Dodaj do ulubionych

Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwag

13.07.07, 15:09
Wróciłam z takiego wyjazdu. Z Alfą pojechałam juz nie po raz pierwszy ale nie
podoba mi sie to, że w Sharmie wszyscy obsługujący nas rezydenci(a było ich
wielu bo byłam tez na objazdówce) sa Arabami.Nie mam nic do Arabów ale
rezydent polski musi mówić po polsku a to co reprezentują ci Panowie to jest
gorzej niz "Kali być głodny"! Jeżeli Alfa w ten sposób obniża koszty to niech
najpierw tych ludzi nauczy mówić po polsku i angielsku (bo niektórzy mają też
kłopoty z mówieniem w tym języku! Na szczęscie nic sie nie stało i nie
musieliśmy korzystać z ich pomocy ale ich pomoc czasami może być niezbędna i
co wtedy?
Poza tym Alfa ma udziały w hotelu Regency Plaza i jeżeli może to właśnie tam
lokuje ludzi, którzy mają wykupiony pobyt 2 tyg z objazdem.Hotel jest ładny
ale nadmiar rodaków jest dokuczliwy, no i są pewne oszczędności na all-u i
trzeba płacić. np. nie ma o godz. 17.00 kawy, herbaty ciasteczek, nie ma
posiłku o północy, nie ma raz w tygodniu kolacji w restauracji tematycznej
(tu jest rybna ale za kasę!)itp. Sato udogodnienia które w innych hotelach są
standardem. Co do Objazdówki to ok. Super przewodnik Krzysztof - polecam
gorąco.
Obserwuj wątek
    • kadrom Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 13.07.07, 19:49
      Wybieram się na tę samaą imprezę za parę dzionków, więc proszę Cię o trochę
      więcej informacji. Szczególnie interesuje mnie część objazdowa:

1.Ile mniej więcej trwają przejazdy autokarami na poszczególnych odcinkach
      objazdu ?
      2.Jak hotele na objeździe ?
      3.Czy program zwiedzania jest mocno napiety ?
      4.Będę wdzięczny za każdą inną cenną wskazówkę lub informację.

Pzdr
      Marcin
      • beta562 Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 13.07.07, 21:11
        dużo by mówić ale ogólnie warto! niestety przechodzi się przez wiele granic pieszo więc walizki muszą być na kółkach.nikt Ci nic nie pomorze niesć. Autokary są ok ale najlepszy mieliśmy na przejściu Egipt/Izrael. Hotele: w Petrze "Petra Inn" najbliżej wejścia do Petry i to jego jedyny plus, poza tym niezbyt czysty (szczególnie ręczniki i pościel), w Ammanie "Crown" dużo lepszy ale kelnerzy na restauracji nie sprzatają obrusów więc jest ...jak jest.W Jerozolimie 7 Arches- najlepszy z odwiedzanych, no i rewelacyjne położenie - piękny punkt widokowy przed hotelem na panoramę Jerozolimy z widokiem na Meczet Kopuła Skały!!jedzenie takie jak w hotelach 3 gwiazdkowych ale da się przezyć. W jordani potrzebne przejściówki do gniazdek jakbyś chciał podładować komórke czy sprzęt.Mieliśmy fajnego przewodnika Krzysztofa-spokojny, posiada dużą wiedzę i ciekawie mówi.Nie wiem czy traficie do tych samych hoteli ale te są chyba najlepszą ofertą.Dodatkowo w Ammanie zaproponowano nam zwiedzanie Jerash- bardzo polecam, dobrze zachowane ruiny miasta rzymskiego, naprawdę warto. Poza tym wycieczka super, a ja jestem wymagająca więc uwierz mi wart. Mieliśmy tylko małe problemy powrotne na granicy z Izraelem. Mieliśmy pecha i straciliśmy 3 godz i byliśmy razem z Palestyńczykami ale to nie zawsze się zdarza czasami Izraelskie władze graniczne puszczają wejściem dla turystów i trwa to krócej. Aha zabierz reczniki bo po kąpieli w Morzu Martwym są prysznice na plaży ale trzeba się w coś wytrzeć. Kąpiel w morzu - rewelacja!!poza tym dużo stref wolnocłowych po drodze i można kupić papierosy, alkohol, i słodycze.Niestey na wycieczce musicie kupować sobie napoje bo chce się pić! Klimat jest łagodniejszy niż w Egipcie. A czy jedziecie tylko na objazd czy jeszcze pobyt w Egipcie? pytaj- odpowiem
        • kadrom Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 14.07.07, 21:01
          Będę w Sharm + objazd.
          Jeśli jeszcze możesz: Jak rozliczenia w Jordanii i Izraelu ? Czy jest sens
          wymieniać walutę ? Czy dolarami lub euro zapłacę wszędzie za wszystko
          (pamiątki, napoje, inne) ?
          • beta562 Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 16.07.07, 07:38
            Też byłam w Sharm ale lepiej niż w Tabie bo tam jest pusto!! nic nie ma poza
            pojedynczymi hotelami. Co do waluty to kup dolary i nie musisz wymieniać!
            wszędzie płaciłam dolarami, wręcz w Jordani i Izraelu nie ma żadnych problemów,
            ale weź dużo drobnych bo wiele rzeczy kosztuje 1 dolar lub 3 dolar, potem przy
            wydawaniu czasem chcą dać swoją wlutę.. Ja mam 2 monety z Jordanii i 3 szekle z
            Izraela ale to są "grosze" więc je przyjęłam. Pamiętaj duuuużo 1, 5, 10,
            dolarówek- ułatwia życie!
            jakbyś miał jakieś jeszcze pytania to chętnie odpowiem
            pzdr
            Beta
            • kadrom Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 16.07.07, 23:12
              Czy pamiętasz wszystkie proponowane dodatkowe fakultety podczas objazdu i
              koszty ?
              Z czego ewentualnie korzystałaś ?
              W Petrze, Ammanie i Jerozolimie duże tłumy ?

Pzdr
              Marcin
              • beta562 Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 17.07.07, 07:55
                Mieliśmy fajnego przewodnika Krzysztofa, mówił tyle ile trzeba ale treściwie,
                zaproponował nam tylko Jerash rzymskie ruiny, polecam dużo zwiedzania i na
                prawde warto, dobrze zachowane. Było to w Ammanie 2 -go dnia pobytu. Koszt 25 $
                tak więc uważam przyzwoicie. Wszyscy co jechali (a było nas w sumie 40 osób na
                wycieczce do Jerash jechało ok 30 osób) byli b. zadowoleni. Specjalnych tłumów
                nie było, tak jak wszędzie jak jedna wycieczka przeszła robiło sie luźniej.
                Najciaśniej było w Jerozolimie w tych wszystkich ważnych miejscach bo tam
                ciasno no i troche tłoczniej. Najgożej na Via Dolorosa bo to idzie przez bazar
                więc siłą rzeczy jest dużo ludzi. Ale było ok kupujcie tylko duzo picia i
                zabierz ręczniki bo nad Morzem martwym - potrzebne, a pływanie w nim to istna
                przyjemność. Niektórzy z naszej grupy nie kapali się - nie rozumiem ich ???
                Polecam super wrażenie.
                pzdr
                Beta
                • rezd Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 17.07.07, 18:59
                  Szanowny Kadromie :)Pewnie nie pamiętasz , ale swoją relacją z Egiptu od A do Z
                  bardzo ułatwiłeś i uprzyjemniłeś nam wakacje .Jesteśmy Ci nieustająco
                  wdzięczni !:)I chyba znów wybierzemy się Twoimi śladami...Czy moglibyśmy prosić
                  po powrocie o tak samo dokładną i szczegółową relację jak wówczas? Z góry
                  dziękujemy
                  renia
                  • kadrom Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 17.07.07, 20:05
                    Witaj Reniu,
                    Nie dalej jak wczoraj zrobiłem sobie "powtórkę z rozrywki" i czytałem sobie
                    wspomnienia Ani (aniorda) i wśród nich Twoje posty, a tu proszę...

I przestań z tym "Szanownym". Jestem po prostu Marcin.

Wybieracie się do Jordanii i Izraela ? Kiedy ?
                    Czy to jakis przypadek, że planujemy te same miejsca urlopowe ?

Oczywiście planuję cos tam zanotować o podróży, ale jak będzie czas pokaże. Na
                    pewno na forum opiszę to co może być potencjalnie cenne i przydatne dla
                    następnych uczestników tej imprezy.

Pozdrawiam serdecznie
                    Marcin
                    • rezd Re: Sharm-Jordania-Izrael z Alfa Star- troche uwa 18.07.07, 17:41
                      Witaj Marcinie !
                      Wybieramy sie dopiero w przyszłym roku , bo w tym już co innego wykupiliśmy:(
                      Ale chcemy zarezerwować Sharm-Jordanię-Izrael już w styczniu ,licząc na jakąś
                      promocję.Dlatego przydałaby się Twoja relacja ...(wiedzielibyśmy na co się
                      porywamy)
                      Z ,,Egiptu od A do Z " byliśmy wyjątkowo zadowoleni( to też Twoja zasługa ,bo
                      dzięki Twojej pomocy i przede wszystkim cierpliwości :)czerpaliśmy z wycieczki
                      same przyjemności, bez żadnych stresów )
                      Trochę w tym przypadku , że podążamy Twoim tropem , ale przyznaję, gdy
                      przeczytałam , że wybierasz się na Sh.Jor.Izr. utwierdziłam się w
                      przekonaniu , że to będzie nasz przyszłoroczny wybór.
                      Dlatego proszę, notuj skrzętnie wszystko w pamięci, cobyśmy my, mali ludkowie
                      później z Twej cennej wiedzy mogli korzystać :)
                      Pozdrawiam ,życzymy udanego urlopu !!!
                      Renia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka