Gość: m. IP: *.acn.waw.pl 07.08.03, 23:12 my naszej za 10 godzin dziennie płacimy miesięcznie 1300 do ręki plus całodzienne wyzywienie. a jak to wyglada u was. całkiem nie wiem jakie są płace. m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bwoman Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 62.29.248.* 08.08.03, 10:01 Ja płacę za 8,5 godziny 1100 zł, bez żadnych dodatkowych obowiązków poza przygotowaniem co drugi dzień jednodaniowego obiadu dla dziecka. Nie potrącam za wolne dni, więc w sumie wychodzi więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 10:40 Nianie z naszej Agencji zarabiają od 800-2000 PLN (8-10g/d). Wynagrodzenie zalezy od ilosci godzin, dodatkowych obowiazkow, ilosci dzieci pod opieka, ustalen dot. dni wolnych i oczywiscie "jakosci" opiekunki. 1100 - 1300 PLN/msc to dobra srednia w W-ie za jedno dziecko. Pozdrawiam www.NoskiEskimoski.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 22:51 a ile bierze agencja za posrednictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:25 z Pani agencji korzystalam, nie sadze by byla ona dobra, sa lepsze agencje i z wiekszym doswiadczeniem. Mam pytanie, jesli wchodzi sie na Panstawa strone, to w informacji o kontakcie z Panstwem sa tylko nr telefonu, nie ma adresu, dlaczego??? Czyzby Pani, Doroto ukrywala wlasna dzialalnosc??? A przeciez tak bardzo sie Pani afiszuje na forach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.era.pl 08.08.03, 10:42 ja swojej placę 800 zł za 8 godz. dziennie. ma wykształcenie przedszkolne, żadnych dodatkowych obowiązków. bierze dziecko do siebie, co mi bardzo pasuje. to moja sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww dobrze mieszkać na prowincji ;-) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.08.03, 11:37 Ja mojej niani płacę za dniówkę, zależnie od jej długości (czasem 3 godziny, czasem 7 godzin, czasem jedno lub dwoje dzieci;niekiedy ma wolne dni). Wychodzi mnie od ok. 200 do 450zł na miesiąc, w tym czasem niania gotuje obiad dla dzieci.Jej odpowiada taki układ (sąsiadka,dorabia do renty i ma "terapię zajęciową", jako osoba samotna). Układ iście symbiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ile płacicie nianiom w wawie? 14.08.03, 22:13 Gość portalu: paula napisał(a): > ja swojej placę 800 zł za 8 godz. dziennie. ma wykształcenie przedszkolne, kuchnia ja bym z podstawowym wyksztalceniem nie wziela.... :o) ale za to liczyc potrafi 800 zl za 8 godzin dziennie jasny gwint 100 na godzine - zyc nie umierac! Odpowiedz Link Zgłoś
narina Re: ile płacicie nianiom w wawie? 17.08.03, 23:32 byhanya napisała: > Gość portalu: paula napisał(a): > > > ja swojej placę 800 zł za 8 godz. dziennie. ma wykształcenie przedszkolne, > > > > kuchnia ja bym z podstawowym wyksztalceniem nie wziela.... :o) > ale za to liczyc potrafi 800 zl za 8 godzin dziennie jasny gwint 100 na > godzine - zyc nie umierac! kobieto, z przedszkolnym wykształceniem, tzn. z conajmniej policealnym kierunkowym (wychowanie przedszkolne), a kwota 800 zł za 8 godzin, to jest chyba miesięcznie, a nie dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.era.pl 18.08.03, 09:20 może ty skończyłas tylko przedszkole, skoro trzeba ci takie proste rzeczy tłumaczyć byhanya napisała: > Gość portalu: paula napisał(a): > > > ja swojej placę 800 zł za 8 godz. dziennie. ma wykształcenie przedszkolne, > > > > kuchnia ja bym z podstawowym wyksztalceniem nie wziela.... :o) > ale za to liczyc potrafi 800 zl za 8 godzin dziennie jasny gwint 100 na > godzine - zyc nie umierac! Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: ile płacicie nianiom w wawie? 23.08.03, 03:03 byhanya napisała: > Gość portalu: paula napisał(a): > > > ja swojej placę 800 zł za 8 godz. dziennie. ma wykształcenie przedszkolne, > > > > kuchnia ja bym z podstawowym wyksztalceniem nie wziela.... :o) > ale za to liczyc potrafi 800 zl za 8 godzin dziennie jasny gwint 100 na > godzine - zyc nie umierac! To ty liczć nie umiesz ona zarabia 800zl miesięcznie za 8 godzin dziennie czyli pracuje 40 godzin miesięcznie czyli dostaje 20 zł za godzinę.Dziwię sie jej że mając wyksztacenie nauczycielki przedszkolnej -to nie jest wyksztalcenie podstawowe bynajmniej tylko średnie lub półwyzsze (z CAŁĄ pewnoscia wyzsze od Twojego prymitywie )- W OGÓLE WZIĘŁA TAKA PRACE ZA TAKIE NEDZNE GROSZE 800 ZŁ TO JEST najniższe WYNAGRODZENIE.ZASTANAWIAM SIE JAK WY TO SZANOWNE pANIE ŁĄCZYCIE -POWIERZACIE SWÓJ NAJDROZSZY SKARB OSOBOM,KTORE LEKCEWAZYCIE,ZLE OPŁACACIE I NIE DAJECIE IM JEŚĆ ŻADAJĄC GOTOWANIA,SPRZATANIA ITD.NIE BOICIE SIĘ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daba Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 20:10 Wyzywasz innych od prymitywów a sama zbyt rozgarnięta nie jesteś. Jeśli pracuje 8 godzin dziennie to z pewnością nie jest to 40 godzin miesięcznie a około 160 i nie ma 20 zł na godzinę tylko sporo mniej. Zresztą mam nadzieje że Ty też tyle nie zarabiasz bo nie błysnęłaś wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: ile płacicie nianiom w wawie? 24.08.03, 16:39 Gość portalu: daba napisał(a): > Wyzywasz innych od prymitywów a sama zbyt rozgarnięta nie jesteś. Jeśli pracuje > > 8 godzin dziennie to z pewnością nie jest to 40 godzin miesięcznie a około 160 > i nie ma 20 zł na godzinę tylko sporo mniej. Zresztą mam nadzieje że Ty też > tyle nie zarabiasz bo nie błysnęłaś wiedzą. Oczywiscie,pomyliłam sie 40 godz tygodniowo.Jeśli chodzi o prymityw to nie dotyczył on sumy tylko treści wypowiedzi osoby o nicku byhanya,ktora od dluzszego czasu tu i owdzie sie produkuje.Suma sumarum za pomylke przepraszam zdania o poziomie znajomości realiow tuziez umyslu wyż/wym nie zmieniam, a co do moich zarobków to ujawniam je tylko fiskusowi.Gdybym musiala wynajać opiekunke to opłacalabym ją adekwatnie do kwalifikacji,czasu i uwagi poświeconej dziecku i na pewno nie kazalabym jej przynosić kanapek. Bycią "panią" tez trzeba sie uczyć, niestety tzw klasy nauczyć sie nie da mozna tylko sianko nieco głębiej w buciki upchnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 22:54 Przychylam sie do wypowiedzi. Oszczedzacie na wlasnych dzieciach nie majac pojecia co opiekunka robi z dzieckiem, czy sie sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: ile płacicie nianiom w wawie? 28.08.03, 12:24 Gość portalu: ciekawa napisał(a): > Przychylam sie do wypowiedzi. Oszczedzacie na wlasnych dzieciach nie majac > pojecia co opiekunka robi z dzieckiem, czy sie sprawdza Uważasz, że jakość pracy jest zawsze uzależniona od wielkości zarobków? I skąd pewność, że niania za np. 1500 pln/miesiąc + jedzenie + itp. będzie się odpowiednio zajmować moim dzieckiem a nie np. oglądać telenowelę? A tak już na marginesie - uważam, że nianie wykonują ciężką, odpowiedzialną pracę. Chciałabym niani mojego synka płacić dużo, dużo więcej niż obecnie (800pln)bo uważam, że na to zasługuje ofiarowując mu nie tylko opiekę ale i serce gdy ja jestem w pracy. Chciałabym ---ale nie mogę, bo nie mam skąd wziąć:- ((( I naprawdę nie czuję się "Panią" o której pisała mamosz - wręcz przeciwnie - mam wyrzuty sumienia, że nie jestem z dzieckiem w domu, a osobie która z nim jest płacę tylko tyle. Ale rynek pracy jest jaki jest i ja muszę z tym żyć.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tezmama Re: ile płacicie nianiom w wawie? 10.08.03, 18:42 Jestem w szoku...Ja swojej płacę 800 zł miesięcznie za 10 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu do 3 letniej córki. Mieszkam w Centrum Warszawy. Opiekunka zajmuje się tylko dzieckiem, wyżywienie ma własne. Czasami mi posprząta. Nie ma płatnych urlopów. Za proponowane wynagrodzenie 700 zł przed rokiem z ogłoszenia miałam koło 400 odpowiedzi chętnych pań, na rozmowie miałam koło 20 i od roku już druga Pani pracuje za tą samą sumę, zaznaczę może, że to Polka, z wykształceniem pedagogicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: ile płacicie nianiom w wawie? 23.08.03, 02:54 tezmama napisała: > Jestem w szoku...Ja swojej płacę 800 zł miesięcznie za 10 godzin dziennie, 5 > dni w tygodniu do 3 letniej córki. Mieszkam w Centrum Warszawy. Opiekunka > zajmuje się tylko dzieckiem, wyżywienie ma własne. Czasami mi posprząta. Nie ma > > płatnych urlopów. Za proponowane wynagrodzenie 700 zł przed rokiem z ogłoszenia > > miałam koło 400 odpowiedzi chętnych pań, na rozmowie miałam koło 20 i od roku > już druga Pani pracuje za tą samą sumę, zaznaczę może, że to Polka, z > wykształceniem pedagogicznym. Sknera jesteś,Nie rozumiem jak można zatrudniać kogoś za takie psie pieniądze i kazać mu przynosić własne jedzenie.Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibi Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.itpp.pl 11.08.03, 00:13 Mypłacimy w Warszawie 1000 zł za 8-9 godz. dziennie za opieke nad jednym dzieckiem. Bez wyżywienia, ale nie potrącamy za wolne dni i płacimy za czas kiedy jestesmy na wakacjach (czyli prawie miesiacplatnego urlopu). Tez mielismy kilkaset odpowiedzi na naszą ofertę pracy. Opiekunki z Agencji chcą zwykle kilkaset zł więcej. Dwa razy się na nich sparzylismy (w gruncie rzeczy selekcja w agencji to fikcja, a bylismy w dwoch agencjach, przysłali niestety ewidentną wariatkę, a druga z kolei zamiast chodzic na spacery siedziala w domu i czytala pisma). Ale do rzeczy. Ceny bardzo się roznią - nasi znajomi płaca swojej opiekunce 1800 zł. Tyle że to własciwie taka druga babcia. Do ktorej można malucha zawsze zawiezc - rowniez w weekend, która wyjezdza z nim na weekendy i jest zapraszana na swieta. Gdybysmy taka mieli tez bysmy jej tyle płacili. Ale mamy taka zwykłą - która jes "od-do". Więc my też płacimy "od-do". Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: ile płacicie nianiom w wawie? 11.08.03, 10:08 Witam! Ja niani płacę 800 PLN za 9 godzin, 5 razy w tygodniu do rocznego chłopca. Bez wyżywienia. Bez weekendów i wieczorów. Pani czasem coś ugotuje dla dziecka - ziemnaczka do pulpeta, fasolkę, brokuła. Raz w tygodniu Mały jest u babci, a wtedy niania sprząta mieszkanie i prasuje. Nie odliczam za wolne dni. Nie ma płacone za czas naszego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:00 hmmm, jak ma nieplatny urlop / chociazby w polowie/ to w kazdej chwili moze zostac na tzw lodzie - gdyby rodzicom zalezalo na opiekunce, to powinni jej dac to odczuc placac za urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: ile płacicie nianiom w wawie? 27.08.03, 09:43 Niestety, "na lodzie" może zostać w każdej chwili każde z nas, tracąc pracę z dnia na dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska co w takiej sytuacji robic..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 20:07 wiem, ale mowienie, ze opiekunka nie ma wyzywienia i wozi je sobie z domu. No dobrze, wozi je z domu i..., dziecko woli jesc jedzenie ktore opiekunka sobie przygotowala / zwykla ciekawosc /, to co?? Ma mu nie dac? Bo niby dlaczego ma zywic cudze dziecko? Co na to mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: co w takiej sytuacji robic..... 28.08.03, 11:50 U mnie wygląda to tak, że zostawiam jedzenie tylko dla synka. Oboje z mężem z reguły jadamy w pracy albo robimy coś sobie wieczorem, więc dania "obiadowego" w lodówce nie uświadczysz Jak jednak coś ugotuję i np.szczególnie jestem z tego dumna to oczywiście proszę nianię Mikiego żeby się poczęstowała. Wiem, że niania przywozi sobie jakieś kanapki. U nas ma bez problemu dostęp do herbaty, własną kawę ( kupiłam jej ulubionę markę, ziarnistą - bo ani mąż ani ja takiej nie pijemy), wodę mineralną przywozi sobie sama - lubi jeden jedyny rodzaj, a ja nie mogłam takiej "ustrzelić" w supermarkecie. Teraz, w sezonie owocowym zwykle proponuję niani żeby się również poczęstowała jak będzie dawała Mikiemu jedzenie. Zawsze w kuchni zostawiam stałą kwotę 20 pln na wypadek gdyby na spacerze trzeba było Mikiemy coś kupić - np. bułkę, wodę. ( czekoladki, wafelki nie wchodzą w grę bo Młody takich rzeczy nie jada). Niania z tych pieniędzy nie korzysta, choć wiem, że jak zapomnę o pieczywie to coś Mikiemu kupuje - ostatnio zapobiegliwie przyniosła rano świeżutkie bułeczki - dla siebie i Mikołajka Ale masz rację - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. To już wiem.. IP: 217.153.97.* 11.08.03, 11:00 płacimy dobrze, bo zapomniałam dodać, że naszej nini dajemy "połówke" wynagrodzenia również za dni wolne od pracy i jej chorobe.. Ale, jest NAprawde Super i nasza Maleńka bardzo ją lubi dzięki za odpowiedzi, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: To już wiem.. IP: *.daminet.pl 16.08.03, 12:32 Kurcze! Ja byłam nianią przez 3 lata i placone mialam 350 zł za ponad 8 godzin. Ale dałam się wykorzystać. Tyle, że to nie bylo w Warszawie...ale mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11ulla niania nie w wawie IP: *.tkb.pl / 10.2.4.* 17.08.03, 22:01 to ja sie ciesze ze mieszkam poza warszawa, u nas placi się 2,5 -5 złotych za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.chello.pl 17.08.03, 22:52 Jestem w głębokim szoku. Przecvież nianie do dzieci to też ludzie. Nie maja wcale najłatwiejszej pracy. Do cholery poświęcacie tym, osobom swoje skarby. Czy na prawde są tak mało warte? Wspaniała praca z dziećmi. Ale spróbujcie siedzieć z obcym maleństwem przez kilka godzin dziennie. Zastąpić mu mamusie która goni za kasą i uważać jak na jajko. A poza tym przywiązujesz sie do tego malucha. I dostajesz 500 zł. Utrzymaj sie tak. No a szczególnie w stolicy. LUDZIE ZASTANÓWCIE SIE NAD SOBĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 80.51.236.* 17.08.03, 23:37 A ja skończyłam studia ( nie pedagogiczne), siedzę w domu i nie mam pracy. Odkąd urodziłam syna - ma 7 lat- odkryłam jakie wspaniałe są dzieci. Pewnego dnia w przedszkolu, kiedy kolejny raz służyłam maluchom za przytulankę - poczułam , że wcale nie tak trudno byłoby mi pokochać cudze dziecko. Czytam więc ile zarabia niania w Warszawie i nie rozumiem oburzenia poprzedniczki "opiekunki" - nianie w warszawie zazwyczaj zarabiaja ok 1000 - są to pieniądze bez podatku, zgoda bez ubezpieczenia, ale takie czasy nastały. Nie zauważyłam żadnej krzywdy w wypowiedziach o zarobkach niań. Problem to oczywiście zarobki poza stolicą, ale....... Ja, gdybym znalazła pracę, też nie miałabym co zrobić z moim 7 latkiem - tym bardziej, że ze szkoły będzie wracał wcześniej niż z przedszkola, świetlicy nie ma - a zresztą kto by tam wytrzymał 4- 5 godzin. Należało by więc poszukać opiekunki - ale ile jej zapłacić - może gdybym zarabiała tak jak opiekunka w Warszawie 1 000 zł - to mogłabym jej dać połowę. Ale - na razie, chociaż zgodziłam się pracować za 500 netto - pracy nie mam, więc i problem płacy opiekunki mnie nie dotyczy. Opiekunką za 500 zł w moim mieście nie chciałabym być - za 500 zł chciałabym pracować w moim zawodzie, boję się zresztą że te 500 zł dla opiekunki to byłby szczyt marzeń. Nie przesadzajmy jednak z tym oburzeniem na niskie zarobki niań w wwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:10 Bo sa niskie - po zaplacie pokoju- 500zl, oplacie biletu-60zl/ trzeba dojechac do pracy/ z pensji 800zl zostaje 250zl, z ktorych czasami kupisz jakas bulke czy picie malcowi, bo wypil na spacerze / za to rodzice nie wracaja/. Z tego masz wyzyc / a ceny w wawie sa prawie dwukrotnie wyzsze niz w prowincji/ i w naglych wypadkach zaplacic lekarza / bo nie masz ubezpieczenia/ i leki. Az styrach pomyslec co by bylo, gdyby stal sie jakis wypadek i trzeba bylo korzystac z "oferty" szpitala ...... I nadal uwazacxie, ze duzo placicie nianiom. Jak tak, to moje gratuilacje..... i sprawdzcie co tzw niania robi z waszym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 80.51.236.* 27.08.03, 21:50 To jeżeli w tej Warszawie jest tak źle to trzeba wracać na prowincję - przecież tu jest taniej!! Co was tak tam trzyma - taka nędzna praca opiekunki?? Gdybym ja tak bardzo była niezadowolona z pracy, która dodatkowo zupełnie nie opłacałaby mi się pod względem finansowym już dawno bym ją rzuciła. Na prowincji lepiej - ceny niższe, mniej wydasz na utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Assiam Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.netpark.pl / 192.168.10.* 29.08.03, 12:09 Jeśli uważasz, że to za mało nikt ci nie każe brać tej pracy. Rodzice dziecka też nie zawsze zarabiają tyle ile by chcieli. Jeśli to co robi opiekunka z moim dzieckiem ma zależeć od kasy to ja dziękuję za taką panią. Jeśli czegoś się podejmuję, zgadzam się na jakieś pieniądze, to robię to co do mnie należy najlepiej jak potrafię, jeśli mi się nie podoba, to szukam innej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.itpp.pl 18.08.03, 00:03 > Jestem w głębokim szoku. Przecvież nianie do dzieci to też ludzie. Nie maja > wcale najłatwiejszej pracy. Do cholery poświęcacie tym, osobom swoje skarby. Rozumiem ze jako opiekunka chcialabys wiecej. Ale: naczycielka zarabia po studiach 800 zł. Policjant (który strzeże nas - zarabia na poczatku tyle samo. Strażak który ryzykuje życie - 1000 zł. I tak mozna bez końca. Jakby byc złosliwym: to opiekunka nie ryzykuje zycia, wieć może spokojnie zarabiac połowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:12 ALE MAJA WSZYSCY UBEZPIECZENIA I COS IM IDZIE Z KASY KTORA ZARABIAJA NA FUNDUSZE EMERYTALNE_ ok, nizsze wynagrodzenie, ale przynajmniej je rejestrujcie, tak by mialy swiadczenia lekarskie Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: ile płacicie nianiom w wawie? 18.08.03, 10:08 Nie rozumiem powodów tego oburzenia. Szanuję nianię synka, uważam że ma ciężką i odpowiedzialną prace, ale czy 800 PLN za m-c to mało? To ciut mniej niż połowa mojej pensji, a gwarantuję, że gdybym nie potrzebowała tej drugiej połowy to byłabym na wychowawczym i to ja a nie niania uczyłabym mojego synka różnych zabaw, chodziła na spacery i podawała obiadek. Nie gonię za kasą! Po prostu nie miałam innego wyjścia jak wrócić do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 34871156 podaj proszę przyzwoite stawki IP: 134.146.212.* 18.08.03, 11:48 ile Twoim zdaniem trzeba płacić opiekunce po zastanowieniu się nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:03 ha...., akurat sie zastanowia...., maja do ciebie pretensje jak chcesz zmienic prace / bo to jest praca !/, masz ich informowac kiedy zamierzasz to zrobic, a jak ich wczesniej przygotujesz /rodzicow/ to wylecis z pracy po tygodniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swieta Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.03, 12:23 Płacę 5 zł/h za opiekę nad 2-latkiem. Za 8 godzin dziennie od pn. do pt. wychodzi ok. 850 zł miesięcznie. Jeśli dziecko śpi w dzień, niania przygotowuje obiad (nie do końca, tylko obiera ziemniaki, ewentualnie usmaży jakieś mięsko i zrobi sałatkę, ja po powrocie z pracy juz to kończę sama). Oczywiście, jak dziecko nie chce spać, to o gotowaniu nie ma mowy... Na święta dostaje bombonierki, butelki z jakimś "kobiecym" alkoholem, ewentualnie 50 zł górką. Nie sądzę, żebym mogła płacić więcej. Zależy to oczywiście od wysokości mojej pensji oraz płac na rynku pracy (proszę zwrócić uwagę na wysokość zarobków przedszkolanek za 15-20 dzieci lub nauczyciela). Nie ma urlopu płatnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:15 a co z urlopami, gdy dziecko jedzie na wakacje??Opiekunka dostaje wynagrodzenie czy zostaje na lodzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judytka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 62.148.79.* 18.08.03, 15:43 Nie będę zbyt oryginalna: płacę 800 zł, 5 dni w tygodniu, 8-9 godzin dziennie. To teraz, w wakacji, za opiekę za samym najmłodszym (1,5 roku). Planuję od września dołożyć jej może sto, może dwieście. Będzię przychodziła rano wcześniej, niż teraz, będzie odbierała średniego z przedszkola, zaprowadzała na ćwiczenia rehabilitacyjne, będzie czekała na najstarszą wracającą ze szkoły z obiadem, odprowadzała na treningi... Dziewczyna młoda, bez szczególnego wykształcenia, z doskonałym naturalnym instynktem do dzieci (wiem, takich jest mało...) Mogę ją spokojnie poprosić, żeby przyszła np. w sobotę na prę godzin (rzadko to robię), kiedy nie zdążę zrobić obiadu, to zrobi, nie każę jej sprzątać, ale czasami mówi, że strasznie się nudziła, bo dziecko spało, i trochę pozamiatała... A co do "straszliwych mam, goniących za forsę", to ja pod koniec pobytu w domu (rok, półtora) już się do niczego nie nadawałam, byłam nerwowa, nosiło mnie, a teraz to jak przychodzę, to pobawię się, porozmawiam, opowiem bajeczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: ile płacicie nianiom w wawie? 19.08.03, 11:32 Ja swojej Pani Iwonce placę 7 zl za godzine - 9 godzin dziennie trzy razy w tygodniu co daje jakies 800 zł miesięcznie. Nie placę za wakacje, ale jesli niania musi zostać z Maksem dłużej to oczywiscie płacimy za nadgodziny. Pani Iwonka zajmuje sie tylko i wyłącznie dzieckiem - nie gotuje (chyba ze podgrzewa obiad dla Maksa) i nie sprząta. Nie uważam tego za wygórowaną cenę ale z tego co widzę mieszczę sie w granicach rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackdevil Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: armagedon:* 22.08.03, 15:45 a ja szukam niani do 14 miesiecznych blizniakow od miesiaca - i nie dosc ze oferuje warunki podobne do waszych okolo 800 PLN netto - plus nawet pokoj - to nie moge znalezc - moze to jak na okolice Warszawy za malo ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ile płacicie nianiom w wawie? 23.08.03, 11:50 Zarabiam 1000 złotych, gdybym miała płacić 800 opiekunce, to moje wyjazdy do pracy stałyby sie daremne Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: ile płacicie nianiom w wawie? 23.08.03, 13:54 Jak się zarabia 1000zł to człowieka po prostu NIE STAC na opiekunkę zarabiajac tak malo nie przyszloby mi w ogole do głowy zeby taka wynajać. Odpowiedz Link Zgłoś
tintin Re: ile płacicie nianiom w wawie? 25.08.03, 17:13 Oj mamosz. Ty to chyba masz jakis kompleks. Czy byłaś opiekunką i ci nie zapłacili? jakaś "Niania w Nowym Jorku" w polskich realiach? Ile byś chciała płacić opiekunkom? 2 tys? 3 tys? 8 tys? Ktoś już o tym pisał. Że w Polsce tyle się zarabia. Ochroniarz zarabia 4 zl za godzine i nikt go na sluzbie nie karmi, policjant zarabia na początku tysiąc złotych. A robotnik na budowie tez a ile dzwiga. Pewnie ze fajnie by bylo zeby wszyscy zarabiali kupe forsy, ale sie nie da. Ja place opiekunce 1 tys i nie czuje sie z tym zle. No sorry, ale kiedys pracowalem na zachodzie przy winogronach i na budowach za stawki ktorych miejscowi nie chcieli bo byly za niskie. Ale to dla mnie byly duze pieniądze. Te tysiac zlotych ktore place opiekunce to nie tylko duzo dla mnie. To duzo tez dla niej, bo jest z malego miasteczka, jej znajome na bezrobociu, albo zasuwaja za 600 zl w szwalni, albo za 500 zl w magazynie. Rozumiem ze dla ciebie 1 tys. to byloby malo. Dla mnie tez byloby mało to co kiedys zarabialem przy winogronach (niby 30 dolców dziennie, ale za to trzeba bylo dojechac, wyzyc, i leczyc pociachane sekatorem palce a impreza trwala 2 tygodnie, a nastepne dwa miesiace bolal mnie kregoslup. Teraz bym nie pojechal ale duzo ludzi jezdzi. I OK. Ale nie łaże po forach i nie narzekam na krwiopijcow - winiarzy. Więc już daj spokój swojemu swietemu oburzeniu, albo przynajmniej dla odmiany ulituj sie nad kasjerkami w supermarketach. Pracuja dlugo, nieplatne nadgodziny, nie mogą iśc do toalety i siedzą w pampersach a wszystko to za 600-800 zł (z czego jeszcze potrąca im sie kary.) Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: ile płacicie nianiom w wawie? 28.08.03, 22:09 tintin napisał: > Oj mamosz. Ty to chyba masz jakis kompleks. Czy byłaś opiekunką i ci nie > zapłacili? jakaś "Niania w Nowym Jorku" w polskich realiach? Ile byś chciała > płacić opiekunkom? 2 tys? 3 tys? 8 tys? > Ktoś już o tym pisał. Że w Polsce tyle się zarabia. Ochroniarz zarabia 4 zl za > godzine i nikt go na sluzbie nie karmi, policjant zarabia na początku tysiąc > złotych. A robotnik na budowie tez a ile dzwiga. Pewnie ze fajnie by bylo zeby > wszyscy zarabiali kupe forsy, ale sie nie da. Ja place opiekunce 1 tys i nie > czuje sie z tym zle. No sorry, ale kiedys pracowalem na zachodzie przy > winogronach i na budowach za stawki ktorych miejscowi nie chcieli bo byly za > niskie. Ale to dla mnie byly duze pieniądze. Te tysiac zlotych ktore place > opiekunce to nie tylko duzo dla mnie. To duzo tez dla niej, bo jest z malego > miasteczka, jej znajome na bezrobociu, albo zasuwaja za 600 zl w szwalni, albo > za 500 zl w magazynie. Rozumiem ze dla ciebie 1 tys. to byloby malo. Dla mnie > tez byloby mało to co kiedys zarabialem przy winogronach (niby 30 dolców > dziennie, ale za to trzeba bylo dojechac, wyzyc, i leczyc pociachane sekatorem > palce a impreza trwala 2 tygodnie, a nastepne dwa miesiace bolal mnie > kregoslup. Teraz bym nie pojechal ale duzo ludzi jezdzi. I OK. Ale nie łaże po > forach i nie narzekam na krwiopijcow - winiarzy. Więc już daj spokój swojemu > swietemu oburzeniu, albo przynajmniej dla odmiany ulituj sie nad kasjerkami w > supermarketach. Pracuja dlugo, nieplatne nadgodziny, nie mogą iśc do toalety i > siedzą w pampersach a wszystko to za 600-800 zł (z czego jeszcze potrąca im sie > > kary.) Kompletnie nie zrozumiałaś ,Nie mam kompleksów,nie jestem opiekunka MOWIE WIEC DO CIEBIE WOLNO BO WIEM ŻE CZYTASZ WOLNO.Jeśli powierzasz dziecko komuś obcemu to musisz zadbac o to zeby ta osoba,nie tylko była fachowa nianią w wykrochmalonym fartuszku,ale zeby zastepowakla CIEBIE czyli MAMĘ czyli kogos ciepłego,kochanego,serdecznego,bezpiecznego przez wiekszość dnia.A żeby takie uczucia byly mozliwe czlowieka trzeba traktować ciepło i zyczliwie.Stosunki niania-rodzice to coś wiecej niz stosunki pracodawca-pracownik (czyli przywaołana przez ciebie kasjerka z supermarketu czy ochroniarz) i dla tego wazne sa takie ludzkie odruchy jak możliwosc wypicia herbaty,zjedzenia czegoś.Śniadanie w papierku to Ty sobie przyniosisz do biura,a Twoja niania powinna móc zhjesc z maluchem obiad,ktory mu ugotuje.Nie kaze Ci wydawać trzydaniowych obiadow dla niani czy placic jej wlasnej pensji.To jest oczywiscie sprawa umowna i do uzgodnienia.Jak juz napisalam bycia pracodawcą trzeba sie uczyć i jest to coś wiecej niz ukończony marketing.Wiem,ze nie macie lekko w waszej pracy dlatego powinnyscie być lepszymi pracodawcami niz wasi szefowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 62.29.248.* 26.08.03, 11:01 Nie zgadzam się z Mamoszem. Znam sytuacje gdzie nic nie zostaje po opłaceniu niani a jednak warto! To jest inwestycja w przyszłość własną i dziecka. Lata lecą szybko, dziecko rośnie a rynek pracy nie stoi w miejscu i nie czeka na mamusie aby je z otwartymi rękami zatrudnić po wieloletnim siedzeniu w domu. Rozumiem jek ważny jest kontakt małego dziecka z mamą, sama żałuję, że nie spędzam z dzieckiem więcej czasu ale nie chcę zaniedbywać siebie i zawodu jaki wykonuję. Dziecko kilkuletnie w szybkim tempie się socjalizuje i naprawdę wystarczy czuły, ciepły i serdeczny z nim kontakt w ciągu paru godzin dziennie i w weekendy, bez potrzeby siedzenia całymi dniami w domu. Ponadto jest to bardziej fair w stosunku do partnera - dlaczego tylko on ma ponosić ciężar utrzymania rodziny i podwójny stres z tym związany - jest jedynym żywicelem rodziny a to ogromna odpowiedzialność. No ale każdy ma swoje własne życie. A pretekst "nie opłaca się" na pewno jest wygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 217.153.97.* 26.08.03, 11:55 Aniko, bardzo się zgadzam. Czaswm mam wrażenie że osoby piszące"mama robi kase"tłumaczą w ten sposób swoją nieudolnośc życiową. O wiele trudniej jest wrócić do pracy niż zostać z dzieckiem w domu . Też tęskniłam. Ale dzięki temu stać mnie na świetna ninię, na wyjazdy z dzieckiem do fajnych miejsc, na basen dla małej i inne fajne sprawy, mam nadzieję, również w JEJ przyszłości. pozd. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka1 Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:21 A tak szczerze..., ile placi pani niani, co z jej wakacjami, czy jezdzi z dzieckiem czy zostaje bez pensji czekajac laskawie na kontakt z Pani strony???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo_oo Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 10:38 te Wasze wypowiedzi są jak gadanie na targu... Nikt nikogo nie zmusza do pracy. Placicie 600zł - widać tyle wystarczy, płacicie 150 - w porządku. Cena nie jest adekwatna do czulości i zaangażowania opiekuni. Znam przypadki, ze opiekunki same oferuja pomoc po godzinach bo pokochały dzieci jak swoje. Ja nigdy nie miałam opiekunki dla mojej, juz 3letniej, córy. Chodzilła do żłobka, teraz idzie do przedszkola. uspołecznienie w takich instytucjach jest dobrym argumentem. Poza tym odpowiednie kawlifikacje opiekunek umozliwiają rozwój dziecka adekwatny do jego wieku. Moja mała umie liczyc do 10'u, zna ponad 20 literek, kojazy kilka słow, bez problemu łapie kontakt z innymi dziecmi i dorosłymi. A koszty żlobka czy przedszkola to max 500zł z pełnym wyzywieniem. A żlobki sie zmienily od czasów kiedy my do nich chodziliśmy. Moja była w grupie 9'ga dzieci i bylo tam 6 opiekunek.. Idealny układ. Wyjscia na plac zabaw, nawet zimą. Rytmika, plastyka, organizacja widowisk. Moja córa potrafi juz wierszyki mówic nie krepujac sie gdzy stoi na scenie przed wielka publika. Opiekunka tego nie da dziecku. Polecam osobiscie te instytucje. Tylko czasem waro zawozic dziecko z centrum na np. bemowo. Warto posprawdzac przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 217.153.97.* 27.08.03, 10:59 Droga Opiekunko. To ja jestem autorem wątku, więc jeśli zechcesz się wczytać to uzyskasz odpowiedzi na wszystkie zadanie "Pani" pytania. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 20:21 Ja nie nie uwazam, ze Panstwo zle placa - nawet tego nie zasugerowalam. Pensja dla opiekunki i to co proponuja Panstwo jest w porzadku. Ja troszke wiecej zarabiam, ale dzieciaka uwielbiam / nie za to, ze za opieke nad nim jego rodzice mi placa//on mnie zreszta tez- mam problem z wyjsciem do domu, bo sie chwyta tzw spudniczki - to mile / - mam wyzywienie, ale tez czuje sie zobowiazana, gdy podczas spaceru dzieciaczek zglodnieje / a swoje jedzonko zdazyl zjesc i chce jeszcze/ lub skonczy mu sie picie to kupuje mu je w sklepie - nie zadam za to zwrotu pieniedzy od rodicow malucha. Dostaje 1400 zl a jak musze wyjechac, mam dzien wolny, za ktory mi placa rodzice malenstwa /za urlopy tez, bo umawialismy sie na wynagrodzenie miesieczne- za nadgodziny nie dostaje dodatkowych pieniedzy/. Wiem, ze sa rozni ludzie, dla mnie to chore, by opiekunka przyjezdzala z wlasna herbata czy kawa a co do jedzenia czy to bedzie jej czy innego pochodzenia to i tak podzieli sie z maluchem, no bo jak odmowic dziecku, gdy prosi "am, am"? Gdyby ktos zaproponowalby mi za 200 godzin miesiecznie 800zl na pewno bym sie nie zgodzila. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 80.51.236.* 27.08.03, 21:55 A ja bym się zgodziła, mam tylko jeden problem - nie mogę wyjechać do Warszawy za pracą, a w okolicy - do 20 km, pracy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opiekunka zostaw jakies namiary na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 07:31 tez tak myslalam, ze za 800zl / bez ubezieczenia / mi wystarczy- ale wunajecie mieszkania- 500zl, 60zl bilet - bo praca moze Ci sie trafic w przeciwnym koncu warszawy od Twojego mieszkania i zapasowe pieniazki na lekarstwa, gdyby przypadkiem / odpukac/ dopadl Cie jakis wirusik. Rodzice maluszka, za Twoje chorobowe nie placa. Oblicz, czy bylabys w stanie wyzyc za 240 zl miesiecznie. Wiecej problemow mieliby Twoi rodzice, gdyby cos Ci sie stalo w Warszawie i /odpukuje/ musialabys skorzystac z pobytu w szpitalu.... szukaj a znajdziesz naprawde ludzi, ktorym bedzie zalezalo, bys sie czula jak czlonek rodziny, a Ty wtedy bedziesz zadowolona i lepiej zajmiesz sie dzieckiem Ja tez nie jestem z Warszawy- moj dom rodzinny jest okolo 500km od stolicy i naprawde wiem co mowie. Jesli udaloby Ci sie dojsc do porozumienia z rodzicami maluska, to moglabys tez dawac korepetycje /najczesciej zadowolona mamusia chwali sie kolezankom w pracy, ktore moga np wypozyczac nianie / jak jest wolna/ na weekendy- to dodatkowa kasa, ktora bedzie CI potrzebna.Przeciez gdyby byla praca nie zdecydowalabys sie zostac opiekunka do dziecka- dla Ciebie to zarobek. Badzmy realistami. pozdrawiam i zycze Ci powodzenia- napisz cos wiecej o sobie, moze udaloby mi sie Tobie pomoc- wiem jak jest ciezko, ja w wawie jestem zupelnie sama, a na wyjazd do rodzicow moge sobie pozwolic co 3,5 miesiaca - bilety sa potwornie drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: zostaw jakies namiary na siebie IP: 80.51.236.* 28.08.03, 21:12 Dzięki za dobre chęci ale ja nie mogę skorzystać- tutaj mam dom, męża, 7 letniego syna, kota, psa, papugi ......i nikt więcej z nami nie mieszka. Mąż jest w pracy od 7 do 20 a czasami dłużej, dlatego też ja szukam pracy w okręgu 20 km. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: zostaw jakies namiary na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 22:04 a-ha, przepraszam , myslalam, ze uda mi sie Tobie pomoc - jesli jestes z okolic Warszawy i umiesz poslugiwac sie dobrze komputerem, to mozesz zlozyc oferte swoja w ING Nationale Nederlanden- praca na pol etatu w dziale: Centrum Obslugi Telefonicznej, niestety nie mam pojecia ile placa. Sama zlozylam tam dokumenty, bo maluszek ktorym sie zajmuje niebawem pojdzie do przedszkola. Jesli sie zdecydujesz to napisz na graid@gazeta.pl dam ci namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: zostaw jakies namiary na siebie IP: 80.51.236.* 28.08.03, 22:28 Dzięki ale jestem z Rybnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: zostaw jakies namiary na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 00:10 Trudno , myslalam, ze mieszkasz w okolicy 20 km od Warszawy, chcialam pomoc, bo mnie tez ktos pomogl, moze nie zalatwil mi pracy, ale powiedzmy, ze "sciagnal do Wawki" Zycze wszystkiego naj, naj i znalezienia wymarzonej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.era.pl 28.08.03, 10:19 hm... poczułam się wywołana do tablicy. tak ja płacę opiekunce 800 zł. na więcej mnie nie stać. co powinnam zrobić? zrezygnować z pracy nie mogę. spłacam kredyt mieszkaniowy i pożyczkę w pracy. na to idzie cała moja pensja. to co zarobi mój mąż idzie na opiekunkę, pieluchy, jedzenie, lekarstwa itp. argumentacja opiekunki na tym forum jest nielogiczna. ceny wyznacza rynek. szukaliśmy opiekunki za tyle i mogliśmy wybierać. były trzy oferty wśród znajomych. to znaczy, że nie jest to najgorsza pensja. wybraliśmy sąsiadkę i wydaje mi się, że obie strony sa bardzo zadowolone. ona bierze dziecko do siebie, więc w tym czasie może coś zrobić również w domu, jeśli jest akurat ktoś z domowników i zajmie się dzieckiem- ja nie mam nic przeciwko temu, bo wiem, że dziecko jest w tym czasie pod opieką. nie musi dojeżdżać do pracy, więc zaoszczędza w ten sposób czas i pieniądze. owszem zdarza się również, że synek zjada coś u opiekunki. czasem pół jagodzianki, ciasteczka, kalafiorka, jabłko itp. jednak policzcie sobie proszę ile to kosztuje. nawet jak zje calą jagodzianke dziennie,to wychodzi mies. 20 zł! a on naprawdę ma swoje jedzenie i je tylko dlatego, ze opiekunka jest kochana i sama mu chce dać, a nie dlatego, że dziecko głoduje. nigdy nie chce zwrotu pieniędzy, ani odkupowania jabłek, czy jajek. zdarzyło się parę razy, że i nam dała naleśniki, czy knedle. ona jest aniołem, ale ja nie mogę jej płacić więcej tylko z tego powodu, bo nie mam z czego!!! gdyby zrezygnowała, to wiem, ze znalazłabym kogoś innego za tą samą cenę. zresztą teraz chcemy dołożyć jej 50 zł. właśnie na przekąski dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 20:02 hmm, ja raczej bym sie nie zgodzila /mam do tego prawo / - sa jednak w Warszawie osoby, ktore nie pracuja i moga zglaszac sie reguralnie do posredniaka. Gdybym ja mieszkala z rodzicami w warszawie byc moze zgodzilabym sie na taka pensje- prosze jednak pamietac, ze ja zajmuje sie maluszkiem ponad 10 godzin dziennie- to zalezy od pracy rodzicow.Dzieciak jest bardzo zywy i ruchliwy / i dobrze, bo takie dzieciaki uwielbiam/, nie spi w ciagu dnia a ja go do tego nie zmuszam, bo noc jest od spania, a jak mu sie nie chce to po co na sile probowac go polozyc do lozka. Bedac przez tyle godzin z malym nie wyobrazam sobie bym sobie nie mogla zrobic cherbaty czy kawy albo od czasu do czasu poczestowac sie obiadem. Owszem, na poczatku nie chciala, nosilam ze soba jedzenie, ale rodzice sie oburzali dlaczego tak robie. Teraz moje zupki tak posmakowaly malemu, ze rano wstajac, biegnie do kuchni i jak stoi jakis garnek na kuchence to wola, "supka" a ja gotujac sama jem to co lubie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 20:12 Widzi Pani- Pani kieruje sie wlasnym dobrem, ja tez musze sie kierowac swoim. Mnie po prostu nie stac na prace za 800zl. Nie sadze bym myslala nielogicznie- nikomu niczego z gardla nie wydzieram, rodzina u ktorej pracuje sama zaproponowala mi taka stawke a ja sie zgodzilam- to proste.Nigdy nie przyszlo mi do glowy, by malcowi liczyc to co mu kupuje a potem zadac zwrotu pieniedzy za to. Czytajac czyjs post, w ktorym ktos napisal, ze opiekunka nie ma wyzywienia /pracujac przez 10-11h dziennie/ jest dla mnie niewyobrazalna-chyba rodzinie by nie ubylo talerza zupy, ktora chetnie ugotuje dla calej rodziny. Zdaje sobie sprawe, ze sa osoby, ktore nie zarabiaja kokosow, chca pracowac itd, maja do tego prawo, tak jak ja mam prawo szukac sobie oferty, ktora by mnie zadowolila - nie krytykuje nikogo, po prostu bylam w szoku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: 217.153.97.* 27.08.03, 10:58 to prawda, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Re: ile płacicie nianiom w wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 20:13 Oj, powtarza sie Pan/Pani.I mam wrazeni8e, ze zlosliwie . Odpowiedz Link Zgłoś