skalpel84 20.07.07, 08:53 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4327633.html szkoda tylko, ze motocykl zniszczyl :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dresta Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 20.07.07, 08:58 A ja uważam inaczej, zlodziej za kraty niech przemysli a moto do wlasciciela wypucowane i zatankowane jako zadosc uczynienie. Wystrzegał bym się życzenia śmierci tak jak to mam miejsce w stosunku do motocyklistów. Nie bądźmy skrajni w swoich osądach. Od tego są organy ścigania(nie zawsze skuteczne) ale są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:25 powinien kończyć tak każdy kto nie ma szacunku do życia, tak jak ty. ludzie popełniają błędy, ale nie można im źle życzyć. nie przemyślałeś tego dobrze, co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
skalpel84 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 20.07.07, 09:30 ja nie zycze zle. tylko mowie, ze to zasluzona kara dla takich czynow Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 20.07.07, 09:34 kara śmierci to nie jest zasłużona kara za kradzież.. inna rzecz, że to najczęściej takie baranki jak ten co zginął są potencjalnymi zabójcami na moto.. tego typu ludzie potem tworzą wizerunek motocyklisty-dawcy, bandyty itp. itd.. ------------------- Pomóżcie w projekcie - Klik TU A TU - wieczorne marudzenia zgreda Odpowiedz Link Zgłoś
revolution_82 To nie była kara... 20.07.07, 10:08 ...to selekcja naturalna. Dobrze,że przy okazji nie zabił kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: 170.252.72.* 20.07.07, 10:17 skalpel84, masz rację - też mi szkoda maszyny. taki cieć dzisiaj ukradnie ci moto, a jutro portfel, grożąc ci nożem. może to wydarzenie podziała na wyobraźnię podobnych mu amatorów cudzej własności i ostudzi im trochę głowę w przypadku podobnej "okazji". selekcja naturalna... tak - to dobre określenie. pozdrowienia, macias. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:19 Nie dość, że złodziej to jeszcze nieprofesjonalny. Może myślał, że kradnie wsk? Nie cieszy mnie jego śmierć, ale z drugiej strony kara więzienia niewiele tutaj rozwiązuje. Gość jeszcze bardziej nauczyłby się "fachu" i to za moje podatki. A może zrobić tak: I kradzież - miesiąc przymusowych robót i ostrzeżenie (może tylko "zbłądził") II kradzież - ucięcie jednej ręki (już mu będzie trudniej) III kradzież - ucięcie drugiej ręki (problem rozwiązany na zawsze) Szybko i skutecznie. Może trochę drastycznie, ale z drugiej strony nasze prawo jest tak śmieszne, a egzekwowanie go żałosne, że może to na dłuższą metę rozwiązałoby problem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 19:43 I tylko mi nie mówcie, że jak mu się obetnie ręce to państwo będzie musiało go utrzymywać. Niech go utrzymuje rodzina, skoro nie potrafiła go wychować. Ewentualnie niech się śmierdziel nauczy zębami malować obrazy i niech z tego żyje. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sensore Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 20.07.07, 20:28 Kryptodebil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:50 nyorker to ty? Odpowiedz Link Zgłoś
aylen Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 20.07.07, 20:35 z zasady jestem za tylko ze ... byl juz taki kodeks ... Hamurabiego ... i po latach ewolucji doszlismy do innego systemu. Problem w tym ze moglo to prowadzic do nadmiernej eskalacji przemocy. W zasadzie jest tu problem raczej dowodzenia winy niz kary. W przypadku uciecia reki musialbys miec 100% pewnosc, bo co powiedzilabys czlowiekowi po obbcieciu rteki gdyby sie okazalo ze wrobila go np porzucona kochanka? Kara wiezienia np 5 lat jest wystarczajacym straszakiem dla normalnego czlowieka a dla degenerata kara obcicia reki nie bedzie niczym wiecej jak poprostu kara ktorej uniknie. Uniknie? A tak, wlasnie. Widziales kiedys zlodzieja ktory zakladal ze go zlapia...? Co do "slusznosci" smierci tego mlodego czlowieka to ... nie zgadzam sie. Czy znacie powody dla ktorychl ukradl? To byl m lody gnojek, siano w glowie i presja spoleczna wokol. Byc moze pasjonat jak my wszyscy i poprostu chcial sie przejechac. Kara, zdecydowanie tak ale nie zyczcie nikomu smierci, opamietajcie sie troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:23 Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie cieszy mnie jego śmierć, chyba nikogo nie cieszy. Przykre to, że tak się to skończyło. Ukarał go los i brak doświadczenia. I nie uważam, że poniósł zasłużoną karę, bez przesady. Nie rozumiem natomiast Twojego argumentu „siano w głowie, presja społeczna wokół”. Siano ok, ale o jakiej presji mówisz? Ktoś mu kazał kraść? Czy to, że ja nie mam, a ktoś ma i zostawił kluczyki w stacyjce upoważnia kogoś do kradzieży? Marzyłem o motocyklu przez wiele lat i nigdy nawet do głowy mi nie przyszło, żeby komuś go ukraść. A też pewnie miałem „siano w głowie”. Nie przekonuje mnie to. Napisałeś: „...W przypadku uciecia reki musialbys miec 100% pewnosc, bo co powiedzilabys czlowiekowi po obbcieciu rteki gdyby sie okazalo ze wrobila go np porzucona kochanka?” W przypadku dzisiejszych wyroków jest przecież podobnie, również należy mieć 100% pewność. I nie wiem co bardziej niszczy człowiekowi życie. Obcięta ręka, czy 5 lat w polskim więzieniu. Patrząc na to, kto stamtąd wychodzi nie jestem pewny. Poza tym z jakich logicznych powodów ktoś taki ma się uczyć złodziejskiego fachu przez następnych kilka lat za moje pieniądze? Chyba mamy na co je wydawać, a resocjalizacja w Polsce praktycznie nie istnieje. Masz rację, że nikt nie przewiduje, że go złapią. Tyle, że takie przypadki mają miejsce. A człowiek, któremu np.: już ucięto jedną rękę zastanowi się kilka razy zanim kolejny raz spróbuje ukraść, ponieważ wie, że kolejny raz również może się nie udać. Poza tym są kraje, gdzie np.: za posiadanie i rozprowadzanie narkotyków jest kara śmierci. U nas najwyżej kilka lat do odsiadki, a najczęściej jest wyrok w zawieszeniu. Tam ryzykują i w Polsce ryzykują. Tylko, że tam problem kończy się za pierwszym razem, a w Polsce dealer po kilku latach odsiadki wychodzi na wolność bogatszy o nowe znajomości, układy i wiedzę. Prawo i jego egzekwowanie powinno być skuteczne. Tylko wtedy ma to sens. Nie jestem ekspertem od sądownictwa w Polsce, wyraziłem tylko swoje zdanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aylen Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 21.07.07, 09:45 :-) calkowicie sie zgadzamy w sprawach pryncypialnych tj dowodzenia winy, natomiast roznimy sie troche w opinni nt wymiaru kary. Moim zdaniem prezentujesz sposob myslenia ludzi inteligentnych, swiadomych kary i jej skutkow. Niestety nie dotyczy to wiekszosci przestepcow. Jest jedna zaleta Twojej metody. Ten gosc gdyby przezyl i zostal ukarany Twoja metoda, drugiego motocykla juz by nie ukradl ;-) Presja spoleczna? Generalnie chodzi mi o agresywna reklame ktora przyczynia sie do frustracji i czasami popycha ludzi do dzialan ktorych normalnie by nie podjeli. To oczywiscie w zaden sposob nie tlumaczy, powiedzmy nie usprawiedliwia takiego zachowania, jedynie naswietla przyczyny. Tak czy inaczej, szkoda zycia ludzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 10:03 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości z jednym może wyjątkiem. Agresywna reklama rzeczywiście może powodować frustracje u niektórych. Jednak człowiek po to ma mózg, żeby móc kierować swoich zachowaniem i nie poddawać się wpływom. Ja również byłem w podobnej sytuacji (presja otoczenia). Tylko, że mnie motywowało to do jeszcze większego oszczędzania kasy na wymarzony motor. Gość poszedł po najmniejszej linii oporu i to go być może zgubiło. A śmierci chyba nikt na tym forum mu nie życzył. Co najwyżej skutecznej i nieuchronnej kary. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aylen Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli 21.07.07, 10:16 Tytul post'a swiadczy o czym innym ... dlatego zareagowalem. Mozg ma kazdy ale niestety rzadko kto go uzywa ... :-) a spece od marketingu wlasnie o to dbaja (zeby go nie uzywac). Jeszcze raz podkresle - nie bronie takiego zachowania natomiast jestem przeciwny "zyczeniu" smierci. Do zobaczenia na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 11:06 Nie ja dałem taki tytuł posta, szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem później na niego uwagi;o) Też się z nim nie zgadzam i nie życzę nikomu śmierci. Ciekawy jestem co powiedziałby gość, który miał ten motorek od dwóch dni. Chyba miał mieszane uczucia. Szerokości na drodze;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdn Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.compi.net.pl 21.07.07, 23:45 ... i jako rencista na moje utrzymanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 03:07 Nie, dlaczego miałby być na Twoim utrzymaniu? Po pierwsze i tak państwo z naszych podatków utrzymuje tych śmierdzieli w więzieniach. A po drugie niech się utrzymuje sam, niech sprzeda nerkę, niech go utrzymuje rodzina, która nie potrafiła go wychować. Skoro wcześniej nie potrafił myśleć, to teraz państwo pomyślało za niego i broni się przed nim. Jego strata. Moim zdaniem pomysł (opisany wyżej) dobry, skuteczny, może trochę drastyczny, ale to nie teleranek. Jeśli prawo ma być naprawdę skuteczne to powinno skutecznie odstraszać lub unicestwiać. I nie mówię tu o karze śmierci. To tak dla jasności;o) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.aster.pl 21.07.07, 09:06 mam info od znajomego z Żagania nt tej sprawy: właściciel miał moto od 2 dni, ok 23.30 pojechał odebrać pizze do lokalu (jak on chciał z pizzą jechac to nie wiem), wyłączył zapłon, zostawił kluczyki w stacyjce i wszedł po pizze. Żagań jest chyba 30-tysięczną mieściną, gdzie o tej porze w tygodniu nie ma żywej duszy, więc właściciel nie miał podstaw sądzić że mu ktoś skroi motocykl. Ten 19-letni złodziej wykorzystał te kilka minut, wsiadł, odpalił i odjechał - po 100 metrach rozpędzony chciał skręcić no i zaliczył glebę... nie miał kasku ani żadnej ochrony, więc obrażenia wewnętrzne były takie, że zszedł na miejscu... Motocykl poza szlifem na boku jest cały (ale nie dowiedziałem się co to za moto)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habi Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:17 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regent206 Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: 80.54.210.* 22.07.07, 13:22 Jednego złodziejskiego śmiecia mniej...Szkoda że wszyscy złodzieje tak nie kończą - szybko i bez zbędnych ceregieli, z zasiłku pogrzebowego rodzina powinna w pierwszej kolejności oddać za wyrządzone straty. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo zwolennicy wprowadzenia w Polsce szariatu, 22.07.07, 17:06 łączcie się ludzie, kto wam tak we łbach namieszał, że chcecie zabijać i obcinać części ciała za kradzież motocykla? po co wam tępa zemsta? albo po co wsadzać gó..arzy-przestępców na 5 lat do więzienia? tam się tylko bardziej zdemoralizują, potem wyjdą niezdolni do normalnego życia i kto na tym skorzysta? najlepsze byłoby odpowiednie odszkodowanie dla właściciela, a w razie nieściągalności konieczność jego odpracowania, to by w zupełności wystarczyło nie chodzi o to, żeby zwiększać surowość kar, tylko ich nieuchronność. do kradzieży takich jak ta dochodzi przede wszystkim dlatego, że gó..arz doskonale wie, że nie ma kto go znaleźć i złapać, więc choćby groziła za to kara 25 lat i jeszcze kastracja, to przy obecnym zaangażowaniu policji w zwalczanie drobnej przestępczości można mu nagwizdać. ten akurat sam się zabił, szkoda chłopaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regent206 Re: zwolennicy wprowadzenia w Polsce szariatu, IP: 80.54.210.* 22.07.07, 17:26 Dla mnie to nie "chłopak", tylko złodziej po prostu gnój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: zwolennicy wprowadzenia w Polsce szariatu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 18:42 To nie jest tępa zemsta i nie proponuję zabijania za kradzież motocykla. Stwierdziłem tylko, że moim zdaniem dobrym pomysłem byłyby kary, które wymieniłem wcześniej. Nieuchronność kary jest osobnym tematem, natomiast jeśli złodziej ma w perspektywie śmieszny wyrok i to jeszcze w zawieszeniu to nigdy nie będzie się bał ukraść po raz kolejny. Problem ten raz na zawsze mogłoby załatwić obcinanie łap, tak jak to opisałem wcześniej: I kradzież - miesiąc przymusowych robót i ostrzeżenie (może tylko "zbłądził") II kradzież - ucięcie jednej ręki (już mu będzie trudniej) III kradzież - ucięcie drugiej ręki (problem rozwiązany na zawsze) Drastyczne, ale skuteczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość To była pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 18:56 PAP zawalił sprawę (tyle, że gazety mają to gdzieś i nie piszą takich sprostowań), facet nie ukradł moto. To byli bliscy koledzy i okazuje się, że to był prawdopodobnie żart... bo kumpel zostawił kluczyki w stacyjce. Chciał go nastraszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sensore Re: To była pomyłka 22.07.07, 19:50 Tak - to była pomyłka. Ten kolo fzr nie jest zakamuflowanym debilem. To zwykły debil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okular Re: To była pomyłka IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.07, 20:31 wiec wyszlo tak, jak nikt z tego internetowego linczu sie nie spodziewal. zamiast najpierw zbadac istote sprawy wielu by go od razu usmiercilo... tacy zalosni jestesmy - powierzchowni i prostolinijni w swych ocenach i swym zyciu... a wszystko zaczelo sie od p...lenia bzdur przez amatora paparazzi i powielania tej ploty przez niewiernych. tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: To była pomyłka IP: *.aster.pl 22.07.07, 21:06 miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,4329831.html a prawda pewnie leży po środku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: To była pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 21:20 "...zamiast najpierw zbadac istote sprawy wielu by go od razu usmiercilo..." Większość forumowiczów opierała się na informacjach zamieszczonych w prasie i jest to chyba logiczne. Poza tym spora część tego wątku dotyczyła kar za kradzieże np. motocykla i nie był to tylko lincz pod tytułem: "dobrze mu tak". Jeśli to rzeczywiście miał być tylko kawał to tym bardziej jest to przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: To była pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 21:16 Nie odpowiem ci, bo musiałbym zejść do twojego poziomu. Szkoda, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sensore Re: To była pomyłka 22.07.07, 21:56 Jak to? Nie odpowiadasz na niezadane pytania? To bardzo aroganckie z Twojej strony myśleć, że chciałbym wdawać się w dyskusje z pierwszym lepszym, głupim motocyklistą. Natura wyposarzyła Was w ceche obronną w postaci dobrego samopoczucia i dlatego trudno nawet kierować się żalem. Idiotom powinno się usuwać mózgi i mielić resztę na karme dla kotów dla pokrycia kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fzr600 Re: To była pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:06 Nie kłóć się z debilem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem. Tym tekstem tylko potwierdziłeś swój poziom, ale nie przeszkadzaj sobie, pisz dalej. Być może ktoś chętnie posłucha twojego bełkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goscio Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: 82.166.62.* 26.07.07, 23:30 Ilosc koni mechanicznych w motocyklu nie powinna przekraczac IQ prowadzacego go jezdzcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: tak powinien konczyc kazdy zlodziej motocykli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.07, 21:21 Bardzo dobra zasada, zgadzam się w pełni. Mnie stać na dużego Bandita. Odpowiedz Link Zgłoś