starushek 05.10.05, 12:28 Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. Czy to czyms grozi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
literka_m Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:31 niczym. nie uda ci sie Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:37 literka_m napisał: > niczym. nie uda ci sie Dlaczego nie? A co to za problem nacisnac sprzeglo w czasie jazdy do przodu i wrzucic wsteczny? Nie probowalem jeszcze, ale sadze ze nie powinno byc z tym wiekszych problemow. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:53 starushek napisał: > A co to za problem nacisnac sprzeglo w czasie jazdy do przodu i wrzucic > wsteczny? i nie zapomnij puscic sprzeglo Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 15:11 zgryzliwy1 napisał: > starushek napisał: > > > A co to za problem nacisnac sprzeglo w czasie jazdy do przodu i wrzucic > > wsteczny? > > i nie zapomnij puscic sprzeglo To chyba oczywiste? Link Zgłoś
skyddad Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 15:25 Witaj Staruszku, Kiedys na zlomowisku rowniez nurtowala mnie ta przednia mysl.Akurat dostarczyl jakis starszy czlowiek Opla Rekorda z roku 1987 byl to rok 1995,czxyli auto juz dobrze zgracone.Widac mialo paru wlascicieli nie dbajacyh o wyglad.Byl to automat,wszedzie odpadaly listwy tapicerka ot takie Helmut-schaise w polewie amerykanskiej.Silnik gral jak dzwon skrzynia automatyczna rowniez. Bylo pusto mialem okolo 10m do przodu i do tylu.Zapaliem motor zaciagnolem pasy i ful szpula do przodu gdy mialem max na 10m , odrazu na wsteczny i full gaz,oczywiscie buksando,skychac jak bez zadnego oporu prawie kolo sie kreca w druga strone i znowu do przodu woz bezwladnie wolnostawal i znowu do tylu i wpieprzylem niechcacy parkering w nerwach i napieciu krachnelo cos i stracilem ciag,silniczek w daszym ciagu jak zegareczek tylko mruczal.Wlaze pod auto i biedna skrzynia biegow automatyczna nie wytrzymala tych wrazen i wziela i pekla na pol olej wyciekl i dlatego postoj. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 15:37 Jest jeden problem. Nie mam automatu, a to pewnie duza roznica. Link Zgłoś
wuuuj duza, ale na niekorzysc manuala niestety, sprzeglo 03.11.05, 19:00 hydrokinetyczne w automacie wiecej zniesie. Link Zgłoś
zigzaur Re: duza, ale na niekorzysc manuala niestety, spr 03.11.05, 21:09 Znajomy opowiadał mi, jak kupił stary samochód z automatyczną skrzynią biegów (chyba Forda Granadę). Wlał jakiś podejrzany płyn do skrzyni biegów. W zimie podczas jazdy po śliskim wcisnął hamulec a samochód przyśpieszył! Najadł się strachu. Link Zgłoś
tolaez Re: duza, ale na niekorzysc manuala niestety, spr 04.11.05, 09:33 zigzaur napisał: > Znajomy opowiadał mi, jak kupił stary samochód z automatyczną skrzynią biegów > (chyba Forda Granadę). Wlał jakiś podejrzany płyn do skrzyni biegów. > W zimie podczas jazdy po śliskim wcisnął hamulec a samochód przyśpieszył! > Najadł się strachu. no to chyba po prostu wpadl w poslizg ;) nic nadzwyczajnego ;) bez problemu zdazyc sie moze i z manualem ;) Link Zgłoś
speedone Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 08.11.05, 00:11 skyddad napisał: > Witaj Staruszku, > Kiedys na zlomowisku rowniez nurtowala mnie ta przednia mysl.Akurat dostarczyl > jakis starszy czlowiek Opla Rekorda z roku 1987 byl to rok 1995,czxyli auto juz Recordy byly produkowane do 86r :) sam mam 86r 2.2i i wlasnie automat silnik spokojnie juz 400 000 ma bez remontu a i tak pokazuje na drodze gdzie jego miejszcze spokojnie mozna sie scigac z spod swiatel obecnie mam jeszcze mazde 626 2.0i ale juz 16 zaworowa niby tylko mala roznicza w pojenosci i 11 lat a opel szybszy jest jego v-max to byla 240km/h pozdrawiam Link Zgłoś
zam6 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 06:46 jak masz duzo kasy na mechanika mozesz sprobowac... Link Zgłoś
syslog Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 10:37 Czasami sie zastanawiam jaki to musialbyc kiedys duzy kibel ze jest tylu ludzi, ktorzy jak rozumem na swiecie dzielili to w nim zalatwiali swoje sprawy :) sys Link Zgłoś
promo1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 14:27 przy 100km nieprobowalem, ale kiedys jadac po oblodzonej drodze dostawczym mercedesem kolega wrzycil wsteczny przy 70km/h wrazenie bylo ciekawe kola w druga strone samochod do przodu, dobrze ze nikt nie jechal z przeciwaka bo bysmy mieli stluczke a i tak zachaczylismu o pobocze (brak rowow nas uratowal) z pola zjechalismy o wlasnych silach ale zaden juz pozniej tego nieprobowal Link Zgłoś
xxxfan Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 19:51 W większości samochodów nie powinno ci się to udać, gdyż kiedy auto się porusza bieg wsteczny jest zablokowany, tak samo 1 bieg jeśli bodajże przekroczysz 5km/h nie da się go wsadzić (prd bieg 1 oraz wsteczny jest niezsynchronizowany czy cuś) Ale próbuj jak chcesz tylko żebyś nie trafił do księgi Darwina czy jakoś tak :) Link Zgłoś
macio255 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 07.11.05, 13:27 nie jest zablokowany a synchronizacja nie ma tu nic do rzeczy Link Zgłoś
soundscl Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 27.01.06, 13:34 macio255 otóz 1 i wsteczny bieg jest zablokowany:) po osiagnieciu pewnej prędkości nie da sie ich wrzucić (wsteczny oczywiscie przy jedzie do przodu), skrzynia jest tak zbudowana ,ze ma specjalne mówiąc nieprofesjonalnym jezykiem zapadki uniemoliwiające wrzucenie biegu.Oczywiscie jeśli ktoś che to moze to zrobić na siłe ale skutki wiadome... Pozdrawiam Link Zgłoś
crannmer Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 27.01.06, 15:19 soundscl napisał: > skrzynia jest tak zbudowana ,ze ma specjalne mówiąc nieprofesjonalnym jezykiem > zapadki uniemoliwiające wrzucenie biegu.Oczywiscie jeśli ktoś che to moze to > zrobić na siłe ale skutki wiadome... Poglad tylez czesty, co z gruntu falszywy. Tam nie ma nawet pol zapadki sterowanej predkoscia samochodu. MfG C. Link Zgłoś
motomaniak-1990 Re: Zatrzesz skrzynie. 17.02.06, 09:12 Po prostu biegu nie wrzucisz, będzie tylko dużo chałasu i możesz zniszczyć skrzynie. Jeszcze jak byś jechał do tyłu i wrzucił 1 bieg to spalił byś tylko gumy, ale na odwrót to szaleństwo. Link Zgłoś
ppo Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 18.03.06, 14:23 Jak masz łapę Pudzianowskiego, to Ci się uda, ale skrzynię rozpier...papier :) Powodzenia! Będzie wielki zgrzyt i grzechot rozsypanego mechanizmu. :) Może być nawet trochę dymu... Link Zgłoś
xystos Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:36 starushek napisał: > Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki > jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. > Czy to czyms grozi? ..Warsztat Pana Henia bedzie mial swiezy dochód , na kiedy chcesz czas ? Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:39 xystos napisał: > ..Warsztat Pana Henia bedzie mial swiezy dochód , na kiedy chcesz czas ? No ale co sie moze stac? No nie trzymaj mnie w niepewnosci. Powiedz! Link Zgłoś
1adarek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:42 W najlepszym razie rozpieprzysz tylko skrzynie biegow. Powodzenia Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:44 1adarek napisał: > W najlepszym razie rozpieprzysz tylko skrzynie biegow. Powodzenia A w najgorszym? Lubie extreme Link Zgłoś
1adarek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:50 Zbiora Ciebie z asfaltu lopata, jak Ci sie to uda zablokujesz kola i wpadniez w poslizg wskutek ktorego stracisz panowanie nad samochodem, znajdzisz sie na przeciwnym pasie ruchu, ktorym bedzie jechac ciezarowka z taka jak Ty predkoscia no i po paru dniach zaklad pogrzebowy bedzie mial jednego klienta wiecej... Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:04 1adarek napisał: > Zbiora Ciebie z asfaltu lopata, jak Ci sie to uda zablokujesz kola i wpadniez w > poslizg wskutek ktorego stracisz panowanie nad samochodem, znajdzisz sie na pr > zeciwnym pasie ruchu, ktorym bedzie jechac ciezarowka z taka jak Ty predkoscia > no i po paru dniach zaklad pogrzebowy bedzie mial jednego klienta wiecej... Dramatyzujesz Przeciez nie bede tego robic na ruchliwej szosie. Najlepiej to myslalem, zeby zrobic to na starym pasie startowym nieuzywanego lotniska. Jest takie niedaleko. Link Zgłoś
framberg Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 21:15 Przy zwykłej skrzyni synchronizatory będą stawiać opór przy wrzucaniu wstecznego. Jeśli przełamiesz ten opór to pracujące w odwrotnych kierunkach koła zębate nie będą chciały "zaskoczyć". Tyle, że od dłuższego czasu (od lat 60) są one od razu zazębione a spinają się sprzęgłem kłowym. Czyli wrzucisz ten wsteczny (jeśli synchronizatory puszczą). Teraz trzy możliwości: 1. zerwiesz kły (mało prawdopodobne bo są częściowo schowane w wałkach na całej długości) 2. rozerwiesz koła zębate lub zerwiesz ich zęby 3. wałki rozerwą skrzynię biegów (również jeśli wyrawne zęby dostanę się między koła. Możesz odczuć np. lekki podskok do góry, blokadę kół, plus efekty dźwiekowe. Link Zgłoś
tomi_22 nic dobrego 05.10.05, 12:43 Prawdopodobnie skrzynie bedziesz zbieral z asfaltu. A nie lepiej kupic starego kaszlaka za 200zl i sprawdzic? Link Zgłoś
starushek Re: nic dobrego 05.10.05, 12:48 tomi_22 napisał: > Prawdopodobnie skrzynie bedziesz zbieral z asfaltu. > > A nie lepiej kupic starego kaszlaka za 200zl i sprawdzic? No wlasnie, tylko 'prawdopodobnie'. W ogole ktos to sprawdzal, czy bede pierwszy? Link Zgłoś
xystos Re: nic dobrego 05.10.05, 12:54 starushek napisał: Prawdopodobnie skrzynie bedziesz zbieral z asfaltu. W ogole ktos to sprawdzal, czy bede pierwszy? .. chyba bedziesz pierwszy (szansa na Guiness rekord) niewielu jest takich gen i uszy na swiecie - jestes WYJATKOWY !!! Link Zgłoś
tapatik Re: nic dobrego 03.11.05, 13:50 xystos napisał: > .. chyba bedziesz pierwszy (szansa na Guiness rekord) niewielu jest > takich gen i uszy na swiecie - jestes WYJATKOWY !!! Chyba raczej na Nagrodę Darwina. Link Zgłoś
rumik2 Re: nic dobrego 04.11.05, 10:45 Szansę na debila roku masz raczej niewielka. Ale jak się bardziej postarasz to kto wie :))) Link Zgłoś
chiefchemist Re: nic dobrego 03.11.05, 22:11 Ja probowalem ale na automtyku. I to nie celowo ale tak jakos wyszlo. Jechalem okolo 70 -80 km/h i bawilem sie w przezucanie na neutral, potem wylaczalem silnik i probowalem zapalac gdy samochod toczyl sie na luzie. Przez zagapienie wcisnoalem przycisk na dzwigni biegow przez co wyloczylo sie zabezpeczenie (bez wciskania tego przycisku dzwignia chodzi tylko pomiedzy Drive i Neutral) No i machnolem przez przypadek na Reverse. Silnik zgasl i samochod toczyl sie dalej jak na luzie. Gdy stanol. Wrzucilem parking przekrecilem kluczyk, samochod zapalil i pojechalem dalej. Nastepnego dnie zobaczylem ze skrzynia biegow cieknie. Zreperowali mi to pod gwarancja. Powiedzieli ze pekl jakis maly bolec w skrzyni biegow. Moj samochod to Suzuki Swift rocznik 1990 - 1300cc automatic (dawne czasy, wiecej nie probowalem) Link Zgłoś
nat.ka Re: nic dobrego 03.11.05, 20:59 kaszlak za 200 zl i 100 km/h?:))))))) tomi_22 napisał: > Prawdopodobnie skrzynie bedziesz zbieral z asfaltu. > > A nie lepiej kupic starego kaszlaka za 200zl i sprawdzic? Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 12:59 Raczej trudno bedzie wrzucic wsteczny bieg bo niewiele samochodow ma synchronizacje wstecznego biegu a jak wrzycisz rozwalisz napewno skrzynie sprzeglo i prawdopodobnie silnik ,mozliwe tez ze zablokuja sie kola Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:06 Bedzie ciezko wrzucic Nawet na sile. Czesc aut ma wogole blokade, ze kiedy kola sa w ruchu to nie da sie wrzucic wstecznego. Przy 100 km/h predkosci kol obrotowe beda takie duze, ze powiniej uslyszczec takie trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Zniszczy po prostu zeby na kolach. Same kola jak juz sie uda, to wejda w siebie przy malej predkosci. Skrzynia do wymiany i tyle. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:09 Nie rozumiem twojego wywodu. Przeciez jak wcisne sprzeglo to moge robic co mi sie podoba. Moge wrzucic jedynke, piatke, to dlaczego nie wsteczny? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:34 Dlatego, że biegi do przodu maja zebatki zamontowane na stale, a wlacza sie jedynie odpowiedni synchronizator. A na wtecznym bedziesz mial 2 kole obracajace sie w przeciwnych kierunkach w tym czasie. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:52 tiges_wiz napisał: > Dlatego, że biegi do przodu maja zebatki zamontowane na stale, a wlacza sie > jedynie odpowiedni synchronizator. A na wtecznym bedziesz mial 2 kole obracajac > e > sie w przeciwnych kierunkach w tym czasie. No i co z tego? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:53 I to ze juz starczy, wyjasnilem dosc. Mozesz wymyslec inna prowokacje. Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:05 A ja myśle, ze koles sie nudzi i zabawia "a dlaczego?".... ew. nie powinien dostac prawa jazdy. Pzdr Ł Link Zgłoś
klemens1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 08:52 > Dlatego, że biegi do przodu maja zebatki zamontowane na stale, a wlacza sie > jedynie odpowiedni synchronizator. A na wtecznym bedziesz mial 2 kole obracajac > e > sie w przeciwnych kierunkach w tym czasie. > Ja mam wsteczny synchronizowany i mogę go wrzucać podczas jazdy do przodu. Ale przy większej predkości nie próbowałem. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:41 www.garbiarnia.com/artykuly/teksty/foto/0102_01.gif tu se popatrz .. dlaczego kola sa razem i wszystko dziala, to ze sam wymysl. Ja wiem. Jak wsteczny jest zsynchronizowany, to nie da rady go wlaczyc poki predkosci obrotowe kol nie beda takie same. A nastapi to dopiero przy zatrzymaniu. Link Zgłoś
badyll Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 11:31 www.garbiarnia.com/artykuly/teksty/foto/0102_01.gif > tu se popatrz .. dlaczego kola sa razem i wszystko dziala, to ze sam wymysl. Stara dobra skrzynia z garbusa. Pozdr. Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:16 no i co z tego ;) to trza myślec.... Pzdr Ł Link Zgłoś
bamboxx Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:47 coś starushek zamilkł-ciekawe jaki jest wynik eksperymentu.Może zainteresują się tym "pogromcy mitów" z Discovery. Link Zgłoś
dskowronski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 19:49 > Przeciez jak wcisne sprzeglo to moge robic co mi sie podoba. Moge wrzucic > jedynke, piatke, to dlaczego nie wsteczny? Ciężko będzie wrzucić wsteczny, bo nie jest on zazwyczaj synchronizowany. Możesz spróbować z międzygazem, tzn. wcisnąć sprzęgło, wrzucić na luz, puścić sprzęgło (w tym momencie można lekko nacisnąć na gaz), wcisnąć sprzęgło, wrzucić wsteczny. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:07 waskes29 napisał: > Raczej trudno bedzie wrzucic wsteczny bieg bo niewiele samochodow ma > synchronizacje wstecznego biegu a jak wrzycisz rozwalisz napewno skrzynie > sprzeglo i prawdopodobnie silnik ,mozliwe tez ze zablokuja sie kola Ja tu nie widze trudnosci. Wciskam sprzeglo, wrzucam wsteczny, puszczam sprzeglo i juz. Gdzie tu widzisz problem? I ty tez piszesz, ze tylko 'prawdopodobnie', a ja bym chcial jakies informacje powtwierdzone empirycznie. Czy mozliwe np. jest, ze samochod stanie i zacznie nagle jechac do tylu? Fanie by wygladala taka ewolucja, co nie? Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:28 starushek napisał: > waskes29 napisał: > > > Raczej trudno bedzie wrzucic wsteczny bieg bo niewiele samochodow ma > > synchronizacje wstecznego biegu a jak wrzycisz rozwalisz napewno skrzynie > > sprzeglo i prawdopodobnie silnik ,mozliwe tez ze zablokuja sie kola > > Ja tu nie widze trudnosci. Wciskam sprzeglo, wrzucam wsteczny, puszczam sprzegl > o > i juz. Gdzie tu widzisz problem? > I ty tez piszesz, ze tylko 'prawdopodobnie', a ja bym chcial jakies informacje > powtwierdzone empirycznie. > Czy mozliwe np. jest, ze samochod stanie i zacznie nagle jechac do tylu? > Fanie by wygladala taka ewolucja, co nie? Widzialem takie ewolucje ale przy predkosci okolo 30 km/h wygladalo to tak samo jak jadac na wstecznym wrzucisz jedynke kola beda piszczec samochod przez chwile bedzie jechal do przodu a pozniej do tylu ale to przy malej predkosci max 20km/h i nie wszystkie skrzynie to wytrzymaja. Wiem ze zadna skrzynia nie wytrzyma tego przy p[redkosci 100km/h a juz pisalem Tobie ze bieg wsteczny nie ma pelnej synchronizacji lub wcale jej nie ma wiec wrzucenie biegu bedzie raczej niemozliwe nawet na sile . Mozesz przeciez odwrocic sytuacje i rozpedzic sie max na wstecznym i wrzucic pierwszy bieg, nie raz tak robilem ale rozpedzalem samochod do okolo 40km/h i nie bylo problemow duzo dymu i pisku . Link Zgłoś
simon_r Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:29 Sprzęgło łączy skrzynię biegów z silnikiem a nie skrzynię biegów z kołami... innymi słowy jeśli koła się kręcą to kręcą się również zębatki w środku skrzyni odpowiednio szybko do przełożenia i prędkości z jaką się poruszasz... generalnie dopóki nie dołączysz silnika to możesz sobie wrzucić nawet jedynkę... może nawet skrzynia wytrzyma rozkręcenie zębatek ponad normę.... ale wątpliwe czy wytrzyma odwrócenie kierunku ruchu głównego wałka który zawsze kręci się w tą samą stronę niezależnie od wrzuconego biegu... najprawdopodobniej nie zdołasz nawet wstecznego wrzucić gdyż zębatka załączająca wsteczny kręci się odwrotnie do pozostałych.... a jeśli jakimś cudem się uda to przewiduję wielkie pier...lnięcie w skrzyni i zmielenie jej dokładnie na miazgę... gdzieś kiedyś widziałem zdjęcie skrzyni biegów integry w której ktoś wrzucił jedynkę podczas jazdy ok. 150/h... nie musiał to być wsteczny gdyż sama bezwładność i różnica prędkości między żebatkami wystarczyła żeby je zmielić Link Zgłoś
eur1mtk Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:33 DZIEN DOBRY, MAM PYTANIE, W JAKIM AUCIE CHEMY PRZEPROWADZIC PROBE. BO JAM FORDA FIESTE I ROWNIEZ MNIE TO NURTOWALO. Link Zgłoś
m.rycho Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:39 Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczny? starushek A dlaczego nie chcesz sam wypróbować tylko zanudzasz wszystkich na forum? Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:34 m.rycho napisał: > Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczny? > starushek > A dlaczego nie chcesz sam wypróbować tylko zanudzasz wszystkich na forum? Bo chce podejsc do sprawy profesjonalnie i sie wczesniej przygotowac. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:12 eur1mtk napisał: > DZIEN DOBRY, MAM PYTANIE, W JAKIM AUCIE CHEMY PRZEPROWADZIC PROBE. BO JAM FORDA > > FIESTE I ROWNIEZ MNIE TO NURTOWALO. Toyota yaris Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 13:57 No to kiepsko. Bo myslalem, ze samochod nagle sie zatrzyma i potem ruszy do tylu. Fajnie by to wygladalo. Ale chyba jednak sprobuje. Link Zgłoś
pindoll Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:03 starushek napisał: > No to kiepsko. Bo myslalem, ze samochod nagle sie zatrzyma i potem ruszy do > tylu. Fajnie by to wygladalo. > Ale chyba jednak sprobuje. powodzenia. Tylko nie opowiadaj jak ci poszło bo zdecydowanie goowno to większość obchodzi. Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:35 pindoll napisał: > starushek napisał: > > > No to kiepsko. Bo myslalem, ze samochod nagle sie zatrzyma i potem ruszy > do > > tylu. Fajnie by to wygladalo. > > Ale chyba jednak sprobuje. > > powodzenia. Tylko nie opowiadaj jak ci poszło bo zdecydowanie goowno to > większość obchodzi. Jaki nick, taki mozg. Link Zgłoś
pindoll Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 16:42 starushek napisał: > > > Ale chyba jednak sprobuje. > > > > powodzenia. Tylko nie opowiadaj jak ci poszło bo zdecydowanie goowno to > > większość obchodzi. > > Jaki nick, taki mozg. jaki półmózg, taki wątek i pomysł. Link Zgłoś
zaq26 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 19:38 HEHEHE mistrz ciętej riposty :))) Link Zgłoś
gregor886 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 11:53 Nie no wrecz przeciwnie ale bujnij sie tak do conajmniej 130 moze byc ciezko wrzucic ale ty sie nie przejmuj tym szarp tak dlugo az wejdzie a Twoje proby zostana wynagrodzone... :) Pozniej opisz o sie stalo dokladnie bo ze rozpieprzysz samochod to wiadomo :) aha napisz jeszcze koszt naprawy bo to japoniec a wiec moze byc ciekawie.............:D Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 14:04 gregor886 napisał: > Nie no wrecz przeciwnie ale bujnij sie tak do conajmniej 130 moze byc ciezko > wrzucic ale ty sie nie przejmuj tym szarp tak dlugo az wejdzie a Twoje proby > zostana wynagrodzone... :) Pozniej opisz o sie stalo dokladnie bo ze > rozpieprzysz samochod to wiadomo :) aha napisz jeszcze koszt naprawy bo to > japoniec a wiec moze byc ciekawie.............:D Koszty beda zadne, bo samochod jest na gwarancji. Jak cos nawet stanie sie ze skrzynia, to nawet dobrze, bo mi wstawia nowa. Link Zgłoś
djmankament Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 18:45 TAAK, oczywiście, wymienią Ci skrzynię, uznają gwarancję na 100 procent! Tu, panie coś było nie tak, no feler, fabryczna wada, gdzie tam, co pan, że ja na setce wsteczny wrzucałem? A skąd! Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:22 Nie wiem jak to się dokładnie zwie, ale coś w stylu "rażący błąd w sztuce". Link Zgłoś
nat.ka Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 21:03 błehehe do tego postu wierzyłam w jakikolwiek szczątek rozsądku z Twojej strony :))))))))) starushek napisał: > > Koszty beda zadne, bo samochod jest na gwarancji. > Jak cos nawet stanie sie ze skrzynia, to nawet dobrze, bo mi wstawia nowa. Link Zgłoś
djmankament Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 18:44 starushek napisał: > No to kiepsko. Bo myslalem, ze samochod nagle sie zatrzyma i potem ruszy do > tylu. Fajnie by to wygladalo. > Ale chyba jednak sprobuje. Jasne, nagle się zatrzyma, zatańczy, zaśpiewa i zniknie, by pojawić się na iglicy Pałacu Kultury. IQ=65, nie rób testu. A jak już rozwalisz tego swojego yarisa, opowiedz jak było i ile gnatów połamałeś. Nawet gdyby samochód "nagle się zatrzymał", to wyleciałbyś przez przednią szybę, tak jak przy walnięciu w mur czołowo przy 100 km/h. Jesteś czubek i tyle. Yarisa tylko mi szkoda. Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:24 djmankament napisał: > Jasne, nagle się zatrzyma, zatańczy, zaśpiewa i zniknie, by pojawić się na > iglicy Pałacu Kultury. IQ=65, nie rób testu. A jak już rozwalisz tego swojego > yarisa, opowiedz jak było i ile gnatów połamałeś. Nawet gdyby samochód "nagle > się zatrzymał", to wyleciałbyś przez przednią szybę, tak jak przy walnięciu w > mur czołowo przy 100 km/h. Jesteś czubek i tyle. Yarisa tylko mi szkoda. Ej. Zajebongo patent - wszyscy jezdzimy <100km/h a jak ktos wyskoczy przed maste to wsteczny.... byle ciagnik siodłowy za nami nie jechał <100 ;) Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 15:01 starushek napisał: > Ja tu nie widze trudnosci. Wciskam sprzeglo, wrzucam wsteczny, puszczam > sprzeglo i juz. Gdzie tu widzisz problem? > I ty tez piszesz, ze tylko 'prawdopodobnie', a ja bym chcial jakies informacje > powtwierdzone empirycznie. co Ty miekkim ch... robiony ? chcialbym a boje sie - sam sobie empirycznie sprawdz Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 15:24 A ciebie kto uczyl kultury? Link Zgłoś
djmankament ???!!! 03.11.05, 18:40 Chłopie, a jak hamujesz przy setce do oporu to samochód nagle staje w miejscu? Nie zatrzymasz się "nagle" choćby dlatego, że masz za duży rozpęd (pęd właściwie), fizykę z liceum powtórz. A w ogóle to zrób u psychologa testy na IQ, sporo poniżej setki będziesz miał moim zdaniem. Jedynce, co wyczarujesz wrzucaniem na wsteczny przy prędkości 100 km/h to 1) rozpieprzenie skrzyni, 2) poważny wypadek. IDŹ PO ROZUM DO GŁOWY. Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:18 To sobie kup samochod bez synchronizacji biegów i zobaczysz jak se bedziesz wciskał i wrzucał... Link Zgłoś
emes-nju Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 17:22 waskes29 napisał: > Raczej trudno bedzie wrzucic wsteczny bieg bo niewiele samochodow ma > synchronizacje wstecznego biegu a jak wrzycisz rozwalisz napewno skrzynie > sprzeglo i prawdopodobnie silnik ,mozliwe tez ze zablokuja sie kola Mysle, ze najpierw ukreca sie jednak polosie :-) Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 17:42 Dlaczego polosie maja sie ukrecic, jak nie ukrecaja sie w czasie ruszania z buksowaniem. Jakby ten eksperyment byl robiony na kolejce zebatej (co jezdzi po szynie zebatej) to moze cos by sie ukrecilo albo polamalo, a w samochodzie nic sie nie stanie bo wytrzymalosc mechanizmow przewyzsza sile niezbedna do zerwania przyczepnosci opony z jezdnia. Link Zgłoś
emes-nju Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 17:45 Proba napedzenia kol "pod prad" to jednak znacznie wiekszy moment obrotowy niz nawet najostrzejsze ruszenie. Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 18:33 Mozesz mi wierzyc, to kola chca napedzic silnik w odwrotna strone, a nie silnik kola "pod prad". Zreszta to nie jest absolutnie wazne. Najslabszym "ogniwem" lancucha jest punkt styku opony z jezdnia i to wlasnie tam nastapi zerwanie. Mokra albo oblodzona nawierzchnia ulatwilaby to zerwanie, a Tobie ulatwilaby zrozumienie tematu. Link Zgłoś
emes-nju Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 18:53 kompletny_idiota napisał: > Mozesz mi wierzyc, to kola chca napedzic silnik w odwrotna strone, a nie > silnik kola "pod prad". A co to za roznica?! Moment przekazywany jest poprzez kilka elementow. Wedlug mnie polosie sa najslabszym ogniwem. > Zreszta to nie jest absolutnie wazne. Najslabszym "ogniwem" > lancucha jest punkt styku opony z jezdnia i to wlasnie tam nastapi zerwanie. Zanim nastapi zerwanie, na uklad napedowy zostanie jednak podany moment grubo przekraczajacy wartosci normalne. Na lekcjach fizyki uczylem sie (fakt, dawno), ze z tarciem to jest tak, ze najwieksza sila potrzebna jest do zerwania przyczepnosci - potem sily zdecydowanie maleja. To co piszesz mialoby sens gdyby kola stracily przyczepnosc "bez walki" - np. na lodzie. Oczywiscie nie upieram sie przy swojej wersji wydarzen. Nie zamierzam jednak eksperymentowac bo obawiam sie, ze w gre moga wchodzic nieco gorsze konsekwencje niz rozp... napedu. Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 18:49 emes-nju napisał: > Proba napedzenia kol "pod prad" to jednak znacznie wiekszy moment obrotowy niz > nawet najostrzejsze ruszenie. > Polosie wytrzymaja bez problemu to wiem poniewaz wiele razy tak sie popisywalem , jadac na wstecznym wrzucalem pierwszy bieg i gaz do oporu nastepuje zerwanie przyczepnosci opon i samochod jeszcze przez chwile porusza sie do tylu a najczesciej jedno z kol napedowych juz z dosc duza predkoscia w odwrotnym kierunku- oczywiscie robilem to w samochodach z przednim napedem ,nawet kiedys robilismy to z syrenka ale tam przeguby sa bardzo liche i szybko pekaly. Link Zgłoś
plawski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 19:02 waskes29 napisał: > .......> odwrotnym kierunku- oczywiscie robilem to w samochodach z przednim > napedem ,nawet kiedys robilismy to z syrenka ale tam przeguby sa bardzo liche > i szybko pekaly. ..Waskes, przez Ciebie mi się łezka w oku zakręciła... To samo robiliśmy z syrenami, naszą "licealną" pasją ;)) Koledze zostało do diś... Ma jedną wypieszczoną i jeździ nią po całej Polsce. Założył nawet pierwszy klub syreny.... Ale fakt, przeguby nie były najmocniejsza stroną tych aut. Za to skrzynia w trabim była nie do zaje..nia. Tyle, że on miał mniej siły na takie mielenie po suchym asfalcie i szybko sie poddawał. Ach, gdzia ta młodość ulotna.... ;)) Pozdro Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 19:42 plawski napisał: > > ..Waskes, przez Ciebie mi się łezka w oku zakręciła... To samo robiliśmy z > syrenami, naszą "licealną" pasją ;)) Koledze zostało do diś... Ma jedną > wypieszczoną i jeździ nią po całej Polsce. Założył nawet pierwszy klub > syreny.... Ale fakt, przeguby nie były najmocniejsza stroną tych aut. Za to > skrzynia w trabim była nie do zaje..nia. Tyle, że on miał mniej siły na takie > mielenie po suchym asfalcie i szybko sie poddawał. Ach, gdzia ta młodość > ulotna.... ;)) > Pozdro Moje poczatki motoryzacji zaczely sie w czasach kiedy juz mozna bylo kupic cos wiecej niz wyroby samochodopodobne z krajow zaprzyjaznionych -zaraz po zrobieniu prawka za namowa matki sprzedalem motor {ETZ 251 chyba jak pamietam wtedy to bylo naprawde cos} i kupilem golfa z 77roku juz wtedy mial 13 lat ale sluzyl i wlasnie dzieki niemu nauczylem sie sam naprawiac samochody a przygody z syrenka ktora znajomy przerobil na kabriolet to tylko mlodziencza fantazja ale tez lza sie w oku kreci jak wspominam te czasy. Moj pierwszy samochod sprawial mi wtedy niesamowita radosc i przyjemnosc jazdy dzis kiedy mam juz samochod dobrej klasy ale traktuje go tylko jak zwykly przedmiot niestety przyjemnosci jak staja sie powszednie przestaja byc przyjemnosciami. Link Zgłoś
plawski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 19:58 waskes29 napisał: > plawski napisał: > > > > > > ..Waskes, przez Ciebie mi się łezka w oku zakręciła... To samo robiliśmy > z > > syrenami, naszą "licealną" pasją ;)) Koledze zostało do diś... Ma jedną > > wypieszczoną i jeździ nią po całej Polsce. Założył nawet pierwszy klub > > syreny.... Ale fakt, przeguby nie były najmocniejsza stroną tych aut. Za > to > > skrzynia w trabim była nie do zaje..nia. Tyle, że on miał mniej siły na t > akie > > mielenie po suchym asfalcie i szybko sie poddawał. Ach, gdzia ta młodość > > ulotna.... ;)) > > Pozdro > Moje poczatki motoryzacji zaczely sie w czasach kiedy juz mozna bylo kupic cos > wiecej niz wyroby samochodopodobne z krajow zaprzyjaznionych -zaraz po > zrobieniu prawka za namowa matki sprzedalem motor {ETZ 251 chyba jak pamietam > > wtedy to bylo naprawde cos} i kupilem golfa z 77roku juz wtedy mial 13 lat ale > sluzyl i wlasnie dzieki niemu nauczylem sie sam naprawiac samochody a przygody > z syrenka ktora znajomy przerobil na kabriolet to tylko mlodziencza fantazja > ale tez lza sie w oku kreci jak wspominam te czasy. > Moj pierwszy samochod sprawial mi wtedy niesamowita radosc i przyjemnosc jazdy > > dzis kiedy mam juz samochod dobrej klasy ale traktuje go tylko jak zwykly > przedmiot niestety przyjemnosci jak staja sie powszednie przestaja byc > przyjemnosciami. Święta racja. Ja się uczyłem napraw na syrenach (łącznie z rozebraniem silnika na czynniki pierwsze), trabantach, maluchu. Niestety nie miałęm możliwości posiadania Golfa. Jeśli chodzi o motyocykle(kolegi) to motorynka, ogar,kadet, później raz w tygodniu naprawa junaka ;) a jeszcze później niepsujka- suzuki GS1000, honda VF650, suzuki gsx-r 750;)Ale to była frajda wyjechać malcem po generalce silnika na drogę... Ale się rozpłynąłem. Za bardzo się zrobiło sentymantalnie. Trzeba wracać do życia i codziennych problemów;)) Link Zgłoś
plawski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 20:00 > waskes29 napisał: > ......> > > > dzis kiedy mam juz samochod dobrej klasy ale traktuje go tylko jak zwykl > y >A czym się poruszasz, jeśli wolno spytać, bo ja uwielbianą przez tutejszych forumowiców srebrna fabią, choć nie na 876 rat ;) Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 20:24 plawski napisał: > >A czym się poruszasz, jeśli wolno spytać, bo ja uwielbianą przez tutejszyc > h > forumowiców srebrna fabią, choć nie na 876 rat ;) > Akurat teraz mam dwa audi A6 jeden ktory uzytkuje od roku wlasnie jest w trakcie sprzedazy a 1,5 miesiaca temu przywiozlem z austrii drugie 7letnie i kosztowal mnie wlasnie tyle ile nowa fabia ok 35tys -samochod byl po kradziezy brakowalo elementow wnetrza ,i przenich blach ,za to jest bardzo dobrze wyposazony i jak pisalem z brakujacymi czesciami i koztem naprawy wyniosl mnie ok.35tys teraz wlasnie montuje instalacje lpg bo to automat z silnikiem 2.8 a dla mnie zbyt duze koszta zwlaszcza ze sluzy mi on do pracy i ma zarabiac na mnie a nie ja na niego. Nigdy nie chcialem miec nowego samochodu szkoda mi jakos pieniedzy jakie sie traci ,zrezta musze miec duzy samochod a na taki nowy mnie nie stac zreszta tez nie mam takich ambicji wystarczy mi to co mam -najgorzej ze coraz mniej umiem wykonac ewentualnych napraw samodzielnie ale audi sa bardzo trwale po latach doswiadczen wybralem ta marke jaka najlepsza dla mnie i tak juz pozostanie chyba do konca Link Zgłoś
plawski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 20:39 waskes29 napisał: ...> > > Akurat teraz mam dwa audi A6 jeden ktory uzytkuje od roku wlasnie jest w > trakcie sprzedazy a 1,5 miesiaca temu przywiozlem z austrii drugie 7letnie i > No to ja z tych bojących się, że więcej wsadzę w używkę niż stracę na nowym. Ale powoli mi przechodzi, jak widzę, co się dzieje na rynku cen autek. Fabia po dwóch latach jest warta tyle, co... I wcale nie bezawaryjna (przynajmniej moja) a gwarancja się kończy... Mimo wszystko nie byłbym chyba taki odwazny jak Ty, bo wiem, ile każda duperelka do takiej furki jak A6 kosztuje. I jeszcze nie boisz się automatu? Szacunek. Ja mam bardzo złe doświadczenia z automatem z tiptronickiem z Volvo V70 2000rok (nie moim of course), którym często jeżdżę i wiem, że volvo po 1998 roku na pewno bym nie kupił. Poza tym kilku moich znajomych, mimo "szczegółowej diagnozy w warsztacie" nacięło się na używki i to bardzo. Stąd pewnie moje obawy. A tak, jak kupiłem nowy, to wiedziałem, że jak coś padnie to jest gwarancja. A duży i "markowy" nie był mi potrzebny. Obserwując to forum od jakiegoś czasu zauważyłem, że często powraca temat "New or Used" i tyle jest opinii ilu forumowiczów ;). Lecz ostatecznie skłaniam się chyba do kupna next kar juzed. Myślałem o lagunie 2001-2002 ale jek poczytałem to mi przeszło. Dzieki za info. Pozdro > kosztowal mnie wlasnie tyle ile nowa fabia ok 35tys -samochod byl po > Link Zgłoś
waskes29 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 20:56 plawski napisał: > waskes29 napisał: > > ...> > > > Akurat teraz mam dwa audi A6 jeden ktory uzytkuje od roku wlasnie jest > w > > trakcie sprzedazy a 1,5 miesiaca temu przywiozlem z austrii drugie 7let > nie > i > > No to ja z tych bojących się, że więcej wsadzę w używkę niż stracę na no > wym. > Ale powoli mi przechodzi, jak widzę, co się dzieje na rynku cen autek. Fabia po > > dwóch latach jest warta tyle, co... I wcale nie bezawaryjna (przynajmniej moja) > > a gwarancja się kończy... Mimo wszystko nie byłbym chyba taki odwazny jak Ty, > bo wiem, ile każda duperelka do takiej furki jak A6 kosztuje. I jeszcze nie > boisz się automatu? Szacunek. Ja mam bardzo złe doświadczenia z automatem z > tiptronickiem z Volvo V70 2000rok (nie moim of course), którym często jeżdżę i > wiem, że volvo po 1998 roku na pewno bym nie kupił. Poza tym kilku moich > znajomych, mimo "szczegółowej diagnozy w warsztacie" nacięło się na używki i to > > bardzo. Stąd pewnie moje obawy. A tak, jak kupiłem nowy, to wiedziałem, że jak > coś padnie to jest gwarancja. A duży i "markowy" nie był mi potrzebny. > Obserwując to forum od jakiegoś czasu zauważyłem, że często powraca temat "New > or Used" i tyle jest opinii ilu forumowiczów ;). Lecz ostatecznie skłaniam się > chyba do kupna next kar juzed. Myślałem o lagunie 2001-2002 ale jek poczytałem > to mi przeszło. Dzieki za info. Pozdro > > kosztowal mnie wlasnie tyle ile nowa fabia ok 35tys -samochod byl po > > Link Zgłoś
robak_wroc Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 10:48 w T601 masz racje - nie mozna bylo zajechac tego, ale w T1.1 juz bylo inaczej. Ostre pojechanie na wstecznym i szybkie zapiecie jedynki sprawialo ze auto tracilo przyczepnosc i mielilo kolami dajac przy tym niezly pisk i dymek od opony i jazda do przodu. Przegoby spokojnie wytrzymywaly to, ale do czasu. Skrzynia natomiast w T1.1 dawala sobie z tym rade jesli operacja byla robiona ze wstecznego na jedynke. Przy odwroceniu procesu i zapodania wiekszej predkosci do przodu i potem zapiecie wstecznego (normalnie nie wchodzi bo skrzynia na to nie pozwala, ale jest sposob jak to "obejsc") sprawilo ze skrzynia miala pekniecie. Fakt ze nie duze i nie grozne bo nie cieklo przez to, ale juz bylo to pekniecie. Potem jednak i tak ponad rok auto jezdzilo, az wlasciciel sie na drzewie zawinal ;/ Link Zgłoś
polek5 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 10.03.06, 09:50 Zauważ, że jak hamujesz samochodem, to przechyla się on do przodu, zwiększając nacisk na przednią oś. Jadąc do tyłu i hamując odciążasz przód samochodu, łatwiej więc wtedy zerwać przyczepność przednich kół. Jadąc do przodu i włączając wsteczny bieg spowodujemy zatrzymanie (hamowanie) przednich kół - energia, któa zwykle jest przejmowana bezpośrednio przez hamulce - zostanie przeniesiona na silnik, i będzie próbowała obracać silnik w drugą stronę. To jest oczywiście teoria, gdyż w praktyce układ napędowy nie wytrzyma takich przeciążeń - coś się urwie. Mamy do wyboru kilka elementów które nie wytrzymają: pierwszym jest półoś, kolejnym mechanizmy różnicowy i skrzyni biegów, jeżeli to wytrzyma, pozostaje sprzęgło, które jeżeli straci okładziny to nie przeniesie napędu, jeżeli jednak to wszystko wytrzyma, na silnik będzie działać siła któa bedzie chciała zmienić kierunek obrotów - szczególnie w Yarisie gdzie silnik nie ma powalającej mocy. Przy zastosowaniu silnika elektrycznego samochód powoli by wyhamował, a potem pojechał do tyłu. Link Zgłoś
dskowronski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 19:52 > Mysle, ze najpierw ukreca sie jednak polosie :-) Względnie wał, jeżeli to tylnonapędowiec :) Link Zgłoś
smart16v Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:08 Spróbuj wrzucić wsteczny, jak będziesz się toczył do przodu 5km/h. Przy 100 będzie taki sam efekty, tylko Ci zębatki rozsypią się w drobny mak i tak jak ktoś już napisał, będziesz miał szczęście, jeżeli przeżyjesz.... masz może tylny napęd? Jak zablokuje Ci koła, efekt będzie wyjątkowo spektakularny. Jak chcesz robić eksperymenty, to się ucz chłopie na placu jak jeździć poślizgiem, hamować lewą nogą, zaciągać ręczny na nawrotach, itd. Czegoś się nauczysz, zniszczysz tylko opony, w najgorszym razie trochę ucierpi napęd, ale będzie z tego jakiś pożytek. Link Zgłoś
literka_m Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:16 1. nie wrzucisz wstecznego przy takiej predkosci, koniec kropka. Powod jest banalny, jesli jedno kolo zebate wiruje z bardzo duza predkoscia, to bez zsynchronizowania drugiego kola z obrotami pierwszego nie jestes w stanie sprzegnac obu kol. Najwyzej spilujesz zeby. 2. widzialem eksperyment odwrotny, auto jadace do tylu (30 km/h) wrzucany pierwszy bieg. Kilka razy sie udalo za n-tym razem urwaly sie przeguby. Link Zgłoś
hondziarz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:32 nie wrzucisz wstecznego w czasie jazdy, a to z prostego powodu. Wsteczny bieg nie jest zsynchronizowany z pozostałymi w 99 procentach samochodów. Tego się nie da po prostu zrobić. Link Zgłoś
literka_m Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:36 a jak ci tak ciezko zrozumiec dlaczego sie nie da, to wez prosty przyklad z zycia: krecace sie drzwi od banku. kreca sie wolno, da sie wejsc, nie ? a teraz wyobraz sobie, ze chcesz wejsc gdy drzwi kreca sie z predkoscia np 2000 obr/min . Wejdziesz ? Najwyzej ci nos zetrze Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 14:45 literka_m napisał: > a jak ci tak ciezko zrozumiec dlaczego sie nie da, to wez prosty przyklad z > zycia: krecace sie drzwi od banku. kreca sie wolno, da sie wejsc, nie ? a teraz > > wyobraz sobie, ze chcesz wejsc gdy drzwi kreca sie z predkoscia np 2000 > obr/min . Wejdziesz ? Najwyzej ci nos zetrze E tam, pitolisz. Pewnie nie chcesz zebym to zrobil. Link Zgłoś
mechanior Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 16:48 Zaciągnij ręczny przy tej szybkości to będziesz miał przedsmak wrażeń! Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 13:00 mechanior napisał: > Zaciągnij ręczny przy tej szybkości to będziesz miał przedsmak wrażeń! To juz probowalem. Nic specjalnego. Link Zgłoś
kompletny_idiota Nic sie nie stanie 05.10.05, 17:14 Mozesz miec klopot z wrzuceniem tego wstecznego. Ale jak Ci sie uda to po puszczeniu sprzegla po prostu kola sie zablokuja, zaczna slizgac i tyle. Dokladnie jak przy zaciagnieciu recznego. Jak bedziesz mial klopot z wrzuceniem wstecznego, to znajdz najsluzszy w okolicy zjazd z gory. Zacznij sie staczac z tej gory z wcisnietym sprzeglem i z wstecznym juz wrzuconym. Na dole pusc sprzeglo. Ja to zrobilem kilka razy i nic sie nie stalo. Link Zgłoś
fisherix Re: Nic sie nie stanie 02.11.05, 00:47 hmmm, a gdyby rozpędzić się z tej góry tak do 60kmh i puścić sprzęgło powoli bez gazu :|? chyba silnik nie zacznie się "kręcić" w drugą stronę? kiedyś udało mi się jawkę odpalić i starała się jechać do tyłu na jedynce;) Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Nic sie nie stanie 02.11.05, 20:39 Przy lagodnym puszczaniu sprzegla silnik zacznie sie krecic w druga strone. Dwusow odpali ale bedzie chodzil nierowno bo bedzie mial opozniony zaplon. Czterosuw nie odpali, ale jak jest gaznikowy to bedzie niezle strzelal w gaznik. Link Zgłoś
lukeeee Re: Nic sie nie stanie 27.01.06, 10:56 kompletny_idiota napisał: > Mozesz miec klopot z wrzuceniem tego wstecznego. Ale jak Ci sie uda to po > puszczeniu sprzegla po prostu kola sie zablokuja, zaczna slizgac i tyle. > Dokladnie jak przy zaciagnieciu recznego. Jak bedziesz mial klopot z wrzuceniem > > wstecznego, to znajdz najsluzszy w okolicy zjazd z gory. Zacznij sie staczac z > tej gory z wcisnietym sprzeglem i z wstecznym juz wrzuconym. Na dole pusc > sprzeglo. Ja to zrobilem kilka razy i nic sie nie stalo. Przecież to zależy od obrotów silnika! Jeśli staczasz sie z góry ze wciśniętym sprzęgłem to nie może się nic stać. Gorzej będzie jeśli rozpędzisz sie i dojdziesz np do piątki, a potem wrzucisz wsteczny (dając gazu oczywiście); rozwalisz całą przekładnie, sprzegło, silnik zgaśnie ale może przeżyje, z napędem na przód stracisz panowanie, a koła ci sie zablokują, no i najprawdopodobniej wpadniesz do jakiegoś rowu albo na drzewo. Powodzenia! Link Zgłoś
ppo Re: Nic sie nie stanie 18.03.06, 14:27 Nie ma takiej opcji. Koła nie zaczną się kręcić w drugą stronę. Nie ma takich kosmicznych materiałów, które by to wytrzymały! Skrzynia gruchnie i tyle! Ewentualnie możesz urwać lewarek, jak się za bardzo przyłożysz do tego. Link Zgłoś
zaq26 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 19:33 nie wrzucisz wstecznego, co najwyżej zazgrzyta i może uszkodzisz skrzynię. masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? zobacz co się stanie jak włożysz łeb do kibla i pociągniesz za spłuczkę :))) Link Zgłoś
tulse Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 21:16 podobno coś takiego było do zrobienia w warszawach. samochód stawał"dęba" i po skrzyni. moim zdaniem nie uda Ci się tego zrobić... no może na chama.chociaż moja mama jak się uczyla jeżdzić(pamiętam z dzieciństwa) to w 5 biegowej skrzyni uparcie szukała piątki w okolicach wstecznego. i tak kilka razy. i nic. tylko żgrzyt. powtórzę zatem za autorem "Rahat łukum": Chcesz coś przeżyć niespodzianie, to spóść wodę zanim wstaniesz. ( z kibla ma sie rozumieć.) A może spikniecie sie razem z tym kolesiem co chciał sie na forum dowiedzieć czy mu łba nie urwie jak się położy pod pędzącym pociągiem? co dwie głowy (chocby i puste były), to nie jedna. razem na pewno cos wykombinujecie.powodzenia Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.10.05, 21:36 > spikniecie sie razem z tym kolesiem co chciał sie na forum dowiedzieć czy mu łb > a > nie urwie jak się położy pod pędzącym pociągiem? co dwie głowy (chocby i puste > były), to nie jedna. razem na pewno cos wykombinujecie.powodzenia Cos mi sie zdaje ze ci dwaj kolesie to jeden i ten sam koles. Link Zgłoś
zaq26 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 13:14 że niby ja jestem "tulse" ?? pudło hehe. ładnie zrymował :))) Link Zgłoś
zaq26 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 13:16 coś mi się poje...ło :))) czasem jestem zakręcony jak beret paździocha Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 13:03 tulse napisał: > podobno coś takiego było do zrobienia w warszawach. samochód stawał"dęba" i po > skrzyni. moim zdaniem nie uda Ci się tego zrobić... no może na chama.chociaż > moja mama jak się uczyla jeżdzić(pamiętam z dzieciństwa) to w 5 biegowej skrzyn > i > uparcie szukała piątki w okolicach wstecznego. i tak kilka razy. i nic. tylko > żgrzyt. powtórzę zatem za autorem "Rahat łukum": Chcesz coś przeżyć > niespodzianie, to spóść wodę zanim wstaniesz. ( z kibla ma sie rozumieć.) A moż > e > spikniecie sie razem z tym kolesiem co chciał sie na forum dowiedzieć czy mu łb > a > nie urwie jak się położy pod pędzącym pociągiem? co dwie głowy (chocby i puste > były), to nie jedna. razem na pewno cos wykombinujecie.powodzenia A o co chodzi z tym pociagiem? Moze jakies szczegoly? Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 13:01 zaq26 napisał: > nie wrzucisz wstecznego, co najwyżej zazgrzyta i może uszkodzisz skrzynię. > masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? zobacz co się stanie jak włożysz łeb do > kibla i pociągniesz za spłuczkę :))) A co ma sie stac? Wodnik szuwarek. Link Zgłoś
zgred-j Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 09:12 starushek napisał: > Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki > jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. > Czy to czyms grozi? Nie będziemy Ci psuć niespodzianki. Opowiedz jak było. Link Zgłoś
ppppp7 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.11.05, 10:48 Przypominasz tym pytaniem pewnego hindusa (dostał za to - pośmiertnie - nagrodę Darwina). On też był ciekawy, co się stanie jak na stacji benzynowej wsadzi sobie do tyłka końcówkę kompresora. Link Zgłoś
ammat Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.11.05, 13:10 polską ma rządzić prezydent, który nie wystaje zza psiej kupy a was naprawdę pasjonują takie pierdoły...wymarzony bantustan dla kazdego kto chce trochę porzadzić... Link Zgłoś
zdzichu77 Re: Włącza się funkcja "rakieta" 04.11.05, 09:22 Po części zagadzam się z przedmówcą. Osobiście uważam że po puszczeniu sprzęgła samochód natychmiast zacznie zapieprzać 100 km/h do tyłu, skutkiem czego flaki pomysłodawcy wylecą mu przez nos, ewentualnie do końca życia będzie głupawo wyglądał z kółkiem kierownicy w głowie. Życzę powodzenia w testach. Link Zgłoś
xciulx Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 11:34 starushek napisał: > Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki > jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. > Czy to czyms grozi? nie uda ci się. w starszych samochodach (gaz, uaz i inne wołgi) mógłbyś spróbować. co prawda wstecznego byś nie wrzucił, ale bardzo przyjemne dźwięki dohodziły by ze skrzyni. a w nowych to musiał byś się baaaardzo postarać. ale bieg i tak ci nie wejdzie Link Zgłoś
starushek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.10.05, 12:56 xciulx napisał: > > nie uda ci się. w starszych samochodach (gaz, uaz i inne wołgi) mógłbyś > spróbować. co prawda wstecznego byś nie wrzucił, ale bardzo przyjemne dźwięki > dohodziły by ze skrzyni. a w nowych to musiał byś się baaaardzo postarać. ale > bieg i tak ci nie wejdzie Urodzony pesymista z ciebie - ciulu. Jak sie odpowiednio mocno pchnie to wszystko sie da. Link Zgłoś
fisherix Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 02.11.05, 10:22 hmmm, a gdyby rozpędzić się z tej góry tak do 60kmh i puścić sprzęgło powoli bez gazu :|? chyba silnik nie zacznie się "kręcić" w drugą stronę? kiedyś udało mi się jawkę odpalić i starała się jechać do tyłu na jedynce;) Link Zgłoś
speedone Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 08.11.05, 22:37 fisherix napisał: > hmmm, a gdyby rozpędzić się z tej góry tak do 60kmh i puścić sprzęgło powoli > bez gazu :|? chyba silnik nie zacznie się > "kręcić" w drugą stronę? kiedyś udało mi się jawkę odpalić i starała się jechać > > do tyłu na jedynce;) ale jawka to T2 to mozna byly takie numery robisz np tez w trabancie 2T Link Zgłoś
pluteq Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:30 starushek napisał: > Urodzony pesymista z ciebie - ciulu. > Jak sie odpowiednio mocno pchnie to wszystko sie da. Łojojo - jaki ekspert od wszystkiego. To włóż swoją głowę do ruły wydechowej, a potem opowiedz jak było.... najlepiej przy predkości 100km/h i wbij wsteczny..... i pamiętaj żeby mocno pchać.... "Niektórym ludziom pozwala się za dużo mówić". Link Zgłoś
zet68 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 02.11.05, 20:30 usmiałem się szczerością postawionego na forum problemu i gratuluję kilku odpowiedzi-to lepsze niż kabaret a co do meritum: nie będę org., mnie wystarczyło że "zazgrzytało" i nie próbowałem dalej Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: WYMYŚLIŁEM! 02.11.05, 21:00 potrzebne są 2 samochody lina i jakiś mechanizm spustowy kamera i odważny jej operator jeden samochod ciągnie drugi i rozpędza się do 100 km/h ciągnięty samochód niem zospatanie ruszony ma wrzucony bieg wsteczny a jego kierowca 3ma nogę na wciśniętym sprzęgle po osiągnieciu 100 km/h trzeba jakoś zwolnić ciągnięty samochód - tu przyda się jakiś mechanizm spustowy albo cokolwiek byle skuteczne kierowca uwolnionego samochodu dodaje duuuuuużo gazu i puszcza (dosyć gwałtownie sprzęgło) Teraz przydaje się kamera i jej operator a potem umieśccie filmik na sieci i podajcie linkę do niego Link Zgłoś
ql Re: WYMYŚLIŁEM! 03.11.05, 19:15 Jak się to komuś uda zrobić i zarejestrować, to ciekawy reportaż będzie. Tytuł taki jak niemiecki slogan Toyoty: Nichts ist unmöglich albo Impossible is nothing [adidas?]. No, w każdym razie na przegląd twórczości amatorskiej się nadaje. Powodzenia... Link Zgłoś
pudlisko Ja tak zrobiłem!!! 02.11.05, 23:36 Kilka lat temu testowaliśmy fiata 125p, nawet mamy to nagrane. Przy prędkości ok 80-90km/h próbowaliśmy wbić wsteczny (naprawdę z całej siły!!!) i powiem tyle: Słychać było tylko takie wycie jak u dentysty, bieg nie wszedł do końca, nie dało się. Po zatrzymaniu nie dało się go już użyć, ale biegi do przodu działały nadal więc testowaliśmy wrzucanie jdynki przy 90km/h:) i powiem tyle: Koła blokują się na chwilę, po czym silnik wkręcał się na ok 9000obr:) Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Ja tak zrobiłem!!! 02.11.05, 23:59 > Koła blokują się na chwilę, po czym silnik wkręcał się na ok 9000obr:) Jasne, a eksperci tutejsi oczekiwali ukrecenia walkow, przegubow czy polosi. Jakby te elementy sie tak latwo ukrecaly to nie mozna by bylo ruszac z piskiem opon panowie. Na wstecznym obroty silnika bylyby wieksze niz na jedynce poza tym w zla strone. Zalezy w jakim samochodzie ale pewne ryzyko trwalego uszkodzenia silnika jednak istnieje. Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: jeszcze 3 grosze 03.11.05, 00:28 należy równiez pamiętać by w odpowiedniej porze roku używać odpowiednich opony inaczej wrzucanie wstecznego przy 100 km/h nie ma większego sensu ;-) fajny wątek - jak ten o kładzeniu sie pod jadącym pociągiem aż załuję, ze tak późno go odkryłem ;-) Link Zgłoś
introligator_snu Ja to kiedys zrobilem. 03.11.05, 13:34 Tylko, ze automatem. Ford Thunderbird '83, wrzucilem wsteczny jadac do przodu ok. 35Mph. Efekt: Silnik zgasl, wspomaganie kierownicy i hamulcow wylaczone, odpalic na nowo sie nie da. Holownik i do warsztatu. Jak sie wrocilem po godzinie po portfel, ktory zostawilem w samochodzie, samochod stal jeszcze nie ruszony. Wsiadlem i sprobowalem go odpalic... po czym samochod bez problemu sie uruchamia i moge spokojnie wrocic do domu :))) Uwielbiam stare amerykanskie samochody !!!! :) Link Zgłoś
romantic5 Re: Ja to kiedys zrobilem. 03.11.05, 16:18 Najpierw sprobuj w garazu. Podnies kola napedzane i zamocuj paroma ceglami pozostale. Mozes nalac wody do opon (za lody zrobia dzieciaki sasiadow)albo zamontowac ,,mocnejsze od traktora,,. jak jestes lajkiem, to poszukaj fury s sycronizacja wsteczneg (anglicy kiedys produkowali kilka takich). No i w droge. Opon nie spalisz, a inne skody do odrobienia. Link Zgłoś
i_am_a_bird Uszkodzisz skrzynię biegów 03.11.05, 18:14 Jeśli uda się wrzucić wsteczny bieg, to skrzynia biegów tego nie wytrzma i rozsypie się na kawałki, nawet w dobrym aucie. Nie opłaca się sprawdzać. Możesz ewentualnie wrzucić zapaloną zapałkę do baku z paliwem i sprawdzić, co się stanie. To również ciekawy ekesperyment. Link Zgłoś
fanka7 Re: Uszkodzisz skrzynię biegów 03.11.05, 20:55 ...autor tematu, biedaczysko, całe życie na wstecznym biegu....chłopie opamiętaj się trzeba "jechać" do przodu!!! ---- kto nie jedzie do przodu ten się cofa;-) Link Zgłoś
dracoola Re: Uszkodzisz skrzynię biegów 04.11.05, 09:51 > Możesz ewentualnie wrzucić zapaloną zapałkę do baku z paliwem i sprawdzić, co > się stanie. To również ciekawy ekesperyment. Co się stanie? Zapałka zgaśnie i koniec - w baku jest za mało tlenu, żeby zainicjować wybuch, nie oglądaj tyle hamerykanskich filmów :P Link Zgłoś
i_am_a_bird Re: Uszkodzisz skrzynię biegów 04.11.05, 11:06 > > Możesz ewentualnie wrzucić zapaloną zapałkę do baku z paliwem i sprawdzić > , co > > się stanie. To również ciekawy ekesperyment. > > Co się stanie? Zapałka zgaśnie i koniec - w baku jest za mało tlenu, żeby > zainicjować wybuch, nie oglądaj tyle hamerykanskich filmów :P To może spróbuj? :P Zapałka nie musi przecież wpaść do baku, żeby to wybuchło, wystarczy, że zapalą się opary. Link Zgłoś
dracoola Re: Uszkodzisz skrzynię biegów 04.11.05, 12:00 Nie mam aż takich zapędów eksperymentatorskich jak autor tematu :P Kiedyś próbowałem z butelką z benzyną i jakikolwiek efekt dawała 1 na cztery zapałki, ale żadna nie spowodowała wybuchu (w końcu siedzę tu i piszę :P ), tylko "wystrzał" płonących oparów po czym ogień się dusił... Link Zgłoś
alfaomega3 Re: Uszkodzisz skrzynię biegów 27.01.06, 12:09 trzeba byc idiota zeby o skutki pytac!!! Link Zgłoś
tpepe Re: Stalowym deszczem 03.11.05, 20:30 W USA zalecaja ten manewr jako metode awaryjnego hamowania, gdy wszystko inne zawiedzie. Normalnie tak w trakcie szkolenia kierowcow. Niemniej jednak lojalnie uprzedzaja, ze skrzynia biegow nadaje sie potem do wymiany. Powodzenia Link Zgłoś
gladiatorr1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 18:16 nie macie ludzie większych problemów?zajmij się lepiej czymś pożytecznym , a nie zadajesz debilne pytania.a może odpowiesz mi na moje?czy jadąc na wstecznym uda ci się wrzucić 1? Link Zgłoś
karran Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 20:17 przy małej predkości i rzucisz wsteczny i wrzucisz 1 jadac na wstecznym. Ja mam taki pomysł dla tego co chce swojego yarisa rozpedzc do 100 a potem wsteczny. Zrób tak zaproś znajomych i oczywiscie przedstawicieli toyoty Powiedz znajomym zeby wzieli maszynki do golenia i foliowe woreczki bo jak ci sie nie uda to to zdrapia cie z asfaltu i pozbieraja skrzynie do worczeków. A jak ci sie uda (watpie) to toyota bedzie miała materiał reklamowy jakie to mocne skrzynie robia Link Zgłoś
pocieszne Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 02:59 gladiatorr1 napisał: > może odpowiesz mi na moje?czy jadąc na wstecznym > uda ci się wrzucić 1? bez problemow Link Zgłoś
cracovian nie ma problemu.... 03.11.05, 19:22 Wrzucasz wsteczny i robisz to co Stallone w filmie "Cobra" - obracasz tylkiem do przodu, gaz do dechy, jesli masz gana to komus pare serii po szybach, wrzucasz spowrotem piatke (u mnie szostke), obrot 180 stopni (Walesa robi 360) i rura. Robie to co najmniej raz w tygodniu - choc samochod jest nadal na gwarancji to nigdy jeszcze nie naprawialem; nawet opony sie niezle trzymaja. Link Zgłoś
goda01 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 19:55 nic sie nie stanie sproboj szczescia!! Trzymaj dzwignie mocno i napisz tu na forum jak bylo.Narka Link Zgłoś
baciarek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 20:43 Oczywiście, że nic się nie stanie bo w yarisie nie wrzucisz przy tej prędkości wstecznego, nawet nie będe się rozwlekał dlaczego bo szkoda czasu, ale kilka wypowiedzi niektórych były trafne, poprostu nie da się. Da się za to zrobić co innego, rozpędź się koleś do 160 i wrzuć dwójke ( bo inteligentni ludzie też zabezpieczyli skrzynie przed takimi testami) efekt będzie o 40% gorszy niż przy wstecznym ale wtedy napewno zerwie ci łańcuch albo pasek rozrządu to napewno będziesz wracał autobusem do domu, a to że ci nie uznają gwarancji to jest więcej niż 100% ode mnie z rodziny pracuje jegomość w serwisie Reanult i z łatwością ropoznają takie testy samochodowe i wiedzą co z takimi kwestaimi dalej robić - niestety nie jesteś oryginalny bo byli przed Tobą inni Link Zgłoś
po_ptokach Z doświadczenia wiem że niczym nie grozi 03.11.05, 20:50 należy tylko wpychać na siłę i bez litości. Zapewnia orgazm. Najlepiej robić na mokrej lub śliskiej nawieżchni pod warunkiem że będziesz miał całą swoją rodzinę w samochodzie. Link Zgłoś
zielona.gumka Coś tam chcę dodać. 03.11.05, 21:18 Literka_m moim idolem! Bardzo mi sie podoba tlumaczenie z drzwiami banku. Natomiast starushek to albo prowokator albo półgłówek. A jezdziliscie maluchem? Jest niezsynchronizowana jedynka i zeby przerzucic np z dwójki na jedynkę trzeba po prostu stanąc! Strasznie to było wkurzające. Link Zgłoś
macio255 Re: Coś tam chcę dodać. 07.11.05, 14:18 zielona.gumka napisała: > A jezdziliscie maluchem? Jest niezsynchronizowana jedynka i zeby przerzucic np > z dwójki na jedynkę trzeba po prostu stanąc! > Strasznie to było wkurzające. NIE TRZEBA STANĄĆ. TRZEBA PO PROSTU UMIEĆ WRZUCIĆ BIEG BEZ ZGRZYTÓW :-)))) Link Zgłoś
mmarko2 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 21:29 Sporym uszczupleniem portfela- napewno. Link Zgłoś
legato11 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 03.11.05, 23:02 Lepszy efekt będzie jak przy 100km/h walniesz w jakąś betonową konstrukcję. Zachęcam. Sprawdź tylko czy w okolicy nie ma osób postronnych. Na pochybel idiotom za kierownicą!!! Link Zgłoś
rajdowiec Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 00:38 zdecydowanie polecam uderzenie w betonową przeszkode np na pasie startowym nieczynnego lotniska, jednego d....a mniej huraaaaaaaaaaaaaaa! Link Zgłoś
steniasz Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 07:57 Na poczatku propunuje kupic w markecie rowerek dla 2/3 latka taki ktory pedalki ma na sztywno zespolone z przednim kolem, rozpedzic sie do 100 km/h i po tej predkosci zaczac naciskac na pedalki w druga strone tak zeby rowerek zaczal jechac do tylu. Co nie da sie?! Otoz da tylko trzeba miec "power" w nogach. I podobnie jest tutaj. A tak na powazanie widze ze kolega nie uwazal na lekcjach fizyki. Proponuje jakas ksiazke z mechaniki technicznej, w ktorej opisywane jest roznego rodzaju przenoszenie napedow. Tam znajdziesz cos o sprzeglach, reduktorach a nawet skrzyniach biegow. Jak poczytasz to potem nie bedziesz mial watpliwosci zadnych a jak poznasz budowe skrzyni biegow i na czym polega "wrzucenie wstecznego" to nie bedziesz zadawal irytujacych cie pytan na forum. Link Zgłoś
bladziu Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 08:26 jeszcze jeden idiota Link Zgłoś
28plk7b Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 08:46 Radzę przed próba dobrze zabezpieczyć worek z jądrami przed odłamkami ze skrzyni biegów najlepiej wkładając go do motocyklowego kasku z kewlaru ,konieczna cerata chroni przed zachlapaniem olejem Link Zgłoś