wela479 21.03.06, 14:35 jak w tytule szukam,bo jak dotąd nie znalazłam,pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eewa2005 Nie daj się naciągnąć!!! IP: *.lub.net.pl 23.03.06, 13:12 Nie leczy się żadnych nadżerek- postepowanie jest podyktowane ZAWSZE wynikiem cytologii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30259&w=25957600 jesli masz za dużo pieniędzy i chcesz dofinansować jakiegoś zabiedzonego polskiego lekarza, który albo jest niedouczny, albo- częście!- żeruje na Twoim strachu o zdrowie, to sobie lecz tę nadżerkę. W przeciwnym razie- daj sobie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
ekoradio5 cytologia a nadżerka 23.03.06, 13:55 ja mam nadżerkę, niestety powiedziano mi, następna cytologia przypada za 3 lata - podobno tak stanowią wytyczne NFZu. Czy przysługuje mi po roku bezpłatna cytologia z powodu tej nadżerki? Odpowiedz Link Zgłoś
wela479 Re: cytologia a nadżerka 23.03.06, 19:18 hej jak masz skończone 25 lat to masz cyto za frico,nawet w insytucjach z umową z NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
wela479 Re: cytologia a nadżerka 23.03.06, 19:22 sorry ale nie uważam nadżerki za stan fizjologiczny-może poczytasz w książkach,a lekarke mam spoko-nic nie płace,łaże na umowe,nadżerke łatwo rozpoznać-częste infekcje.wole to wyleczyć niż potem mieć problem jak złapie takiego syfa,ze będę bezpłodna.pozdro:)ale masz racje w jednym-lekarze jak ludzie-są rózni i niestety tez zdażają sie hieny-smutne ale prawdziwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
eewa2005 WELA- NIE strasz ludzi!!! 24.03.06, 20:46 Tu jest m.in. o tym, czym jest „nadżerka” (ectopy) i co z nią robić- zwłaszcza ostatnie zdanie jest wazne: www.asccp.org/edu/practice/cervix/colposcopy/benign.shtml Co robić? NIC!!! Bo to stan normalny!!! I tak tam pisze!!! Aby prowadzic profilaktykę nowotworu szyjki macicy, jest takie badanie jak CYTOLOGIA- jesli jest I lub II to jest to wynuk calkowicie prawidłowy i informuje o tym, ze w danym momencie NIE MA zagrożenia nowotworem. Nadżerka nie ma nic do nowotworu!!! Tu są rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego odnośnie profilaktyki raka szyjki macicy. W punkcie 5 są wymienione czynniki główne i prawdopodobne- NIE MA TAM NADŻERKI!!! Poczytaj sobie o ZALECENIACH- gdzie masz tam cos takiego jak leczenie nadżerki??? Toż gdyby nadżerka była stanem przedrakowym albo prowadziła do nowotworu, to NA PEWNO należałoby cos z nia robic- i to byłoby w zaleceniach!!! www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjaszyjka.htm > sorry ale nie uważam nadżerki za stan fizjologiczny-może poczytasz w książkach, Jeśli uważasz, że nadżerkę trzeba „leczyć”, to powołaj się na badania naukowe, albo daj tu tytuł jakiegoś podręcznika do onkologii albo ginekologii, gdzie tak pisze. >nadżerke łatwo rozpoznać-częste > infekcje. Baju, baju, baj! Jesli masz infekcje, to masz infekcję, a nie nadżerkę i wtedy leczy się INFEKCJĘ, która zreszta psuje wynik cytologii. Tak czy siak- nie ma infekcji bez zmian w cytologii. Bo leczy się to, co wyjdzie z cytologii, a nie "nadżerke", która jest całkowita prawidłowością! Smutne, że niektórzy aż tak bezgranicznie słuchaja swoich lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wela479 Re: WELA- NIE strasz ludzi!!! 25.03.06, 21:51 hej nie chce nikogo straszyć hehe ja mam cyto III troche lipa,nie wierze bezgranicznie mojej lekarce i i tak skonsultuje sie z innym lekarzem.ale teraz to juz sama mam wątpliwości...ale popatrz droga Eewa2005 jak dojdzie do metaplazmy,to co wtedy?przecieżnabłonek jezeli jest tam gdzie go byc nie powinno to wtedy zmutuje...na podobnej zasadzie leczy się refluksa.hmmm nie wiem co w takim razie zrobić...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eewa2005 Re: WELA- NIE strasz ludzi!!! IP: *.lub.net.pl 25.03.06, 22:50 >hej nie chce nikogo straszyć hehe ja mam cyto III troche lipa, Przy takim wyniku to pewnie trzesłabym się ze strachu i szukała dobrego specjalisty. ale popatrz droga Eewa2005 jak dojdzie do > metaplazmy,to co wtedy? tak szybko, ze nie uchwycisz tego w kolejnej cytologii? Bez żartów. przecieżnabłonek jezeli jest tam gdzie go byc nie powinn > o > to wtedy zmutuje... Czy jesteś pewna, jaki nabłonek ma byc w tym miejscu, skoro "nadżerka" to fizjologia? A poza tym- nabłonek sam z siebie sie nie mutuje (co to w ogóle znaczy???); musi zadziałac jakiś czynnik wywołujący- najczęściej wirusy (HPV) i to daje przeciez stan zapalny (czyli zmiany w cytologii). >na podobnej zasadzie leczy się refluksa. ? hmmm nie wiem co w > takim razie zrobić...pozdrawiam Przede wszystkim- doczytać. A potem znaleźć młodego, zdolnego gina tuz po specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś