lesio57 26.01.08, 16:04 Jeśli się nie mylę to dzisiaj widziałem jazdę próbną pierwszego pociągu zmontowanego w Siedlcach.Był w barwach kolei mazowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpppm Re: Pierwszy pociąg 26.01.08, 18:17 jak by tak się stało, to by już nasze siedleckie radio podało. Nie mówiąc juź o UM. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 16:52 we wtorek jak sie uda to pojade pod Stadlera i sproboje zrobic zdjecia jak montuja sprzet ale nie wiem czy sie uda bo dookola sa kamery :( Odpowiedz Link Zgłoś
lesio57 Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 19:53 Ten pociąg stał dzisiaj na bocznicy przy Składowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskar3 Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 21:11 Oficjalne oddanie do Kolei Mazowieckich będzie pod koniec maja, są to zapewne jazdy próbne. A pierwszy skład stanął na torach już w XI.2007r. Odpowiedz Link Zgłoś
jamaica77 Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 23:26 a może widziałeś coś takiego: transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/tournee.php?p=22262pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 23:30 Ja mam błąd na stronie z linka , może popraw? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 27.01.08, 23:40 transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/tournee.php?p=22262 Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 28.01.08, 09:09 Wydaje mi sie że to nie o ten pojazd autorowi watku chodziło. A domyslam sie tego poniewaz i ja widziałem jakis nowy pociag, który był malowany na zielono. Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 30.01.08, 14:19 Ten pociag stoi naprzeciw budynku straży pożarnej, może ktos sie tam wybierze z aparatem? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 31.01.08, 19:33 superkiwi napisał: > Ten pociag stoi naprzeciw budynku straży pożarnej, może ktos sie tam > wybierze z aparatem? proszę opisz ten pociąg który tam stoi/stał. Bo wątpie by to był FLIRT Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 01.02.08, 20:11 Nie jestem specjalistą, wiec zamiast mego opisu to może lepiej obejżyj go samemu. Dzis około 18.00 jeszcze stał. Ale chyba w ciagu dnia sie przemieszcza, bo codzienie stoi w troche inny miejscu, choc róznice sa niewielkie - kilkanascie metrów. Barwy KM. Dość nowoczesna sylwetka czyli troche sie różni od tzw. "kibla". Szynobus to na pewno nie jest. Naped elektryczny. Jednym slowem mój opis nie wiele Ci powie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 01.02.08, 20:20 jak znajde troche czasu to podjade i cykne fotki :) ale z tego co slyszalem to jest to flirt ale skladany w szwajcarii bo z naszej montownii jeszcze nic nie wyjechalo Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 01.02.08, 20:34 Zobacz czy jest oznaczenie Stadler (marka jednostki) www.transportszynowy.pl/stadlerflirt.php#top Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 15.02.08, 20:08 No i wyjaśniło się bo w TS jest fotka. Szkoda tylko że tak naprawde to nic sie nie dowiedzieli: co on tam robi? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 15.02.08, 22:30 superkiwi napisał: > No i wyjaśniło się bo w TS jest fotka. Szkoda tylko że tak naprawde > to nic sie nie dowiedzieli: co on tam robi? nie bardzo wiem co masz namysli ... ale moze pomoze Ci moj post i fotki: fotoforum.gazeta.pl/72,2,1007,68208304,75153095.html?wv.x=2 i nowsze posty... Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Pierwszy pociąg 15.02.08, 22:41 Zolto-zielono-biale barwy KM jakos szpecą ten niewatpliwie urokliwy pojazd. Widac to szczegolnie patrzac na ten sam pociag pomalowany w inne,znacznie żywsze i po prostu ładniejsze kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Pierwszy pociąg 23.02.08, 18:43 A mi się bardziej podobają żywe barwy KM niż ponuraki ze śląska :P Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 22.02.08, 17:01 Jest już dwa Flirty na naszych torach. 2 Flirty czyli para, wiosna idzie = rozmnożą sie??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Pierwszy pociąg 22.02.08, 20:40 U nas produkowane, a znane już w całej Polsce ;) miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4951804.html Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 29.02.08, 14:43 Dziś widziałem że stał już tylko jeden. Nie wiecie gdzie drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Pierwszy pociąg 10.03.08, 17:48 W zeszłym tygodniu widziano najprawdopodobniej właśnie ten pociąg, gdy przejeżdżał przez Konin. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwszy pociąg 23.02.08, 11:53 Kolory składów dla mazowieckich koleji wymyślił chyba rolnik- kolejarz. Dlaczego takie maskujące kolory (trawa i mniszek lekarski w czasie kwitnienia)? Może by krowy nie doznawały stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Pierwszy pociąg 23.02.08, 18:41 Jak dla mnie te kolory są o wiele przyjemniejsze od barw lubelskich czy też śląskich. Miałem przyjemność* latem jechać słonecznym należącym do KM nad morze i szerze powiem, że wszyscy ludzie, których mijaliśmy patrzyli na Nasz skład z pewnym podziwem i nie do końca wierząc, że pociągi potrafią być takie kolorowe. *świadomie napisałem "przyjemność" gdyż nie spodziewałem się że za taką cenę ( 24 PLN ) można dojechać w takim czasie do trójmiasta; cena biletu na pośpiech to 49 PLN a czas podróży nim jest krótszy zaledwie o 30 min; Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 10:55 Zastanawia mnie jedna sprawa. Czy w Siedlcach będą produkowane FLIRT`y serii 520 czy 521? W 521 wejście jest na wysokości 570mmm. Tymczasem zgodnie z rozporządzeniem MTiGM z 1998 roku, perony są na wysokości 550mmm. Niskie perony... A w warszawskim węźle kolejowym perony są wysokie. Czyli od 760 do 1060mmm ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 15:12 Tak sobie patrzę na zdjęcia z Katowic tinyurl.com/2v4qy7 i na "film" z Siedlec pl.youtube.com/watch?v=QNQ8Y0CT-8I&feature=related i chyba jednak poniżej poziomu peronów. BTW- prezentowany w Siedlcach FLIRT nie jest wyprodukowany w siedleckich zakładach. To jest 524 001-5 z tej "broszury" www.stadlerrail.com/file/pdf/Pdb%20SBB%20TILO_d.pdf Ma napis TILO. TILO to nazwa przewoźnika. Obsługuje 6 tras szwajcarsko-włoskich. www.tilo.ch/framework/DesktopDefault.aspx?lr=1 Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 15:21 Wnikliwa analiza, szczegóły zastanawiające, jakie wnioski mozne z tego wyciągnąć? Albo trzeba przebudować perony, albo demonstrowany pociąg jest tylko okazem wystawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 15:29 Z drugiej strony trzeba dodać, ze film i zdjęcia pokazują zdarzenie z września 2007. Wtedy przybył na pokazy pociąg ze Szwajcarii, siłą rzeczy nie wyprodukowany w Siedlcach. Pociągi wyprodukowane w Siedlcach można zabaczyć tu: www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=fotorelacje&n=31 Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:18 brat_szczepana napisał: > > Pociągi wyprodukowane w Siedlcach można zabaczyć tu: > www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=fotorelacje&n=31 albo tutaj na moich fotkach: fotoforum.gazeta.pl/72,2,1007,68208304,75222070.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:29 A tu stare szyny z 1880 r. www.markopm.za.pl/ Do niedawna były dwa zestawy na jednym torze. No_loginie co można zrobić z takim zabytkiem, z szynami...? O pocięciu na złom i przetopieniu nie chcę myśleć. Przeglądałem strony o starych szynach i strony miłośników techniki kolejowej ale te nasze są chyba najstarsze? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:35 > co można zrobić z takim zabytkiem, z szynami...? Niestety, nie wiem. Mógłbyś przesłać mi te zdjęcia na priv. Spróbuję zainteresować tym kumpla który ma lekkiego... hmmm... lekkiego :-) bzika na punkcie kolei Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:38 > Mógłbyś przesłać mi te zdjęcia na priv. no_loginie, patrz komu opowiadasz :-) Oczywiście prośba do autora zdjęć (lub do autora strony) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:41 > Mógłbyś przesłać mi te zdjęcia na priv. Poproszę gospodarza tej strony. Jedne zdjęcia zrobił R. Chlan, drugie M. Przeździak. > bzika na punkcie kolei Sporo jest tych szlachetnie zbzikowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 08:24 > te nasze są chyba najstarsze? "Tak naprawdę w wolsztyńskiej Parowozowni wcale nie parowozy są najstarsze, lecz wieża wodna, obrotnica i jej tory. Najstarsza szyna pochodzi z 1881 roku." www.kpinfo.pl/print.php?item_id=744&type=N Ale co można zrobić dla ich zachowania? Nie wiem, tego nie napisał. Może kontakt z Wolsztynem? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 10:07 Zdjął już te szyny ze strony. Na zdjęciu miał z 1880. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 21:29 Tak poprawiałem poprzedni post że część wykasowałem. Kumpel napisał ze najstarsze są w Wolsztynie :-) Ale skoro siedleckie są z 1830 to są starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 21:53 te które znalazłem są z 1879 i 1880. To tylko z rampy od ul. Florjańskiej do końca magazynu tam stojącego. Dalej nie sprawdzałem. Kto znalazł z 1830r. i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 21:59 jak to sprawdzacie ? Jest napisane czy wytłoczone na szynach? Jeśli tak zapraszam do robienia fotek i wrzucania na foto forum :) do tematu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,1007,71160183.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 22:48 > Jest napisane czy wytłoczone na szynach? Było na stronie "zwiedzanie miasta" ale redakcja usunęła.Fragmenty szyn z różnych miejsc Siedlec.Dla mnie rewelacja. Była wytłoczona (wywalcowana?)data i miejscowość. Na jednych niemieckie miasto na innych nazwa rosyjska.Może redakcja wstawi na podany link? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 23:11 krzycho1252 napisał: >Może redakcja wstawi na podany link? Redakcja dostała "joby" za wstawianie zdjęć na FF, cenzura, za wstawianie linków do tych zdjęć na forum. A "jobał" mnie ten który teraz chce bym wstawiał zdjęcia. Napisałem wtedy, że mi nie zależy bo mam gdzie wstawiać. Ale jak bardzo chcecie to podłączę stronkę do "różnych". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 23:27 Jeśli redakcja ma w pamięci "szyny" niech wstawi i do różnych z łaski swojej. Chociaż, może na stronie kolejowej co podał Łukasz też mogłyby się znaleść z zaznaczeniem,że więcej w różnych w "zwiedzaniu miasta" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Do lukasz57-90. Szyny 13.03.08, 20:13 Można powiedzieć,że nadal używane. www.markopm.za.pl/szyny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Do lukasz57-90. Szyny 13.03.08, 21:14 krzycho1252 napisał: > Można powiedzieć,że nadal używane. > www.markopm.za.pl/szyny.htm :) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwszy pociąg 12.03.08, 23:05 no_login napisał: > Tak poprawiałem poprzedni post że część wykasowałem. > > Kumpel napisał ze najstarsze są w Wolsztynie :-) > Ale skoro siedleckie są z 1830 to są starsze. POCZĄTKI KOLEJNICTWA Pierwsza lokomotywę zbudował w 1804 roku angielski inżynier R. Trevithick. Kilka lat później konstruktorzy maszyn parowych w rożnych krajach opracowali inne modele parowozów, o wyższej jakości technicznej. Pierwsza linie kolei publicznej oddano do użytku 27 września 1825 roku w Anglii, na trasie łączącej Stockport i Darlington. Jeździł po niej pociąg składający się z 28 wagonów, które ciągnęła zbudowana przez George'a Stephensona, także Anglika. W 1850 roku światowa siec kolejowa liczyła około 38 000 km, a w roku 1920 już ponad 1 200 000km. www.naszewypady.prv.pl/historiakolei.html Jak wiadomo w Siedlcach pobudowano kolej w roku 1860-1865. Nasuwa się pytanie, dlaczego miały by być dzyne z roku 1830. Kto tak napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 16:30 Szkoda że nie miałeś możliwości uchwycenia go przy peronie Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Pierwszy pociąg 28.02.08, 22:35 Stadler to firma, ktora potrafi "uszyc na miare". Siedleckie flirty maja podloge przy wejsciu na wysokosci 800mm :-) Nie grozi nam wiec "wpadanie" do pociagu. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 29.02.08, 09:33 Każda solidna firma potrafi dopasować produkt do potrzeb odbiorcy. Wszystko zależy od tego jak odbiorca określi swoje potrzeby :-) Dzięki za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 14.03.09, 16:22 > Nie grozi nam wiec "wpadanie" do pociagu. Jednak podłoga wagonu i peron nie są na identycznym poziomie. Nie uszyli na miarę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Pierwszy pociąg 15.03.09, 00:06 Zależy z jaką dokladnością zdefiniować pojęcie "identyczny" ;) Przechył w Sabince i już wejście jest wyżej. Perony w Siedlcach i Warszawie też są trochę wyższe niż na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Pierwszy pociąg 15.03.09, 08:55 > Zależy z jaką dokladnością zdefiniować pojęcie "identyczny" ;) Tzn. taki że wózkiem dziecięcym albo inwalidzkim wjedziesz/wyjedziesz bez problemu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 02.03.08, 18:16 Stał przy Składowej. Coraz bardziej wymalowany. Przy szybie maszynisty naklejony lub namalowany Biały Orzeł na czerwonym tle... I tu mam problem albo źle zauważyłem, że ten orzeł jest inny niż na godle państwowym. Może to orzeł książąt mazowieckich? pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polski Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwszy pociąg 02.03.08, 18:51 krzycho1252 napisał: > Stał przy Składowej. Coraz bardziej wymalowany. Przy szybie > maszynisty naklejony lub namalowany Biały Orzeł na czerwonym tle... > I tu mam problem albo źle zauważyłem, że ten orzeł jest inny niż na > godle państwowym. Może to orzeł książąt mazowieckich? > pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polski fotoforum.gazeta.pl/3,0,1096940,2,1.html tu masz orła od Rycha. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Konkurs na nazwę 02.03.08, 20:30 Nowy konkurs Kolei Mazowieckich i firmy Stadler – „Twoja kolej na…pomysł” „Koleje Mazowieckie – KM” ogłaszają konkurs na nazwę dla nowego pociągu produkowanego przez firmę Stadler. www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/137.html Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Konkurs na nazwę 02.03.08, 21:21 no_login napisał: > Nowy konkurs Kolei Mazowieckich i firmy Stadler > – „Twoja kolej na…pomysł” > > „Koleje Mazowieckie – KM” ogłaszają konkurs na nazwę dla nowe > go pociągu > produkowanego przez firmę Stadler. Było już o tym ... . > www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/137.html Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Konkurs na nazwę 02.03.08, 22:12 To sorki, nie przeglądam wszystkich wątków :-( A możesz dać linka bo ten chyba nie jest do forum ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Konkurs na nazwę 24.04.08, 21:19 www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/576.html Rozstrzygnięcie konkursu - Twoja kolej na .... pomysł ! Z przyjemnością informujemy, że został rozstrzygnięty konkurs „Twoja kolej na….pomysł!”, którego celem było wybranie najciekawszej nazwy dla nowych pociągów produkowanych przez firmę Stadler. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było nadesłanie propozycji nazwy dla nowego pociągu wraz z opisem proponowanej nazwy na adres konkurs@mazowieckie.com.pl. W zgłoszeniu konkursowym należało również umieścić pełne dane adresowe oraz klauzulę zezwalającą na przetwarzanie danych osobowych. Na konkurs nadesłano w sumie 179 zgłoszeń, w tym po spełnieniu warunków formalnych zakwalifikowano 106 propozycji nazw. Komisja konkursowa po zapoznaniu się z nadesłanymi propozycjami zdecydowała o przyznaniu głównej nagrody Andrzejowi Komarowi za nazwę - „Mazowiecki FLIRT - KM”. Podjęto także decyzję o używaniu w napisach umieszczanych na pociągu oraz materiałach informacyjno - reklamowych jedynie części zaproponowanej nazwy tj. FLIRT. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Konkurs na nazwę 25.04.08, 22:53 więc nie rozumiem po co ten konkurs ? ;// Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 10.04.08, 16:12 Nie wiecie co też za pociag stoi/stał dziś na przeciw straży na Składowej? Nie jest w barwach KM. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 10.04.08, 16:18 superkiwi napisał: > Nie wiecie co też za pociag stoi/stał dziś na przeciw straży na > Składowej? Nie jest w barwach KM. Jeśli żółty to pociąg dla śląska Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwszy pociąg 20.04.08, 15:54 Wczoraj stały dwa: zółto-niebieski i w barwach Kolej Mazowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 21.04.08, 09:46 krzycho1252 napisał: > Wczoraj stały dwa: zółto-niebieski i w barwach Kolej Mazowieckich. albo wróciły już po testach albo to kolejne z montowni wyjechały. Odpowiedz Link Zgłoś
ememems Re: Pierwszy pociąg 21.04.08, 20:27 tak, wczoraj prototypowy wrócił z testów. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: Pierwszy pociąg 21.04.08, 23:13 ememems napisał: > tak, wczoraj prototypowy wrócił z testów. jakie efekty ? Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 17.09.08, 21:40 Dziś na tradycyjnym miejscu stały dwa w barwach KM. Jeden z numerem 2140005, drugi jeszcze bez numeru i bez orzełka. A tak swoja drogą zastanawiam sie czy ten siedlecki Stadler dlugo pociągnie? W końcu mają tylko kontrakt na 14 sztuk, a co potem? Odpowiedz Link Zgłoś
partyzant76 Re: Pierwszy pociąg 18.09.08, 06:49 superkiwi napisał: > a co potem? Rozważania na ten temat prowadzimy w wątku pt. "Szwajcaria siedlecka". Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Pierwszy pociąg 24.09.08, 10:34 A ja nie! ;) Bo to zbyt długi wątek sie zrobił i dotyczy zbyt wielu innych spraw. Ale do rzeczy: niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.misc.kolej&aid=81833392 "W dniach 25-26 września w Mielnie Koszalińskim odbędzie się Konwent Marszałków RP, w którym wezmą udział marszałkowie wszystkich województw odpowiedzialni m.in. za organizację i kreowanie rozwoju transportu regionalnego na swoim terenie. Z tej okazji firma Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Holding w dniu 25 września zaprezentuje w Koszalinie swój najnowszy produkt eksportowy, mający spore szanse na pojawienie się także na polskich szlakach kolejowych. Jest to spalinowy zespół trakcyjny serii ATR220 zamówiony w ilości 23 sztuk przez włoskie koleje Ferrovie del Sud Est operujące w regionie Puglia ze stolicą w Bari. Prezentowany pojazd będzie trzecim świeżo zbudowanym w ramach kontraktu egzemplarzem i nosić będzie oznaczenie ATR220-003." A gdzie jest marketing naszego Stadlera? Słodko śpi? Moim zdaniem to idelana okazja by się pokazać politykom od których zależa m.in. zakupy pojazdów szynowych. Marnują szanse, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś