Dodaj do ulubionych

Twoje dziecko może być bohaterem książki!!

27.03.06, 14:37
Twoje dziecko bohaterem książki!!
W książkach wydawnictwa Modry Słoń- ktore robię-bohaterami są Państwa
dzieci. Ich imiona i nazwiska znajdują się w tytułach książek, występują w
tekstach.
Dzięki temu dziecko staje się bohaterem książki i przeżywa niezwykłe
przygody – swoje własne przygody. Dziecku towarzyszy w książce bliska mu
osoba-kolega lub koleżanka, albo brat czy siostra, kuzyn lub kuzynka. Oni
również znani są z imienia. Opowieść zaczyna się w rodzinnej miejscowości
dziecka, co jeszcze bardziej je przekonuje, że ta książka jest właśnie o nich.
Istnieje możliwość publikacji zdjęcia Państwa dziecka, także dedykacji, na
stronie tytułowej, co utrwala w pamięci dziecka kiedy i od kogo dostało ten
niezwykły prezent
Bajki mają wiele walorów. Bawią i uczą. Bajki napisane zostały we współpracy
z pedagogami i psychologami dziecięcymi. Dlatego nie ma w nich treści
nieodpowiednich dla dzieci.
Zainteresowanych zapraszam na moją stronę www.modry-slon.pl. POzdrawiam!
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 15:22
      A tak, jako dziecko byłam bohaterką książki. Ilustracje byly takie, ze ja i
      mama bylysmy rozpoznawalne. Imiona tez niezmienione.
      Nienawidziłam tej książki. W gruncie rzeczy to bardzo niemiłe przeżycie -
      czytać o sobie w taki sposób, jak widzą Cię inni... A przygody, które były w
      książce, ale nie były prawdziwe, wywoływały we mnie głęboki wstyd...
      • kikamama Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 17:20
        dziwne, że przeżywanie przygód z przyjaciółmi może budzić wstyd...Moze nie były
        to jednak przygody takie jak w tych książeczkach..Tutaj nikt do nikogo się nie
        upodabnia, ilustracje i teksty poruszają wyobraźnię która jest bardzo ważna w
        dzieciństwie.Dzieci i rodzice sa nimi zachwyceni!
        • verdana Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 18:15
          Budzi wstyd, ponieważ w rozumieniu dziecka jest kłamstwem. Przeżywa rzekomo
          przygody, ktorych nigdy nie było - i w dodatku nie wie, czy ono tych przygód
          nie pamięta, czy w ogóle ktoś je wymyślił.. A ja wymyślił, to po co? Dziecko
          opisywane zachowało sie w takiej przygodzie głupio czy źle - i jest mu wstyd.
          Zachowało się doskonale, a wie, ze w rzeczywistosci tak dobrze by nie było - i
          też jest mu wstyd. Ja do dziś nie mogę zapomnieć, że w jednym opowiadaniu
          dostałam pieska, a pieska w rzeczywistosci nie miałam. A w innym źle
          zrozumiałam powiedzenie "iść spać z kurami" - a przeciez taka głupia nie
          byłam.... jak mało wystarczy dziecku, by je zawstydzić.
          Dziecko chce wyobrazać sobie coś na swoj temat - tak. Nie lubi jednak, kiedy
          jest ofiarą cudzej wyobraźni. Ciekawe, ze grupa psychologów opracowujących
          te "bajeczki" nie zastanowiła się nad takim prostym problemem.
    • triss_merigold6 Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 17:15
      Osobiście uważam, że to horror. Ciekawa jestem ile uszczęśliwionych w ten
      sposób dzieci będzie wściekłych na rodziców w przyszłości.
      • verdana Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 18:16
        Jedno juz masz...
        • nchyb Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 27.03.06, 19:54
          Verdano, ale i tak masz to szczęście, że książeczka była tylko o Tobie. A te
          książeczki są o tylu dzieciach, ilu rodziców zechce zamówić. Przygody będą te
          same, tylko się imię zmieni...
          • olamka1 No właśnie!!! 27.03.06, 19:55
            Przed chwilą opisałam tą sytuację smile
        • kasiapfk Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 28.03.06, 18:41
          Verdano, mam dosyć twojego mądrzenia się na WSZYSTKICh dzieciowych forach.
          Uzurpujesz sobie prawo nieomylności, a twoje przemądrzałe postu w tej chwili
          smieszą mnie wielce.
          Otóż doskonale znam dzieci, które sa bardzo szczęsliwe,że dostały takie
          ksiażeczki. Całe przedszkole je dostało i oczywiście,że się powtarzały, ale
          nikt z tego nie robił pseudo terapeutycznego hoooo, tylko dzieciaki śmiały się
          i doskonale wiedziały,że to fikcja literacka.
          Czasem sobie myślę,że w wielu piszących tutaj tak wiele zwykłego, mało
          subtelnego krytykanctwa... ręce opadają...

Pwodzenia życze wszystkim mającym odrobinę inne pomysły, niz te zatwierdzone
          przez vardane-jak dla mnie żaden autorytet - a raczej osobe, któa za wszelka
          cene chce łysnać na każdym watku.
    • olamka1 OHYDNY wstrętny POMYSŁ!!! 27.03.06, 19:44
      Synkowi brata mojego męża od kilku dni właśnie świat nieźle się zawalił. Od
      babci dostał na Wigilię właśnie taką książeczkę... moja Mała też ja oglądała,
      wszyscy byli zachwyceni a Mały (5 lat) dumny jak paw. I co? Ano w piątek po
      przedszkolu poszedł na urodzinki do kolegi... i co? I solenizant dostał TĘ SAMĄ
      KSIĄŻECZKĘ z tymi samymi przygodami co on!!! Tylko ... o sobie...!!!! Możecie
      sobie wyobrazić to ROZCZAROWANIE!!! Idioci którzy wydaja ten syf - powinni
      zostać pociągnięci do odpowiedzialności!!! Mój szwagier ma zamiar zareagowac
      ostro i tego tak Nie zostawić!!! To niedopuszczalne, żeby produkowac takie
      ksiażeczki - nie wierzę, że jakikolwiek psycholog widziałby w tym cokolwiek
      dobrego!!! Jak się chce mieć książeczkę z własnym dzieckiem to nalezy ją samemu
      sobie zrobic na komputerze. Nie jest to nie do przeskoczenia!!! A nie, że
      kilkoro dzieci ma tą samą książeczkę tylko z innymi imionami bohaterów. ŻAŁOSNE
      I SZKODLIWE!!!
      • olamka1 Re: OHYDNY wstrętny pomysł!!! 27.03.06, 19:56
        I najgorsze jest to, że ta osoba się wszędzie zaczęła nachalnie i chamsko
        REKLAMOWAĆ sad
    • kikamama Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 28.03.06, 14:16
      To już przesada! Przecież dzieci uwielbiają słuchać bajek, w których same są
      bohaterami. Każą nawet rodzicom samym wymyślać bajki o nich a tu masz gotową,
      podaną na tacy. Chyba jednak przydałoby się trochę dystansu. Dzieci doskonale
      rozumieją co to jest BAJKA i od początku wiadomo, iż nie są to wspomnienia
      tylko bajki czyli coś zupełnie wymyślonego. Idąc takim tropem można by podważyć
      wszystko bo to może zaszkodzić dzieciom, ich psychice czy rozwojowi
      emocjonalnemu. Książki te uczą właściwych postaw i zachowań. Nikogo nie
      wyśmiewają ani nie szkalują tak jak tu niektóre pokrzywdzone(tylko przez
      kogo??) osoby uważają.

Odbiorcami tych książeczek są zazwyczaj cale grupy-zamawiają je nauczyciele w
      przedszkolach i szkołach. Jeszcze nikt nie zgłosił żadnych zarzutów więc to też
      chyba świadczy o czymś?? W Polsce zajmuje się tym wiele osób i wydaje mi się
      przesadą demonizowanie tego. Ponadto pomysł takich książeczek jest na rynku
      polskim od niespełna 3 lat wiec jakim cudem mogły być one również wiele lat
      temu?
      W książeczce jest adnotacja ta książka została napisana specjalnie dla ciebie a
      nie wyłącznie dla ciebie-po co stwarzać sztuczne problemy?
      Nie rozumiem tego ataku, naprawdę nikt nie widzi w tym pomyśle niczego dobrego?
      Więc setki zamawiających rodziców się mylą??? A poważne magazyny(choćby
      Forbes), czasopisma, nawet w Teleekspresie mówiono że to świetny pomysł! Oni
      wszyscy też się mylą? Poza tym ja jestem poważną osobą i gdybym nie widziała
      samych dobrych stron tego przedsięwzięcia-nie zajęłabym się rozpowszechnianiem
      tego pomysłu!
      • verdana Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 28.03.06, 18:33
        Nawet reklamowac się trzeba umieć. Taka reklama to antyreklama...
        1.Co innego bajki, wymyślane przez rodziców, a co innego identyczne bajki
        wciskane dziesiątkom dzieci. Różnica jak miedzy domowym obiadem, a
        Mc'Donald'sem.
        2.Serwowaniem żarcia w fast foodach zajmuje sie też wiele osób i wiele osób je
        kupuje - to wcale nie oznacza, że sa one dobre, prawda? Także książeczki, które
        są kupowane przez wiele osób moga być zwyklym chłamem. Harlequiny maja wyższy
        nakład od dzieł laureatów Nobla - czy to oznacza, że są wartościowe?
        3.Wiele książek, także bez dziecka jako głównego bohatera uczy własciwych
        postaw, więc i to nie jest argumentem.
        4.To, ze wiele lat temu Waszych książeczek nie był - fakt. Nie oznacza to
        jednak, ze nikt nigdy przed Wami nie wydał żadnej książeczki z dzieckiem, jako
        bohaterem. Słyszałas może o "Kubusiu Puchatku"? Krzyś do końca życia nie
        pogodził sie z tym, że funkcjonował jako ikona kultury, a nie on sam...O mnie
        ksiązka, choc na szczęście nie tak popularna, też powstała. Trzeba umieć czytać
        tekst ze zrozumieniem, szczególnie jesli pracuje się w "branży ksiązkowej".
        Rozumiem, że to trudne do pojecia, ze ktoś przed Wami wpadł na pomysł by
        uczynić żywe dziecko bohaterem książki, no ale wyobraź sobie - to juz było.
        5.A adnotacja jest już jawnym oszustwem. Książka nie powstała specjalnie dla
        dziecka.
        6.Tak, bywa ze setki ludzi się mylą. Nawet - o zgrozo- Forbes i Teleekspress -
        najpoważniejsi znawcy psychologii dziecięcej, pomyliż sie moga.

Pomysł jak pomysł. Ale na pewno nie ma ani wartości wychowawczych, anie nie
        słuzy świetlanym celom, tylko robieniu kasy.
        • szpaku9 Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 30.03.06, 13:13
          verdana, Twoja postawa jest zadziwiająca i śmieszna, nie widziałaś na oczy
          takiej książki a masz już wyrobioną opinię. Niestety, w naszym społeczeństwie
          to bardzo popularne, wrodzona bezinteresowna zawiść to jest to na co można
          liczyć i się nie zawieść oraz nieomylność i brniecie w absurdy. Moje
          gratulacje, choć uwżaj bo pretendujesz do listy trolli smile
      • kolorko Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 29.03.06, 00:52
        Tragiczne jest to, że ksiazki te bywają zamawiane przez całe grupy szkolne czy
        przedszkolnesad Jestem w stanie zrozumieć, że rodzic, który często sam niewiele
        czyta, a dziecku kupuje disneje pod sznurek ( coby ładnie na półce wyglądały)
        może połakomić się na taką książkę, ale że kadra pedagogiczna nie potrafi
        odróznić dobrej literatury od chłamu, to juz rece opadająsad A Teleekspres nie
        jest dla mnie żadnym autorytetemsmile
    • linn3 Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 28.03.06, 17:05
      Moje córka (wówczas 6 lat) dostała takiego typu książkę na zakończenie
      przedszkola. Takie same książeczki (ze zmienionymi immionami) dostały wszystkie
      sześciolatki. Nie słyszałam o opisanych wyżej problemach - ale być może niektóre
      dzieci tak reagowały. Moja córka była całkiem zadowolona z książeczki, choć nie
      wywołała ona zachwytu jakiego się spodziewałam. Pozdrawiam,
    • mhania Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 30.03.06, 19:08
      Dramat - bo dziecko przeczytało książkę o niby -sobie...
      Ludzie, nie rozśmieszajcie mnie.

Uważam, że większym dramatem dla dziecka są awantury w domu czy
      rozwody...trochę trzeżwości na co dzień...
      • jagawi Re: Twoje dziecko może być bohaterem książki!! 31.03.06, 12:28
        Nie wiem jaka jest wartość literacka tych książeczek, ale graficznie (obejrzałam
        stronę) są okropne. Tyle teraz wydaje się pięknych książek z uroczymi
        ilustracjami, a to jest po prostu tandeta. W przedszkolu mojego dziecka co
        chwila nas uszczęśliwiano sesjami foto w podobnej estetyce (podrabiany disney w
        najlepszym przypadku), cieszę się, że nie dotarła do nich ta oferta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka