Dodaj do ulubionych

poronienia a Hashi (ang. linki)

14.02.05, 18:44
link:
humrep.oupjournals.org/cgi/content/abstract/14/11/2886
w skrocie prawd. poronienia dla tych ktore mialy przeciwciala
przeciwtarczycowe i tych ktore nie mialy - sa porownywalne. Artykul jest
swiezy bo z 1999.
Dlatego nie wiem skad te wszystkie informacje o poronieniach. Sama tez
powtarzalam takie informacje bo wczesniej nie czytalam artykulow naukowych a
tylko jakies popularnonaukowe stronki o Hashi.

A ponizej jest link do artykulu z mnie optymistycznymi wynikami gdzie jest
pokazane ze wsrod wszystkich poronien: 6 %(Belgia)-33 %(USA Salt Lake City)
poronien dotyczy pacjentek z przeciwcialami tarczycowymi.

Co ciekawe jednak jest tez wykresik z ktorego wynika ze przeciwciala w czasie
ciazy nie musza rosnac. Wrecz przeciwnie w wiekszosci przypadkow przeciwciala
w trakcie ciazy malaly.

www.thyroidmanager.org/Chapter14/Ch-14-3.htm
Obserwuj wątek
    • aagata4 czy w tych artykułach jest informacja ze .... 14.02.05, 23:16
      witaj..

niestety jestem analfabetą jeżeli chodzi o język obcy sad

na bocianie i w rozmwach z dziewczynami czesto słysze że zdania są podzielone co
      do faktu, że przeciwciała tarczycowe powoduja poronienia ...

prosze powiedz:

czy w tych artykułach, lub innych których linki sa w innyc postach jest
      inforamcja, że przy tych przciwciałach czesto wystepują inne przeciwciała, które
      moga byc przyczyna poronień?

- bo jakos mam wrażenie ze o to chodzi i stąd ta tendencja do upraszczania
      informacji, ze te p-ciała przeciwtarczycowe powoduja poronienie

pozdrawiam

Agata

• to-ja-007 Re: czy w tych artykułach jest informacja ze .... 15.02.05, 19:46
        Agatko, no wiec poszperalam. Z tego co znalazlam wynika ze wiele kobiet z
        przeciwcialami przeciwtarczycowymi ma tez przeciwciala APA (antyfosfolipidowe?)
        oraz przeciwjajnikowe. Poza tym 50% kobiet z przeciwtarczycowymi ma podwyzszona
        ilosc NK czyli natural killer cells.

Jesli ktos ma podwyzszone NK i przeciwtarczycowe to moze miec problemy juz z
        implantacja.

Stosowanie sterydow albo szczepionek podwajalo liczbe urodzen w terminie.

W weekend bede miala troche czasu to jeszcze napisze jak cos ciekawego znajde.
        pozdrawiam
        ulka
        • aagata4 Re: czy w tych artykułach jest informacja ze .... 15.02.05, 22:51
          dzieki Ula...

z niecierpliwością czekam na kolejne informacje na ten temat ... u mnie niestety
          badanie robione 4 dni po zabiegu łyżeczkowania wykazały lekko podwyższone
          przeciwciała antykardiolipidowe ...(przed ciąża lub nawet w dniu zapłodnienia
          wynik pokazał ze nie mam tych przeciwciał)

pozdrawiam

Agata
      • joanna97 Re: czy w tych artykułach jest informacja ze .... 16.02.05, 15:55
        Witaj Agatko i trzymaj sie. Bardzo chcialabym Ci pomoc (wiem przez co
        przechodzisz), chociaz sama nie mam takiej wiedzy, ktora jest Ci potrzebna.
        Przeszlam natomiast gehenne jesli chodzi o tzw. leczenie nieplodnosci i w
        zwiazku z tym dosc dobrze poznalam warszawski rynek tym sie zajmujacy (m.in.na
        zawsze wykreslilam z mojego kalendarza klinike Consylium i Noovum). Nie
        zajarzylam niestety czy Ty jestes z W-wy lub okolic, no a poza tym jedyny gine-
        endo, od ktorego mnie udalo sie wreszcie uzyskac wiarygodne informacje jest, a
        przynajmniej byl koszmarnie drogi, mysle ze jednak warto zebys zebrala
        absolutnie wszystkie swoje wyniki badan i chociaz poszla do niego na
        konsultacje. On nazywa sie dr Dubrawski i tak naprawde nie jest taki w
        pierwszym momencie super kontaktowy, trzeba go troche przycisnac i pytac i
        pytac, ale jak wiesz o co (a juz duzo wiesz) to uzyskasz odpowiedzi i to
        aktualne na stan wiedzy swiatowej, bo on jest swego rodzaju pasjonatem, jesli
        chodzi o leczenie nieplodnosci, aczkolwiek jednoczesnie niestety nastawiony
        jest na kase, co znacznie zmniejsza krag jego pacjentow. Mnie w kazdym razie
        wytlumaczyl szereg kwestii, pokazywal wyniki badan amerykanskich dot. np.
        kwestii wplywu na ciaze wystepowania podwyzszonego miana przeciwcial
        cytomegalii (ktore ja akurat mialam) i przeciwcial antykardiolipidowych
        (ktorych nie mialam), sadze wiec ze i inne p/ciala nie sa mu obce. To wszystko
        bylo ladnych pare lat temu (1999-2000), kiedy ostatnio u niego bylam, potem
        moja syt. finansowa niestety zmienila sie niekorzystnie, wiec nie wiem jak to
        wyglada aktualnie, ale moge sie dowiedziec, jesli chcesz to napisz. Trzymaj sie
        cieplo. Joanna
    • to-ja-007 Re: poronienia a Hashi (ang. linki) 16.02.05, 12:44
      No to widzisz juz Twoj przypadek czesciowo potwierdza dane z tamtego artykulu.

Antyfosfolipidowe, ktore znalazlam w anglojez. stronach to chyba sa po polsku
      antykardiolipidowe. Przynajmniej nie znalazlam definicji antyfosfolipidowych. Z
      tego co sie zorientowalam w polskiej terminologii uzywa sie tylko pojecia zespol
      antyfosfolipidowy, ktory oznacza dodatnie przeciwciala przeciwkardiolipidowe
      oraz antykoagulat tocznia.

Przy antykardiolipidowych sa spore sukcesy jesli stosuje sie aspiryne i
      heparyne. Jesli przeciwciala przeciwtarczycowe by rosly w czasie ciazy zawsze
      lekarz moze zastosowac juz w czasie ciazy male dawki sterydow. Ale o tym juz wiesz.
      Jestem pewna ze za 3-cim razem Ci sie uda!!!
    • katerina24 Re: poronienia a Hashi (ang. linki) 22.11.05, 21:41
      up
      • maja744 Re: poronienia a Hashi (ang. linki) 23.11.05, 20:42
        czy ktoras moze mi wyjasnic na czym polega badanie p/c NK- natural killer cells.
        Czy to badanie z krwi?

i jak to sie ma do testu PCT (postoidalnego, test na obecnosc plemnikow w sluzie szyjkowym po 12
        godz od stosunku).

dzieki wielkie
    • katerina24 Re: poronienia a Hashi (ang. linki) 23.11.05, 21:21
      W warszawie jest b.dobra Pani dr ginekolog od"rozrodu"bo ona zajmuje się
      immunologią to Pani DR JERZAK Z LUBLINa teraz przyjmuje w Warszawie w Centrum
      Medycznym LIM[Mariott]tel458-70-00,ogólnie w tyck kwestiach dobrze obgadać
      sprawę z immunologiem
      • tygrysek01 Re: poronienia a Hashi (ang. linki) 27.11.05, 10:31
        Witajcie. Własnie poczytałam o tej doktor Jerzak na forum bociana. Chyba sie do
        niej wybiore. Mój endo twierdzi ze moje wysokie przeciwciała (około 4 tys) nie
        beda miały wpływu na dziecko i ciążę.Najwazniejszy poziom hormonów. na bocianie
        dziewczyny piszą różne rzeczy i widzeze są różne opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka