Dodaj do ulubionych

jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte?

IP: *.uni.opole.pl 10.09.07, 16:13
Witam.
Pracuję jako kelnerka w restauracji i jednym z moich obowiązków jest robienie
latte macchiato. Niestety prawie nigdy nie udało mi się jej dobrze wykonać.
Dobrze - czyli z trzema warstwami: mleko-kawa-pianka.
Czy mleko powinno być chłodniejsze od kawy (niby tak każą fizyczne prawidła) i
jak wlewać kawę: bezpośrednio z góry czy po ściance?
Dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.07, 21:13
      nie wiem jak jest prawidlowo w gastronomii, ja robie od lat sobie codziennie na
      sniadanie jedna sprawdzona metoda i zawsze wychodzi.
      - najpierw ubij mleko. musi miec ono po ubiciu jakies 70-80 stopni, czyli byc
      bardzo dobrze cieple, ale nie wrzace, na wrzacym nie trzyma sie piana. przed
      ubiciem mleko powinno byc slchlodzone, takie sie lepiej pieni.
      - mleko przelej do szklanki, najpierw plynne mleko, potem piane. pomoz sobie lyzka
      - dopiero teraz zacznij robic espresso. nie w filizance, tylko w malym
      dzbanuszku z dziubkiem (to cala tajemnica sukcesu), ktory najpierw wyparz aby
      lepiej trzymal cieplo
      - kiedy mleko w szklance odstalo jakies 60-90 sek wlej cienkim strumieniem kawe
      z dzbanka. nie po sciankach, raczej posrodku
      - potem odrobina czekolady w proszku z pojemnika z dziurkami i voila:)
      oczywiscie moja maszyna jest nieprofesjonalna do uzytku domowego, ale ma 15 barow

• Gość: beatrix kiddo Re: jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte? IP: *.uni.opole.pl 10.09.07, 22:43
        Dzięki ania_m. Jutro sprawdę Twoją metodę w pracy :)
        • borsuk_dawid Re: jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte? 11.09.07, 00:42
          Potwierdzam metode :) Tez pracowalam jako kelnerka. Najwazniejsze
          jest odstanie mleka, wtedy sie ladnie warstwy oddziela.
          • Gość: ania_m Re: jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.07, 08:09
            mysle, ze nawet mozesz podstawic szklanke z ustana piana bezposrednio pod
            maszyne i tak wlac espresso bez pomocy dzbanka. tylko szklanka musi moc prosto
            stac pod dysza, ktora rowniez nie moze dotykac piany. nie szystkie maszyny maja
            dysze wylewowe z regulowana wysokoscia i niektore wypluwaja kawe za szybko imho,
            dlatego patent z dzbankiem jest bezpieczniejszy i latte zawsze wychodzi, ale
            poprobuj sama, moze nie bedziesz musiala go uzywac
          • Gość: . Re: jak zrobić dobrą - trójwarstwową - latte? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 09:03
            potwierdzam metodę z odstaniem mleka:) najpierw spienione ciśnieniowo mleko,
            nusi być ciepłe, ale nie gorące; chwilka odczekania i dopełniamy gorącą kawą

różnica temperatur powoduje, że płyny się nie mieszają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka