i2h2 29.09.06, 14:36 Poprzedni wątek przekroczył setkę, więc żeby było łatwiej czytać, otwieram kolejny ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mera73 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 05.10.06, 15:14 Czy ktoś pamięta jeszcze uroczą norweską książkę "Nad dalekim, cichym fiordem?". |Ja uwielbiałam zwłaszcza rozdział o domku dla lalek i o tym jak dzieci czekają na powrót Nansena z wyprawy na biegun. Moja ciocia mówiła, że mama czytała jej tę książkę na głos w piwnicy w czasie bombardowania Warszawy, bo tylko dzięki niej mogła ją uspokoić. Pozdrawiam ciepło Mera Odpowiedz Link
gamblerka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 14.10.06, 17:01 "Tajemniczy ogród" ( film Pani Holland jakoś do mnie nie trafił, chyba zbyt mocno tkwiłam we własnej wersji;) ) I tej samej autorki: "Mały lord" i "Mała księżniczka"... Andersen obowiązkowo! , Akademia Pana Kleksa i reszta, Makuszyński -wszystko jak leci:) Aaa, i moja ukochana Mary Poppins Nieśmiertelny "Kubuś Puchatek", Tomek Sawyer, wszystkie "Tomki" Szklarskiego i, o dziwo, komiksy... Zwłszcza jeden gatunek -historyczny, nie pamiętam autora, coś o poczatkach Polski, Pisącie Kołodzieju, kolejnych królach - uwielbiałam:) Ciekawe, czy coś takiego jeszcze istnieje... Odpowiedz Link
klaryma Re: Książki naszego dzieciństwa 3 14.10.06, 20:16 Przypomniala mi sie jeszcze jedna super ksiazka z dziecinstwa, czy raczej wczesnej mlodosci "Maly swiat na Cromwell Road", pamieta ktos? Akcja rozgrywa sie w jakiejs angielskiej szkole dla dzieci dyplomatow czy cos podobnego, jest tam pierwsza, nieszczesliwa milosc, bohaterka jest dziewczyna, ktora pierwszy raz trafia w takie, troche elitarne srodowisko (o ile dobrze pamietam). Odpowiedz Link
gamblerka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 15.10.06, 11:40 Przepraszam... Możesz cos więcej o tej książce? Może autora pamiętasz? Pytałam ostatnio z ciekawości w bibliotece, mówiły dziewczyny, że nie znają... Odpowiedz Link
po_letta Re: Książki naszego dzieciństwa 3 16.10.06, 09:47 W polecanych przez Fundację ABCXXI są prawie wszystkie ukochane ksiązki z mojego dzieciństwa: www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php?page=kp&forceme=1 :) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 16.10.06, 10:05 po_letta napisała: > W polecanych przez Fundację ABCXXI są prawie wszystkie ukochane ksiązki z > mojego dzieciństwa: > www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php?page=kp&forceme=1 > :) Bo to jest bardzo "bezpieczna" lista - wszystkie najbardziej popularne, najlepiej lektury szkolne (przynajmniej te z "moich" czasów). Nihil novi sub sole... Odpowiedz Link
agatkar1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 04.11.06, 22:20 dorzucę jeszcze "Błękitno-zielona opowieść" Jolanty Hartwig-Sosnowskiej. Odpowiedz Link
kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 17.11.06, 12:17 "Za siedmioma morzami, za siedmioma górami". Autorek nei pamiea, wiem, że to są dwie pani. Zbiór baśni egzotycznych - z Karaibów, Indii itd. Jerst tam moja ukochana - O Alfdis i Elginie. Babcia musiała mi ją codzienne czytać:-) Odpowiedz Link
s1korupka Podręcznik do WF-u 19.11.06, 01:51 Pamiętacie tytuł podręcznika do WF-u dla pierwszej klasy - z Bolkiem i Lolkiem? Rok 1978 - pierwsze wydanie - dla pierwszej klasy "dziesięciolatki". Chciałabym upolować dla córki, ale nie pamiętam tytułu. Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: Podręcznik do WF-u 19.11.06, 11:15 Mam dwa: granatowy i zielony, z tamtych lat własnie. W wolnej chwili znajdę i napiszę tytuły. Pozdr. M. Odpowiedz Link
lulilu Re: Podręcznik do WF-u 08.01.07, 19:42 Czy tego poszukujesz: www.allegro.pl/item155319764_bolek_i_lolek_cwicz_razem_z_nami.html Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Imieniny Bolka i Lolka 08.01.07, 20:26 ... chyba dziś, bo i ja akurat odkopałam w kuchni pod rupieciami:-) Liedke Andrzej Ćwicz razem z nami – poradnik kultury fizycznej dla uczniów kl. II - aprobowany do użytku szolnego. WSiP Warszawa 1979, il. Alfred Ledwig M. Odpowiedz Link
nikkori O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 09:37 ...MARCEPANOWEJ KRÓLEWNIE ,PIERNIKOWYM PAZIU I KUCHARCE PELASI. Pamietam, ze czytalam dawno temu dzieckiem bedac taka ksiazke, podczas choroby. Wygrzebalam w sieci nazwisko autorki (Ewa Ostrowska), ale nic ponadto... ksiazka miala takie dziwne, czarno-biale chyba ilustracje. Niewiele z niej pamietam, ale spodobala mi sie wtenczas i od czasu do czasu chodzi za mna. Moze ktos mnie oswieci i przypomni pare szczegolow i nazwisko ilustratora przy okazji? Odpowiedz Link
i2h2 Re: O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 10:12 Szczegółów nie przypomnę, ale ilustratorem wydania z 1975 roku był Witold Kaliński :-)A chyba było tylko to jedno wydanie. Odpowiedz Link
zona_mi Re: O KRÓLU CUKROWYM... 23.03.07, 21:49 Ha! A mnie się udało - dzięki temu forum - kupić taką książkę na Allegro chyba! Już od dawna się cieszę, że mogłam wrócić do opowieści o Czarnych Postaciach i uwięzionych kwiatach, o podróży Króla Andrzeja w łódeczce księżycowej i o lodówkowej sali tronowej - uwielbiam tę książkę! Jak gdzieś zobaczę, to dam Ci znać. Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: Książki naszego dzieciństwa 3 25.11.06, 10:51 Wanda Markowska, Anna Milska- dość częste na Allegro na szczęście. Milska jest autorką przedmowy do Baśni Andersena w wydaniu z il. Szancera- a przemowę czyta się prawie tak przyjemnie jak baśnie:-) Pozdr. Monika Odpowiedz Link
zona_mi "Podróż z rondlem" Edith Unnerstad 19.11.06, 11:34 Szwedzka opowieść o przygodach sześciorga rodzeństwa, których ojciec był komiwojażerem i wynalazł rodel, który piszczał, pamiętam, ze przewijał się tam też jakis sensacyjny wątek. Bardzo uwielbiałąm tę książkę - klimaty podobne jak w "Dzieciach z Bullerbyn" - ale mój ojciec pożyczył ją kiedyś na podróż pociągiem i ZGUBIŁ! Dopiero kilka dni temu udało mi się ją kupić na Allegro - ha! Będziemy sobie z Martyną czytać! :) Odpowiedz Link
domil Re: "Podróż z rondlem" Edith Unnerstad 19.11.06, 18:50 Oraz tej samej autorki - "U tatusiowej mamy". Właśnie zaczęłam czytać córeczce, jej również bardzo się podoba. Odpowiedz Link
lulilu Re: Książki naszego dzieciństwa 3 24.11.06, 21:30 To chyba będzie trudne, bo pamiętam tylko jeden epizodzik z książki. Otóż w jakimś królestwie urządzono konkurs czy może jakieś zawody?? i nagrody jakie przyznac miał król to: - worek złota - za zajęcie trzeciego miejsca, - przejażdżka po jeziorze w towarzystwie króla- za zajecie drugiego miejsca, - uścisk ręki króla - za zajęcie pierwszego miejsca. Ostatecznie I miejsce zajął jakis czarodziej i negocjował z królem zamiane należnej nagrody na nagrodę za III miejsce. Czy ktoś sobie coś takiego przypomina?? Pomóżcie- kto jak nie Wy?? Odpowiedz Link
rachelg Re: Książki naszego dzieciństwa 3 30.11.06, 21:13 Ja dodam " Małpeczki z naszej półeczki". Świetna, z niemałym trudem zdobyłam ją synkowi na allegro. Odpowiedz Link
fogelka Re: Książki naszego dzieciństwa - bardzo poszukuję 11.12.06, 13:32 Szukam książki z czasów swojego dzieciństwa, czyli sprzed ponad trzydziestu lat. Pamietam ją z tzw. zerówki, była to książka formaty A4, w sztywnej oprawie, i na okładce był Miś, taka duża głowa pluszowego misia, cała żótta i tylko czarne oczy. Szukam tej książki w antykwariatach i nic. Nie znam nawet tytułu, a bardzo chciałabym do niej wrócić. Dlaczego? Sama się trochę temu dziwie, ale Pani Ula (taka starsza nauczycielka) w tak niezwykły sposób czytała nam tę książkę (to był prawie spektakl radiowy), że do dziś brzmią mi w uszach te słowa. Pamiętam też, że było sporo nowych kolorowych książek, ale uwielbiałam tę wielką, podniszczoną z żółtym misiem na okładce.Hmm, sentymentalnie... Czy ktoś ją kojarzy zna tytuł lub wie gdzie można znaleźć? Odpowiedz Link
kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa - bardzo poszukuj 14.12.06, 12:12 Możesz podać jakiekolwiek szczegóły na temat tresci ksiażeczki?? Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka miś? 15.12.06, 21:55 "Pamiętnik Czarnego Noska" Janiny Porazińskiej to mógł być. Wydał to m in Czytelnik M. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Książki naszego dzieciństwa 3 23.03.07, 22:19 Ostatnio mi się przypomniało "Kukuryku na ręczniku". Takie mgliste, ale baardzo sympatyczne wspomnienie. Poszukałam i w merlinie znalazłam nawet wznowienie. Ale ta nowa okładka... koszmar:( Odpowiedz Link
szkolnydetektyw Re: Książki naszego dzieciństwa 3 31.03.07, 15:49 "Pan Tom buduje dom" - pierwsza, jaką wypożyczyłem z biblioteki szkolnej, a potem osiedlowej. Ta z osiedlowej była mniej zniszczona :) Szkoda, że nie ma wznowienia... Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Książki naszego dzieciństwa 3 31.03.07, 17:10 Robinson Cruzoe na bezludniej wyspie Księga dżungli klasyka... dziennikarstwa, Kiplinga Te różne o Indianach i Dzikim Zachodzie, jak Winnetou.. Karol May (to on, zdaje się, napisał wszystkie książki siedząc w więzieniu London Verne Ania z Zielonego Wzgórza i... Szancer, ale tytułów książek z jego ilustracjami nie pamiętam (z tego okresu) Odpowiedz Link