Dodaj do ulubionych

do mamus- kiedy pediatra?

09.11.04, 12:15
czesc babeczki
napiszcie mi prosze kiedy po porodzie pojawil sie u was pediatra? polozna
byla u mnie juz dawno i powiedziala ze teraz kolej na pediatre, maly juz ma
ponad dwa tygodnie a pediatry jak nie bylo tak nie ma ;), nie wiem czy mam
dzwonic do przychodni i sie dopytywac? nie pamietam ile czasu ma pediatra na
dotarcie do dziecka, dwa czy trzy tygodnie? chce malego zapisac do ortopedy i
wiem ze potrzebne bedzie mi skierowanie, a badanie powinno sie odbyc po
pierwszym miesiacu zycia. zapisac moge bez skierowania, ale na wizyte bede
musiala je miec. napiszcie mi jak to z tym pediatra.
pozdrawiam
Doti
Obserwuj wątek
    • netmenka29 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 13:29
      Ja zadam kolejne pytanie; jak znalazłyście dobrego pediatrę? bez znaczenia, czy
      państwowego, czy prywatnego? Macie jakieś namiary? Gdzie to w ogóle szukać?
      Chyba tylko przez polecenie, bo przeciez nie bedę testowac na swoim dzieciaku
      każdego pediatry z ksiązki telefonicznej....

Kaśka
      gg857806
      • malaika7 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 13:44
        Mój dzidziuch jeszcze w brzuchu, ale już się z mężem zastanawiamy nad wyborem.
        Ja przeszukałam forum wzdłuż i wszerz i znalazłam wiele kontaktów, łącznie z
        numerami telefonów, cenami wizyt i opiniami mam, zarówno prywatnych jak i
        państwowych pediatrów.
      • ankas70 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 13:45
        Do mnie pediatra przyszła przez przypadek, bo mialam nawal pokarmu ,a mój
        lekarz rodzinny to pediatra. Ale jeśli chodzi o wizytę to nie wiem jak jest
        teraz ale 3 lata temu pediatra obligo nie przychodził
        Natomiast chyba ok 2 miesiaca faszerują dzieko kolejnym szczepieniem ale jszcze
        to sprawdzę i przy okazji jest wizyta
        Z rodzinnego korzystam tylko wtedy gdy potrzebuję skierowanie. Z dzieckiem do
        oprtopedy chodzę na Curie-Skłodowskiej normalnie bezplatnie do doktora
        Karkoszy. Tam jest ośrodek dla dzieci niepełnosprawnych ale wwzystkie inne mogą
        też ze skierowaniem korzystać z przychodni.
        Jeśli chodzi o leczenie małego to od drugiego roku bo wtedy pojawił się
        długotrwały katar poszłam do homeopaty. I trwam przy tym sposobie leczenia. NA
        sobie jeszcze nie próbowałam, ale na małym efekty są. NIgdy nie dostał
        antybiotyku. Wiem że dośc dobrą lekarką chwaloną w tej dziedzinie i pediatrą
        jest za pieniadze oczywiście dr matuszczak, moje koleżanki są zadowolone
        ja akurta korzystam z porad znajomej która nie ma gabinetu i jest na urlopie
        wychowawczym wiec nie mogę podac jej namiarów. Niegdyś korzystałam z pomocy dr
        Łoniewskiej - pediatra z Pomorzan , nie faszeruje antybiotykami, fachowa za
        wizytę w domu 70 złotych. Wiem że chwalony jest doktor Rudawski ze szpitala
        Pomorzany ale ja nie miałam z nim kontaktu.Tyle wiem
        • ankas70 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 13:47
          PS dr Łoniewska i dr Rudawski to oczywiscie lekarze medycyny tradycyjnej
          • doticzek Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 13:52
            u mnie bylo tak, ze jak przyszla polozna, to wypisywala karte do przychodni
            dzieciecej, podala mi kilka przychodni i razem wybieralismy jedna z nich i
            lekarza. powiedziala mi ze pediatra przyjdzie do dziecka do domu, tylko nie
            pamietam ile ma na to czasu. zobaczymy. na pierwszy raz skorzystamy z wizyty w
            przychodni i doktorki, ktora wybralismy, jak cos bedzie nie tak, to bede
            szukala innego lekarza. na wizyte do ortopedy ide zapisac na wojciecha do
            przychodni przyszpitalnej, bo tak mi polecila polozna, do tego do tej
            przychodni mam rzut beretem ze tak powiem. no i przed szczepieniem chce sie
            dowiedziec wszystkiego o szczepieniach platnych, duzo sama czytalam i raczej
            jestem zdecydowana na nie, ale pogadanka z doktorka tez by sie przydala, musze
            sie tez dowiedziec czy maja te szczepienia w punkcie szczepien w przychodni, bo
            jak nie to potrzebna mi bedzie recepta ...mam nadzieje ze pediatra sie pojawi,
            jak nie to bede wydzwaniala do przychodni :) a co tam ;)
            pozdrawiam i dzieki za informacje
            Doti
            • ankas70 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 14:20
              jak pójdziesz na wojciecha to się domagaj dłuższego obejrzenia dziecka, bo ja
              tam była tylko raz - taśma - pan doktor trzy raz poruszł bioderkami syna i na
              tym koniec, acha i wypisał skierowanie na RTG a nie na usg
              do tego kolejka ogromna czujesz oddech następnego pacjenta na sobie
              to ze cię umówią na 9 nie oznacza że na tą godzinę zostaniesz przyjęta tylko
              że np będziesz 7 na godzinę 9 , a czekanie z takim maleństwem w szpitalu to dla
              mnie był problem. JA na drugą wizytę wybrałam jak już pisałam doktora KArkoszę
              szefa przychodni na curie s-kołodowskiej. Oglaał małego 20 minut z każdej
              strony także rączki głowę, bioderka, kręgosłup klatkę piesiową
              • doticzek Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 14:49
                hhmmmm...moze faktycznie pomysle zeby tam isc, skoro mowisz ze bez problemow
                przyjmuja jak jest skierowanie...podaj mi jak mozesz nazwe tej przychodni albo
                namiary tel.
                dzieki
                Doti
                • ankas70 Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 17:21
                  Nie namawiam tylko piszę jak jest, możesz przecież tak pokombinowac by pójśc i
                  tam i tam, najlepiej się samemu przekonać, a moze stał się cud i na Wojciecha
                  badają pół godziny i nie ma kolejek. Telefon na Curie-Skłodowskiej to 4860425,
                  4870371 radzę rejestrowac się w obydwa miejsca juz teraz, bo jak znam życie pod
                  koniec roku limity wyczerpane albo na wyczerpaniu i mogą Cię przyjać dopiero w
                  styczniu. Wiem że szpital na Wojciecha jest lepszy gdy czeka dziecko jakiś
                  zabieg, ale w przypadku mojej siostrzenicy która ma bardzo rzadki zespół
                  Sprengla, na Wojciecha wykryli go bardzo późno. Włąśnie przez takie pobieżne
                  badanie - ograniczano się do bioderek a potem do stóp i nóg
                  • 1979pi Re: do mamus- kiedy pediatra? 09.11.04, 18:28
                    Ja z małym jesteśmy zapisani do lekarza rodzinnego ale jak ta rodzinna nie
                    spełnia moich oczekiwań w jakimś problemie to idziemy do prywatnego
                    pediatry.Najlepiej dowiedzieć sie o takowego pocztą pantoflową.Na wojciecha myk
                    myk i po badaniu a pan doktor na szczegółowe kieruje do siebie do gabinetu
                    prywatnie i kolejka jest że hej.Moja prywatna pani doktor to Danuta Jekiel ze
                    Słonecznego.Jeszcze mnie leczył jak byłam malutka.
                    • doticzek Re: do mamus- kiedy pediatra? 13.11.04, 11:41
                      pediatra byla u nas. zadzwonilam do przychodni i okazalo sie ze dopiero dotarly
                      do nich karty od poloznej. nawet mila i sympatyczna pani doktor, zostawila nam
                      recepty na witaminke d3 i skierowanie do ortopedy, obadala maluszka i
                      powiedziala ze zdrowy, co bardzo mnie ucieszylo.
                      pozdrawiam
                      Doti

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka