Dodaj do ulubionych

Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie!

08.07.08, 10:46
Wybieram się z grupą znajomych na parę dni na Słowację tylko
że...jeszcze nie wiemy gdzie dokladnie.Proszę o rady,gdzie najlepiej
(nad jezioro czy żródła termalne)orientacyjne ceny noclegów itp.
Obserwuj wątek
    • zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 08.07.08, 22:58
      spędzałem długi weekend w okolicach Słowackiego Raju (Spisz) i POLECAM.
      Z miejscowości wybierz Cingov albo Podlesok (zaraz na skraju S.Raju). Masa tam
      domków które można wynająć. ceny w granicach 250~300 koron za osobodobę
      (ok.25~30zł). Słowacki Raj to masa atrakcji dla lubiących pieszą turystykę (w
      tym wiele szlaków poprzecinanych drewnianymi drabinkami i metalowymi platformami
      nad przełomami rzek i potoków. Genialne wąwozy i potoki z kaskadowymi
      wodospadami (mówią na to rokliny). ja nocowałem na skraju Cingova (w Kosiarnym
      Breżoku). stamtąd masz dokładnie 15 min szybką drogą do Popradu gdzie znajduje
      się megakompleks basenów termalnych o nazwie Aquacity - doskonała przeciwwaga
      dla dni spędzonych na szlaku (ceny znajdziesz na stronie ośrodka ale za wizytę
      na basenach płaciłem 250k). Nocowałem w domku który mogę gorąco polecić większej
      grupie - jest megawypas za 25 zł. duża i wyposażona we wszystkie możliwe sprzęty
      jadalnia, czyste i zadbane łazienki (w tym lodówki, piec gazowy i elektryczne
      rożno a nawet kominek), gazowe centralne, wszędzie nowe panele. drewbutnia,
      koszony ogródek z krytym grillem. wszystko zadbane i bardzo miły właściciel.
      naprawdę nic nie trzeba brać ze sobą oprócz ubrań na zmianę. do marketu
      (Kaufland) w Spiskiej Novej Wsi masz 15 min samochodem - ceny jak u nas. kontakt
      znalazłem przed wyjazdem tutaj www.horaren.hej.pl
      mam też 250MB filmik poglądowy z tego roku więc jeśli ktoś użyczy FTPa to wrzucę
      to wglądu (warto zobaczyć).
      Generalnie możecie jednak jechać w ciemno i szukać czegoś w Cingov.
      gdy już nacieszycie się okolicą to polecam Dedinky - miejscowość leżąca nieco
      głębiej wewnątrz masywu. otoczona wzniesieniami dolina w której położona jest
      miejscowość ze sztucznym zbiornikiem wodnym to po prostu malowniczy raj spokoju!
      koniecznie polecam się wybrać. generalnie cały Słowacki Raj przecina trasa kolei
      która jest chyba jedną z najpiękniejszych w tej części Europy. biegnie tuż pod
      urwiskami skalnymi by chować się w tunelach i prowadzić z nich samym brzegiem
      zbiorników wodnych i zalewów ~ warto jeśli ktoś nie przepada za długimi
      wędrówkami. Na ostatni dzień wyjazdu proponuję zapuścić się kawałek głębiej na
      Spiski Hrad - malowniczo położone ruiny zamku w samym sercu Spiszu.dojazd z
      Cingova to jakieś 40 min. o ile dobrze pamiętam to jedzie się przez Spiską Novą
      Wieś w kierunku miejscowości o nazwie Levocza (czy jakoś tak), a zaraz za nią
      leży Spiskie Podhradie nad którym góruje sam zamek. Można o zwiedzać i wierzcie
      mi warto bo to jeden z największych zespołów zamkowych jaki pojawił się na
      ziemiach tego kontynentu! zresztą wejdźcie poszukajcie fotek, a zapragniecie go
      zobaczyć :)

pzdr

• monikaa13 Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 08:50
      Zależy co chcecie robić, wypoczywać przy wodzie czy chodzić po
      górach.
      Jeżeli to pierwsze polecam okolice Liptowskiego Mikulaszu, jeżeli
      drugie okolice Smokovców.
      Za długo by pisać o dwóch.
      Zresztą pisałam nie raz o obu rejonach, poszperaj trochę w
      wyszukiwarce.
      Ceny zależne od miejsca noclegowego.
    • zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 09:14
      jeśli szukacie wyjątkowo widokowych i łatwo dostępnych szczytów (wyjazd kolejką)
      z zapierającymi dech panoramami to polecam miejscowość Vratna www.vratna.com/pl
      w gminie Terchova. Mała Fatra, Janosik i jest naprawdę pięknie :) po drodze z
      Polski zatrzymajcie się na chwilę w Zamku Orawskim (Orawski Podzamok) bo to
      naprawdę wyjątkowy i dobrze zachowany obiekt na którym do dziś kręci się masę
      filmów wykorzystując go jako scenerię.

pzdr
    • zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 09.07.08, 09:20
      jeśli szukacie górskich wrażeń bliżej polskiej granicy to polecam miejscowość
      Zuberec. stamtąd wycieczkę na szczyt Siwego Wierchu (cudowne skalne miasto w
      szczytowych partiach) i Rohacze.
      Zresztą wystarczy wejść tu www.rohace.sk/info.php?str=1 bo jest tam
      program całotygodniowego pobytu więc wystarczy wykorzystać ten przepis :) Na
      Zamek Orawski jest również całkiem blisko i warto się wybrać :)
      • Gość: zorro Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 10:15
        Bez dwóch zdań - tylko podnóże słowackich Tatr, i dla miłośników gór i dla stworzeń wodnych.
        Tatry nie wymagają rekomendacji - a obszar jest kilkakrotnie większy niż po polskiej stronie, także kultura chodzenia wyższa (prawie nie ma tzw adidasowców). Znakomita komunikacja (elektricka - regularna, szybka, niedroga), duży wybór kwater, bo i miejscowości z dostępem do gór jest więcej, ceny w granicach 350-500 Sk.
        A i aquaparków w zasięgu ręki kilka. Najbliżej Poprad i Tatralandia (choć to masówka).
        • zlybanan Re: Gdzie na Urlop na Slowację?-poradzcie! 10.07.08, 10:40
          tylko o ile mnie pamięć nie myli to w słowackie góry ubezpieczenie obowiązkowo
          • Gość: opty Re: ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 10:49
            najlepiej mieć kartę NFZ na leczenie za granicą (wyrabia się ją za
            darmo w Polsce) + dla chętnych ubezpieczenie od wypadków w górach,
            czyli na Horską Słuzbę (ta nie jest darmowa)
            • zlybanan Re: ubezpieczenie 11.07.08, 13:18
              dla chętnych? jeśli nie jest darmowa to wyjaśniałoby dlaczego ubezpiecznie w
              słowackich górach jest ponoć obligatoryjne. ale czy jest?
              • Gość: w Re: ubezpieczenie IP: 81.15.226.* 11.07.08, 13:55
                Obligatoryjne nie jest, ale placisz za akcje ratunkowa jakby co
                • Gość: zorro Re: ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:51
                  Dokładnie, dla spacerujących po dolinkach wystarczy wziąć z NFZ kartę EKUZ
                  (chyba tak się nazywa), która wystarczy na standardową wizytę lekarską, ale
                  jeśli ktoś chce zaliczyć Czerwoną Ławeczkę itp :) prywatne ubezpieczenie jest
                  niezbędne, ale to tylko ok. 30 zł na tydzień.

Oczywiście życzę wszystkim, aby wydali te pieniądze na darmo ;) czyli, żeby nie
                  było im to potrzebne. To jeden z nielicznych przypadków, kiedy jestem szczęśliwy
                  gdy nie otrzymam tego za co zapłaciłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka