Dodaj do ulubionych

Książki naszego dzieciństwa 3

29.09.06, 14:36
Poprzedni wątek przekroczył setkę, więc żeby było łatwiej czytać, otwieram
kolejny ;-)
Obserwuj wątek
    • mera73 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 05.10.06, 15:14
      Czy ktoś pamięta jeszcze uroczą norweską książkę "Nad dalekim, cichym
      fiordem?". |Ja uwielbiałam zwłaszcza rozdział o domku dla lalek i o tym jak
      dzieci czekają na powrót Nansena z wyprawy na biegun. Moja ciocia mówiła, że
      mama czytała jej tę książkę na głos w piwnicy w czasie bombardowania Warszawy,
      bo tylko dzięki niej mogła ją uspokoić.
      Pozdrawiam ciepło
      Mera
      • tres_ka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 23.03.07, 22:37
        Ja pamiętam...
    • gamblerka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 14.10.06, 17:01
      "Tajemniczy ogród" ( film Pani Holland jakoś do mnie nie trafił, chyba zbyt
      mocno tkwiłam we własnej wersji;) ) I tej samej autorki: "Mały lord" i "Mała
      księżniczka"... Andersen obowiązkowo! , Akademia Pana Kleksa i reszta,
      Makuszyński -wszystko jak leci:) Aaa, i moja ukochana Mary Poppins
      Nieśmiertelny "Kubuś Puchatek", Tomek Sawyer, wszystkie "Tomki" Szklarskiego
      i, o dziwo, komiksy... Zwłszcza jeden gatunek -historyczny, nie pamiętam
      autora, coś o poczatkach Polski, Pisącie Kołodzieju, kolejnych królach -
      uwielbiałam:) Ciekawe, czy coś takiego jeszcze istnieje...
      • klaryma Re: Książki naszego dzieciństwa 3 14.10.06, 20:16
        Przypomniala mi sie jeszcze jedna super ksiazka z dziecinstwa, czy raczej wczesnej mlodosci "Maly
        swiat na Cromwell Road", pamieta ktos? Akcja rozgrywa sie w jakiejs angielskiej szkole dla dzieci
        dyplomatow czy cos podobnego, jest tam pierwsza, nieszczesliwa milosc, bohaterka jest dziewczyna,
        ktora pierwszy raz trafia w takie, troche elitarne srodowisko (o ile dobrze pamietam).
        • gamblerka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 15.10.06, 11:40
          Przepraszam... Możesz cos więcej o tej książce? Może autora pamiętasz? Pytałam
          ostatnio z ciekawości w bibliotece, mówiły dziewczyny, że nie znają...
          • ewap_mama_alexa Re: Maly swiat na Cromwell Road 15.10.06, 15:00
            Napisala Pamela Brown
    • po_letta Re: Książki naszego dzieciństwa 3 16.10.06, 09:47
      W polecanych przez Fundację ABCXXI są prawie wszystkie ukochane ksiązki z
      mojego dzieciństwa:

www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php?page=kp&forceme=1
      :)
      • i2h2 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 16.10.06, 10:05
        po_letta napisała:
        > W polecanych przez Fundację ABCXXI są prawie wszystkie ukochane ksiązki z
        > mojego dzieciństwa:
        > www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php?page=kp&forceme=1
        > :)
        Bo to jest bardzo "bezpieczna" lista - wszystkie najbardziej popularne,
        najlepiej lektury szkolne (przynajmniej te z "moich" czasów). Nihil novi sub
        sole...
        • agatkar1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 04.11.06, 22:20
          dorzucę jeszcze "Błękitno-zielona opowieść" Jolanty Hartwig-Sosnowskiej.
          • kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 17.11.06, 12:17
            "Za siedmioma morzami, za siedmioma górami". Autorek nei pamiea, wiem, że to są
            dwie pani. Zbiór baśni egzotycznych - z Karaibów, Indii itd. Jerst tam moja
            ukochana - O Alfdis i Elginie. Babcia musiała mi ją codzienne czytać:-)
            • s1korupka Podręcznik do WF-u 19.11.06, 01:51
              Pamiętacie tytuł podręcznika do WF-u dla pierwszej klasy - z Bolkiem i Lolkiem?
              Rok 1978 - pierwsze wydanie - dla pierwszej klasy "dziesięciolatki". Chciałabym
              upolować dla córki, ale nie pamiętam tytułu.
              • zawsze_wolna_nilka Re: Podręcznik do WF-u 19.11.06, 11:15
                Mam dwa: granatowy i zielony, z tamtych lat własnie. W wolnej chwili znajdę i
                napiszę tytuły.
                Pozdr. M.
              • lulilu Re: Podręcznik do WF-u 08.01.07, 19:42
                Czy tego poszukujesz:
                www.allegro.pl/item155319764_bolek_i_lolek_cwicz_razem_z_nami.html
                • zawsze_wolna_nilka Imieniny Bolka i Lolka 08.01.07, 20:26
                  ... chyba dziś, bo i ja akurat odkopałam w kuchni pod rupieciami:-)

Liedke Andrzej Ćwicz razem z nami – poradnik kultury fizycznej dla uczniów kl.
                  II - aprobowany do użytku szolnego. WSiP Warszawa 1979, il. Alfred Ledwig
                  M.
                  • nikkori O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 09:37
                    ...MARCEPANOWEJ KRÓLEWNIE ,PIERNIKOWYM PAZIU I KUCHARCE PELASI. Pamietam, ze
                    czytalam dawno temu dzieckiem bedac taka ksiazke, podczas choroby. Wygrzebalam w
                    sieci nazwisko autorki (Ewa Ostrowska), ale nic ponadto... ksiazka miala takie
                    dziwne, czarno-biale chyba ilustracje. Niewiele z niej pamietam, ale spodobala
                    mi sie wtenczas i od czasu do czasu chodzi za mna.
                    Moze ktos mnie oswieci i przypomni pare szczegolow i nazwisko ilustratora przy
                    okazji?
                    • i2h2 Re: O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 10:12
                      Szczegółów nie przypomnę, ale ilustratorem wydania z 1975 roku był Witold
                      Kaliński :-)A chyba było tylko to jedno wydanie.
                    • zona_mi Re: O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 21:49
                      Ha! A mnie się udało - dzięki temu forum - kupić taką książkę na Allegro chyba!
                      Już od dawna się cieszę, że mogłam wrócić do opowieści o Czarnych Postaciach i
                      uwięzionych kwiatach, o podróży Króla Andrzeja w łódeczce księżycowej i o
                      lodówkowej sali tronowej - uwielbiam tę książkę!
                      Jak gdzieś zobaczę, to dam Ci znać.
                      • nikkori Re: O KRÓLU CUKROWYM... 25.03.07, 10:42
                        To ja bardzo poprosze :)))
            • zawsze_wolna_nilka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 25.11.06, 10:51
              Wanda Markowska, Anna Milska- dość częste na Allegro na szczęście.
              Milska jest autorką przedmowy do Baśni Andersena w wydaniu z il. Szancera- a
              przemowę czyta się prawie tak przyjemnie jak baśnie:-)
              Pozdr. Monika
    • zona_mi "Podróż z rondlem" Edith Unnerstad 19.11.06, 11:34
      Szwedzka opowieść o przygodach sześciorga rodzeństwa, których ojciec był
      komiwojażerem i wynalazł rodel, który piszczał, pamiętam, ze przewijał się tam
      też jakis sensacyjny wątek.
      Bardzo uwielbiałąm tę książkę - klimaty podobne jak w "Dzieciach z Bullerbyn" -
      ale mój ojciec pożyczył ją kiedyś na podróż pociągiem i ZGUBIŁ!
      Dopiero kilka dni temu udało mi się ją kupić na Allegro - ha! Będziemy sobie z
      Martyną czytać!
      :)
      • domil Re: "Podróż z rondlem" Edith Unnerstad 19.11.06, 18:50
        Oraz tej samej autorki - "U tatusiowej mamy". Właśnie zaczęłam czytać córeczce,
        jej również bardzo się podoba.
    • lulilu Re: Książki naszego dzieciństwa 3 24.11.06, 21:30
      To chyba będzie trudne, bo pamiętam tylko jeden epizodzik z książki.
      Otóż w jakimś królestwie urządzono konkurs czy może jakieś zawody?? i nagrody jakie przyznac miał król to:
      - worek złota - za zajęcie trzeciego miejsca,
      - przejażdżka po jeziorze w towarzystwie króla- za zajecie drugiego miejsca,
      - uścisk ręki króla - za zajęcie pierwszego miejsca.
      Ostatecznie I miejsce zajął jakis czarodziej i negocjował z królem zamiane należnej nagrody na nagrodę za III miejsce.
      Czy ktoś sobie coś takiego przypomina?? Pomóżcie- kto jak nie Wy??
    • rachelg Re: Książki naszego dzieciństwa 3 30.11.06, 21:13
      Ja dodam " Małpeczki z naszej półeczki". Świetna, z niemałym trudem zdobyłam ją
      synkowi na allegro.
    • fogelka Re: Książki naszego dzieciństwa - bardzo poszukuję 11.12.06, 13:32
      Szukam książki z czasów swojego dzieciństwa, czyli sprzed ponad trzydziestu
      lat.
      Pamietam ją z tzw. zerówki, była to książka formaty A4, w sztywnej oprawie, i
      na okładce był Miś, taka duża głowa pluszowego misia, cała żótta i tylko czarne
      oczy. Szukam tej książki w antykwariatach i nic. Nie znam nawet tytułu, a
      bardzo chciałabym do niej wrócić. Dlaczego? Sama się trochę temu dziwie, ale
      Pani Ula (taka starsza nauczycielka) w tak niezwykły sposób czytała nam tę
      książkę (to był prawie spektakl radiowy), że do dziś brzmią mi w uszach te
      słowa. Pamiętam też, że było sporo nowych kolorowych książek, ale uwielbiałam
      tę wielką, podniszczoną z żółtym misiem na okładce.Hmm, sentymentalnie...
      Czy ktoś ją kojarzy zna tytuł lub wie gdzie można znaleźć?
      • kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa - bardzo poszukuj 14.12.06, 12:12
        Możesz podać jakiekolwiek szczegóły na temat tresci ksiażeczki??
      • zawsze_wolna_nilka miś? 15.12.06, 21:55
        "Pamiętnik Czarnego Noska" Janiny Porazińskiej to mógł być. Wydał to m in
        Czytelnik
        M.
    • alistar1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 23.03.07, 22:19
      Ostatnio mi się przypomniało "Kukuryku na ręczniku".
      Takie mgliste, ale baardzo sympatyczne wspomnienie. Poszukałam i w merlinie
      znalazłam nawet wznowienie.
      Ale ta nowa okładka... koszmar:(
    • szkolnydetektyw Re: Książki naszego dzieciństwa 3 31.03.07, 15:49
      "Pan Tom buduje dom" - pierwsza, jaką wypożyczyłem z biblioteki szkolnej, a
      potem osiedlowej. Ta z osiedlowej była mniej zniszczona :)
      Szkoda, że nie ma wznowienia...
    • wlodekbar Re: Książki naszego dzieciństwa 3 31.03.07, 17:10
      Robinson Cruzoe na bezludniej wyspie
      Księga dżungli klasyka... dziennikarstwa, Kiplinga
      Te różne o Indianach i Dzikim Zachodzie, jak Winnetou.. Karol May (to on, zdaje
      się, napisał wszystkie książki siedząc w więzieniu
      London
      Verne
      Ania z Zielonego Wzgórza
      i... Szancer, ale tytułów książek z jego ilustracjami nie pamiętam (z tego
      okresu)
      • wlodekbar Oraz parę skiążek z ilustracjami Butenki. b.t. 31.03.07, 17:58

• wlodekbar Kisążek. Znaczy. Się. b.t. 31.03.07, 17:59

• wlodekbar KSIĄżek, nie ma liter na klawiszach,przepraszam.bt 31.03.07, 19:17

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka