kija4 12.11.07, 12:25 Napiszcie proszę jakie karty utożsamiacie z przemocą w rodzinie (np. różne konstrukcje karty diabeł i nie tylko), plus jak np odczytać czy ktoś ma problemy z alkoholem. Będę wdzięczna za sugestię Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kija4 Re: przemoc i alkoholizm 12.11.07, 12:33 z przemocą kojarzy mi się diabeł + wieża, diabeł + odwrócona siła alkoholizm to np. wisielec, a nawet głupiec... Odpowiedz Link
canada53 Re: przemoc i alkoholizm 12.11.07, 22:00 Rozdzieliłabym te dwa zagadnienia, chociaż jak wiemy często występują one łącznie. I tak, oprócz tych kart, które Kija już wymieniła z alkoholizmem (a w każdym razie z pewnymi jego aspektami) powiązałabym XVIII Księżyc ("słaba głowa"), I Maga (koledzy zapraszają na wódkę) oraz z małych arkanów 3 Kielichy (zakrapiana impreza), 5 Kielichów (kac po imprezie), 7 Kielichów (upojenie alkoholowe), 5 Denarów (wszystkie pieniądze poszły na wódkę), 7 Mieczy (jeszcze jeden, ostatni kieliszek) w połączeniu z kartą XI Moc (panowanie lub nie nad swoimi instynktami) albo VII Rydwan (umiejętność kierowania swoim życiem i postępowaniem). Co do przemocy, to chyba można by ją było zobaczyć w układzie, w którym występują dwie karty o dużej różnicy potencjałów, mówiące o jakiejś nierównowadze sił. Na przykład V Papież i jakiś Paź, a w środku pomiędzy nimi 5 Buław mówiące, że ta nierównowaga prowokuje do rękoczynów (lub agresji słownej albo psychicznej). Za to II Kapłanka w połączeniu z 2 Mieczy albo z 8 Mieczy jawi mi się jako taka typowa żona alkoholika, która cierpi w samotności, ale często "kryje" wybryki męża przed sąsiadami i rodziną. Odpowiedz Link
anahella Re: przemoc i alkoholizm 13.11.07, 00:07 Alkohol moze sie objawic jako kazda karta z kielichami. W tym takze Umiarkowanie. Przemoc - najprosciej mowiac to karta "Moc", jej przejaskrawiona interpretacja. Przemoc psychiczna - wedlug mnie moze byc ilustrowana przez Papieza. Diablel - to uzaleznienie. Odpowiedz Link