Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych

22.11.06, 13:36
Jakby ktoś nie wiedział jeszcze, że można skorzystać to zapraszam do lektury:
podatki.onet.pl/1298089,plac_mniej.html
Zbierać zatem papierki i na początku roku biegusiem do fiskusa po kaskę... No
przecież im tak łatwo nie podarujemy smile

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rajscy Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 22.11.06, 14:01
      mam pytanie, czy ktoś posiada informacje, potwierdzone w urzędzie skarbowym,
      jak to właściwie jest, oto sytuacja:
      -kredyt przyznany we wrześniu 2006,wtedy podpisana umowa
      -pierwsza transza październik 2006 (pozostały dwie, które zostaną przelane do
      kwietnia 2007, ale żadna już w tym roku)
      - płacimy już raty od kredytu (odsetki)
      - odbiór mieszkania - kwiecien 2007, więc akt notarialny dopiero w okresie do 3
      miesięcy od odbioru
      Pytanie: nabyliśmy prawo do ulgi odsetkowej, czy nie? Czy podpisanie umowy
      kredytowej i spłata odsetek stanowi już to prawo, czy dopiero akt notarialny?
      To istotna różnica- ponieważ ulga ta przysługuje tylko dla tych którzy zakupili
      mieszkanie do końca 2006 ( Zakupili wg tej ustawy tzn. podpisali umowę z
      developerem?, umowę kredytową? zaczęli spłacać odsetki od kredytu? czy nabyli
      pełne prawa własności za sprawą aktu notarialnego? A czy jeżeli nabyliśmy to
      prawo to czy od całej kwoty kredytu, czy tylko od tej transzy, która była
      przelana do końca 2006???
      Czytałam wiele publikacji prawnych na ten temat, ale spotkałam się z bardzo
      różnymi rozbieżnymi interpretacjami tego przepisu.
      Jeśli ktoś potwierdzał gdzieś u źródła to bardzo proszę się podzielić ( w
      podobnej sytuacji są osoby, które zakupiły mieszkanka w budynkach 9,10 , 11)
      pozdrawiam,
      • zmijkowata Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 22.11.06, 15:27
        Z tego co czytałam w kilku miejscach to liczy się ulga odsetkowa od
        zaciągniętego kredytu - czyt. podpisanej umowy kredytowej. Rozliczać ją można
        jednak dopiero począwszy od końca roku podatkowego, w którym mieszkanie zostało
        oddane do użytku. Tak więc jeżeli teraz podpisaliście umowe kredytową to
        będziecie mieli prawo korzystać z ulgi odsetkowej po raz pierwszy za rok 2007 (w
        tym roku odbierzecie mieszkanie).
        Najlepiej jednak zadzwonić chyba do własnego urzędu skarbowego i się dowiedzieć
        dokładnie bo niestety te instytucje mają tendencje do baaaaardzo dowolnej
        interpretacji.
        Pozdrawiam
        • anathea78 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 22.11.06, 21:01
          A jeśli ja podpisałam umowę z developerem w listopadzie,a pierwsza transza
          pójdzie pod koniec grudnia 2006 ( czyli pierwszą ratę odsetkową ja będe spłacać
          w styczniu) to czy mi też przysługuje ulga i mogę sobie odpisać odsetki od
          podatku?
          • zmijkowata Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 23.11.06, 15:25
            Polecam kupić dzisiejszą (23.11) GAZETę PRAWNą - naprawde jest porządnie opisana
            kwestia ulgi odsetkowej smile
            • anathea78 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 24.11.06, 12:45
              dzięki-właśńie wydrukowałam to z internetusmile
              • kaskada13 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 14.03.07, 09:38
                Witam;

• kaskada13 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 14.03.07, 09:43
                kolejna próba,,,,

Witam,
                czy my w tym roku możemy odliczyć odsetki od kredytu?(na PIT za 2006
                rok,słyszałem juz tyle zdań i czytałem tyle roznych artykułow, ze zgłupiałem,
                może jest wśród nas jakaś księgowa dobrze zorientowana w temacie. Umowa
                kredytowa podpisana we wrześniu 2006, do końca 2006 przelana I transza kredytu
                (ok 100 000- 50 % całości - kolejne transze 2007), do końca roku płace ze 2-3
                raty odsetkowe, Co ja mogę na tym PIT 2006- czy mogę już coś zacząć odliczać,?
                (akt notarialny pewnie w wakacje20007). Czy ktoś juz coś się dowiadywał?Dzięki
                pozdrawiam
                • rajscy Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 14.03.07, 11:21
                  Witam,

Wiadomość prosto z jednego z warszawskich urzędów skarbowych:
                  - ulgę nabyliśmy
                  - odliczyć możemy dopiero w pit za 2007 (będziemy mieć akt notarialny)
                  - warunkiem odliczenia jest akt notarialny
                  • agus256 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 14.03.07, 16:45
                    rzeczywiście odsetki można odliczać najwcześniej w roku w którym przeniesiono
                    własność lokalu-czyli konieczne jest posiadanie aktu notarialnego.
                    Odsetki zapłacone do czasu tej umowy można także odliczyć ale dopiero w
                    rozliczeniu za 2007rok. Trzeba pamiętać oczywiście o limitach.No i paru innych
                    warunkach np.czy współmałzonek nie korzystał wcześniej z takiej ugli.
                    pozdrawiam
                    • katik1 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 20.03.07, 09:49
                      • katik1 Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 20.03.07, 09:51
                        W formularzu pit 2k trzeba podać rok rozpoczęcia budowy. Czy ktoś może
                        podpowiedzieć kiedy zaczęto Sadową 12.
                        • zmijkowata Re: ulga odsetkowa od kredytów mieszkaniowych 20.03.07, 21:37
                          Rok rozpoczęcia budowy to 2005. Przy uldze odsetkowej bierze się pod uwagę rok
                          uzyskania pozwolenia na budowę ,a tu sprawa jest trochę skomplikowana. Wcześniej
                          to osiedle budowała Mennica Invest i ta spółka dostała pozwolenie w 2001 roku.
                          Nasz etap budowała już Mennica Polska po zlikwidowaniu się Mennicy Invest na
                          podstawie przeniesienia pozwolenia na budowę na nowy podmiot gospodarczy 21 V
                          2004 roku. Z tego co rozmawiałam z przedstwicielem Mennicy powinno się brać pod
                          uwagę druga datę, ponieważ naszym developerem jest już Mennica Polska i to jego
                          pozwolenia brane są pod uwagę teoretycznie. W takim przypadku łapiemy się w
                          ograniczeniu jakie jest stosowane w uldze odsetkowej, czyli maksymalny czas jaki
                          moze upłynąć między pozwoleniem na budowę, a zakończeniem inwestycji. Nie
                          pamiętam dokładnie ale chyba nie może być dłużej niż 3 lata.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka