alistar1 08.08.07, 07:48 Ciekawa zapowiedź na czytelniczą jesień! Trudne słowa już dla przedszkolaków. Tylko czekać, aż mi dziecko o abstynencji opowiadać będzie;-)Hehe. Jeszcze linka: www.badet.pl/go/_info/?id=34273 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alistar1 Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 25.09.07, 12:22 Przejrzałam w księgarni i rozczarowałam się. Pomijam treść i pomysł (wartościowe i fajne, jak się domyślam), ale stanowczo nie podobają mi się te czarne strony:-( Jak to czytać? Moje oczy powiedziały "dość!" po przerzuceniu kilku kartek... Odpowiedz Link
frania_z Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 27.09.07, 08:31 Mnie się czarne strony nawet podobają, to ciekawy i odważny pomysł. Gorzej z tekstami... Rozumiem, że autor czasami musi użyć naiwnego, gramatycznego rymu, ale dlaczego niemal w każdym tekście? Proszę, oto kilka przykładów: Litera A: polowała - spożywała, wynajęła - zajęła Litera B: rzekła - uciekła Litera C: lubiły - budziły Mogłabym tak przelecieć niemal przez cały alfabet, ale czasu mi szkoda... Dla osób, które tej książki nie miały w ręku, dodam, że tekściki są króciutkie, mają po 6 wersów, więc frekwencja takich niewyszukanych rymów jest ogromna. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 27.09.07, 19:51 Przejrzałam, poczytałam i mam podobne spostrzeżenia. Poza tym zastanowiło mnie, dla kogo to: moje młodsze dziecko, pięcioletnie, takiego tłumaczenia nie kupi, bo to prawie jak u Wańkowicza "ananke patrz kismet" - wyrazy trudne są tłumaczone przy użyciu innych trudnych wyrazów. Poza tym odniosłam wrażenie, że te wierszowane definicje takie trochę obok tematu. Plusem jest wygląd: pani w empiku od razu wiedziała, o jaką książkę mi chodzi - zapamiętała okładkę i format ;-) Jak dla mnie - raczej gadżet niż pomoc edukacyjna. Odpowiedz Link
gopio1 Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 16.12.07, 22:25 Podpisuję się pod Tobą Iwonko. Ale po lekturze tej książki naszło mnie na taki własny Alfabet. Mój 5-latek jest akurat na etapie zabawy literami i słowami, więc wyszukujemy różne dziwne słowa, często takie trudne, i tłumaczymy za pomocą innych łatwiejszych. Świetna zabawa, do której bardzo przyda się słownik synonimów. Polecam! Odpowiedz Link
abepe Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 16.12.07, 23:11 Grześ zażyczył sobie wczoraj na dobranoc "Dr. Seuss's ABC" (dopiero teraz zauważyłam, że tu po dr jest kropka). www.amazon.com/Dr-Seusss-ABC-Amazing-Alphabet/dp/0679882812 To się musiał mąż nagłówkować, żeby na każdej stronie znaleźć słowo na daną literę po polsku:) Odpowiedz Link
hipopotamama Re: Arcytrudny alfabet - Marty Pokorskiej. 17.12.07, 20:10 Pomysłem byłam zachwycona jednak treść dla 10-latka, a ilość treści - w sam raz do poczekalni u dentysty. Odpowiedz Link