kylax 09.01.08, 23:35 Czy we Francji wystepuje zjawisko zamknietych dla ludzi z zewnatrz, strzezonych przez uzbrojona ochrone osiedli, jak np. w Polscy czy Brazylii??? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kremldown Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 10.01.08, 00:04 Sa w kazdym europejskim kraju,w najlepszych dzielnicach,odgrodzone wysokimi plotami.W Paryzu np.w XVI dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Od 20 lat mieszkam w Niemczech, Belgii, Holandii 10.01.08, 14:11 Francji (Sztrasburg) i nigdzie sie z czyms takim nie spotkalem. Wiem ze gdzies cos takiego istneje ale jak mowie nie widzialem. W Polsce masowka, polowa mojej rodziny mieszka na takich, ja powiedzialem nie. Co wiecej mieszkajac 10 lat w Niemczech nigdy nie bylem w galerii handlowiej czy czyms takim co sie w Polsce namnozylo. W Polsce zauwazylem ze lumpenproletariat spedza tam cale popoludnia z dziecmi, chorzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 10.01.08, 14:27 Nie raczej nie. Sa dzielnice, a wlasciwie jest dzielnica Paris XVI, gdzie zyja bogate Marie Charlottes i Charles Louis miedzy soba, ale ogrodzen z drutu kolczastego i straznikow ani karabinow maszynowych nie ma. Sa concierges= strozowie w domach czy rezydencjach i to one (oni) te role straznikow pelnia. Straznicy sa w centrach handlowych, w wiezieniach...nawet na campusach uniwersyteckich. Sa lepsze i gorsze dzielnice, ale tak jest wszedzie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Ogrodzone osiedla to polska specjalność 10.01.08, 15:28 Z tego co wiem zachodni socjolodzy przyjeżdżają do Polski w celu studiowania tego fenomenu, który tam jest albo nieznany albo występuje w minimalnym zakresie. Skandynawowie tego nie znają w ogóle a w Berlinie (przykładowo) jest tylko jedno takie osiedle. Polacy są „najbardziej nieufnym narodem w Unii Europejskiej" "Takie wyniki przynoszą najnowsze, opublikowane w poniedziałek badania Eurostatu na temat zachowań społecznych mieszkańców Wspólnoty Europejskiej." "Polskie wskaźniki są rażąco niższe od średniej europejskiej" www.gazetapodatnika.pl/artykuly/polacy_najbardziej_nieufnym_narodem_ue-a_1933.htm "O ile wskaźnik zaufania Norwegów do rodaków wynosi aż 70 proc., to Polacy są najbardziej nieufnym narodem spośród Europejczyków. 90 proc. z nas zakłada już na wstępie, że może zostać oszukana. Ta podejrzliwość ogranicza rozwój biznesu i powoduje wysokie koszty transakcyjne" franchising.info.pl/main.php?id=article.php&article_id=3290 Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Zajrzyj tutaj 10.01.08, 15:35 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,2370444.html miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,2370445.html "We Francji prawie ich nie ma" "Dużo ich w Afryce Południowej, Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej. W państwach Europy Zachodniej, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grodzonych osiedli jest mało," www.gazetawyborcza.pl/1,75248,2785902.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zajrzyj tutaj 10.01.08, 19:09 A czy we Francji sa osiedla oddalone 40-60 KM od miasta i miejsc pracy? Jezeli nie to macie szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zajrzyj tutaj 10.01.08, 19:31 Z 15-20 mln Francuzow zyje wokol Paryza. Na wschod, zachod, poludnie i polnoc od stolicy masz mnostwo malych miasteczek w ktorych "banlieusards" mieszkaja, pracujac czesto, gesto w Paryzu. I te 15-20 mln wytwarza pewnie z 50% dochody narodowego. A wiec, mozna powiedziec, z lekka przesada, ze tak zyja Francuzi. PF Odpowiedz Link Zgłoś
kremldown [...] 10.01.08, 20:03 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 [...] 10.01.08, 20:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: P.s+ 10.01.08, 20:33 www.google.se/search?sourceid=navclient&hl=sv&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLJ_svSE210SE210&q=osiedle+strzezone Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rosja - Alez dlaczego? 10.01.08, 22:27 te obozy/ghetta maja sie dobrze :))) odwiedzam je nawet czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Czy uwazasz ludzi bogatych za bydlakow? 10.01.08, 23:05 Czy chodzi Ci raczej o 'nowych ruskich'???? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zajrzyj tutaj 10.01.08, 21:00 Teraz mam pytanie, czym dojezdzaja? Bo ja tu jezdze swoim samochodem,moja zona swoim,jedna corka swoim,jej maz swoim,druga corka swoim, jej boyfriend swoim,trzecia corka swoim,jej boyfreind swoim.A jak tu kiedys zrobilem duze party to stalo 50 samochodow. Ile samochodow mozesz Francuz postawic przed swoim domem? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zajrzyj tutaj 10.01.08, 22:25 Przed moim z 5 samochodow, ale moge przyjac z 20 osob max i 15 pozostalych moze zaparkowac kolo sasiadow. Te 20 osob to tylko na sezon wiosenno-letni moge zaprosic i trzymac ich w ogrodku (jak to dobrze miec dom) na garden party. I lubie takie BBQ robic. Powoli zaczynam mniej przypalac szaszlyki. Do emerytury sie pewnie naucze. Poki co, ide spac Dobranoc PF Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Kanada ma pewne sprzecznosci. 10.01.08, 23:11 Podobno grodzone osiedla moga miec tylko symboliczne bramy, zeby sluzby porzadkowe i medyczne mialy swobodny dostep, ale widzialem zdjecie, na ktorych znajdowala sie solidna brama z wytrzymalym ogrodzeniem. Wiec jak to jest w Kanadzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Kanada ma pewne sprzecznosci. 11.01.08, 15:14 Ploty nie sa wysokie,mozna przeskoczyc.Bramy sa bez obslugi, elektryczne. Mozna otwierac z samochodu sygnalem lub wycisnac nr. domu i wlasciciel ci otworzy widzac cie przez kamere lub jak mu powiesz kto jestes przez mikrofon. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax A jak jest w Australii i Nowej Zelandii? 10.01.08, 23:09 Czytalem, ze w Australii jest kilka w rejonie Gold Coast i Sydney, ale generalnie jest ich tam stosunkowo malo, podobnie Nowa Zelandia. A moze jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: A jak jest w Australii i Nowej Zelandii? 11.01.08, 10:20 Mieszkam coprawda dopiero 4 lata w Sydney ale nigdy nnie slyszalem/widzialem zamknietych(ogrodzonych) osiedli. Podobnie sprawa wyglada na Gold Coast gdzie spedzalem dwukrotnie urlop(interesujac sie przy okazji nabyciem domu)...nie slyszalem Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 10.01.08, 21:30 kylax napisał: > Czy we Francji wystepuje zjawisko zamknietych dla ludzi z zewnatrz, > strzezonych przez uzbrojona ochrone osiedli, jak np. w Polscy czy Brazylii??? Nie znam osiedli w Polsce ani w Brazylii.Ale we Francji istnieją tego rodzaju osiedla nie w samym Paryżu ale w oddalonym o kilka kilometrów :Parc de Malmaison ,La Celle-Saint-Cloud i w jeszcze paru innych.Najbliżej mojego miejsca zamieszkania istnieje Lys de Chantilly (~30km) od Paryża. jeśli chodzi o dojazdy to dużo ludzi mieszka w miastach jak Fontainebleau czy Compiegne czyli o 80 km od ich miejsca pracy.Ale tak zwane TER(szybkie pociągi podmiejskie) dojeżdżają w ciągu 30/40 minut na dworce paryskie usytuowane w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 10.01.08, 22:18 To dalej twierdze ze macie "szczescie".Tu mozna dojechac "szybko" samochodem.I dlatego US jest "Clusterfack" nation i Kanada tez. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax A jak te osiedla wygladaja??? 10.01.08, 23:07 Sa to twierdze z uzbrojonymi po zeby straznikami i wysokim ogrodzeniem, czy moze po prostu skromny stroz i ewentualnie jakas symboliczna brama? Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 11.01.08, 17:02 Jak polski francuz napisal:-nie ma drutow i ubrojonych goryli, ale....mieszkam na polnocy Francji,istnieja "szykowne"dzielnice i miasteczka (np "zloty trojkat Bondues").Tam,w razie pojawienia sie arabow lub Cyganow,dzialaja prywatne firmy ochroniarskie,a policja jest bardziej "reaktywna"... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. 10.01.08, 23:04 Nie bede sie wypowiadal, czy te osiedla sa dobre, czy zle, choc obstawiam, ze raczej zle. Brak ogrodzen i powszechny dostep powoduje, iz ludzie sa w stanie utrzymywac spojniejsze wiezi spoleczne, ale z kolei w krajach typu Brazylia, czy USA, moze faktycznie bezpieczenstwo jest wazniejsze, zwazywszy na poziom przestepczosci. Wydaje mi sie, ze byt okresla swiadomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. 10.01.08, 23:25 kylax napisał: > Nie bede sie wypowiadal, czy te osiedla sa dobre, czy zle, choc obstawiam, ze raczej zle. Przypadkowo mam przyjaciół mieszkających w "Park de Malmaison" kolo zamku Josephine przed 5 ciu laty park był otwarty za do włamania się do jednego z domów wtedy zamknięto drogi i ustawiono bariery elektryczny po dwóch kolejnych włamaniach i poranieniu mieszkańców ustawiono kamery telewizyjne i powierzono w nocy park patrolom prywatnej policji z psami od tego czasu złapano kilku złodziei uzbrojonych. Ludzie mieszkający w tym osiedlu mieli na celu wyłącznie bezpieczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Chodzilo mi raczej o wiezy spoleczne. 10.01.08, 23:30 Nie zaprzeczam, ze gdybym mial do wyboru bezpieczenstwo na grodzonym osiedlu, a narazenie na ataki uzbrojonych przestepcow, to zdecydowanie optowalbym za strzezonym osiedlem. Mysle, ze powszechnosc tychze, wynika z poziomu przestepczosci w danym panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Chodzilo mi raczej o wiezy spoleczne. 10.01.08, 23:53 Mysle, ze istnieje zasadnicza roznica pomiedzy zamknieta rezydencja a strzezonym osiedlem. Rezydencja w ktorej mieszkalismy po sprzedaniu domu byla zamknieta brama na pilota i dostepna tylko dla mieszkancow. Nie bylo jednak zadnych patroli czy straznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Chodzilo mi raczej o wiezy spoleczne. 11.01.08, 02:13 Ja mieszkam 8 km od centrum. Miasto 100000.To jest mala farma 5 hektarow. Na razie spokoj.Ale mam brame do stodoly otwarta,w domu swiatlo. W garazu tez i radio gra.Ale jak beda chcieli obserwowac dom z pobliskiego wzniesienia i lasu to dojda kiedy nikogo niema w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Chodzilo mi raczej o wiezy spoleczne. 11.01.08, 15:21 hubert100 napisał: > Ale jak beda chcieli obserwowac > dom z pobliskiego wzniesienia i lasu to dojda kiedy nikogo niema w > domu. Huberciku, żyjesz w świecie fantazjii. W jakim celu ktoś miałby Cię obserwować ze wzniesienia? No w jakim? No po co mieliby wejść do Twojego domu? Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. 11.01.08, 10:03 Zamknięte osiedla podobnie jak wiele innych zjawisk społecznych funkcjonuje chyba na zasadzie sprzężenia zwrotnego: Im bardziej nieufne, wrogie wobec siebie społeczeństwo tym więcej zamkniętych osiedli. Im więcej zamkniętych osiedli tym większa nieufność, wzajemna wrogość I zawiść. A Skandynawiii osiadle zamknięte są praktycznie nieznane ale w w takiej Norwegii 70% respondentów ma z założnia zaufanie do innych. Z drugiej strony 90% Polaków już na wstępie zakłada, że w kontaktach z inymi może zostać oszukana. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Czy we Francji istnieja grodzone osiedla? 11.01.08, 12:44 We Francji widzialem to w Port Grimaud,oczywiscie mieszka tam sama bieda i nedza ale mimo wszystko szkoda im utracic spokoj i te jachty,straznicy nie sa uzbrojeni chociaz niektorzy napewno mieli scyzoryki-to tak jak standartowe uzbrojenie armi szwajcarskiej :penis i scyzoryk w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś