Dodaj do ulubionych

Teide - dostałem pozwolenie przez Internet

IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 27.11.07, 17:14
Jednak można otrzymać pozwolenie drogą elektroniczną na wyjście na
Teide ,nie trzeba jechać do Santa Cruz. Wczoraj wysłałem prośbe a
dzisiaj już je mam!
Obserwuj wątek
    • bear.grylls Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 27.11.07, 23:48
      To git!
      ..a można nieco więcej info n/t temat?
      Mnie również zależy.
      Z góry dziękuję !

POZDRO!!!
      • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 30.11.07, 21:36
        Podaje ci maila - jmedina@oapn.mma.es
        Ja od razu przesłałem im w załączeniu skan dowodów.Pozwolenie jest
        ważne na określony dzień(sugerujesz jaki Ci odpowiada) i przedział
        dwóch godzin.Najpierw dostałem na 7.12.07 godz.11-13 ale poprosiłem
        o zmiane na 13-15(zmienili bez problemów)bo zamierzam tam wyjść
        (trzeba liczyć ok 4.5-5godz a nie wyjechać kolejką. Dziś wysyłasz
        prośbe a następnego dnia załatwione!Słyszałem że trzeba się z nimi
        skontaktować 7 dni przed planowanym wejściem ale nie wiem czy to
        prawda.
        • Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.07, 23:30
          Zakładam, że podjedziesz tam własnym samochodem. Jeśli nie, to możesz mieć
          problem, bo ostatni autobus zjeżdża w dół koło 16 (przynajmniej tak to wyglądało
          dwa lata temu).

Poza tym ja polecam start w El Portillo. To przedłuża wejście+podejście o jakieś
          2 godziny łącznie, ale odcinek między El Portillo i Montana Blanca jest tego warty.
          • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 09:44
            Tak zamierzam podjechać samochodem na parking Montana Blanca,
            stamtąd jest najbliżej,muszę się liczyć z tym że zachód słońca w
            grudniu na Teneryfie jest po 18.00, a jak będę musiał schodzić bo
            kolejka nie będzia jeżdziła? Za mało czasu niestety na dłuższe
            wędrówki,a nie idę sam.Chyba że bardzo wcześnie wyruszymy,zobaczę na
            miejscu.Dzięki za wskazówki.
            • neronka Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 01.12.07, 14:22
              Czy żeby wjechać i zjechać kolejką to też trzeba mieć pozwolenie?
              wybieram się z styczniu z dziećmi, chcemy pooglądać widoki ze szczytu.
              • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 15:18
                Wjechać kolejką możesz, ale na wejście na sam wierzchołek Pico del
                Teide należy posiadać pozwolenie.
            • Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.07, 20:35
              Ja w październiku 2005 wyruszyłem z El Portillo krótko po 8 rano i chyba koło 18
              wróciłem, przy czym powyżej 3000 m n.p.m. szedłem - ze względu na deszcz i wiatr
              - wolno, więc i w grudniu taka kombinacja powinna być możliwa. Z drugiej strony
              jeśli chodzi o odległość, to ten wariant z El Portillo jest zdecydowanie dłuższy
              od podejścia z parkingu Montana Blanca.

Obojętnie na co się zdecydujesz: dobrej pogody u góry.
              • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 21:40
                Wracałeś pieszo czy kolejką?
                • Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.07, 17:31
                  Pieszo oczywiście. Teide powyżej 3000 m była cały dzień w chmurze z deszczem i
                  wiatrem, i kolejka nie jeździła.
                  • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 02.12.07, 17:49
                    To miałeś dobre tempo.Mam nadzieje ze pogoda mi dopisze. Wierz coś
                    może o autobusach na odcinku dolna stacja kolejki- parking Montana
                    Blanca? Chciałbym zostawić samochód koło dolnej stacji i podjechać
                    do parkingu samochodem(ok.godz.8.00-8.30).Zawsze tak robie jak
                    jestem w górach, wole schodzić tam gdzie mam auto zostawione.A może
                    wiesz ile się idzie pieszo na tym odcinku w razie gdybym nie miał
                    czym dojechać?
                    • Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.07, 18:40
                      Coś wiem na temat autobusów, ale za bardzo mi nie ufaj i lepiej sprawdź na
                      miejscu. Moim zdaniem zarówno z południa Teneryfy, jak i z Puerto de la Cruz są
                      dwa połączenia dziennie pod Teide. Rano: autobus z południa jedzie do El
                      Portillo, autobus z północy jedzie do Parador Nacional; wydaje mi się jednak, że
                      pod Teide są one dopiero koło 9, albo i później. Po południu: autobus na
                      południe odjeżdża koło 16 z El Portillo, ten do Puerto de la Cruz odjeżdża z
                      Parador Nacional. Wszystkie zatrzymują się koło stacji i (chyba na życzenie)
                      koło parkingu MB. Poza tymi 4 kursami nic innego nie ma.

Dolna stacja kolejki- parking Montana Blanca na piechotę: szacuję na pół
                      godziny, ale to jest czyste przypuszczenie.

Prawdę mówiąc teraz Twojego planu nie rozumiem. Sądziłem, że zamierzasz
                      zaparkować pod Montana Blanca, wejść na Teide i tą samą drogą z powrotem, ale
                      ostatni opis sugeruje coś innego.
                      • Gość: yany Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 02.12.07, 22:07
                        Dzieki za odpowiedż.Planuje wyjśc z parkingu Montana Blanca na Teide
                        póżniej pójść na Pico Viejo(jeśli pogoda i czas na to pozwoli) potem
                        wróćić na Teide i zjechać kolejką,dlatego dobrze żeby samochód tam
                        na mnie czekał a nie na parkingu Montana Blanca.
                        • Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.07, 21:54
                          Nie wiem w oparciu o co Ty planujesz, ale wg mojego przewodnika taka kombinacja
                          jest mało sensowna: przejście od górnej stacji kolejki na Pico Viejo to podobno
                          2 godziny, a powrót przynajmniej tyle samo (ca. 400 m podejścia). Biorąc pod
                          uwagę, że ostatnia kolejka zjeżdża - podobno - koło 17 oznacza to, że musiałbyś
                          być na wierzchołku Teide dobrze przed 13. Do tego dochodzi, że konkurencyjne -
                          bo czasowo podobnie długie jak powrót do kolejki - jest zejście na Boca Tauce,
                          tyle że potem ma się 13 km szosą do parkingu Montana Blanca. No i podobno jest
                          też jakieś zejście z Pico Viejo w okolice Parador Nacional (widziałem na jakiejś
                          mapce, ale dokładniejszych informacji nie mam; od PN jest do parkingu MB już
                          "tylko" 6 km).
                          • Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 03.12.07, 22:18
                            Rzeczywiście planuje być na Teide ok.12.00 a wtedy zdecyduje jaki
                            wariant wybiore.Jutro o 7.00 wylatuje do Playa de las Americas ,a na
                            piątek mam pozwolenie na Teide,zapowiadają piękną pogodę,oby się
                            sprawdziło!jest jeszcze w planie m.in Masca,Barranco del
                            Infierno,Punta de Teno,Anaga i pare innych miejsc jak starczy
                            czasu.Napisze po powrocie jak było.
                            pzdr
                            • marcinkoza1985 Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 07.03.08, 15:04
                              w jakim języku trzeba o takie pozwolenie wystąpić, niestety nie znam
                              hiszpańskiego mógłby ktoś zamieścić przykładowy teks takiego pozwolenia i
                              napisać jakie dokumenty trzeba dołączyć ? pzdr
                              • martinez027 Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 07.03.08, 15:32
                                marcinkoza1985 napisał:

> w jakim języku trzeba o takie pozwolenie wystąpić, niestety nie
                                znam
                                > hiszpańskiego mógłby ktoś zamieścić przykładowy teks takiego
                                pozwolenia i
                                > napisać jakie dokumenty trzeba dołączyć ? pzdr

przylaczam sie do pytania,po angielsku moge cos naskrobac,ale z
                                hiszpanskim ciezko,chociaz szwagier z caracas i sporo znajomych z
                                ameryki lacinskiej to moze ktos mi to zalatwi-a moze ktos zna link
                                do strony tego parku i urzedu od pozwolen?Czy tylko ten email
                                wystarcza?
                                • panflorek Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 18.03.08, 21:55
                                  Witaj.
                                  Mniej wiecej rok temu zalatwialem takie pozwolenie przez internet,
                                  po angielsku. Nie bylo zadnego problemu - pelna wspolpraca,
                                  dogadalismy sie swietnie. Na miejscu panowie mieli liste osob do
                                  wejscia na sam szczyt. Chociaz lista nie zgadzala sie w szczegolach
                                  (pomieszane imiona i nazwiska) - weszlismy bez gadania. To naprawde
                                  zaden problem.
        • Gość: olo Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.03.08, 13:05
          Czy ktoś zweryfikował ten adres? Znalazłem inny adres który wydaje się być
          poprawny: teide@oapn.mma.es
          • Gość: Elka Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.klc.vectranet.pl 13.06.08, 16:10
            Próbowałam pod oboma adresami wysłąć pozwolenie i od tygodnia nie
            mam odpowiedzi ;( a wyjaż zbliża się wielkimi krokami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka