Dodaj do ulubionych

do rodzicow dzieci szkolnych

28.09.05, 09:31
Na stronach szkily europejskiej nie moge znalezc wyraznie powiedzianego,
kiedy sie konczy jeden,a kiedy zaczyna nastepny semestr. Gdzies znalazlam, ze
sa 3 semestry, ale nie bardzo wiem, jak rok szkolny jest podzielony...czy np.
II semestr zaczyna sie po przerwie swiatecznej w styczniu, a III po przerwie
wielkanocnej, czy takiej tygodniowej w maju?...Jak to jest z tymi semestrami
w szkole w Lux?
Bede wdzieczna za info.
Obserwuj wątek
    • tomi_22 prosze 28.09.05, 09:54
      Voila

www.euroschool.lu/luxschool/holidays.php
      Sa tu zaznaczone dni wolne od nauki. Poza tymi dniami, dzieci w szkole musza
      byc.

Trzeba troche wiecej determinacji w poszukiwaniach ;)
      • bamaza42 Re: prosze 28.09.05, 10:00
        Tomi, dzieki, ale, jak napisalam powyzej, TO znalazlam. Jednakowoz z tej
        rozpiski dni wolnych i ferii nie wynika dla mnie jasno podzial na
        semestry....Twoje dziecko zdaje sie nie chodzi jeszcze do szkoly.... :))
        Ja bym chciala wiedziec, ktore z tych przerw sa przerwami semestralnymi....gdyz
        chcialabym z moim dzieckiem "utrafic" w poczatek jakiegos semestru, a z tego,
        co wyczytalam tez gdzies na stronach szkolnych, semestry sa 3 (w polsce tez
        kiedys byly 3, pamietam... :)) ), tylko nie wiem ...jak
        wyzej...blebleble... :)))
        • ma_wi99 Ile semestrow 28.09.05, 10:32
          Semestry sa zasadniczo 2. Rozdziela je przerwa okreslona we wzmiankowanej
          rozpisce jako Carnival.

Tak naprawde to trudno jednak uchwycic ten moment, bo jak latwo zauwazyc,
          przerwa semestralna jest bardzo krotka (i bodajze krotsza od tej w Polsce, ale
          moge sie mylic). Podobnie wakacje sa tu krotsze (zaczynaja sie dopiero w drugim
          tygodniu lipca). Za to jest w ciagu roku duzo tygodniowych przerw
          • bamaza42 Re: Ile semestrow 28.09.05, 10:47
            hmmm....to chyba tylko szkola odpowie mi, kiedy najlepiej dziecko
            przeniesc...oby to nie byl poczatek roku szkolnego we wrzesniu za rok.... :((
            • ma_wi99 Wiesz co.. szkola to ci chyba jednak nie odpowie 28.09.05, 11:13
              Mysle, ze po prostu przywiez dziecko w marcu, po Carnival albo juz po wakacjach
              we wrzesniu. Jak chcesz konsultacji, to chyba lepiej wybrac sie osobiscie do
              jego przyszlej nauczycielki w sekcji polskiej w EE. W koncu to ona bedzie to
              dziecko uczyc, wiec chyba najlepiej dogadac sie bezposrednio z nia?

W administracji szkoly panie sa bardzo mile (np. p. Michaux), ale one nie
              "wyrazaja sie" w kwestiach nauczania. A z dyrekcja to chyba nie ma co o takich
              sprawach rozmawiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka