Dodaj do ulubionych

Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech?

IP: *.as.kn.pl 20.08.07, 14:40
Hej, Wybieramy się wkrótce do Rzymu. Proszę o info czy nie ma
problemów w płatnościach kartą VISA? Czy opłaca się wybierać gotówkę
z bankomatów, czy lepiej kupić Euro w Polsce i zabrać gotówkę?
Kiedyś słyszałam że przy wypłacie z bankomatu jest brany średni kurs
i lepiej się opłaca niż wymiana w kantorze, czy ktoś moze to
potwierdzić??
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 15:40
      Sprawa kursu nie jest sprawą prostą - dużo zależy od systemu (Visa, Mastercard)
      i od banku. Ja zrobiłem taki test: w jednym dniu płacąc za autostrady używałem 3
      kart: Visa Citibank, Visa Raifeissen Bank i Mastercard Raifessen bank - różnica
      między najtańszą a najdroższą wynosiła 0,12 zł (od 3,84 do 3,96). Między kartami
      w systemie Visa różnica wynosiła ok. 3 gr.
      Na pewno bardziej opłacalny jest system Mastercard - tu przeliczniki są
      korzystniejsze. Mnie się wydaje, że nie jest brany pod uwagę kurs średni, tylko
      kurs sprzedaży, w dodatku w systemie Visa przeliczane jest najpierw z EURO na
      USD, a potem dopiero na PLN, dlatego Mastercard jest korzystniejszy.
      Generalnie nie ma problemów z płatnościami w systemie Visa, jedyne problemy
      miałem na niektórych campingach - nie akceptowały kart.
      Wypłata z bankomatu (biorąc jeszcze dodatkowo pod uwagę opłatę za taką transację
      - sprawdź cennik swojego banku) na pewno będzie droższa niż kupno Euro w
      kantorze - jednak ja i tak wolę zapłacić więcej i nie chodzić z portfelem pełnym
      gotówki (względy bezpieczeństwa !).
      • radioaktywny Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 20.08.07, 18:18
        Proponuję przy płaceniu posługiwac się kartą, obojętnie jakiej sieci. Sieć
        terminali jest bez porównania większa niż w kraju. Weź jednak na wszelkie
        wypadek troche gotówki bowiem może się zdarzyć sytuacja płacenia nią, wypłata z
        bankomatu z uwagi na przeliczniki i opłaty nie jest opłacalna i nalezy ja
        traktować jako sytuację awaryjną.
    • hernandez Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez wzgled 20.08.07, 19:56
      u na firme tj. Mastercard, Visa RACZEJ nie ma roznic kursowych in
      minus duzych.

Ja bym uwazal na co innego otoz czesc kart np. Pekao S.A. i Pekao
      B.P napewno (bo sam tego doswiadczylem - i chodzi zarowno o
      platnicze jak i kredytowe (nie kredytowo - debetowe) obu sieci
      bankowych i obu firm kartowych tj. i Visa i Mastercard CZESTO nie sa
      obslugiwane przez sieci sklepowe i jest to irytujace np.w IPERCOOPie
      zdarza sie to czesto. Czesto tez w sklepie mowia ze no no senior
      prego carte Visa/Mastercard i wtedy trzeba im tj.sprzedawcom pokazac
      znaczek Visa/Mastercard na karcie a wtedy Wloch odpowiada aaa grazie
      senior:))
      • makda Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w 21.08.07, 09:26
        W jakimś dziwnym języku ten Włoch w Ipercoopie mówił. "Senior"?!

:-))

A generalnie to racja, najcesciej nie ma zadnych problemow. Moze sie
        zdarzyc, ze poprosza o okazanie dowodu tozsamosci.
        A po drugie, w restuaracjach nie maja takich zaawansowanych
        terminali przenosnych jak w Polsce- nie zdziw sie wiec, ze przy
        placeniu rachunku kelner wezmie od Ciebie karte i pobiegnie do kasy.
        • Gość: Maciej Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 10:07
          Za to na stacjach benzynowych (tych dużych - przy autostradach) jest
          zdecydowanie niż w Polsce - na ogół nie trzeba nawet iść do kasy, przy
          dystrybutorze obsługa ma terminal.
          Co do dowodu tożsamości potwierdzam, kilkukrotnie też byłem o to proszony, ale
          tylko w sklepach, nigdy na campingach czy stacjach benzynowych i chyba tylko w
          wypadku, gdy korzystałem z karty bez zdjęcia na karcie.
          • radioaktywny Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w 21.08.07, 10:16
            A propos płacenia kartą. Zwracaj uwagę, zwłaszcza na stacjach benzynowych na
            wysokość wbitej w terminal kwoty. Norma jest zawyżanie, nawet do 10 euro. Robia
            to sprytnie, np. w przypadku visy, gdy jest konieczność podpisania wydruku to
            zasłaniają karta wydrukowana kwotę zostawiając Ci miejsce tylko na podpis przy
            tym dużo mówia podając długopis :-)
            Osobiście miałem wiele takich przypadków, jeśli sie zorientujesz-różnicę oddaja
            w gotówce.
            • Gość: aziel Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 10:37
              Dopisywanie do rachunku kelnerskiego spotkało mnie nie raz, ale inna
              kwota rachunek - obciążenie ani razu.
              Uderzyło mnie powszechne niesprawdzanie podpisu na kwitku z wzorem
              na karcie - kartę oddawano mi od razu po autoryzacji, zanim
              wydrukował się kwitek. Również przy płatności za autostradę czy
              parking nie ma żadnego wklepywania PIN-u.
              Miałem kłopoty z autoryzacją karty kredytowej z BZWBK, za to zwykła
              karta płatnicza z mBanku zawsze ratowała sytuację (obydwie VISA).
              Generalnie polecam co najmniej 2 karty, najlepiej od różnych
              operatorów.
              na marginesie to nie wszystkie transakcje zeszły do rozliczenia - 2
              się gdzieś zapodziały ;-)
              • Gość: Fredzio Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w IP: *.zwm.osi.pl 21.08.07, 21:42
                Na autostradach (nie tylko we Włoszech) nie podaje się PIN'u,ani nie
                podpisuje - często kartę wkładasz do bezludnego automatu w bramce.
                • Gość: Maciej Re: Powiem Ci tak - generalnie placac karta bez w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 08:33
                  Często jest tak samo przy płaceniu za parking
        • linn_linn Re: uwaga na restauracje 22.08.07, 08:07
          Absolutnie nie wolno do tego dopuscic. Nigdy nie nalezy pozwolic,
          aby karta nie byla w zasiegu naszego wzroku. A i to nie wiem czy
          daje gwarancje...
          Wlasnie restauracje sa miejscami, gdzie powstaje najwiecej
          przekretow w formie klonowania kart. Nie tylko, takze w duzych
          sklepach typu butiki.
          • linn_linn Re: uwaga na restauracje 22.08.07, 08:09
            To byla odpowiedz na post Makdy.
    • rafalamrosz Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 22.08.07, 08:18
      Jesli macie konto w PKO SA to wypłaty z bakomatów UNI Credito bez prowizji
      • chiavone Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 22.08.07, 17:33
        czy sie oplaca nie wiem, bo sie nad tym nie zastanawiam i jest mi to
        obojetne ale ja zawsze biore z bankomatu np. 200 euro a jak sie
        konczy to biore nastepne,
        pewnie zapytasz dlaczego ?
        z prostego powodu, zaufanie mam tylko do siebie i karty nie daje
        nikomu do reki a wiec musze placic gotowka i tak wole,
        200 euro to nie sa zbyt wielkie pieniadze na urlopie, na
        restauracje, kawiarnie plus sklep na sniadanie, szybko sie rozejdzie
        i moge spokojnie wziac nastepne,
        karta place tylko za benzyne, autostrady i wszedzie tam gdzie moge
        miec ja w reku lub tam gdzie mam 101% zaufania, czyli jesli znam
        tego kogos po tamtej stronie lady, np. w agencji w ktorej wynajmuje
        od lat itd.itp.
        nie dlatego, ze uwazam Wlochow za oszustow ale dlatego, ze szanuje
        sam siebie i ze o moje konto musze dbac sam
        przyjemnego wydawania
        • radioaktywny Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 22.08.07, 18:00
          Pozwole sobie ustosunkować sie do kwestii poruszonej przez chiavone.
          Nie do końca zgadzam się z jej opinią bowiem zagrożenie skimmingiem, czyli
          zczytywaniem danych z karty może właściwie nastąpić tylko w sytuacji gdy
          właściciel straci z oczu kartę, choćby na chwile dająca mozliwość przestępcy na
          przeciagniecie jej przez urządzenie służące do tego. Jeśli nie traci sie jej z
          oczu mała jest na to szansa.
          Dużo wiekszym zagrożeniem jest moment wypłaty gotówki z bankomatu bowiem
          przestępcy stosują róznego rodzaju nakładki i listwy z ukrytymi kamerami.
          Wszystkie te urządzenia służą do uzyskania danych oraz, co gorsza PIN-u.
          W przypadku bankomatu trzeba mieć otwarte oczy, patrzeć czy na otwór karty nie
          ma założonej innej, nietypowej obudowy, na klawiaturze nie ma jakiejś nakładki,
          a w górnej cześci bankomatu nie ma np. jakiejś listwy, np. pokrytej reklamami,
          która kryje mikrokamerę.
          Polecam też uważne śledzenie wyciagów z banku, czy ruchów na internetowym
          koncie, ograniczenie maksymalnej, dziennej wypłaty, pilnowanie karty, nie
          umieszczanie PIN-U na samej karcie, a zapisanie go w formie "zaszyfrowanej" w
          notesie, czyli dopisanie jeszcze innych cyfr, aby wyglądał na numer telefonu.
          Najlepiej zapamiętać.

Trochę sie rozpisałem. Najwazniejsze aby pamiętać o nie traceniu karty z oczy,
          sprawdzaniu wysokości kwoty na wydruku i nie wpychanie plastiku do każdej dziury.
          Pozdrawiam
          • Gość: Maciej Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 23:38
            Popieram radioaktywnego - transakcje, w których trzeba użyć PIN-u są dużo
            bardziej niebezpieczne, bo żaden bank nie uzna reklamacji, gdy transakcja była z
            użyciem PIN-u. Ktoś podpatrzy PIN (a metody na to są rozmaite) i jesteś
            przegrany. A jeśli ktoś Cię obciąży za Twoimi plecami (bez PINu i np. z
            podrobionym podpisem) prawdopodobnie na ogół jesteś w stanie po złożeniu
            reklamacji odzyskać z banku pieniądze.
            • chiavone Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 23.08.07, 08:04
              halo Beti, po przeczytaniu tych wypowiedzi proponuje ci chyba
              najlepsze wyjscie - zostan w domu, bo tam w Rzymie bada na ciebie
              czychac wszyscy wloscy i nie wloscy zlodzieje kart i pinow

Panowie, opanujcie sie, uzywam plastikowa karte od samego poczatku
              jej poczecia w EU a wiec to juz kawalek czasu i bez przesady, w
              drewnianym kosciele tez ceglowki spadaja na glowy,

a tak na serio, wogole najlepszym zabezpieczeniem sa dwa konta
              bankowe
              konto "A" z karta, na ktorym powinno byc tylko tyle ile potrzeba na
              tzw. codzienne wydatki
              konto "B" bez karty, na ktorym powinno sie trzymac swoje zasoby, a z
              ktorego zawsze mozna uzupelniac konto "A"
              jesli nawet zlodzieje dobiora sie do karty a moga sie dobrac bo 100%
              gwarancji nie ma, to malo osiagna a my malo stracimy

• radioaktywny Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 23.08.07, 13:24
                Tak, przyznam samokrytycznie, że nie dopisałem iż zasady korzystania z kart
                debetowych lub kredytowych nalezy przestrzegać wszędzie. Pisałem ogólnie, nie
                miałem na myśli jedynie Italii.
                Ja używam kart od początku ich pojawienia się w naszym kraju i również jestem
                ich gorącym zwolennikiem. Napisałem o ogólnych zasadach bowiem pamietajmy, że
                jest to nasz portfel, a nie jedynie kawałek plstiku.
                Chciałbym aby w końcu weszły do powszechnego użycia karty z chipem, z dnich
                trudniej zdobyć dane, ale koszty wymiany bankomatów i terminali jest tak duży,
                że banki nie pala sie do tego i wola zwracać pieniądze-zwykle do sumy ubezpieczenia.
                Pozdrawiam
                • chiavone Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 24.08.07, 09:11
                  od pewnego czasu uzywam tylko karty z chipem, starej bez chipsu juz
                  nie mam ale zanim sie przyzwyczaisz taka karta jest bardziej
                  wrazliwa od starej, dlaczego ?
                  terminale do kary chipowej sa inne,
                  w starych terminalach karte sie przesuwalo nie wypuszczajac jej z
                  reki
                  w nowych terminalach karte trzeba wlozyc, wystukac pin, zaakceptowac
                  kwote i dopiero mozesz ja wyjac i tu zaczyna sie problem,
                  wielu ludzi zapomina ja zabrac, mnie tez sie to kilka razy
                  przytrafilo i tylko dzieki ekspedientom, ktorzy przypomnieli o
                  karcie, nie zostawilem jej w terminalu,
                  sam stojac w kolejce zwrocilem kilka razy uwage innym na zabranie
                  karty z terminala i nie ma co tu gadac o samodyscyplinie, czlowiek w
                  toku codziennego nawalu, zapomina o takich "drobiazgach",
                  placisz ale myslami czesto jestes juz gdzie indziej, odchodzisz a
                  karta zostaje
                  czy trudniej kopiowac ? tego nie wiem, nie mam pojecia ale wiem, ze
                  latwiej zapomniec i zostawic
                  wiem tez, ze wszystko ale to absolutnie wszystko mozna kopiowac, to
                  tylko kwestia czasu
                  poki co, ludzie maja problemy z "pamiecia o zabraniu karty z
                  terminala"
                  • radioaktywny Re: Gotówka, karta visa- jak płacić we Włoszech? 26.08.07, 08:28
                    Bardzo cenne uwagi, jak dla nas-na przszłość;-)
                    Dziekuję i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka