Dodaj do ulubionych

Jak sie to robi???

13.11.05, 00:43
Czy ktos moze wie jak mozna osiagnac podobny efekt jak na tym zdjeciu?
marniemaclean.com/words/images/1105/ksh1.jpg
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie.
Dommi (Wwa)- ostatnio coraz bardziej wloczkowo zakrecona wink
Obserwuj wątek
    • justa_otw Re: Jak sie to robi??? 13.11.05, 08:39
      Z tego co widze to wzór idzie następująco: przerabiasz 1 oczko normalnie na
      prawo, a następnie "3 oczka z 3", czyli przerabiasz razem trzy oczka, tylko
      zamist uzyskac z tego jedno oczko, musisz dorobic jeszcze dwa, tak zebys w
      sumie uzyskala trzysmile) nie jestem dobra w tlumaczeniutongue_out
      powodzeniasmile
      Justyna
      • boo7 Re: Jak sie to robi??? 13.11.05, 11:55
        A jeśli chodzi ci o delikatność i zwiewnośc tego wzoru, to potrzebny ci będzie
        cieniutka włóczka (mocher jeśli dobrze widzę) i w miarę grube druty.
      • dommi Re: Jak sie to robi??? 13.11.05, 13:18
        Dziekuje za podpowiedzi. Ale nie bardzo rozumiem jak mam dorobic te dwa
        dodatkowe oczka. Moze podpowiesz cos wiecej?
        Dommi
        • justa_otw Re: Jak sie to robi??? 13.11.05, 19:18
          a wiec tak: nabierasz trzy oczka, przerabiasz je na prawo raz, robisz narzut i
          jeszcze raz przerabiasz na prawo - w sumie wychodza 3 oczkasmile)
    • kasiaba1 Re: Jak sie to robi??? 13.11.05, 20:01
      tinyurl.com/79ufs
      a to nie to (tzn model 90-6)??
      Bo opis na pewno jest... w strasznych językach, ale ostatnio odkryłam też to:
      www.garnstudio.com/ordlister/ordlista-no.htm
      A dla chcącego... wink
    • mjermak Re: Jak sie to robi??? 14.11.05, 17:37
      marniemaclean.com/words/2005/11/mohair.html
      tu masz wiecej. ja mam tego Vogue'a jak chcesz to ci wysle znanym sposobem caly
      opis sweterka
      • dommi Re: Jak sie to robi??? 14.11.05, 22:29
        Dziekuje wszystkim pieknie za pomoc!!! Jestescie kochane! Postaram sie jutro
        zdobyc moherek i sprobowac tworzyc te 3 oczka smile.
        Mjermak, bardzo Ci dziekuje za chec przeslania mi opisu sweterka! Ja zapytalam o
        ten wzor ze wzgledu na sam efekt - nie widzialam wczesniej tego sweterka.
        Narobilas mi smaka, nie powiem smile, ale nie mam serca Cie tak wykorzystywac.
        P.S. Przy okazji wyprawy po moher zapytam tez o Elizabeth dla Ciebie.
        Pozdrawiam serdecznie, Dommi (Wwa)
    • mjermak Re: Jak sie to robi??? 15.11.05, 15:55
      dzisiaj rano pzred praca sparwdzalam opis tego wzoru. I nie bardzo rozumiem. Bo
      nazywa sie to wzorem stokrotkowym (lub margaretkowym )daisy pattern. I tu sie
      konczy latwizna. Opis brzmi tak, najpierw 1rz francuskim parwym, potem 1 o
      lewe, 3 oczka pzrerobic razem na lewo ale nie zdejmowac tych przerobionych
      oczek z drutu tylko zrobij 1 narzut i jeszzce raz kazde z nich pzrerobic na
      lewo i dopiero zdjac z druta i zrobic jeszcze 1 narzut. Rozuemicie cos z tego?
      Bo wg mnie to po tym dwukrotnym przerobieniu na lewo by trzeba jeszcze raz je
      zebrac razem.
      • martas76 Re: Jak sie to robi??? 15.11.05, 17:59
        Ja spróbowałam i to mi za cholendera tak nie wychodzi. Majermak czy opis po
        polsku? a może jakis rysunke? jesli moge prosic podeślij obejrzęsmile
        • mjermak Re: Jak sie to robi??? 15.11.05, 19:31
          opis po angielsku, skanera nie mam wiec tylko to co juz wkleilam zreszta
          rysunkow tam niet. Moge przepisac po angielsku ale jutro bo dzisiaj nei wzielam
          gazety do pracy. Ale sama sprobuje to moze wieczorem rozgryzc bo mi spokoju nie
          daje. A poza tym jak Amerykanka rozgryzla to my nie mozemy? Niedoczekanie!
    • kasiaba1 Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 13:50
      Dziewczyny!!
      I co z tym wzorkiem? Bo ja grzebałam we włóczkach i 3 motki moherku turkusowego
      znalazłam, taki szal "stokrotkowy" ładnie by wyszedł smile
      • mjermak Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 15:25
        ja nie mialam czasu a z robotek expressowo musze dziecku czapke zrobic bo sie
        zrobilo lodowato zimno.
        • martas76 Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 19:30
          Liczymy na ciebie mjermak!!! przebieram juz nózkami na samą myśl...smile
    • esowa2 Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 22:03
      proponowałabym do tej robótki cienki moherek i grube druty bambusowe-do moheru
      idealne-wg mnie jest to wzór z trzema oczkami zebranymi w jedno a 2 rzędy dalej
      zrobione trzy oczka z jednego
      • zdzid Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 22:23
        Właśnie sobie zrobiłam próbkę tego wzoru - wg mnie wyszło idealnie jak na
        załączonym linku - moge pokazać jutro, bo żeby zrobić zdjęcie tak, żeby było
        widać strukturę wzoru, potrzebne jest dzienne światło.
        Robi sie tak:
        1.rz. 1 o. prawe, 3 o. razem jak do przerobienia na prawo ale nie zdejmować z
        drutu, 1 narzut i jeszcze jedno o. prawe - dopiero teraz zdjąć, powtarzać.
        2 rz. i wszystkie na lewej stronie - na lewo (nie przekręcać nitki w narzutach)
        3 rz. 2 o. prawe, 3o. z 3 (jak wyżej), 1 o. prawe - powtarzać.(musi wyjść takie
        przesunięcie - tam gdzie bylo w pop. rz. środkowe o. w 3 z 3 teraz jest 1 o. prawe).
        Robiłam z włóczki Mohair (Inter-Fox) bardzo cienkiej - 260m/50g, na drutach 5
        (mozna by nawet na 6)
        • zdzid Re: Jak sie to robi??? 19.11.05, 10:00
          próbka zrobiona przeze mnie wygląda tak:
          zdzid.95mb.com/rozne/stokrotkowy.htm
          Moze inaczej też da sie tro zrobić, ale efekt jest moim zdaniem bardzo podobny
          (mozna robić na jeszcze grubszych drutach - np.6)
    • mjermak Re: Jak sie to robi??? 18.11.05, 22:43
      obecuje rozgryzc w weekend opis z voguea
      a tak nawiasem mowic to opisty w tej gazecie sa strasznie malo szczegolowe
      albo moze ja taka ciemna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka