deczi Re: Jakie zioła na kamicę nerkową ? 09.12.04, 12:21 Jeśli nie ma obrzęków na ciele - Fitolizyna, wszelkie Uro- (Urosolid, Urosept, Urosan). Nasiadówki nad naparem ze skrzypu przed snem (Górnicka poleca też nad wywarem ze słomy owsianej, ale ciężko dziś dostać w mieście takie cudo;-)) Zalecana jest też odpowiednia dieta, ale to zależy od rodzaju kamieni. Unikać jednak gazowanych napojów, wód wysokozmineralizowanych. Z pojedynczych ziół na tę dolegliwość - perz, rdest ptasi. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
virginia1 Re: Jakie zioła na kamicę nerkową ? 09.12.04, 20:33 W mojej rodzinie sprawdził się SHILINTONS jest chińskie lekarstwo.Można zamawiać a aptece lub w sklepach zielarskich. Zdrówka życzę Odpowiedz Link
v.ci Re: Jakie zioła na kamicę nerkową ? 09.12.04, 23:41 Podejrzewam , że są to kamienie wapniowe . U nas w wodzie jest mnóstwo Ca . A oprócz skrzypu jakie zioła zawierają krzem ? Specjalne badanie laboratoryjne wykazało u mnie 99-procentowy niedobór Si , zaś nadmiar Ca . Z jakich ziół składają się mieszanki Urosan czy Urosept ? Odpowiedz Link
deczi Re: Jakie zioła na kamicę nerkową ? 16.12.04, 09:53 Krzem zawierają jeszcze: kozieradka, dziewanna, ogórecznik, perz i pokrzywa. Urosan w skłądzie ma brzozę, skrzyp, cykorię, borówkę brusznicę. Urosept: pietruszka, borówka brusznica, brzoza, naowocnia fasoli, rumianek. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
2dox Re: Jakie zioła na kamicę nerkową ? 15.12.04, 09:56 polecam pastę ziołową DEBELIZYNA, pigułki pn RUBINEX oraz płyn o nazwie NEFROL. Z ziół "solo" doskonała jest marzana barwierska (rubia tinctorum), liść poziomki (fragaria), a także bodziszek cuchnący (geranium robertianum). Jednak najważniejsze przy kamieniach nerkowych (urodziłem 13 szczawianowych) są, jak mawiała moja Babcia, wanna z gorącą wodą i dużo cierpliwości. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link