Dodaj do ulubionych

jak nie stracic pokarmu:(:(:(

12.07.07, 09:51
hej dziewczyny
mam poważny problem gdzieś załapałam kleszcza ( nie włócząc sie po lasach ani
parkach)wyciągnełam go i myślałam ze po wszystkim niestety miejsce ukońszenia
mocno sie zaczerwieniło. byłam dzis u lekarza i dostałam wór leków.
musze odstawic maleństwo na 10 dni od piersi powiedzcie mi co robic zeby przez
ten czas nie stracic mleka. Zuzia ma 7 miesiecy i jej głównym pokarmem jest
moj pokarm.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 10:00
      Hej,

Być może wcale nie musisz odstawiać, szczególnie już dużego dziecka.
      Napisz jakie to leki, a ja postaram się sprawdzić w źródłach dot. laktacji.
      Bo bardzo wiele lekow można brać przy karmieniu, choc lekarze o tym często nie
      wiedzą (a na ulotkach także piszą że nie można, tak na wszelki wypadek). I cały
      czas sa takie sytuacje, że lekarze każe odstawiać, a okazuje się, że jakiś lek
      jest np. całkiem dozwolony przez Swiatową Organizację Zdrowai czy inne ciała
      klasyfikujące leki w karmieniu piersią. (Oczywiście nie zawsze)

Jeszcze wypowiedz eksperta forum Karmienie piersią, p. Moniki Staszewskiej
      ogólnie o lekach:

"Leksykony leków nie są jednak pewnym źródłem informacji o stosowaniu leków w
      okresie karmienia. Raczej dobrze jest wspomóc się wykazem Biura Informacji o
      Lekach USCD/ Wellstart Int. w Polsce opracowywanym przez Komitet
      Upowszechniania Karmienie Piersią.
      Dodam tylko, ze lista leków przeciwwskazanych jest
      stosunkowo krótka. Za to bezpiecznych czy najbezpieczniejszych stale się
      wydłuża. Dlatego też warto w wątpliwych sytuacjach kontaktować się ze specami
      od laktacji, bo oni zwykle mają najświeższe informacje lekowe. Czasami jest
      oczywiście potrzebne dodatkowe działanie polegające głównie na dopasowaniu pór
      karmienia i przyjmowania leków tak, żeby jak najmniejsze były szanse na kontakt
      dziecka z mlekiem w czasie najwyższego stężenia leku we krwi mamy. Ale na
      szczęście coraz rzadziej leczenie oznacza odstawienie od piersi.
      pozdrawiam :) monika Staszewska"
    • kocik1980 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 11:35
      unidox solutab - tak zazywa sie antybiotyk,poza tym zyrtek i masc elocom bardzo
      prosze o odpowiedz i z góry dziekuje
      • anella Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 11:38
        przy unidoxie nie można karmić piersią ,to wiem ,przenika do mleka
      • kaeira Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 13:55
        Zyrtec (cetyryzyna)jest całkiem dozwolony.
        Elocom (mometazon)- najprawdopodobniej bezpieczny
        Unidox (doxycyklina z grupy tetracyklin) - krótkie użycie jest dozwolone (tz.
        nie całymi miesiącami czy tygodniami ale np. 7-14 dni) Więcej info poniżej.

Przy tym wieku dziecka chyba bardziej bałabym się nie o laktacje, ale
        późniejszej odmowy piersi. I osobiście raczej bym karmila, a najwyżej
        zredukowała karmienie, żeby dziecko o piersi nie zapomniało.

Co do odciągania, każda kobieta inaczej reaguje na laktator. Sa tez takie,
        ktorym prawie nic nie leci, bywa, że laktacja może się zaburzyć mimo regularnego
        odciągania

Zachęcam do skonsultowania sie z ekspertem forrm Karmienie piersią p. Moniką
        Staszewską. Oto info:
        W sprawach naglących można się do niej zwracać telefonicznie, dzwoniąc pod numer
        pogotowia laktacyjnego "Dziecka": (0-22) 555 31 10, w poniedziałki, wtorki,
        czwartki i piątki od 9.00 do 14.00, a w środy od 12.00 do 17.00.

Doxycyklina to antybiotyk z grupy tetracyklin. Kiedyś się uważało, że ich brac
        nie można, natomiast teraz większość zrodel twierdzi, ze można je zażywać,
        ale nie regularnie, nie długotrwale, i nie wielokrotnie podczas
        trwania karmienia.

Poniżej wklejam źródła o doxycyklinie (głównie w jez, angielskim) ze skrotem po
        polsku)

Strona Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią:
        "Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała, że tetracykliny mogą być stosowane w
        czasie karmienia piersią."
        www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=120#tetracykliny
        .
        Strona Uniwersytetu Cincinnati, wypowiedz profesor pediatrii szpitala
        dziecięcego Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, czlonek Ameryk.
        Akademii Pediatrii:
        "Przy krótkim stosowaniu doxycykiliny, np. kilka tygodni, można karmić.
        Długotrwale użycie (np. kilka miesięcy) może teoretycznie spowodować zażółcenie
        zębów i spowolnienie rozwoju kości. Jednak nie ma faktycznych doniesień o
        takich przypadkach."
        www.netwellness.org/question.cfm/38619.htm
        .
        LactMed (rządowa amerykańska baza danych na temat leków w karmieniu piersią):
        Tetracykliny - krotkotrwale uzycie jest dozwolone. Może spowodowac grzybice,
        zaburzenia trawienia u dziecka. (jak wszelkie antybiotyki)
        toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~vtiES0:1
        .
        Strona angielskiej sluzby zdrowia NHS
        Tetracykliny – krotkorwale uzycie, np. tydzień, dozwolone pod kontrolą lekarza.
        www.ukmicentral.nhs.uk/drugpreg/qrg_p1.htm
        .
        Światowa Organizacja Zdrowia:
        Tetracykliny: można karmić, choć lepiej stosować inne leki jeżeli jest to
        możliwe.
        www.who.int/child-adolescent-health/New_Publications/NUTRITION/BF_Maternal_Medication.pdf

PS Wiele leków przenika do mleka i to samo z siebie jeszcze nic znaczy, bo to są
        zwykle maleńkie ilości nie mające koniecznie wplywu na dziecko.
    • monikaa13 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 11:39
      jak napewno nie mozesz karmic sciagaj, sciagaj, sciagaj
    • mama_frania Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 12:09
      Ściągaj mleko- to jedyny sposób, a poza tym nie podawaj dziecku butelki bo nie
      będzie potem chciało piersi (rozleniwi się). Ja kiedy synek nie chciał ssać
      piersi karmiłam go ze strzykawki ściągniętym pokarmem- wychodziło super. Mleko
      można tez podawać kieliszkiem albo może z kubka niekapka. Pozdrawiam
      • reninka72 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 18:30
        > Ściągaj mleko- to jedyny sposób, a poza tym nie podawaj dziecku butelki bo nie
        > będzie potem chciało piersi (rozleniwi się).

Nie wiem skad sie biora takie teorie, szczegolnie w odniesieniu do 7 miesieczniaka.
        Dziecko ssie piers nie tylko dlatego zeby sie najesc ale takze zeby zaspokoic
        swoje potrzeby emocjonalne, bliskosci z matka itp. Ja praktycznie od urodzenia
        dokarmiam a praktycznie karmie, moja corcie butelka z odciagnietym mlekiem, bo
        byly i nadal sa ogromne problemy ze ssaniem. Corcia ma prawie 5 miesiecy, w
        dalszym ciagu uwielbia piers. Jesli jestem zajeta i czasem dluzej nie daje
        piersi (i tak dostaje butle), "obraza sie" na pare karmien ale zawsze udaje nam
        sie w koncu pogodzc. Mysle, ze jesli matka jest zdeterminowana, zeby karmic
        piersia, wprowadzenie butelki nie powinno zaszkodzic.
        A co do oryginalnego pytania. Byc moze mozesz odciagac pokarm po wzieciu
        antybiotyku lub odczekac kilka godzin i dopiero wtedy dac piers. Ja rowniez
        bylam na jakims "zakazanym" antybiotyku przy karmieniu, niestety nie pamietam
        nazwy, i pani aptekarka sprawdzila w madrej ksiazce, ze stezenie leku jest
        najwyzsze we krwi ok godzine po przyjeciu lekarstwa. Zalecono mi odciaganie
        tego pokarmu (nie kazdy zgadza sie z ta teoria, ang. "pump and dump") i
        karmienie piersia po kilku godzinach. Moze moglabys dokladnie dopytac w aptece o
        ten lek?
    • lucy_cu Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 12:27
      Ja miałam wielki rumień po kleszczu (średnica ok.20 cm)- dostałam wtedy,
      owszem, antybiotyk (nie pamiętam już, jaki), brałam go przez 3 tygodnie, ale
      był to specyfik z grupy tych dozwolonych przy karmieniu- nie musiałam odstawiać
      córki. Żadnych maści ani leków antyhistaminowych (typu Zyrtec) mi nie
      przepisano wtedy. Może skonsultuj się z innym lekarzem?
      A jeśli jednak ten zestaw leków musisz wziąć- cóż, tylko regularne odciąganie
      pozwoli Ci utrzymać laktację.
      • sy28 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 12:39
        ja bym radziła iść do innego lekarza i poprosić o leki przy których można karmić
    • kocik1980 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 13:20
      tylko wszystkie antybiotyki które mozna brac podczas karmienia piersia sa na
      bazie pencyliny a ja nie moge bo moje naleństwo jest uczulone na pencyline:(:(
      • kaeira Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 16:54
        Niedawno był na forum KarmP wątek dziewczyny, ktora tez miala reakcje na
        kleszcza, i tez miała przepisaną doxycyklinę. Tak że ten lek pewnie jakos
        szczegolnie "pasuje" do kleszczy.
      • anella Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 17:02
        nie słuchaj tych głupot wczesniej pisanych ze mozna przy laktacji brac
        unidox,jest absolutnie zakazany.A Pani od laktacji nie zagwarantuje Ci tego ze
        nie będzie to miało wpływu na dziecko:(Jak czytam cos takiego to się noż w
        kieszeni otwiera.Niby zakazany ale dozwolony?????:)
        Lepiej sciagaj laktatorem ,przemęczysz się.Dziecko juz jest duże,więc pewnie je
        inne rzeczy jak mleko.
        • kaeira Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 18:11
          anella napisała:
          > nie słuchaj tych głupot wczesniej pisanych ze mozna przy laktacji brac
          > unidox,jest absolutnie zakazany.A Pani od laktacji nie zagwarantuje Ci tego ze
          > nie będzie to miało wpływu na dziecko:(Jak czytam cos takiego to się noż w
          > kieszeni otwiera.Niby zakazany ale dozwolony?????:)

Rozumiem, że znasz się lepiej na lekach w laktacji niz wymienione w moim
          poście organizacje typu WHO czy tez profesor pediatrii?

Co do tego jak klasyfikuje się leki w laktacji: (kolejny cytat z eksperta:)

"W aspekcie
          karmienia piersią leki dzielimy na najbezpieczniejsze, bezpieczne, potencjalnie
          ryzykowne (te też nie zakazane, tylko należy przy nich jeszcze bardziej uważnie
          rozważyć sytuacje konkretnej mamy i konkretnego dziecka i w niektórych
          sytuacjach np. karmienie wcześniaka może się okazać, że w istocie leczenie
          wyklucza karmienie, zwykle czasowo na szczęście) i przeciwwskazane. Szczęśliwie
          ta ostatnia grupa jest najmniej licznie reprezentowana."
    • aor Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 18:45
      Napisz jak wygląda ta zmiana na skórze. Po ilu dniach sie pojawiła, jakiej jest
      srdnicy, czy rozszerza się na obwód, czy ustępuje rumień w środku, czy swędzi,
      czy boli, czy masz goraczkę. Jeżeli masz rumień wędrujący czyli pierwszy objaw
      borelizy to zalecane w twojej sytuacji jest amoksycylina 3 x 500mg przez 14-21
      dni. Na tym etapie choroby nie robi sie badań serologicznych i żadnych innych,
      tylko daje antybiotyk, doksycyklina czyli unidox jest przeciwskazany u takiej
      mamy jak ty. Powodzenia. odpisz.
      • kaeira Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 18:54
        > Jeżeli masz rumień wędrujący czyli pierwszy objaw
        > borelizy to zalecane w twojej sytuacji jest amoksycylina 3 x 500mg przez 14-21
        > dni. Na tym etapie choroby nie robi sie badań serologicznych i żadnych innych,
        > tylko daje antybiotyk, doksycyklina czyli unidox jest przeciwskazany u takiej
        > mamy jak ty.

Amoksycylina jest na pewno dozwolona przy karmieniu, ale to chyba z grupy
        penicylin, a ona pisała że dziecko jest uczulone na penicylinę? (czy to tak
        działa, że ta penicylina przechodzi przez mleka w dawkach uczulających? szczerze
        mówiąc, na ten temat nic nie wiem. )
        • aor Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 12.07.07, 18:57
          Tylko skąd ona wie że dziecko jest uczulone, juz kiedyś stosowała u dziecka?
          Tak to penicylina, lek klasy B w czasie karmienia można go stosować. na czym
          polegało to uczulenie??
    • kocik1980 Re: jak nie stracic pokarmu:(:(:( 13.07.07, 08:31
      witam
      dzieki za tak liczne odpowiedzi, jesli chodzi o pytania aor to ten rumien jest w
      jednym miejscu raczej sie nie przemieszcza i nie boli, ja to jest bardzo
      ,,ciepły" jesli chodzi o antybiotyk to go zaczęłam brać a maleństwo przeszło na
      bebiko z butelki. ja samo kupiłam laktator i odciągam. jedyne co mnie pociesza
      to to ze Zuzia puki co nie zauwazyla różnicy między piersia a butelka:) jednak
      mam nadzieje ze za 10, 12 dni wroce do piersi.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka