Dodaj do ulubionych

Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozprawy

03.02.09, 15:05
Powiedzcie mi, jak to jest robione?
Składam pozew i potem ten pozew musi dotrzeć do pozwanego - ile czasu to zajmuje?
Ile czasu ma pozwany na odpowiedź? Czy w ogóle musi odpowiadać?
Czy termin rozprawy jest ustalany od razu czy dopiero po ustosunkowaniu się do pozwu przez pozwanego?
Obserwuj wątek
    • fragile66 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 11:25
      Po złożeniu pozwu sędzia sprawdza, czy treść nie pozostawia żadnych
      wątpliwości i czy pozew został prawidłowo opłacony.

W razie jakichkolwiek zastrzeżeń dostaniesz pismo, w którym będziesz
      mieć dokładną instrukcję, co poprawić i w jakim terminie.

Jeśli zastrzeżeń nie ma (a także po ich uzupełnieniu), sędzia
      wyznacza termin rozprawy, wysyła wezwania do stawienia się stron na
      rozprawie. Do wezwania dla pozwanego zostanie dołączona kopia pozwu.

Termin rozprawy zazwyczaj jest wyznaczany tak, aby potwierdzenie
      odbioru wezwania zdążyło wrócić do sądu i żeby sędzia mógł
      stwierdzić, że strony zostały zawiadomione prawidłowo.
      Więc nie wcześniej niż jakiś miesiąc od wpłynięcia pozwu.
      Może być później, jeśli sędzia jest bardzo obłożony pracą.

Pozwany nie musi odpowiadać. Może przedstawić swoje stanowisko
      ustnie podczas rozprawy. Może na rozprawie złożyć pismo do akt
      (wtedy dostaniesz jego kopię i możesz je szybko przejrzeć). Może
      wysłać pismo i liczyć na przysłowiowy los, że sekretariat zdąży je
      podpiąć do akt, ale wtedy i tak nie będą ci go wysyłać, tylko pewnie
      wręczą na rozprawie, a wtedy jak wyżej.

Tak czy inaczej, dopiero na rozprawie dowiesz się, co cię czeka -
      albo partia szachów będzie błyskawiczna, albo się będzie ciągnąć do
      rozstrzygnięcia.
      • oliovka192 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 11:31
        a mozna pozew wysłac pocztą?
        • fragile66 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 14:24
          oliovka192 napisała:

> a mozna pozew wysłac pocztą?

Można. Tylko pamiętaj, żeby wysłać 2 egzemplarze - każdy z kompletem
          załączników.

Ale powinnaś wcześniej opłacić pozew i dołączyć do pozwu
          potwierdzenie wniesienia opłaty.

Ja tak zrobiłem, a po tygodniu dostałem pismo, w którym sąd żądał
          wniesienia opłaty. Znajoma prawnik poradziła mi, żebym wysłał
          powtórnie potwierdzenie przelewu z odręczną adnotacją: "Ja ....
          oświadczam, że kwota XXX zł została wniesiona do sądu XXX w YYY
          tytułem opłaty od złożonego przeze mnie pozwu o ... przeciwko XXX."
          Pod tym miejsce, data, odręczny podpis i dopiero sąd zaakceptował.

Fakt wpłynięcia na konto pieniędzy z tytułem przelewu niewiele ich
          obszedł - musi być potwierdzenie własnym podpisem.
          • z_mazur Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 14:54
            Ja potwierdzenie wpłaty potraktowałem jako załącznik do pozwu i
            wymieniłem je w pozwie jako osatni z załączników i to wystarczyło. W
            końcu pozew jest podpisany odręcznie. smile))
            • fragile66 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 15:06
              Wystarczyło na Mazurach, a na Pradze - już nie smile)

Współpraca z każdym sekretariatem sądu to loteria: raz się uda
              jedno, innym razem drugie.

Ostatnio podali mi przez telefon "odwróconą" sygnaturę sprawy (42
              zamiast 24) i dopóki nie przyszedłem zajrzeć do akt, wszystkie
              informacje podawali mi na błędną sygnaturę - po prostu wpisywali do
              systemu nazwisko zamiast sygnatury.

Kwestia szczęścia, czy pismo procesowe dołączyliby do moich akt, czy
              do procesu jakiejś spółki (sekretarka przyniosła mi naręcze chyba z
              10 tomów akt z sygnaturą 42 i zapytała, czy jestem prezesem spółki,
              czy pełnomocnikiem smile))
              • maja.gd Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 15:55
                fragile66, dzięki za odpowiedź smile
                To pocieszające, że sąd wyznacza od razu rozprawę.
                A wiesz może ile mniej więcej się czeka od prawidłowo złożonego pozwu na pismo z sądu o terminie rozprawy?

> Kwestia szczęścia, czy pismo procesowe dołączyliby do moich akt, czy
                > do procesu jakiejś spółki (sekretarka przyniosła mi naręcze chyba z
                > 10 tomów akt z sygnaturą 42 i zapytała, czy jestem prezesem spółki,
                > czy pełnomocnikiem smile))

Niezła historia big_grin
                • fragile66 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 16:18
                  maja.gd napisała:

> A wiesz może ile mniej więcej się czeka od prawidłowo złożonego
                  pozwu na pismo
                  > z sądu o terminie rozprawy?

Około dwóch tygodni, chyba że sędzia zaplanuje inaczej (jak mi
                  powiedziała adwokat: "sąd nie dość że człowiek, to często kobieta i
                  matka, więc w okresie wakacji letnich i ferii zimowych lepiej nie
                  liczyć na szybkie wyznaczanie terminów").
                  • catrinceoir Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 04.02.09, 23:27
                    w Krakowie nie dostalam jeszcze zadnych dokumentow, a maz zlozyl pozew 12
                    grudnia... wiec to baaardzo dlugo juz trwa. podobno co miasto, to inaczej z tymi
                    terminami.
                    • super.anczysko Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 05.02.09, 08:01
                      Też składałam w Krakowie, mąż zawiózł 12 stycznia pozew, od razu
                      swoją odpowiedź na mój pozew i opłacił to. Wczoraj dostałam
                      zawiadomienie, że rozprawa 6 marca o godz.10. Może wpływ na to miał
                      fakt, że nasz rozwód bez orzekania o winie, brak dzieci i wniosek o
                      zgodny podział majątku? I takie sprawy załatwiają szybciej, żeby
                      mieć z głowy?
                      Nie wiem, sama nie spodziewałam się, że będzie to tak szybko, mam
                      nadzieję, że i sprawa skończy się na jednej rozprawie.
                    • muta001 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 13.02.16, 12:15
                      w Krakowie złożyłam pozew z czerwcu a informacja o terminie przyszła we wrześniu ( z terminem na styczeń)
      • mixnes Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 22.01.16, 13:12
        Jeżeli sąd wysyła do pozwanej kopie pozwu wraz z adnotacja że ma 14 dni na odpowiedz. Pozwana odpowiada i wysyła odpowiedz do sądu. To kolejnym krokiem jest przesłanie odpowiedzi do mnie wraz z terminem rozprawy? Czy jej odpowiedz dopiero na rozprawie ?
        • martishia7 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 22.01.16, 15:21
          Jeżeli termin rozprawy nie został jeszcze wyznaczony, to najprawdopodobniej dostaniesz odpowiedź wraz z zawiadomieniem o rozprawie.
          • 999uuu Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 10.02.16, 17:55
            zlozylam wniosek o rozwod na poczatku listopada w Krakowie. Najpierw musialam dopisac ostatni adres wspolnego zamieszkania stron. Pozniej sad wyslal mojemu mam nadzieje niedlugo ex wezwanie do odpowiedzi na pozew. On nie odebral dwoch awizo ale pojechal i zlozyl odpowiedz. Widze ze zlozyl ja 25 stycznia ale nadal nie mam terminu rozprawy. Rozwod bez orzekania o winie, sa dzieci, z wnioskiem o zgodny podzial majatku. Wszyscy sa zgodni tylko niestety sedzia chyba nie zamierza wyznaczyc tego terminu. Juz tyle czekam, bardzo to dziwne. Jaki jest maksymalny czas oczekiwania na sprawe rozwodowa.. widze ze chyba bede musiala znowu jechac do sadu i skladac uprzejma prosbe o wyznaczenie terrminu rozprawy..
            • tata_tomek Chyba nie ma górnej granicy... 11.02.16, 15:37
              999uuu napisał(a):

> Jaki jest maksymalny czas oczekiwania na sprawe rozwodowa..

Chyba nie ma górnej granicy sad

U mnie:
              - pozew złożony w sierpniu
              - pismo o terminie rozprawy w październiku ale pierwsza rozprawa wyznaczona dopiero na styczeń
              - druga rozprawa w kwietniu (jej termin był podany podczas pierwszej rozprawy); skierowanie do rodk
              - dopiero latem badania w rodk
              - we wrześniu pismo o terminie następnej rozprawy: na listopad
              - listopadowa okazała się ostatnią

Łącznie, przy założeniach takich jak u Ciebie: 15 miesięcy.
              • muta001 Re: Chyba nie ma górnej granicy... 13.02.16, 12:12
                u mnie Kraków.
                -Pozew złożony w czerwcu
                -pierwsza sprawa w styczniu
                -druga sprawa będzie w czerwcu dopiero

Więc nie wiem od czego zależą terminy
                • 999uuu Re: Chyba nie ma górnej granicy... 19.04.16, 14:58
                  Kraków złożenie pozwu na początku listopada. Bez orzekania o winie, sa dzieci, zgodny podział majątku. Pierwsze pismo z sądu o podanie ostatniego miejsca wspólnego zamieszkania. Następnie wniosek do pozwanego czy się zgadza. Po jego odpowiedzi że tak pismo o załączenie ksiąg wieczystych i wycen nieruchomości(szacowanych,a nie przez rzeczoznawce). Po załaczeniu tych ksiąg, dołaczeniu wspolnego planu wychowawczego, zgodnego jeszcze raz wniosku o podział dostaliśmy termin rozprawy na początek czerwca. Tak więc w Krakowie czeka się 6 miesięcy. Może komuś sie przyda..
    • julita165 Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 10.05.16, 16:31
      1. Do sądu wpływa pozew
      2. Sąd sprawdza czy odpowiada warunkom formalnym czyli czy zawiera niezbędne elementy, czy jest podpis, czy uiszczono opłatę.
      3. Jeżeli nie - wzywa do usunięcia braków formalnych w określonym terminie
      4. Jeżeli powód nie usunie braków - pozostawia pozew bez rozpoznania
      5. Jeżeli braki usunie - zarządza doręczenie odpisu pozwu pozwanemu z pouczeniem o prawie do złożenia odpowiedzi na pozew.
      6. Jeżeli pozew nie ma braków formalnych to od razu z pkt 2 przechodzimy do pkt 5
      7. Jak minie termin do złożenia odpowiedzi na pozew wyznacza termin rozprawy, zarzadza wezwanie stron i ewnetualnych świadków.
      Ile czasu upływa od złożenia pozwu do pierwszej rozprawy zależy przede wszystkim od sądu. Są takie gdzie czeka się 2-3 m-ące a są takie, w których trzeba czekać i rok, średnio to podobno 6 m-cy
    • tomaszkruk Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 11.05.16, 16:13
      14 dni na odpowiedź na pozew, rozprawa moze być i po pół roku od złożenia pozwu, nie ma reguły, ja akurat sam bałem się iść do sądu, moja wiedza prawnicza jest mała, pomógł mi adwokat którego bardzo polecam. gmkancelaria.eu
    • jaroslawpikut Re: Złożenie pozwu, odpowiedź a wyznaczenie rozpr 11.05.16, 16:31
      nie ma terminu w jakim pozew powinien trafić do pozwanego, zalezy od obłożenia sądu, iem że mojej siostrze bardzo pomagała adwokat z Warszawy Agnieszka Grzywka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka