Dodaj do ulubionych

Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem serca.

13.04.05, 08:03
Witam! Może ktoś podpowiedziałby mi co to może być. Tak jak w temacie, rano,
nad ranem budzę się z podniesionym ciśnieniem krwi i serce wali mi mocno. W
ogóle czuję się jakoś nieswojo. Jak wypiję melisę albo łyknę ziołową tabletkę
to po jakimś czasie przechodzi. A może przechodzi bo zaczynam normalną
krzątaninę. Mój lekarz kompletnie to ignoruje. A ja gdziesz czytałam że nad
ranem wydzielają się hormony stresu i może z tym mam coś nie tak? Tylko nie
wiem co mam ewentualnie zbadać i kiedy. Czy ważna jest pora dnia a może dzień
cyklu. Mam 35 lat, nie palę. Aha, badałam półtora roku temu tarczycę i TSH
mam przy dolnej granicy. Mam małe guzki. Ale kontrolę u endokrynologa mam
najwczesniej we wrześniu.
Może ktoś ma podobne objawy i zasugerowałby mi co mam zrobić!
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 08:28
      TSH przy dolnej granicy? - to znaczy ile?. Ja leczę się na nadczynność, ciągle
      kontroluję TSH, jeśli spadnie mi poniżej 0,8 to też zaczynają się skoki
      ciśnienia i kołatania serca, najlepiej czuję się gdy TSH mam powyżej 1,0 -
      wtedy cisnienie "książkowe" i żadnych kołatań!
      Może u Ciebie jest inna przyczyna, ale TSH zbyt niskie też może dać podobne
      objawy.
      pozdrawiam
      • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 13.04.05, 08:41
        Mam na przykład:
        TSH 0,25 przy zakresie referencyjnym 0,27 - 4,20 mikroU/ml

albo
        TSH 0,30mlU/l przy wartościach prawidłowych 0,3 - 6,0
        fT3 2,5 pg/ml ............................. 2,2 - 5,0
        fT4 1,4 ng% ............................. 0,7 - 2,2

I jeszcze

TRAK 0,8 U/ml przy normie poniżej 2U/ml.

Ale też mam TSH 0,59 przy zakresie 0,27 - 4,20

Mój endokrynolog stanowczo twierdzi, ze to nie tarczyca. Każe mi chodzić na
        spacery jak się źle czuję. Sugeruje mi, ze to nerwica.
        To TSH tak mi się nieznacznie zmienia, ale oscyluje wokół dolnej normy. Kiedy
        sobie zbadać? Dzis jak się tak źle czuję?
        • Gość: kinga Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:02
          Masz nadczynnosc tarczycy,gdyz prawidlowo tsh powinno byc miedzy 1-2.Zmien
          lekarza bo jak sama widzisz nic nie robi w tym kierunku abys sie lepiej czula
        • Gość: Magda Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.3vnet.pl 13.04.05, 09:05
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
          Podaje Tobie link ,tam dziewczyny pomoga Tobie.
          A tak poza nawiasem to przy TSH o,30 w przeszlosci bralam juz letrox i
          pomoglo ,w tej chwili ,tez mam powiekszona tarczyce i mase guzkow
          [zimnych],ale ,ale to teraz lekarz pierwszego kontaktu nie chce mi dac
          skierowania do specjalisty.musze sama zbadac hormony i wtedy zobacze .Moze
          zasiegnij opini drugiej endykrynolog?A jezeli lekarz ta wyklucza ,to niech Ci
          napisze czarno na bialym,wiesz ,ze to skutkuje.
    • jadwiga_r Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 13.04.05, 08:52
      Miałam podobnie,tylko serce waliło około 3-4 godziny nad ranem, budziłam sie z
      nadciśnieniem, mimo,że wieczorem przed snem mierzyłam ciśnienie i było
      prawidłowe.
      U mnie na taki stan ma wpływ brak tarczycy.
      Lekarz przepisał mi lek BETALOC ZOK.Przyjmuję rano 25 mg.Czuję się lepiej.
      • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:01
        Ja też długo miałam TSH na dolnej granicy, pozostałe hormony w normie - rok się
        męczyłam bez leczenia nadczynności, dopiero trzeci lekarz endokrynolog
        stwierdził że to nadczynność subkliniczna (niepełnoobjawowa, utajona)) i zaczął
        mnie leczyć!. A TSH teraz badam co 1-2 miesiące, zdarzyło się i 0,009 (przed
        leczeniem).
        • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:03
          Pierwszy endokrynolog do którego trafiłam z TSH=0,23 też twierdził że moje złe
          samopoczucie nie jest spowodowane chorą tarczycą i wyznaczył kontrolną wizytę
          za rok!
          • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:11
            A co do sugestii że to nerwica - mnie też tak mówiono, byłam u neurologa, który
            stwierdził że to depresja i przepisał nawet leki po których czułam się jeszcze
            gorzej, "rodzinna" wysyłała mnie nawet do psychiatry!. Zmieniłam "rodzinną" i
            endokrynologa - teraz leczę nadczynność i czuję się dobrze.
            • jadwiga_r do Uli 13.04.05, 09:23
              Czy nadal pijesz tran i jak sie czujesz?
    • Gość: malgorzata Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:23
      o rany, ja ponad rok temu pisalam tu o tym, pozniej w listopadzie znow sie
      pojawil ten sam stan, teraz od ok. dwoch tygodnie przechodze to samo :( Wlasnie
      budzenie sie nad ranem z walącym sercem, przyspieszone tetno, czasem jestem
      mokra i odczuwam dziwny niepokoj, w ciagu dnia miewam bardzo uciazliwy ucisk
      szyi. Takze mam TSH w dolnej granicy (ale nigdy ponizej normy), bardzo niski
      poziom magnezu we krwi i wrodzone niskie cisnienie. Lekarz twierdzi, ze to
      nerwica. Mysle, ze cos w tym jest bo zarowno ucisk jak i nocne budzenie
      pojawiaja sie w okresach moich wiekszych stresow, chociaz czy ktokolwiek teraz
      zyje spokojnie?
      • Gość: kinga Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:28
        Malgosiu tez zmien lekarza bo tsh w dolnej granicy trzeba leczyc
      • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:31
        Może scyntygrafia wyjaśniłaby sprawę? - ja też mam kilka guzków i na
        scyntygrafii (to badanie zleciła mi endokrynolog u której się leczę)- wyszło że
        jeden guzek jest gorący!.

Jadwiga, tranu wypiłam już 1/2 buteleczki, czuję się dobrze, teraz mam zrobić
        wapń w dobowej zbiórce i powtórzyć badanie krwi więc zobaczę wkrótce czy coś
        się zmieniło w moich wynikach.
        • jadwiga_r do Uli 13.04.05, 09:41
          Jeżeli wyniki będą lepsze niz zwykle, napisz parę słów.
          Ciekawi mnie, czy lekarze zalecają przestać pić tran w czasie,gdy jest duże
          nasłonecznienie / z powodu zawartości vit.D/.
          • Gość: ula Re: do Uli IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:46
            "Pochwalę" się wynikami, ale po tak krótkim czasie to chyba niewiele się
            zmieni, ja mam zamiar dopić tę butelkę tranu a potem zrobić przerwę, teraz
            zbieram skorupki jajek, kiedyś mieliłam je dla mamy, teraz zrobię dla siebie.
      • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 13.04.05, 09:42
        Małgosiu, mnie endokrynolog, oprócz Propycilu na nadczynność, kazała zażywać
        Magne-B6, w dzień też zdarzało mi się że pociłam się, ale tylko szyja i
        ramiona, nagle robiło mi się gorąco. Brałam ziołowe leki uspokajające i
        Propranolol bo prócz skoków ciśnienia miałam wysokie tętno. Teraz biorę tylko 1
        tabletkę Metizolu! - żadnych uspokajaczy i jest w porządku.
        • Gość: kinga Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:54
          Mam pytanie-czy przy chorej tarczycy zdarza Wam sie pocic w nocy?Chodzi mi
          bardziej o odpowiedzi osob ,ktore choruja na niedoczynnosc
    • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 13.04.05, 12:32
      Budzenie w środku nocy też czasami mi się trafia. Ale wtedy to bardzo, bardzo
      mocno bije mi serce. Chyba równo i regularnie, lae uderzenia są silne. Mało mi
      klatki nie rozwali i nie mogę oddychać. Internista stwierdził wypadanie płatka,
      potwierdziło to usg (chociaż kardiolog stwierdził, że to wypadanie bez
      znaczenia hemodynamicznego). Wg internisty mam się tym nie przejmować.
      W nocy ciśnienia nie mierzyłam, ale nad ranem jest podwyższone.
      Czytałam tu nieraz o nadczynności i niedoczynności i ja nie mam tak
      specyficznych objawów. Nie chudnę gwałtownie a ręcz przeciwnie mam problemy z
      tuszą. Bardzo ciężko zgubić mi chociaż jeden kilogram pomimo wyraźnego
      ograniczenia jedzenia. Ale za to jestem okropnie nerwowa i wybuchowa. Ciągle
      się złoszczę, na wszystko, na wszystkich i na siebie. Jestem raczej senna niż
      pobudzona w ciągu dnia.
      Scyntygrafie tez miałam robioną, ale właściwie nie wiem jakie są te moje guzki.
      Nie mam nic w opisie a z tych obrazków sama nie odczytam. Zapytam przy kolejnej
      wizycie.
      Nie wiem czy to ma wpływ na pracę tarczycy, ale gorzej się czuję gdy jestem
      niewyspana, przemęczona (zdarzają mi się dni, że późno sie kładę i wcześnie
      wstaję) i w okolicy miesiączki. Chociaż gdy mam jakieś nerwowe dni to też czuję
      się podobnie.
      Pójdę może do innego lekarza, ale jakie badania zrobić żeby lekarz mógł mi coś
      powiedzieć?
      • Gość: kinga Re: Do Eve1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 14:32
        Zrob tsh,ft3,ft4 i TPO i TG.To sa badania z ktorych madry lekarz bedzie
        wiedzial co Ci dolega.Objawow tarczycy to Ty masz duzo-wymienilas je
        wyzej.Poszukaj moze prywatnie lekarza i idz do niego z wynikami a poza tym
        wejdz na forum-choroby tarczycy i tam Ci napewno ktos doradzi.
        • eve1e Re: Do Eve1 13.04.05, 20:34
          To mam jeszcze jedno pytanie. Czy zrobić te badania w takim dniu jak bede się
          źle czuła czy jest to obojętne. Mam chroniczny brak pieniędzy i jak już mam się
          wykosztować to chciałabym mieć pewność że coś z tego da się wywnioskować.
          Dziękuję za wszystkie sugestie!
          • Gość: kinga Re: Do Eve1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:02
            Najlepiej zrobic badania gdy bedziesz sie zle czula.Pomylilam sie-w Twoim
            przypadku wystarczy powtorzyc TSH,FT3 i FT4.Pozdrawiam
            • eve1e Re: Do Kingi 13.04.05, 22:10
              Ale ja miałam robione te własnie badania i tylko TSH było na dolnej granicy a
              tamte dwa pozostałe w normie. Własnie dlatego lekarz uważa że wszystko jest ok.
              No i jeszcze to, ze nie chudnę jakoś gwałtownie. A wręcz nie chudnę wcale. Sama
              nie wiem jak mogłabym przekonac lekarza czy jakoś go zachęcić, aby zlecił mi
              dokładniejszą diagnostykę tarczyc.
              Dzięki. Pozdrwiam!
              • janka111 Re: Do Kingi 14.04.05, 09:18
                > Ale ja miałam robione te własnie badania i tylko TSH było na dolnej granicy a
                > tamte dwa pozostałe w normie. Własnie dlatego lekarz uważa że wszystko jest
                ok.
                >

Bo na początku tylko THS jest nieprawidłowe, póżniej jest juz wszystko
                rozjechane. Zbadaj tak jak ci dziewczyny doradzały przeciwciała Tg, TPO, i przy
                Graves_Basedow bada sie jeszcze jedne ale zapomniałam nazwy. A to dla ciebie
                ważne badanie. Troche kosztuje ale zdrowie jest najwazniejsze.
                • eve1e Re: Do Kingi 14.04.05, 13:15
                  W kierunku Basedowa miałam robione badanie TRAK. Ale to mam w normie. Ja mam
                  duże oczy, ale widocznie taka moja uroda. To badanie, własnie ze względu na
                  oczy, miałam robione dwukrotnie. Było OK.
    • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 27.04.05, 08:08
      Znowu to samo:(
      Ale tym razem to nie mogłam zasnąć. Nie pomógł uspokajacz ani propranolol.
      Teraz mam ciśnienie za wysokie chociaż nie taki jak w nocy.
      • Gość: ula Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.chello.pl 27.04.05, 09:13
        Jakieś badania zrobiłaś w tym czasie?
        • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 27.04.05, 14:38
          Nie zrobiłam żadnych badań, ponieważ wybieram się do mojego endokrynologa
          państwowego jutro a doktor zawsze zlecał mi kontrolne badania. Nie byłam u
          niego od kilku miesięcy i na pewno zleci mi wykonanie badań. Tydzień temu
          niestety nie przyjmował.
          Czytałam dziś o tarczycy w Vicie, takim miesięczniku o zdrowiu. Ja mam mnóstwo
          objawów charakterystycznych zarówno dla nadczynności jak i dla niedoczynności.
          Nie wiem jak to możliwe, ale tak własnie mam.
          Zobaczę co mi jutro powie mój lekarz.
          Pozdrawiam.
    • Gość: itsme Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.gl.digi.pl 27.04.05, 20:30
      Proszę poradzcie, moje wyniki:
      TSH 1,152
      fT3 1,62 pg/ml
      ft4 1,25 ng/dl
      wydaje mi się, że tylko fT3 poniżej normy.
      Czy to może cos oznaczać?
    • Gość: artur Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s IP: *.ss.shawcable.net 27.04.05, 21:38
      Mozesz tez rozwazyc bezdech nocny. Przyduszenie moze sie zdarzyc czesciej w godzinach rannych z uwagi na to, ze jest wiecej REM i szansa na bezdech robic sie znamiennie wieksza.

Byc moze uda ci sie uzyskac badanie w laboratorium snu.

Bezdech niekoniecznie musi sie wiazac ze wzmozona sennoscia w ciagu dnia, choc czesto taka wzmozona sennosc jest. Brak tej sennosci moze spowodowac, ze badanie zostanie ci odmowione na zasadzie, ze choroba mniej prawdopodobna.
    • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 18.05.05, 13:22
      Mam już ostatnie wyniki:

TSH 3-cia generacja 0,39 uIU/mL Wart.praw.(0,4-4,0)
      FT3 4,09 pg/ml (1,5-4,1)
      P.ciała anty-TG <20,0 IU/ml (0-150)
      P.ciała anty-TPO 12,4 IU/ml (0-150)

Miałam jeszcze inne badania. To co lekko poza normą to:

AND 3,3 ng/ml (0,6-3,1)
      17 alfaOH-Progesteron 4,8 ng/ml (0,6-2,3)

Jutro wybieram się do doktora. W wynikach znowu to samo. TSH na granicy dolnej
      normy a dodatkowo FT3 na górnej granicy (poprzednio było gdzieś na środku).

To mam tę nadczynność czy nie?
      • chochlik5 Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 18.05.05, 14:30
        A czy byłaś na konsultacji u kardiologa? przy utrzymujacym się wysokim
        cisnieniu konieczne są systematycznie, stale leki obniżające ciśnienie.
        Nieleczone wysokie cisnienie może prowadzić dio dalszych nawet nieodwracalnych
        uszkodzeń w układzie krążenia. Konieczne jest uregulowanie poziomu elektrolitów
        ( potas, magnez) i pilnowanie bilansu wodnego ( wydalania moczu) zeby nie
        dopuscić do obrzęków.
        • eve1e Re: Budzę się z wysokim ciśnieniem i kołataniem s 18.05.05, 17:54
          Ja tak w ogóle nie mam ciśnienia wysokiego. To są tylko takie napady, epizody,
          ze budzę się z wysokim ciśnieniem. U kardiologa kiedyś byłam, stwierdził
          niewielkie wypadanie płatka zastawki dwudzielnej, ale bez znaczenia.

Elektrolity mam w porzadku:
          SOD 143 mmol/L
          POTAS 4,31 mmol/L
          MAGNEZ 1,73 mEq/L norma(1,30-2,10)
          WAPN 4,59 mEq/L (2,50-5,00)
    • eve1e mam już wyniki ! 22.05.05, 09:22
      Kilka dni temu podałam tu ostatnie wyniki badań. Dziewczyny, powiedzcie co o
      tym myślicie. Rozmawiałam z moim lekarzem i On nadal twierdzi, ze z tarczycą
      jest wszystko OK. Ze wzgledu na mój upór umówił mnie w nadchodzącym tygodniu na
      USG tarczycy. W 2002 r. miałam stwierdzonego małego guzka. W zakresie lewego
      płata stwierdza się guzek hipoechogeniczny o sr.4,7mm. Pozostały miąższ
      tarczycy bez zmian ogniskowych.
      Wymiary płatów tarczycy: prawy - 23,9x21,5x52,8. V=14,24ml.
      lewy - 20x20x52mm. V=10,88ml.

Potem miałam robioną scyntygrafię. Ten guzek jest zimny. Teraz mam skontrolować
      na USG co z tym guzkiem się dzieje.
      Niemniej mój doktor cały czas sugeruje, ze moje kołatania wynikają z nerwicy.
      Wieczorem gdy zasypiam, to mocno czuję bicie serca. Ono bije równo, wolno, ale
      ja czuję ten puls na skroni, na ręce podłożonej pod głowę. Nie wiem czy to
      normalne bo moje koleżanki mówią, że w ogóle nie odczuwają pracy swoich serc.
      Czy ja jestem jakaś nadwrażliwa?
      • nnike Re: mam już wyniki ! 22.05.05, 18:59
        Jeśli wierzysz w istnienie cieków wodnych i ich szkodliwego promieniowania,
        przestaw łóżko w inne miejsce, jeśli nie wierzysz, też przestaw, co Ci szkodzi?

Gdybyś miała psa i kota, wiedziałabyś, że trzeba spać tam, gdzie najczęściej
        poleguje pies, a unikać miejsc, w których wyleguje się kot.
        Proste :)
        • nnike I jeszcze to: 22.05.05, 19:03
          www.mgs.hg.pl/mieszkanie.html
          Spróbować warto. Ja spróbowałam i czuję się już dobrze :)
        • zyrafa46 Re: mam już wyniki ! 23.05.05, 13:58
          no nieeee wiem jak to jest z tym psem i kotem, kochana. Wszystkie zwierzaki w
          naszym domu kładą lub chcą sie kłaść tam, gdzie ja jestem. A ja jestem BARDZO
          wrażliwa na cieki. Żyrafa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka