Dodaj do ulubionych

Tefal Edition -czy ktoś użytkuje?

15.08.06, 16:26
Jak w temacie -czaje się na te garnki i chciałam zasięgnąć opinii.
Czy łatwo utrzymać je w czystości? czy uchwyty się nie nagrzewają? i czy ktoś
się orientuje jaką grubość ma dno?-gdyż producent o tym nie pisze...
Czy sa to garnki porównywalne klasowo do Berghoffa?
Proszę użytkowników o ujawnienie:)
Obserwuj wątek
    • lepremo Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 16.08.06, 13:45
      Witam
      Mam komplet tych garnków i używam je na płycie ceramicznej.
      Uchwyty rzeczywiście nie nagrzewaja sie nawet po bardzo długim gotowaniu - do
      tej pory nie moge się nadziwić. Nie wiem natomiast jak by się zachowywały na
      kuchence gazowej.
      Dno mają grube - pewnie prawie 1cm grubości.
      Bardzo polecam te garnki bo wyglądają świetnie (lepiej w rzeczywistości niż na
      stronie www Tefala), a poza tym sa świetnie wykonane.
      Pozdrawiam
      • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 16.08.06, 16:26
        A jak z utrzymaniem czystości? Widoczne są zacieki, ślady po wodzie?

PS.To super -coraz bardziej sie do nich przekonuje:) Do kompletu mam zamiar
        jeszcze nabyć patelnię z tej serii...
        • amica11 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 06:20
          Mimo tego, że na moje pytanie złożone kilka dni temu nikt nie odpowiedział w
          poniedziałek kupiłam patelnię, dużą 28 cm, razem z pokrywką. Kosztowała mnie
          207 zł w Media Markt. Wczoraj upiekłam po raz pierwszy kotlety. Ładnie się
          upiekły, łatwo było ją umyć jak to nowy teflon. Rączka mimo, że jest długa w
          połowie długości zrobiła się dość ciepła ale można było trzymać bez rękawicy. W
          pokrywie jako uchwyt jest pokrętło otwierające i zamykające. Jak działa jeszcze
          nie sprawdziłam.
          Aha, ja mam kuchenkę gazową.
          Do garnków też się przymierzam. Chyba kupię na Allegro. Ten człowiek, który je
          oferuje jest w tej chwili na urlopie. Będzie po 20 sierpnia. W przypadku
          kompletu jego cena jest niższa niż w MM.
          W poniedziałek obejrzałam wszystkie dokładnie w MM. Patelnia 24 cm, ta głęboka
          jest teflonowa w środku. Pokrywki nie "latają" na garnku przynajmniej na półce.
          Nie ma otworu-ujścia pary czyli to znaczy, że pokrywkę trzeba uchylić?
          Kasiulek81 jeżeli kupisz wcześniej to się odezwij.
          • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 08:41
            Ja właśnie dziś je zamawiam -na 100% na allegro. Jest chyba 3 sprzedawców
            oferujących tam te komplety,a ten który ma tez patelnie rzeczywiście jest na
            urlopie:) jednak przesyłka jest gratis więc garnki i patelnie kupię od innego
            sprzedawcy.
            Nie widziałam jednak na allegro patelni o której piszesz, tzn.28cm...? Mówisz
            że ta 24 cm jest z teflonem w środku? -dobrze wiedzieć:)
            A co do otworu w pokrywce to też się zastanawiam jak to jest -czy trzeba ją
            uchylać?
            • amica11 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 15:20
              Patelnia 28 cm jest też na Allegro do kupienia, bez pokrywki, nie w zestawie.
              Na dnie ma 24 cm i jest taka niewysoka.
              Ja poczekam za enginio, bo chę domówić tą głęboką 24 cm z teflonem w środku.
              Może razem z całym zestawem jeszcze coś zyskam.
              Dokładnie przeczytałam opakowanie tej patelni, na którym były ciekawe rzeczy
              napisane np. aby nie zagotowywać solonej wody tylko posolić po zagotowaniu. Nie
              wiem jakie to ma znaczenie, ale może wtedy nie będą się robić jakieś dziwne
              plamy na garnku.
              Jak użyjesz pierwszy raz to napisz.
          • lepremo Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 14:05
            Witam
            Ja kupiłem swoje garnki w Saturnie w Arkadii w Warszawie bo były tam wtedy
            tańsze od allegro i MM.
            Jeżeli chodzi o przykrywki - gotowałem różne rzeczy i przykrywki nie trzeba było
            ani razu uchylać (oczywiście pomijam sytuację gdy coś kipiało). Przykrywki
            trzymają się dobrze garnków a jednoczesnie widocznie sa tyle luźne że pozwalają
            ujść parze.
            Pozdrawiam
            • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 14:14
              A jak z utrzymaniem czystości? -widoczne ślady wody itp...? Czy masz może też
              patelnie z tej serii -jeśli tak to jaką?
              • lepremo Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 14:26
                Zmywam tylko w zmywarce i wszystkie garnki nadal wyglądaja jak nowe.
                Ale pamietaj, że używam płyte ceramiczna więc garnki chyba inaczej sie brudzą od
                spodu.
                Mam dwa garnki: jeden ten największy i jedne średni. Poza tym mam taka dużą
                głęboka teflonową patelnię.
                • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 14:38
                  Ja też będę ich używać na płycie elektrycznej i myć w zmywarce:)
                  Czy patelnia o której mówisz to taka?
                  www.allegro.pl/item120606568_patelnia_24cm_gleoka_srebrna_tefal_edition_od_ss.html
                  Nie ma nic w opisie że jest teflonowa...
                  • lepremo Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 14:53
                    dokładnia ta sama
                    rzeczywiście nie ma w opisie że jest Teflonowa, ale za to opis zawiera "powłoka
                    Tefal" - jak zwał tak zwał, ale w rzeczywistości wygląda na teflon
                    Jeżeli mieszkasz w Warszawie to polecam kupic jednak w Arkadii, bo z tego co
                    widze ceny sa identyczne.
                    Pozdrawiam
                  • Gość: calta Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? IP: *.binet.pl / 83.16.114.* 17.08.06, 21:06
                    Sprawdź ceny tu
                    promis.pl/sklep/
                    Zamówiłam 4 garnki i jutro spodziewam się przesyłki.
                    • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 17.08.06, 22:12
                      Sprawdziłam ceny na stronie którą podałaś i moje spostrzeżenia: o ile patelnia
                      głęboka jest faktycznie ok.20zł tańsza (to jest właśnie ta przesyłka gratis na
                      allegro:)), o tyle chcąc skompletować wszystkie 5 garnków jakie występują w
                      komplecie na allegro zaoszczędzi się ok.100zł(!)
                      • Gość: calta Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? IP: *.binet.pl / 83.16.114.* 18.08.06, 06:50
                        No zgoda, ale ja właśnie nie chcę tych konkretnych pięciu garnków które są w
                        komplecie, bo nie ma tam przecież tej głębkiej patelni na której mi zależy.
                        Kupiłam rondel 16 cm, garnek 18 cm, garnek 20 cm i patelnię 161,90. Razem 386,60
                        +9,50 koszty przesyłki. Mam małą rodzinę, więc garnki też niewielkie.Pozdr.
                    • amica11 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 18.08.06, 11:16
                      Czy zamówiłaś też rondel 16 cm? Czy on jest z pokrywką?
                      • kasiulek81 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 18.08.06, 11:28
                        To zapytanie chyba nie było do mnie,ale...
                        rondel 16 cm jest z pokrywką
                        www.allegro.pl/item120758873_tefal_edition_inox_zestaw_10cz_kurier_gratis_.html
      • xoxoxox Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 26.08.06, 12:53
        właśnie najbardziej obiawiałam się tego nagrzewania uchwytów - ale skoro tak
        nie jest to pewnie też się zdecyduję
        • amica11 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 19.09.06, 20:54
          Ja je kupiłam po przeszukaniu tego forum i przeczytaniu chyba wszytkich opinii.
          Ogólnie jestem bardzo zadowolona, a z tej miarki wewnątrz szczególnie.
          Jest tylko jedna rzecz: pokrywka w czasie nagrzewania i potem po zdjęciu z
          garnka dziwnie strzela. Tak jakby ta metalowa obwódka wokół kurczyła się i
          rozszerzała, a szkło nie. To jest tylko i wyłącznie moje tłumaczenie.
          Pokrywki w czasie gotowania nie skaczą, uchwyty nagrzewają się, jeżeli jest
          zbyt duży płomień. W momencie gdy zmniejszę płomień to po jakimś czasie ostygną
          i można spokojnie chwycić ręką. Dobrze się myją i to zarówno ręcznie jak i w
          zmywarce. Mam do kompletu patelnię i z niej też jestem bardzo zadowolona
    • maggii Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 23.08.06, 13:31
      Użytkuję je już ok m-c sa fajne bardzo przydatna jest miarka wewnątrz garnkow,
      pokrywki charakterystycznie "pykają" przy nagrzewaniu i chłodzeniu ale nic się
      z nimi nie dzieje, mam lekki problem ze zmywaniem tych dużych w zmywarce
      niezbyt dokładnie sie domywają. Generalnie polecam. Używam je wszystkie na raz
      ponieważ sporo gotuję i stare poszły już do lamusa, i polecam pana od ingenio z
      allegro sama u niego kupiłam
      • Gość: Basia Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 13:17
        Witam

Przymierzam się do zakupu tego zestawu garnków, ale chciałabym się upewnić co do
        nagrzewania uchwytów pokrywkek i garnków: mianowicie czy ktoś z Was użytkuje te
        garnki na kuchence gazowej a jeśli tak, to czy przy dłuższym gotowaniu, np. zupy
        da się garnek zestawić z palnika gołymi rękoma czy jednak wskazane jakieś szmatki?
        Będę bardzo wdzięczna za informację, może być na adres basiaw@op.pl

pozdrawiam serdecznie
        Basia
        • amica11 Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? 02.10.06, 14:49
          Witaj Basiu
          Przeczytaj takżę wątek "dobre jakościowo i ładne garnki na płytę" w tej chwili
          jest trochę niżej.
          Użytkuję garnki na kuchence gazowej. Uchwyty nagrzewają się mocno, wtedy gdy
          postawię garnek na gazie i mam mocno rozgręcony płomień. W momencie gdy już się
          woda zagotuje skręcam płomień na minimum i od tego momentu uchwyty stygną. Gdy
          zupa gotowa można chwycić gołą ręką. No chyba , że na palniku obok coś się
          znowu mocno gotuje to wtedy ten jeden uchwyt jest gorący. Wiem o tym że gdyby
          od początku płomień był mniejszy to nie nagrzałyby się ,ale to wszystko jest
          szybko, szybko...
          Trochę inaczej jest z patelnią. Mimo tego, że ma długą rączkę to robi się ona
          dość gorąca, przestawić patelnię można, gorzej z dłuższym trzymaniem.
          Generalnie mam wrażenie, że są to energooszczędne garnki z tego względu, że
          dobrze się gotuje i smaży nawet na płomieniu minimum.
          A do tego ta miarka w środku:))) rewelacja.
          • Gość: Basia Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 15:00
            amica11 napisała:

> Witaj Basiu
            > Przeczytaj takżę wątek "dobre jakościowo i ładne garnki na płytę" w tej chwili
            > jest trochę niżej.
            > Użytkuję garnki na kuchence gazowej. Uchwyty nagrzewają się mocno, wtedy gdy
            > postawię garnek na gazie i mam mocno rozgręcony płomień. W momencie gdy już się
            >
            > woda zagotuje skręcam płomień na minimum i od tego momentu uchwyty stygną."

Witaj

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź:-)
            Własnie ta miarka w środku bardzo mnie kusi i zachęca do kupienia zestawu
            tefala, chciałam się tylko upewnić jak to jest z uchwytami.
            Teraz mam garnki, któtre mają całe ebonitowe uchwyty więc problemu z
            nagrzewaniem nie ma, ale czas najwyższy na zmianę garów i własnie na te tefala
            mam chęć.
            Koleżanka skusiła się na zestaw tulip Berghoffa, w opisach było, że uchwyty się
            nie nagrzewają a okazuje się, że nagrzewają się i to szybko, więc jest bardzo
            rozczarowana.

pozdrawiam serdecznie
            Basia
    • kasiulek81 mam już swoje garnki:) 26.08.06, 09:24
      Jednak na użytkowanie muszą jeszcze trochę poczekać, bo dopiero robi się kuchnia...
      Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, gdyż myślałam że pokrywki nie mają dziurki
      na uchodzenie pary,a okazało się wprost przeciwnie. Wizualnie wyglądają
      super,mam nadzieję że w praktyce będzie podobnie.
      • Gość: calta Re: mam już swoje garnki:) IP: *.binet.pl / *.pl 26.08.06, 11:10
        Witam
        użytkuję te garnki ok. 10 dni. Gotuje się w nich super. Jest jednak dość istotna
        różnica w cenie między sklepem internetowym a normalnym. Zamawiając necie
        zaoszczędziłam ok. 30 zł. np. tylko na rondlu 18 cm.
    • Gość: elka Re: Tefal Edition -czy ktoś użytkuje? IP: *.com.pl 27.08.06, 10:35
      od ponad roku uzywam garnki IKEA 365+ są świetne, w piatek kupiłam patelnię
      Teflon-Platinium też b. dobrze sie smaży
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka