cumel00 08.07.08, 10:46 Wybieram się z grupą znajomych na parę dni na Słowację tylko że...jeszcze nie wiemy gdzie dokladnie.Proszę o rady,gdzie najlepiej (nad jezioro czy żródła termalne)orientacyjne ceny noclegów itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 08.07.08, 22:58 spędzałem długi weekend w okolicach Słowackiego Raju (Spisz) i POLECAM. Z miejscowości wybierz Cingov albo Podlesok (zaraz na skraju S.Raju). Masa tam domków które można wynająć. ceny w granicach 250~300 koron za osobodobę (ok.25~30zł). Słowacki Raj to masa atrakcji dla lubiących pieszą turystykę (w tym wiele szlaków poprzecinanych drewnianymi drabinkami i metalowymi platformami nad przełomami rzek i potoków. Genialne wąwozy i potoki z kaskadowymi wodospadami (mówią na to rokliny). ja nocowałem na skraju Cingova (w Kosiarnym Breżoku). stamtąd masz dokładnie 15 min szybką drogą do Popradu gdzie znajduje się megakompleks basenów termalnych o nazwie Aquacity - doskonała przeciwwaga dla dni spędzonych na szlaku (ceny znajdziesz na stronie ośrodka ale za wizytę na basenach płaciłem 250k). Nocowałem w domku który mogę gorąco polecić większej grupie - jest megawypas za 25 zł. duża i wyposażona we wszystkie możliwe sprzęty jadalnia, czyste i zadbane łazienki (w tym lodówki, piec gazowy i elektryczne rożno a nawet kominek), gazowe centralne, wszędzie nowe panele. drewbutnia, koszony ogródek z krytym grillem. wszystko zadbane i bardzo miły właściciel. naprawdę nic nie trzeba brać ze sobą oprócz ubrań na zmianę. do marketu (Kaufland) w Spiskiej Novej Wsi masz 15 min samochodem - ceny jak u nas. kontakt znalazłem przed wyjazdem tutaj www.horaren.hej.pl mam też 250MB filmik poglądowy z tego roku więc jeśli ktoś użyczy FTPa to wrzucę to wglądu (warto zobaczyć). Generalnie możecie jednak jechać w ciemno i szukać czegoś w Cingov. gdy już nacieszycie się okolicą to polecam Dedinky - miejscowość leżąca nieco głębiej wewnątrz masywu. otoczona wzniesieniami dolina w której położona jest miejscowość ze sztucznym zbiornikiem wodnym to po prostu malowniczy raj spokoju! koniecznie polecam się wybrać. generalnie cały Słowacki Raj przecina trasa kolei która jest chyba jedną z najpiękniejszych w tej części Europy. biegnie tuż pod urwiskami skalnymi by chować się w tunelach i prowadzić z nich samym brzegiem zbiorników wodnych i zalewów ~ warto jeśli ktoś nie przepada za długimi wędrówkami. Na ostatni dzień wyjazdu proponuję zapuścić się kawałek głębiej na Spiski Hrad - malowniczo położone ruiny zamku w samym sercu Spiszu.dojazd z Cingova to jakieś 40 min. o ile dobrze pamiętam to jedzie się przez Spiską Novą Wieś w kierunku miejscowości o nazwie Levocza (czy jakoś tak), a zaraz za nią leży Spiskie Podhradie nad którym góruje sam zamek. Można o zwiedzać i wierzcie mi warto bo to jeden z największych zespołów zamkowych jaki pojawił się na ziemiach tego kontynentu! zresztą wejdźcie poszukajcie fotek, a zapragniecie go zobaczyć :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 08:50 Zależy co chcecie robić, wypoczywać przy wodzie czy chodzić po górach. Jeżeli to pierwsze polecam okolice Liptowskiego Mikulaszu, jeżeli drugie okolice Smokovców. Za długo by pisać o dwóch. Zresztą pisałam nie raz o obu rejonach, poszperaj trochę w wyszukiwarce. Ceny zależne od miejsca noclegowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 09:14 jeśli szukacie wyjątkowo widokowych i łatwo dostępnych szczytów (wyjazd kolejką) z zapierającymi dech panoramami to polecam miejscowość Vratna www.vratna.com/pl w gminie Terchova. Mała Fatra, Janosik i jest naprawdę pięknie :) po drodze z Polski zatrzymajcie się na chwilę w Zamku Orawskim (Orawski Podzamok) bo to naprawdę wyjątkowy i dobrze zachowany obiekt na którym do dziś kręci się masę filmów wykorzystując go jako scenerię. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 09:20 jeśli szukacie górskich wrażeń bliżej polskiej granicy to polecam miejscowość Zuberec. stamtąd wycieczkę na szczyt Siwego Wierchu (cudowne skalne miasto w szczytowych partiach) i Rohacze. Zresztą wystarczy wejść tu www.rohace.sk/info.php?str=1 bo jest tam program całotygodniowego pobytu więc wystarczy wykorzystać ten przepis :) Na Zamek Orawski jest również całkiem blisko i warto się wybrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 10:15 Bez dwóch zdań - tylko podnóże słowackich Tatr, i dla miłośników gór i dla stworzeń wodnych. Tatry nie wymagają rekomendacji - a obszar jest kilkakrotnie większy niż po polskiej stronie, także kultura chodzenia wyższa (prawie nie ma tzw adidasowców). Znakomita komunikacja (elektricka - regularna, szybka, niedroga), duży wybór kwater, bo i miejscowości z dostępem do gór jest więcej, ceny w granicach 350-500 Sk. A i aquaparków w zasięgu ręki kilka. Najbliżej Poprad i Tatralandia (choć to masówka). Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 10.07.08, 10:40 tylko o ile mnie pamięć nie myli to w słowackie góry ubezpieczenie obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 10:49 najlepiej mieć kartę NFZ na leczenie za granicą (wyrabia się ją za darmo w Polsce) + dla chętnych ubezpieczenie od wypadków w górach, czyli na Horską Słuzbę (ta nie jest darmowa) Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Re: ubezpieczenie 11.07.08, 13:18 dla chętnych? jeśli nie jest darmowa to wyjaśniałoby dlaczego ubezpiecznie w słowackich górach jest ponoć obligatoryjne. ale czy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: ubezpieczenie IP: 81.15.226.* 11.07.08, 13:55 Obligatoryjne nie jest, ale placisz za akcje ratunkowa jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:51 Dokładnie, dla spacerujących po dolinkach wystarczy wziąć z NFZ kartę EKUZ (chyba tak się nazywa), która wystarczy na standardową wizytę lekarską, ale jeśli ktoś chce zaliczyć Czerwoną Ławeczkę itp :) prywatne ubezpieczenie jest niezbędne, ale to tylko ok. 30 zł na tydzień. Oczywiście życzę wszystkim, aby wydali te pieniądze na darmo ;) czyli, żeby nie było im to potrzebne. To jeden z nielicznych przypadków, kiedy jestem szczęśliwy gdy nie otrzymam tego za co zapłaciłem. Odpowiedz Link Zgłoś