który wytrzymywał by z
      powodzeniem polskie drogi. Co prawda citroen miał kiedyś slogan: "polubisz
      każdą drogę" ale chyba sami nie wierzyli w prawdziwość swojego hasła bo swoją
      fabrykę zamiast w Polsce wybudowali na Słowacji. Na koniec moje prywatne
      zdanie: ja nigdy nie kupiłbym auta francuskiego, peugota, renault, czy
      citroena, ze względu na opinie ich usterkowość, a także z tego względu że może
      poza kilkoma wyjątkami mi się nie podobają. Przypominają mi fiaty które są po
      prostu samochodową tandetą. osobiście polecam samochody japońskie (mazda,
      toyota, honda, nissan) czy niemieckie. Sam posiadam opla vectrę, ale z własnego
      doświadczenia wiem, że najmniej awaryjne i wytrzymałe są sam. japońskie, przy
      czym nie są drogie. Poza tym samochody francuskie takie jak peugeot 307 mają
      duzą utratę wartości po kilku latach eksploatacji. Sumując za te pieniądze
      można sobie wybrać dużo lepszy samochód, który będzie oferował coś więcej niż
      atrakcyjny dla kobiet wygląd.
      • vatseq Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 19.06.04, 16:04
        Jeśli chodzi o francuskie auta, to od zawsze miały opinię gorszych od
        niemieckich - chyba Goebbels się cieszy, bo to zasługa propagandy jedynie
        (szczególnie na Śląsku :-) ).
        Silniki francuskie są chyba lepsze od niemieckich. Wiem, że narażam się tu, ale
        czy znacie program 4x4? Widzieliście te jeże, które mają maski pgazowe? To
        reklama Mercedesa, który 'wymyślił' katalizator do diesli, by spełnić normy
        kalifornijskie. W tym czasie Peugeot sprzedawał auta z dieslem bez katalizatora
        i nie miał problemów z normami spalin. Zastanówcie się więc co to oznacza! I
        popatrzcie na rurę wydechową Opla, VW lub Mercedesa z dieslem podczas
        gwałtownego przyspieszania. Wnioski wyciągnąć nie problem.

Zawieszenie we frnacuzach wcale nie jest najgorsze - mój szef jeżdżący bardzo
        agresywnie (zerojedynkowo) na 406 zrobił ok. 200 000 km - żadnyc problemów z
        zawieszeniem. Widziałem natomiast zawieszenie (wahacze tylne) skorodowane na
        głebokość ok. 2-3 mm w dwuletnim Audi 6. Gdybym sam nie widział, nie uwierzyłbym.

Co do ceny części i serwisu: wg rankingów w prasie moto najtańszy serwis w Pl ma
        Opel i Peugeot, a zachwalane tu japończyki są na końcu listy!

Co do 307, to nie bałbym się o zawieszenie czy silnik. Teść mój ma właśnie
        silnik 1.6 w 307-ce - żadnych problemów. Przeglądy co 30 000 km (Peugeot
        pierwszy wprowadził takie okresy międzyprzeglądowe - to o czymś świadczy
        również. Skrzynia biegów w 307 jest znacznie bardziej precyzyjna niż w 406,
        byłem pozytywnie zaskoczony.

vatseq
        • irekb7 Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 13.07.04, 10:14
          Ostatnio widziałem na prostej i równej drodze VW POLO (niezbyt starego '95?) z urwanym przednim zawieszeniem
    • marcin.klonowski Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 10.06.03, 12:49
      Peugeot 307 to bardzo ładne i praktyczne auto. Ma na prawdę niezliczoną ilość
      zalet, ale i jedną podstawową wadę. Według tego co się o nim słyszy - sypie się
      jak przysłowiowa choinka na Trzech Króli. Niestety z progduktami tej firmy jest
      tak, że wymagają one kilku lat na dopracowanie wszelkich wad i potem okazuje
      się, że fabryka zaczyna produkować całkiem niezłe i bezawaryjne samochody. Tak
      było z modelem 206, który na początku miał problemy, ale z czasem je usunięto.
      Niestety 307 jest gdzieś na poczatku tej drogi i zapewne Focus będzie mniej
      awaryjny. Ale za rok, dwa...
      Za tydzień wybieram się takim autem (307 1.6 kombi) w podróż po Europie to może
      po przyjeździe będę mógł powiedzieć nieco więcej. Mam nadzieję, że tylko
      dobrych wiadomości na jego temat.
      • twojtasiak Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 14.06.03, 07:17
        Peugota 307 ma dwoch moich znajomych i dochodze do wniosku po rozmowach z nimi
        ze wszystko zależy jaki egzemplarz sie trafi. Ten ktory kupil wczesniej auto
        (jakiś rok z hakiem) nie ma z nim wiekszych problemów nie liczac wkurzajacej
        awarii elektroniki ale po wizycie w serwisie juz ok. natomiast drugi ma 307
        kolo 6 miesiecy i ciągle cos nawala juz naprawiali skrzynie biegow, abs, drzwi
        i rózne duperele jak regulacja fotela. facetowi o 60% siwych włosów przybyło
        POZdrawiam i osobiście nie polecam bo nigdy nie wiadomo co sie za "cudo" trafi
        choć wygląd ma zachęcający. Chociaz możliwe że z innymi autami tej klasy jest
        podobnie najlepij wstrzymaj sie i poczekaj na opinie samych posiadaczy tego
        auta.
        • vatseq Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 19.06.04, 16:19
          Wnioskowanie na podstawie pojedynczych egzemplarzy zawsze jest obarczone duzym
          błedem statystycznym, to oczywiste. Jeśli się jednak opiera na opiniach
          kreowanych przez prasę, to jeszcze gorzej - zawsze jest ona stronnicza.
          Wszelkiej maści testy w ukazujących się u nas gazetach zawsze wygrywaja auta
          niemiecki, ale wystarczy spojrzeć na stopkę redakcyjną i wszystko staje sie jasne.

Ja tez mogę przytoczyć jednostkowy przypadek VW Transportera, któremu na
          gładkiej, asfaltowej drodze wyleciała tylna szyba z klapy bagażowej. I co?
          Wszystkie VW tak mają? Nieuprawniony wniosek!

Sprawdźcie, jeśli możecie, opinie uzytkowników szwajcarskich, z kraju, który nie
          produkuje masowo samochodów, a sympatie narodowościowe mogą być różne: od
          prowłoskich, przez profrancuskie do proniemieckich. Szwajcarzy robili kiedyś
          ankietę uzytkowników, a nie pismaków i fachowców. Wyniki były, jako
          interesujące, a nie były to juz opinie typu "mój kolega ma i narzeka".

vatseq
      • slaw_r Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 30.07.03, 10:12
        marcin.klonowski napisał:
        > Za tydzień wybieram się takim autem (307 1.6 kombi) w
        podróż po Europie to może
        >
        > po przyjeździe będę mógł powiedzieć nieco więcej.

Oczekujemy na informacje. Jak spisal sie P307

Slawek
    • lodowa86 Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 18.06.04, 23:41
      Witam. Jestem praktykantem w serwisie Peugeot i naprawiam te autka :] Jesli
      chodzi o zawieszenie to rzadko ale zmienia się łączniki stabilizatora i bardzo
      rzadko ale naprawde bardzo. Do tego dochodzi smarowanie stabilizatora, który
      lubi sobie poskrzypieć. Silniki są naprawde dobre i trwałe. Nie robi się w nich
      praktycznie nic oprócz podstawowych rzeczy czyli: wymiana oleju, klocków,
      tarcz, filtrów itp... Jest wygodne w środku i funkcjonalne ma dużo schowków i w
      miare mało pali ale... Zawsze jest ale. Częsći do tego autka i do tego obsługa
      w ASO to naprwdę droga impreza. Przykładowo klocki przód kosztują prawie 300zł
      a dotego robocizna, tarcze jakieś 650 zł + robocizna. Ostatnio zauważam że w
      serwisie w którm mam praktyki większość klientów oddaje tarcze do toczenia bo
      jest to koszt zaledwie 250 zł. Więc różnica jest ogromna. Jeśli chodzi o haulce
      to jest to jedna z lepszych konstrukcji jaką widziałem, ponieważ przy każdej
      zmianie klocków zmienia się blaszki pod nimi i to powoduje że hamulec niema
      prawa się zapiec i działą rewelacyjnie. Moge tylko dodać że samochody te
      świetnie sprawdzają się z turbo doładowanym silnikiem diesla. Pomogłem tyle ile
      mogłem. Pozdrawiam.
      • myszoslon Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 07.07.04, 16:46
        Miałem przez kilka lat Mitsubishi Colt i musze przyznac, że sa to auta
        niesamowicie zywotne. Silnik 270 tys przebiegu i chodził jak zegarek,
        zawieszeni sypało sie ze względu na niskie opony 1950/50/15 ale wymiana w
        normalnym ludzkim warsztacie w Warszawie to nie był specjalnie duzy wydatek.
        Części dobre i tanie mozna kupic w Japan Car - cenowo bardzo przyzwoicie. Może
        japończykli nie sa najpiekniejszymi autami ale co do ich solidności i jakości
        wykonania nie ma zastrzezeń. Szlifowanie tarcz o jakim pisął Pan serwisant za
        250 zł to lekka przesada - taką sama operację na takiej samej jak sądze
        maszynie zrobi dowolny warsztat za 100-150 zł. Klocki może wymienić Pan Henio z
        sąsiedztwa a kupic je mozna w dowolnej hurtowni za znacznie mniejsze pieniądze.

Ogólnie szczerze polecam auta japońskie i w klasie o która Pani pyta jest także
        Toyota Corolla a z lepszym wyposażeniem będzie Pani miała tańsze i trwalsze
        auto.
    • vatseq Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 22.06.04, 12:33
      Jest jeszcze jedna sprawa, którą warto wziąć pod uwagę kupując nowe auto:
      większość z nas wozi ze sobą dzieci. Sprawdźmy, w jakich warunkach przyjdzie im
      jeździć, czy tylna kanapa jest wygodna i czy pociechy wytrzymają na niej wyjazd
      na wakacje nad morze? Czy tapicerka ma grubość opłatka, czy układ oparcia nie
      spowoduje przypadkiem bólu pleców po 50 km. Naprawdę warto o to zadbać!

vatseq
    • jashm Re: Peugeot 307 kombi - doradźcie laikowi!!!!! 29.06.04, 13:09
      Witam!
      Mam 307 1.6 XS kombi od 10 m-cy /24500km/. Odpukać w niemalowane, do tej pory
      pełna satysfakcja, praktycznie żadnych problemów. Cudów nie ma na niektórych
      dziurach nieco trzeszczy tu, czy tam. Zawieszenie i siedzenia, jak na Francuza,
      twarde z dobrym trzymaniem bocznym. Jest to już mój kolejny samochód
      wcześniej były Fiesta, 306SL, Corsa i Mondeo, żaden się tego trzeszczenia na
      warszawskich dziurach nie ustrzegł, no może poza Corsą, którą sprzedałem po 40
      tyś km, bo ciągle się w niej coś psuło. Z ww wymienionych marek wg mojej opinii
      Peugeot i tak ma najtańszy serwis. Mondeo sprowadziłem z Holandii, miało
      47tyśkm, serwisowałem poza ASO, żeby nie zbankrutować, auto dość wytrzymałe,
      ale po 100tyś km zaczęło siadać zawieszenie, wahacze, łożysko, amortyzatory.
      pozdrawiam, opla chyba już nie kupię, choć Zafira mi się podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka