Gość: yanu IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 27.11.07, 17:14 Jednak można otrzymać pozwolenie drogą elektroniczną na wyjście na Teide ,nie trzeba jechać do Santa Cruz. Wczoraj wysłałem prośbe a dzisiaj już je mam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bear.grylls Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 27.11.07, 23:48 To git! ..a można nieco więcej info n/t temat? Mnie również zależy. Z góry dziękuję ! POZDRO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 30.11.07, 21:36 Podaje ci maila - jmedina@oapn.mma.es Ja od razu przesłałem im w załączeniu skan dowodów.Pozwolenie jest ważne na określony dzień(sugerujesz jaki Ci odpowiada) i przedział dwóch godzin.Najpierw dostałem na 7.12.07 godz.11-13 ale poprosiłem o zmiane na 13-15(zmienili bez problemów)bo zamierzam tam wyjść (trzeba liczyć ok 4.5-5godz a nie wyjechać kolejką. Dziś wysyłasz prośbe a następnego dnia załatwione!Słyszałem że trzeba się z nimi skontaktować 7 dni przed planowanym wejściem ale nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.07, 23:30 Zakładam, że podjedziesz tam własnym samochodem. Jeśli nie, to możesz mieć problem, bo ostatni autobus zjeżdża w dół koło 16 (przynajmniej tak to wyglądało dwa lata temu). Poza tym ja polecam start w El Portillo. To przedłuża wejście+podejście o jakieś 2 godziny łącznie, ale odcinek między El Portillo i Montana Blanca jest tego warty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 09:44 Tak zamierzam podjechać samochodem na parking Montana Blanca, stamtąd jest najbliżej,muszę się liczyć z tym że zachód słońca w grudniu na Teneryfie jest po 18.00, a jak będę musiał schodzić bo kolejka nie będzia jeżdziła? Za mało czasu niestety na dłuższe wędrówki,a nie idę sam.Chyba że bardzo wcześnie wyruszymy,zobaczę na miejscu.Dzięki za wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 01.12.07, 14:22 Czy żeby wjechać i zjechać kolejką to też trzeba mieć pozwolenie? wybieram się z styczniu z dziećmi, chcemy pooglądać widoki ze szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 15:18 Wjechać kolejką możesz, ale na wejście na sam wierzchołek Pico del Teide należy posiadać pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.07, 20:35 Ja w październiku 2005 wyruszyłem z El Portillo krótko po 8 rano i chyba koło 18 wróciłem, przy czym powyżej 3000 m n.p.m. szedłem - ze względu na deszcz i wiatr - wolno, więc i w grudniu taka kombinacja powinna być możliwa. Z drugiej strony jeśli chodzi o odległość, to ten wariant z El Portillo jest zdecydowanie dłuższy od podejścia z parkingu Montana Blanca. Obojętnie na co się zdecydujesz: dobrej pogody u góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 01.12.07, 21:40 Wracałeś pieszo czy kolejką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.07, 17:31 Pieszo oczywiście. Teide powyżej 3000 m była cały dzień w chmurze z deszczem i wiatrem, i kolejka nie jeździła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 02.12.07, 17:49 To miałeś dobre tempo.Mam nadzieje ze pogoda mi dopisze. Wierz coś może o autobusach na odcinku dolna stacja kolejki- parking Montana Blanca? Chciałbym zostawić samochód koło dolnej stacji i podjechać do parkingu samochodem(ok.godz.8.00-8.30).Zawsze tak robie jak jestem w górach, wole schodzić tam gdzie mam auto zostawione.A może wiesz ile się idzie pieszo na tym odcinku w razie gdybym nie miał czym dojechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.07, 18:40 Coś wiem na temat autobusów, ale za bardzo mi nie ufaj i lepiej sprawdź na miejscu. Moim zdaniem zarówno z południa Teneryfy, jak i z Puerto de la Cruz są dwa połączenia dziennie pod Teide. Rano: autobus z południa jedzie do El Portillo, autobus z północy jedzie do Parador Nacional; wydaje mi się jednak, że pod Teide są one dopiero koło 9, albo i później. Po południu: autobus na południe odjeżdża koło 16 z El Portillo, ten do Puerto de la Cruz odjeżdża z Parador Nacional. Wszystkie zatrzymują się koło stacji i (chyba na życzenie) koło parkingu MB. Poza tymi 4 kursami nic innego nie ma. Dolna stacja kolejki- parking Montana Blanca na piechotę: szacuję na pół godziny, ale to jest czyste przypuszczenie. Prawdę mówiąc teraz Twojego planu nie rozumiem. Sądziłem, że zamierzasz zaparkować pod Montana Blanca, wejść na Teide i tą samą drogą z powrotem, ale ostatni opis sugeruje coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yany Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 02.12.07, 22:07 Dzieki za odpowiedż.Planuje wyjśc z parkingu Montana Blanca na Teide póżniej pójść na Pico Viejo(jeśli pogoda i czas na to pozwoli) potem wróćić na Teide i zjechać kolejką,dlatego dobrze żeby samochód tam na mnie czekał a nie na parkingu Montana Blanca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.07, 21:54 Nie wiem w oparciu o co Ty planujesz, ale wg mojego przewodnika taka kombinacja jest mało sensowna: przejście od górnej stacji kolejki na Pico Viejo to podobno 2 godziny, a powrót przynajmniej tyle samo (ca. 400 m podejścia). Biorąc pod uwagę, że ostatnia kolejka zjeżdża - podobno - koło 17 oznacza to, że musiałbyś być na wierzchołku Teide dobrze przed 13. Do tego dochodzi, że konkurencyjne - bo czasowo podobnie długie jak powrót do kolejki - jest zejście na Boca Tauce, tyle że potem ma się 13 km szosą do parkingu Montana Blanca. No i podobno jest też jakieś zejście z Pico Viejo w okolice Parador Nacional (widziałem na jakiejś mapce, ale dokładniejszych informacji nie mam; od PN jest do parkingu MB już "tylko" 6 km). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 03.12.07, 22:18 Rzeczywiście planuje być na Teide ok.12.00 a wtedy zdecyduje jaki wariant wybiore.Jutro o 7.00 wylatuje do Playa de las Americas ,a na piątek mam pozwolenie na Teide,zapowiadają piękną pogodę,oby się sprawdziło!jest jeszcze w planie m.in Masca,Barranco del Infierno,Punta de Teno,Anaga i pare innych miejsc jak starczy czasu.Napisze po powrocie jak było. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkoza1985 Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 07.03.08, 15:04 w jakim języku trzeba o takie pozwolenie wystąpić, niestety nie znam hiszpańskiego mógłby ktoś zamieścić przykładowy teks takiego pozwolenia i napisać jakie dokumenty trzeba dołączyć ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
martinez027 Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 07.03.08, 15:32 marcinkoza1985 napisał: > w jakim języku trzeba o takie pozwolenie wystąpić, niestety nie znam > hiszpańskiego mógłby ktoś zamieścić przykładowy teks takiego pozwolenia i > napisać jakie dokumenty trzeba dołączyć ? pzdr przylaczam sie do pytania,po angielsku moge cos naskrobac,ale z hiszpanskim ciezko,chociaz szwagier z caracas i sporo znajomych z ameryki lacinskiej to moze ktos mi to zalatwi-a moze ktos zna link do strony tego parku i urzedu od pozwolen?Czy tylko ten email wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
panflorek Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet 18.03.08, 21:55 Witaj. Mniej wiecej rok temu zalatwialem takie pozwolenie przez internet, po angielsku. Nie bylo zadnego problemu - pelna wspolpraca, dogadalismy sie swietnie. Na miejscu panowie mieli liste osob do wejscia na sam szczyt. Chociaz lista nie zgadzala sie w szczegolach (pomieszane imiona i nazwiska) - weszlismy bez gadania. To naprawde zaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.03.08, 13:05 Czy ktoś zweryfikował ten adres? Znalazłem inny adres który wydaje się być poprawny: teide@oapn.mma.es Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Teide - dostałem pozwolenie przez Internet IP: *.klc.vectranet.pl 13.06.08, 16:10 Próbowałam pod oboma adresami wysłąć pozwolenie i od tygodnia nie mam odpowiedzi ;( a wyjaż zbliża się wielkimi krokami... Odpowiedz Link Zgłoś