Dodaj do ulubionych

Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron

04.02.07, 20:46
W niedziele bylem na smacznym obiedzie w Jeff's na Polach Mokotowskich.
Zdziwilem sie jednak, ze nie bede mogl oplacic rachunku karta Visa electron
(mbank).

Nie mialem zadnych pretensji do kelnerki, nie wzywalem kierownika, bo
przeciez moglem przeczytac, ze nie honoruja takiej karty (info na wejsciu i w
menu wymienia jakie karty akceptuja), ale do glowy by mi nie przyszlo, ze nie
da sie zaplacic elektronem, wiec to info zignorowalem. Powiem szczerze, ze
nie rozumiem dlaczego. Czy spotkaliscie sie kiedys z taka praktyka w innych
knajpach? Klient z elektronem to gorszy klient? A moze ta restaturacje za
duzo kosztuje abonament za obsluge takich kart. Nie wiem. Zaplacilem gotowka.
Inna sprawa, ze w kazdej chwili miec moge conajmniej Visa Classic, ale nie
interesuje mnie pakowanie sie w jakies zadluzanie sie , nawet na atrakcyjnych
warunkach. (wystarczy kredyt na mieszkanie - do smierci ;) Mam tego elektrona
by nie nosic gotowki i placic bez zadnej prowizji i do tej pory nie zdarzylo
mi sie, zeby jej nie akceptowali (z wyjatkiem zagranicznych hoteli - to fakt)

W kazdym razie uprzedzam posiadaczy elektronow, bierzcie gotowke do Jeffsa,
bo inaczej bieg do bankomatu, albo zmywanie garow ;)

PS. Znacie inne knajpy, w ktorych podobna praktyka jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dill Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: *.acn.waw.pl 04.02.07, 21:43
      Owszem :)
      Zdaje sie ze we wszystkich restauracjach tego samego Wlasciciela
      Pojawialy sie juz tutaj glosy na ten temat :)
      Byc moze karta nie bedzie Ci potrzebna w : Szwejku, U Fiszera, Kampani Piwnej
      na Podwalu, S'Antonio...wszystkich 3 Jeff's i Galicji.

• Gość: 123 Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: *.aster.pl 04.02.07, 22:43
      Jest inne rozliczenie na karty kredytowe,ktrh ma wynegocjowaną umowę na niskiej
      prowizji poziomu Interchange Fee
      • Gość: Visa cioty Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: 195.177.83.* 08.02.07, 13:52
        Podziekujmy firmie Visa !!!!!!!!!!!!oraz jej oplacie typu interchange.Czasami
        negocjuje ona z akceptntami wysokosc oplaty za kazda transkacje i pewnie ten
        wlasciciel sie znimi dogadal lub nie ze przy platnosci kredytowka jest inna
        prowizja od transakcji.Dla mnie jets to straszne kur...dlatego ja omijam te
        knajpy szerokim lukiem!!!!!!!!
    • Gość: Gucio Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 03:10
      Nie rozumiem cię...

Płacąc kartą debetową pieniądze znikają z twojego konta od razu. Płacąc kartą
      kredytową nie znikają, a w zamian za to płacisz te wszystkie rachunki raz na
      miesiąc, w jednym kawałku. Gdzie tu jest zadłużanie? Oczywiście jak kogoś nie
      stać to musi się pilnować by nie przekroczyć swoje możliwości finansowe - ale
      to akurat może się zdarzyc przy dowolnej formie płatności. Karta kredytowa to
      ogromna wygoda. W życiu by mi nie przyszło do głowy by płacić w sklepie kartą
      debetową, po co? Przecież te pieniądze lepiej by poleżały ten miesiąc u mnie na
      koncie.

Sorry za offtopic, nie wytrzymałem ;)
      • tecra Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron 13.02.07, 11:40
        hej gucio!

Moze masz racje... nie posiadam kredytowej wiec sie nie znam :) Byc moze moja
        argumentacja przeciw byla nieco naciagana. pozdro :)
      • Gość: mysza Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: *.aster.pl 13.02.07, 16:49
        a co to za różnica?
        czy te odsetki są tak znaczące?
        • radiomis Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron 14.02.07, 09:07
          ale gotowka mozna zaplacic? wiec cale zamieszanie calkiem niepotrzebne :)
          • tecra Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron 14.02.07, 14:15
            radiomis: pewnie, ze mozna placic gotowka. Jednak karta jest po to, by gotowki
            nie nosic za duzo i za czesto. mi to odpowiada.

gucio: jeszcze o +/- karty kredytowej - czytales tekst w najnowszym Duzym
            Formacie o czlowieku, ktory staral sie o kredyt na mieszkanie? Posiadanie karty
            kredytowej obniza zdolnosc kredytowa znaczaco...
    • Gość: visa Re: Jeff's: nie mozna placic karta typu Elektron IP: *.chello.pl 24.02.07, 01:58
      Dzieciaki jesteście...dlaczego nie można płacic elektronami tylko
      classicami...prosta sprawa właściciel chce mieć cash od razu płaci gotówką za
      towary i musi mieć a Cllassicowi nie odmówi bo by go zlinczowali, nie dajcie
      sie pierdołą! nastepnym razem poprostu zapłaćcie elektronem i uwierzcie ze
      przejdzie przez terminal i będzie OK dla Was nie dla właścisiela bedzioe
      wk....bo na kase z elektrona czeka się dłużej, ja juz to przerabiałem "nie mam
      gotówki i co mi zrobicie?" do bankomatu nie pójde bo prowizja i co.."daj pan ta
      kartę" ooooo?poszło ale numer, głupia reakcja kelnerki albo kierownika. Da sie
      płacic elektronem i nie ma żadnych umów z polcardem poprostu żywa gotówka jest
      żywa gotówka a nie przelew po parunastu dniach na konto. Nie dajcie sie rolować!
      • owrank a może chodzi o czas potrzebny na komunikację 27.02.07, 16:25
        nie zapłcisz tam elektronem bo odmawiają przyjęcia - próbowałem za każdym
        razem. Dla mnie jedynym rozsądnym wyjaśnieniem jest to, że elektron potrzebuje
        dużo dłuższego czasu na zautoryzowanie transakcji - terminal dzwoni, nadaje,
        drukuje - to trwa ileś tam sekund - czasami przy niektórych bankach naprawdę
        niezły moment, a przy kwotach jakie się zostawia czesto w knajpie, powiedzmy do
        100 zł, terminal zazwyczaj autoryzuje Visa Classic i Mastercard bez
        komunikowania się z bankiem (to jeszcze zależy od algorytmu i innych kwestii)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka