Dodaj do ulubionych

Luteina nie hamuje owulacji???

13.01.06, 21:04
www.nasz-bocian.home.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=19306&highlight=luteina&sid=434d8aaddd43b19fe453a38977700d60
Obserwuj wątek
    • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 14.01.06, 16:07
      dziś rozmawiałam z ginekologiem ... i mi powiedział: luteina NIE hamuje
      owulacji!!!!!!!!!!! wcześniej czytałam na forach, że hamuję !!!!
    • mycha79 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 00:42
      A ja się upieram, że podana zbyt wcześnie hamuje.
      • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 09:16
        a na jakiej podstawie? dlaczego tak uważasz?
        • fiamma75 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 09:53
          Większość lekarzy tak uważa i to ekspertów:
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=30560&highlight=duphaston
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=28310&highlight=duphaston
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=26535&highlight=duphaston

Chyba starczy?
          Duphaston to też progesteron jak luteina.
          • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 13:29
            taaaa
            ja ufam mojemu lekarzowi, a nie lekarzowi z netu...
            poza tym ... progesteron nie może zahamowaĆ OWULACJI, MOJA LEKARKA MNIE
            WYŚMIAŁA I KAZAŁA NIE CZYTAĆ INFORMACJI Z ONTERNETU ;-]
            • fiamma75 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 14:57
              A czy Twoja lekarka jest specjalistą od niepłodności.
              Moja np. kazała mi brać duphaston po owulacji.
              • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 15:13
                Bierzesz ją po owu, na fazę lutealną, która jest po owu. Poza tym...z tego co
                wiem, D. jest sztucznym progesteronem, a tuteina naturalnym. Ale w sumie nie
                wiem czy ma to jakieś znaczenie ;-] W każdym razie progesteron się bierzę od 16
                do 25 dnia cyklu, czyli po owu.
                • fiamma75 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 18:29
                  Ja brałam od 3 dnia wyższych temp. i wiele dziewczyn tak robi - wtedy ejst
                  pewność, że nie zaburzy się jajeczkowania.
                  Duphaston i luteina mają właściwie takie samo działanie, z tym że po luteinie
                  kiepsko się czułam.
              • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 15:14
                aaaaa i nie wiem czy moja lekarka jest specjalistką od niepłodności
                • kaja5 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 19:57
                  To dobrze ze tak ufasz swojemu lekarzowi. Jednak konsulatacja z innym nigdy nie
                  zaszkodzi.Skoro wiele osób ma innne zdanie niz twój lekarz warto zapytać
                  innego - i nie mówie tu o "forumowym lekarzu".
                  • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 20:23
                    zapytam na pewno smile
                    • mycha79 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 20:34
                      To przecież logiczne ze jesli podajesz przed owulacją hormon, który organizm
                      wytwarza po owulacji to do owulacji nie dojdzie. Jak brałam clo, a po nim
                      pregnyl na pekniecie pecherzyka to ginka specjalnie kazała odczekać nie 2 a 3
                      dni zanim zaczne brac luteine, żeby miec pewnnosc, że do owu doszło i luteina
                      nie spowoduje zaburzeń owulacji.
                      • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 15.01.06, 22:45
                        mało logiczne...
                        jejku: ale ok, niech Wam będzie...whatever...
                        • nowa_mama75 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 16.01.06, 08:52
                          Carolec może zapytaj się innego lekarza?
                          Znam takiego lekarza ginekologa, który uważa, że kobieta ma owulację w połowie
                          cyklu. Może te,które maja cykle co 28 dni maja w połowie. Ja na przykład owu
                          mam w tym cyklu dopiero w 22 d. Prawdopodobnie @ przyjdzie za 16 dni więc to
                          raczej nie wypada w połowiewink
                          • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 16.01.06, 09:23
                            no w piątek idę do lekarza... no chyba, że miesiączkę wcześniej dostanę, to nie
                            pójdę wink Ale dzisiaj planuję zadzwonić do jeszcze innego ginka wink Może coś się
                            wyjaśni wink pzdr.
                            • aghatta1 Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 16.01.06, 10:08
                              Mój lekarz kiedy powiedziałam mu, że porządziłam się i nie wzięłam luteiny tak
                              jak kazał (tylko 3dni później) bo owu mam później i nie chciałam żeby mi ją
                              zablokowała był zły, że nie stosuję się do jego leczenia i powiedział, że
                              luteina nie powoduje wstrzymania owulacji i jakoś skrzętnie się wymijał od
                              wytłumaczenia mi tego łopatologicznie. Jednak kiedy w następnym cyklu testy
                              wykazały owu dopiero w 22dc, zostało to potwierdzone usg, już nic nie powiedział
                              tylko kazał brać luteinę dopiero jak pęknie jajeczko. Z tego też względu
                              musiałam specjalnie udać się na drugie usg za dwa dni ( żeby stwierdzić kiedy
                              pęknie i nie wziąć za wcześnie luteiny) Więc sama nie wiem o co chodzi. Myślę,
                              że luteina może blokować owulację, ale leczenie nią ma spowodować m.in.
                              wyregulowanie cyklu kobietom, które mają z tym problemy. takim nieregularnym
                              cyklu owulacja jest różnie, a przyjmowanie luteiny po niej nic nie da, natomiast
                              przyjmowanie jej co miesiąc w tym samym dniu spowoduje uregulowanie cyklu, aż w
                              końcu owu będzie występować ciągle tego samego dnia. Jedynym 'skutkiem ubocznym'
                              takiego leczenia jest brak owu, ale w rezultacie doprowadzi ono do regularnych
                              owu. Tak sobie to wszystko tłumaczę na babski rozum, ale nie mam pojęcia czy dobrze.
                              • caroleck Re: Luteina nie hamuje owulacji??? 16.01.06, 10:33
                                mi to już chyba obojętne...czy hamuję czy nie... Mam nadzieję, że za 3 mies.,
                                kiedy skończę ja brać....będę miała regularne cykle, będę wiedziała, kiedy mam
                                owu (bez żadnych testów)...i mam nadzieję, że zajdę w ciążę... smile

Mam pytanko: dziś mam 27 dc ; 25 dc wzięłam ostani raz luteinę (to pierwszy
                                cykl z luteiną)....kiedy mogę się spodziewać okresu? czy to sprawa
                                indywidualna, czy zależy to od organizmu? Ech...fajnie by było wiedzieć, kiedy
                                się dostanie, a nie żyć w niepewności, kiedy będzie... I nie latać co chwilę do
                                kibla by sprawdzić, czy już... ;-/ (To takie me wywody na marginesie ;-] )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka